Wednesday, January 22, 2014

Yang huduhssss

Honestly, entry sebelum ini adalah cerita satu dalam sejuta.

Selalunya saya asyik nak marah orang je...
Not that I m proud of it, tapi saya memang zero-tolerance kalau orang yang tak menghormati masa orang lain.
Whoever they are.

Like today, saya hangin betul with a girl, considering I've given her a task last week.
At 2.15 p.m today, when we had started our meeting, d task belum sampai pada yang sepatutnya.
She had rehearsal outside, goshhh...
Tentu saja saya bagi dia masa 5 minit untuk laksanakan tugas dia.
Dengan muka singa lapar tentunya.

Sudahnya, tugasan dapat dilaksanakan ikut jadual.
That's all that matter.

Kalau kecik2 buat kerja cincai2, nanti dah besar menyusahkan orang..

Termasuklah orang nombor dua dalam entri saya kali ini.
Tadi seseorang menyampaikan mesej, Encik X suruh buat kertas kerja yang lengkap dan mesti ada rasional, bla bla bla...

Saya beritahu dengan muka seposen saya tak mahu buat.
Saya cakap lagi Encik X itu bajet bagusss (ayat remaja).

Saya sudah berkerja dengan ramai orang. Ada yang rajin dan bijak.
Ada yang rajin tapi kurang cerdik. Ada yang kaki kipas tapi pemalas. Ada yang rajin tapi rajin juga mengipas. Ada yang kurang cerdik tapi berlagak pandai. Ada yang berlagak bodoh, sebab dia pemalas. Ada yang bongkak dan  sombong tapi really walk his/her talk. Ada yang berpura2 suci tapi batu api.

Macam-macam..
Macam mana gigih mereka menilai anak buah, saya pun sebagai manusia biasa menilai mereka.
As for me, action speaks louder than word.

Saya tak mau layan sebab
1. program itu telahpun berjalan selama 3 minggu.
2. kertas kerja yang tidak lengkap katanya itu telah dihantar untuk semakan pada 6 Jan. Approved
3. kalau cerdik, pulangkan semula kertas kerja itu dengan pembetulan. takat modal gigi dan lidah, budak tedika pun boleh jadi Perdana Menteri.
4. dia pun sepatutnya buat satu program yang hampir sama. Mana? who are you kidding man?
5. mengikut rekod, ada dua perkara penting yang sepatutnya sudah selesai, tapi sehingga hari ini langsung dia tak ambil pot pun. gigih pula tu tuding jari pada orang lain, padahal mengikut rekod... heh?

Let me be honest...
I smell something fishy when an on-going programme which YOU yourself failed to take action, lu sebok find fault sana  sini. Kerja lu pun yang patut lu buat, boleh pula lu biar orang lain take over, pas tu bila failed miserably, lu cuci tangan.
Benda yang orang dah buat, lu sebok plak nak kasi idea bijaksesanasini
Lu jangan macam-macam bro...
Pepatah Arab kata, 'a friend advises in his interest, not yours'.

Of course I will put my trust in d Arab Proverb.
Unless lu nak klem, lu lebih lindungan kaabah dari Orang Arab tu kot?

Untuk kali yang entah keberapa, saya ingin bertanya,
kenapa ye... bila diberi pangkat dan kedudukan, dengan tersengih2 kita terima dan cakap,
'syukurlah rezeki dari Allah".

Seriously?
Main wayang atas dunia pun bukan semua orang boleh kena kencing, inikan pula di Padang Mahsyar nanti.
Gebang kuat, integrity questionable, still got nerve nak tunjuk tererr?
Agak2 la bro!

Sekian,

p/s ayat memang sengaja diremajakan.
p p/s  latar tempat (setting) tidak disertakan jadi mungkin saja berlaku di Uganda atau Papua.
P p p/s watak juga tidak dinyatakan mungkin juga ilusi penulis.

No comments: