Saturday, January 04, 2014

Yang tersirat

1. A friend needs pic for school mag. Time constraint, told him I'll tag to the-person-in-charge in facebook.
"Hang kawan ke dengan dia?", he asked. Ermmmm...
Sampai hari ini saya tak habis terkejut.

2. Ada gotong royong hari ni. Dulu saya n d kids tanam pokok buah-buahan. Ada yang mati, ada yang hidup subur tapi kena tebang sebab lokasi tak sesuai. Jadi kali ini saya semai pokok dalam pasu sejak 1 Januari. D kids punggah pasu ke taman, ambik gambar dan pos ke instagram.
D kids pergi cuci kelas dengan guru kelas diorang n saya semak buku.

3. My colleagues rearranged staffroom. It looks warm n cosy now. The thing is, d lady boss yang beria jadi semua orang pun rasa sangat gembira berkerja. Sebab boss pun berkerja keras, takkan la saya selamba je nak semak buku kot.. hehe..

4. I went up to the other friend's classroom. Partly, sebab nak semak buku n mainly coz yesterday he texted about a boy poor condition n this morning he called me up to remind me about the gotong royong.
Seumur hidup tak pernah pun dia talipon semata2 nak cakap ada gotong royong.

5. I made a mental note to see d poor kid personally. Tak baik pula nak ditulis panjang berjela di sini.

6. Since, we have not meet for such a long time, so adalah satu dua benda yang the other friend nak cerita. Nampak tak? satu dua benda je, padahal dengan female colleagues, dari hari Khamis mula bekerja, sampai hari ni, tak habis-habis lagi kitaorang bercerita.

7. Dia tengah renovate rumah. As usual, saya tanya macam2 n terpaksalah dia cerita. Banyakkk duit diorang ni... Oleh kerana saya lembab sikit bab visualisation ni, jadi saya suruh dia lukis.
There r few items yang saya tak boleh nak hadam, like....
"macam mana kalau....." saya ulang soalan lama. (nanti saya link dengan entri lama). Dia tak jawab. Soalan bodoh memang tak perlu dilayan..
Kitaorang sambung cerita bab renovation, macam best je, until I told him saya beritahu mak saya pasal dia spend 50k buat renovation kat rumah mertua dia tu.
"Mak kita pun cakap....", saya tapis sikit skrip mak saya tu.
Mak saya di awal perkahwinan duduk di pusaka mertua sampailah anaknya 9. Impiannya cuma satu, ingin berpindah ke rumah sendiri. Mereka berkahwin tahun 1962, tahun 1980 baru kami berpindah ke rumah sekarang. Mak saya sangat gembira dan. ... ok la cerita lama.. Tapi mak saya bercakap melalui pengalaman.
Hati saya tenang sikit (ko memang menyebokkan?) when he said he'll get his parents' marital house. Sebab dia dua beradik je, so I must say, it is quite soothing to someone yang suka berfikir merepek macam norizan adnan.
Jap...
orang tengah cerita best, apsal nak masuk bab sedih2 plak?
Jadi kitaorang sambung cerita lagi... Tak tau siapa yang lebih eksaited, saya ke dia especially when he said there will be open space in d house which he plans to turn into a small garden.
At least, bila dia sebut rumput saya terbayang garden la.... Macam best je...
"Waaa nanti bolehla kita datang bila dah siap" rasanya saya cakap cenggitu kot..
"Datang nak buat apa pun?" Dia jawab sambil ketawa2..

Eh...
Yang cerita panjang2 tu memang takder niat nak jemput datang ke rumah ke?
Cetttt!!

1 comment:

zino said...

salam hujung minggu...