Monday, March 31, 2014

SUDAH2LA TU..

1. Dah namanya tabloid, mestilah nak buat cerita sensasi. But then, for me bila quote d daughter saying something bad about d father... pardon my french.
Ko memang mengong kan?
Takde niat saya nak sebut nama surat kabo yang kurang etika tu. Whatever it is, I hope Capt. Zaharie's children wud be strong.

2. I had mixed feeling reading d verdict for Malaysian couple kat Sweden tu. Elokla saya reserved komen saya sebab rasanya bukan ada orang peduli pun. It just that, as a babysitter myself, d whole episode taught me lots too. Bukan omputeh ke yang buat peribahasa spare d rod spoil d child?

3. I heard d Chinaman, asked d ambassador to kneel as a sign of mintak maaf kekdahnya. Saya terai nak baca laporan penuh, tapi bila gugel x jumpa pun.  To be frank, saya kagum dengan petugas MAS yang sabar layan kerenah orang yang kurang sopan dan bingit macam tu. We understand ur lost, tapi kalau kurang memekik, bertempik, menuduh yang bukan2 mungkin kita boleh bersimpati.
If d report about kneeling is true, wowww! 

Da\hla x sopan, kesedaran sivik pun kurang.

While kneeling is a norm in ur culture, it is a BIG NO NO for Muslim la mengong.
I hope d reporter/editor who published d news will write about d culturally differences, unless have diorang pun no  civic minded too.
To d PRC ambassador in Malaysia, please play ur role here.

4. Ari tu saya dengar diumumkan BRIM.
Saya tak dapat BRIM. Saya tak setuju pemberian BRIM tu. Especially untuk budak sekolah. What for? Kan dah lama yuran sekolah dimansuhkan?
Pendapat lain elokla ditapis.

5. Despite I like Kak Wan, but I still think Kajang by-election tu sangat membazir dan yang paling menjengkelkan dalam seumur hidup  saya. Konarla tang mana pun, inilah wayang paling keji.

6. A fren sent gambo another friend sedang berdoa mohon dipermudahkan nak kahwin lagi. Macam kelako la juga.Tot diorang nak prank kawan tu.

When I learnt that lelaki dlm gambor tu yg sebarkan pic n doa nak kawen lagi tu... Whoaaaaa...

Rasanya 10 tahun dulu pun dia dah kesana kemari cerita nak berkahwin lagi.
Gigih pula tu pergi jumpa dengan rakan-rakan sekerja perempuan yang masih single ajak berkahwin.
Pelikness tu..

I have nothing against him. Kalau betul mampu, proceed je la. Cumanya kalau buka mulut, asyik bercakap hal yang sama, bertahun2 pula tu...
Sudah2la tu...

Sunday, March 30, 2014

Ko nak kapak ke apa?

That is euphemism in my family.
Kapak= pekak

Last Thursday, I had hospital appointment. Since I left Zudin, Aisya n Izlan @18, of course saya risau giler.
Lagipun pun pagi2 tu Zudin tak berapa sihat.

I called Arif, asking him if he wants anything from Mc D. Dia nak burger n ayam.
Pas tu saya tanya if anak2 tu, n suruh dia masak nasi je, n I will buy lauk for them.

Entah apa Arif jawab, saya tanya semula, dia ulang 2 kali pas tu dia jerit, " ... MASAK!"
Sentap okehhhhh...

I still bought what he wants n over d meal, I probe him, mender la dia cakap x jerit2..
Adik ketawa je..

On Friday, I offered to bank in his money.
Jap tadi, baru kitaorang berjumpa.

Him: Napa duitnya lebih?
Me:  dunno g tanya mak. Mak kasi banyak tu.
Him: Apsal x dicetak dalam buku ASB ni.
Me: Andak lupala.... teller tu ada cakap rasanya..
Him: pelik pulak...
Me: Eh... bukan lupa... dia cakap tapi Andak x dengar.. bising ke masa tu?
Him: mana tau...
Me: tak tau la 2 kali dia ulang Andak still x dengar, so Andak cakap ye je.

Adik saya memberi pandangan I told u so.

Heh?
Sekian.

The child in us.

Lie in longer than usual. Reason being, besok start  keje.
Even though I love my job so much, but the idea of  braving d scorching heat nak pergi dari satu kelas ke satu kelas tu saya x berapa tahan.

Eh.. tapi katanya, diramalkan ribut petir selepas 29 March.
Heaven!

Maybe... ok citer best sket.

In my 20s, Et, my best friend, ada tabiat yang pelik.
Kalau saya mentioned satu benda yang saya nak beli, gigih dia pun mesti beli benda yang sama.
Like when I bought TommyHilfiger perfume (it was in late 90s of course saya ikat perut nak membelinya) tetiba dia pun beli.

I found it hillarious, considering dia pun dah ada banyak perfume.
Dia cakap dia mudah terpengaruh. Hahahhahaha

Saya rasa cute je bila dia mentioned bab mudah terpengaruh tu hahaha..
(Tapi saya x mudah terpengaruh ... giler...dia kayo saya mesken)

Saya fikir, it is a girly thing.
Afterall, tengok my friend pakai beg Coach, gigih menangis balik rumah. Hahaha..

Until few weeks ago.
Told d other friend, I wished to buy a replacement for my tablet yang dah tak dapat diselamatkan sesambil menerai tablet yang baru dia beli ari tu.
2, 3 hari lepas tu dia tanya dah beli henpon baru ke belum.

Wehhh mana datang citer henpon?
Tablet la, saya beritahu.

The next time we bumped into one another, he showed me his new smartphone.
Like ET dia bukanlah rajin nak menunjuk pun. Humble .
Unlike ET, dia bukanlah giler soping hahhahahaahha
Persamaannya dengan ET, dia pandai invest duit, means, dia kayo (saya konsisten kaya budi bahasa je,)

Anyway, I do not think he bought it sebab terpengaruh macam ET.

But still, sewaktu dia kasi tau dia ada henpon baru,
sewaktu jejarinya yang panjang itu mengeluarkan henpon dari poket seluar, perghhhhhhhh!

× aci la macam ni, kita yang nak beli, kenapa awak sebuk nak beli henpon juga?
Saya terfikir ayat di atas, kalau dengan ET memang saya cakap cenggitu, 20 years ago.

Tapi..
Oppsss we r 20 years older, that line is out of question.
Instead I just said,  **"elehhhhh awak bukan ada kuali Tfal pun".

Saya cakap dalam hati.
Sebab.....
Kuali Tfal tu pun saya tak ada jugek.

Besides, saya takut dia start pergi cari kuali tu n bawa ke workplace..
Heh?

Ok.
Not funny norizan adnan.

p/s lately bila hati saya sedih pilu * *is my cold comfort

Saturday, March 29, 2014

Lost in Kowloon

Nik n family overnight @12A. It is always fun having them around.
Bila malam gigih d girls citer hantu. Hahahhaha..
I LIKE,!

Once they went back, 12A back to it's perfectly normal quietness.
Lepas membaca setkabo, berforum sana sini, I switched on d tv.

After channel surfing, I settled for Kindaichi Case File.
Macam Conan la, budak sekolah siasat kes bunuh.
Saya memang minat Conan, tapi Kindaichi ni baru fes time tengok.

Masa tengok tu dah nak habis pun, dah sampai part resolution. Besides, I was distracted by Detective Lee.
Dahla hensem siotttt, sora sket punya macho.. perghhhhh

Honestly, saya rasa cerita tu macam best la jugak.
Tapi......
Tajuknya Kowloon kan?

Kat hujung cerita ditunjukkan Det. Lee bawa the students tu tepi tasik/air pancut macammmm kat KLCC.
Takkanla kot...
Then ada pompuan lalu pakai tudung biru. AIKKK?

Lepas tu ada pompuan pakai tudung belit2 jual belon dan permainan.
Malay lady to be exact. Suara macam Amy Mastura, rupa pun macam Amy.
"Arigato!" perempuan yang macam Amy, tapi mungkin bukan Amy tu cakap sambil tersenyum macam Amy.

Det Lee konpius, n Kindaichi pun pandang perempuan tu dengan pandangan keliru.
Tanpa dilihat sesiapa (kecuali penonton la kan) perempuan macam Amy itu membuka tudung dan menarik topeng mukanya lalu meperlihatkan wajahnya yang sebenar. Dialah penjahat dalam siri kali ini.

Anyway, macammana Kowloon boleh bertukar jadi KL dan penjahat jadi Amy Mastura, saya tak pasti.
Maybe I should watch it one more time

After googling around, I am not sure whether tajuknya memang Lost in Kowloon ke tidak.
But then, Amy Mastura tu confirmed ... hikhik

Sekian

Monday, March 24, 2014

Shut your transponder off!

In case you have nothing good to say.
Do not emit any signal.

Goshhh
I just do not understand how could you accuse those senior officers and senior minister a.k.a Malaysian government for not telling the truth.
Lagi tak boleh hadam bila hal begini dipolitikkan.
Making fun of fellow Malaysian dalam hal begini, sangat melampau.
YOU just lost 5 votes man (my siblings votes oso)

While reading lots of articles online,
seriously this one baffled me.

Bukan pasal d captain's son cakap he knows his father better.
That is expected.
I would say d same thing too, should my father under scrutinized.
I KNOW him ALL my life.

I m concerned about something else.

How could u bro?
Kata kawan, gigih sebarkan sisi gelap kawan sendiri.
Betul atau tidak, only time will tell.
But then keluarkan cerita pada ketika ini, sangat jahatlah..

Lu sama level ngan pompuan afrika yang kasi interview pasal Fariq tu.
At least, pompuan tu x mengaku Fariq tu a friend, cuma kawan fesbuk.

But u?
Shame on u bro!!

Saturday, March 22, 2014

Drama Cikgu Shaari

Attended a seminar today.

Sandwiched between two people whom I sincerely well... not to be near. My superiors, thats why, other than that both are bubbly and easy going ladies. 

Talking about superiors.

After watching Cikgu Shaari's clip (the infamous Cikgu suka tidur, hari hari cikgu tidur, mari kita main)
the speaker seek for opinion.

"Apa pendapat puan tentang cara Che Gu Basar, guru besar itu menegur Cikgu Saari".

He asked my non-other-than jiran tingkap.
Surprised. She said, "Profesional, sebab panggil ke dalam bilik dan bincang secara baik."
Saya sengih sensorang.
Could never forget  aduan tingkap about HER superior.
Namanya KC (bukan nama sebenar)

"Tapi saya nak tambah, Kelas tu ramai sangat murid, saya sempat kira, ada 42 orang tadi" dia tambah.
Very her! Mendapat tepukan gemuruh dari peserta seramai 467 orang.

Ironically,  selepas itu the speaker asked KC.
About the way treating subordinates.
Hahhahahaha...
saya dengar dengan teliti. Either saya silap dengar atau she remains holier-than-thou attitude.
Ni kemahiran yang saya belajar bila tengok Criminal Minds tetiap  minggu.

Masa balik saya tegur kawan saya.

Me: Woww.. jiranku memberi pendapat. rasa macam kenal suara tadi heheh.
her: Ooo tu la.. lepas saya cakap, orang  tu pula yang dia tanya. Pakat kawan2 ketawa tadi.

hahahhahaha...
Perbualan sampai kat situ je.
Saya tak tanya, dia tidak menambah.

Cuma saya teringat soalan dia.
"Kita ni patut macam ni, macam tu bla bla... Cuba awak tengok saya. Ada awak dengar orang sebut pasal saya?"

Memang takder.

Saya tambah satu soalan lagi kepada kawan saya tu
Me: How's d result.
Her: Jatuh.
Me: Yang dulupun jatuh kan?
Her: Ha'a... tanda-tanda awal dia nak kena singkir la tu. tak relevan dah...

Hahahahha..
Nope. Kawan saya tak sebut nama.

Menjawab soalan KC.
Saya tak dengar pun orang sebut pasal dia.
Never/

Friday, March 21, 2014

So much for integrity :)

I am fuming mad.

Saya tak tau pula ada laporan peristiwa tahun lalu.
Makcik ketinggalan keretapi.
Semalam saya dengar dua orang petik laporan itu.

Laporan mana?
Kenapa saya tak tau?
Kenapa rasa pelik?

Hari ini saya semak.
Tandatangan saya ditiru. Laporan kewangan menunjukkan saya terlebih belanja.
Tapi xder rekod perbelanjaan pun.
R u serious?

Saya tanya bendahari.
"Kenapa laporan tu berbeza dengan yang saya berikan dan yang encik tandatangan pengesahan terima."
Saya masih simpan salinan.
"Kenapa semua resit yang saya serahkantidak disertakan dalam laporan?" saya tanya lagi.

Bendahari itu kata dia sudah lupa. Dia akan semak semula.
Saya datang beberapa jam semula.
Dia sudah ingat.

Dia sudah serahkan kepada Pengerusi, katanya.
"Tapi bayaran semua sudah dibuat, jadi tak payah la panjangkan" dia kata.

Saya sangat sayangkan dia.
Selama ini dia sangat baik dengan saya.
Kalau orang lain yang cakap begitu, mesti saya tendang buah pinggangnya.

"Ini bukan pasal bayaran. Ini pasal integriti. I am very particular about that. Tak apalah nanti saya tanyakan sendiri kepada Pengerusi tu.", saya jawab dan berlalu pergi.

I was furious. He knows me well.
I know him well too. 
Dia pun berintegriti orangnya.
Tapi yang Pengerusi tu, saya sangsi.

Kemahirannya menuding jari ke sana sini, sangat menjengkelkan saya. Belum lagi bercakap dengan idea sebesar Boieng triple 7, padahal bila diajak turun padang, perghhh....
Alasannya saja boleh....
Boleh kiamat dunia agaknya.

Kalau saya point out  pada dia tentang forgery signature, tentang descrepancy dalam laporan kewangan itu dia akan kata, "ooo itu kita tak tau. Itu kena tanya Setiausaha, dia yang buat".

Silly. Kau tak check ke dulu?

Saya dah biasa dengar dia menyalahkan orang begini. Saya selalu berdoa semoga saya dijauhkan dari sikap begitu.  Saya dan kawan-kawan juga seboleh mungkin mengelak dari berurusan dengan dia.

Saya jelik.
Saya jelik bila dia bercakap panjang2 tapi kesudahannya...
Tiada hasil.
Kalau boleh dapat pegang jawatan dia dengan bermodalkan air liur, anak sedara saya Izlan Fahmi yang berumur 8  tahun sekarang belajar di Tahun 2 Elektrik tu dah lebih dari layak.

Goshhh..
What if d kids read the report in 10 years time, dan diaorang terjumpa Laporan tu, yang menyatakan tice  yang fefeling jujur dan amanah ni, telah tersasar belanja over-budget.
Mesti lagi 10 tahun diaorang maki saya kaw-kaw.
Kalau saya dah mati, silap-silap dia tak mau pun tolong doakan saya..
Sapa je yang sudi nak doakan orang yang preaches about integrity, tapi dia sendiri pun corrupt?

Oh ye..
Saya memang sentiasa fikir consequences.
Tapinya..
Kalau saya pergi bersemuka dengannya, saya positif nanti kami akan bermasam muka.
Di depan saya dia cakap 2,3 baris. Di belakang dia petik sana sini.
Dia akan kata saya di belakang.
Akan momokkan dengan panggilan yang saya kurang gemar.
Saya tau, sebab tak ada rahsia melainkan yang ditampal di noticeboard.

Tapinya...
saya rasa sangat teraniaya. Horrible. Awful. Insulted.
Orang kata doa orang teraniaya Allah makbulkan.

Boleh tak kalau saya doakan dia sihat selalu?
Tercapai segala yang dia mahukan dalam hidup.
Kesihatan yang sangat-sangat baik. Kereta baru, rumah besar, keluarga yang bahagia, harta yang melimpah tak terkira.

Saya fikir, kalau badannya sihat dan hatinya senang, mungkin dia akan bekerja dengan lebih girang.
Mungkin juga dia akan berhenti bermain wayang dan menganiaya orang.


Amin.


p/s in case one of u will read the Laporan in 10 years time.
1. I did not overspend. Never.
2. In fact, I distributed handouts in EVERY single meeting stating where the money goes.
3. I returned the balance to the Bendahari in two weeks time AFTER the event took place.
4. The Bendahari verified the Laporan Akaun Perbelanjaan and accepted the money and all the receipts.
5. It was all in black and white.

Nak tengok?
I keep all accounts  I did for 5 years before I discard it.
In 10 years, maybe dah takde kot.




F for Fuhhhhhh!!!







Thursday, March 20, 2014

Terernya Along, Mak Andak!

Macam baru semalam je rasanya Along baru dapat result PMR.
Saya rasa anak sedara saya ni memang cerdik sejak kecil. Malangnya, mak dia (read: kakak saya) menafikan. Bila dia cuma dapat 3A 2B dalam UPSR, saya marah betul dengan cikgu sekolah tu, tapi mak dia cakap, itu pun dah cukup bagus.

Tak mungkinlah saya nak pergi bakar sekolah pulak, sedang abang ipar saya yang engineer tu menten. errr.. Kakak saya tu yang suka cakap suaminya engineer. Saya tak tau apa jawatan abang ipar saya, tapi memanglah dia graduate Electrical Engineering dari UTM.

Tiba-tiba (cett!!)
She got excellent result in PMR. 
Sebak kitaorang bila dia cakap, "English pun Along dapat A, Terernya Along.." tu bukan poyo.
The truth is dia pun tak sangka. Dah tu, selama ini mak dia kata anak dia level sederhana je.
(Mak Andak tak kata ye Long...)

Dah cenggitu, barulah kakak dan abang ipar saya ke sana-sini nak apply Sekolah Teknik. Macam ayahnya, Along pun nak ambil Electrical Engineering juga.

Pagi tadi Along kirim SMS. Dia dapat 6A je
Tu je?
Heh?

Me: English dapat apa?
Along: A, Mak Andak.
Me: oh? terer kot?
Along: Tapi Mak Andak... sekolah Along ni 30 orang je yang tak dapat A English.
Me: How many students?
Along: Ada 169 pelajar, 30 orang je x dapat A.
Me: Oh? Ok .. Mak Andak ada hal. I'll call u back.

The truth is saya terpempan  or in English, dumbstruck.
Saya cakap dengan Fid. Sama-sama kitaorang terkejut.
Tak boleh nak hadam.
Sekolah Teknik je pun.
Bukan SBP ke atau MRSM.
Goshhh!!!!!

Saya kenal anak saudara saya, kalau dia dapat A- pun saya dah rasa bangga giler.
But she got A.
Yes, A. Not A-.

When she got A in PMR, saya suruh dia hantar hadiah pada guru Englishnya.
(Mak ayah dia pun buat begitu juga)
While it is quite easy (errr..) to excell in other subjects because of the medium of teaching, learning English is something else. 

Might be for others biasa je la. I am talking about my niece yang tengok tv ada keluarga Melayu yang kasi speech masa wedding in English pun dia boleh tanya,
"Kenapa diorang spiking?".

Ajak pergi Big Bad Wolf Sale pun dia tak mau sebab banyak buku Bahasa Inggeris je.

Saya tak boleh nak bayang, betapa azabnya cecekgu kat SM Teknik Kuala Selangor tu mengajar anak sedara saya English sampai dapat A.
They did a wonderful job! Congrats!

Mak Andak bangga tak tau nak cakap, sampai terlupa apa yang dapat C+ tu.
Abaikan saja..

Congrats Kak Long.
Ini baru anak Mak Nik:)

Wednesday, March 19, 2014

Kurma dan Kismis

Few weeks ago one of d kids, asked me not to do any assessment on that week.

Me: Why not?
Her: Nak g airport
Me: Heh?
Her: Mak ngan ayah saya nak pergi umrah.

Dan.. dan terus saya cengeng.
Kalau tak mengenangkan kat depan saya ada 25 orang kanak-kanak yang memandang tinggi kepada ketabahan, kegarang, kepoyoan dan segala ke-an tu, mesti saya duduk menangis teresak2.
Kenapa diorang  boleh pergi saya tak, saya tanya dalam hati.

Obvious sangat kot ketidakpuasan hati saya.
Pagi ini, kakaknya, Mas hadiahkan satu plastik biru.
Ada kurma dan kismis dan tasbih.

Mereka tiga beradik, Wawa, Mas dan Sarah.
Dua orang saya ajar tahun ini.
But then  yang kasi hadiah tu yang saya tak mengajar. Hahaha.

How ironic. 
Mas kata maknya berkirim salam, dan suruh  kasi  hadiah tu.

Baik hati diorang ni.
Makcik terharu okeh..

Tuesday, March 18, 2014

popiah meletops!

Tanpa sebab2 yang kukuh, seorang kawan beria ajak sarapan bersama sebab dia bawa popiah.

Popiah aje kot...

"Ni Ayub yang punya sagesyen. Memang sedap" dia jawab. Gigih saya ikut ke kantin.
Makcik konpiused.

Sejak bila Ayub beria bab2 makan? Bukan dia cakap selalunya dia makan kat rumah je.
Saya terpedaya ke ni?
Yang kawan tu pun satu.
Bukan selalu dia cerita dia suka memasak ke?

Jenuh saya Meneka Dalam Kesamaran.
Dalam samar tak samar, saya makan 2 biji popia.

"Sedap tak Jan?" kawan saya tanya, sambil sambung bercerita.
Sedap tu memang la sedap, tapi gila jauh tu beli popia...

"Jan.. saya dah cakap dengan Ayub. Bila dia servis kereta, saya minta dia belikan popia tu lagi" kawan saya cakap dengan ceria.

Perghhh...
"Jauh kot... dia servis kereta kat mana?" saya tanya, minta pencerahan.

"Manjung. On d way, boleh la dia belikan.." kawan saya cakap dengan ceria.

Mak aihh..
Manjung is like 2 hours journey from our hometown.
Sempatla popiah tu kena bermalam dalam peti sejuk dulu.

Gigih betul diorang berdua ni..
Saya setakat gigih tolong habiskan je..:)


p/s x sempat ambik gambar.


Monday, March 17, 2014

J.O.B

"Orang rasa macam annoying sangat hari tu. Since u said "crash", so orang rasa macam.. oookkk.Tu orang put down d phone." Baby cakap sambil dia menyempit baring kat single bed yang dah tak berapa muat.

She said, she is in denial, kalah MH370 family members.

I know that feeling.. now. Tapi masa hari saya telefon Baby tu, it was petang Sabtu hari aircraft tu hilang. Internet-deprived and tv pun tak tengok, saya cuma dengar cerita dari Jie. Saya rasa dia sebut "crash". 

When I called Baby after that, terus dia sentap sebab dia kata saya insensitive. (I was, and I m so sorry) Resulted, 9 hari kitaorang x bercakap.

On Sunday, she came back n as usual we had a long talk about almost everything under d sun. 
I was showing her one of d article which I found intriguing.

Sounds spurious!

"Ko suka baca eh... there's a job like that u know."Baby cakap, Terus saya pasang telinga.

Currently Baby and d gang sedang menemuduga pekerja baru. Ada satu jawatan requirementnya ialah boleh membaca dan bercakap bahasa Tamil dan Mandarin. Selain dari itu mestilah boleh menyimpan rahsia.

"Mana nak tau orang tu boleh simpan rahsia ke tidak?" saya tanya.

"Adalah caranya dan we could see clearly tau." Baby cakap.

"Contohnya macam mana?" saya tanya lagi.

"Tak boleh la cakap. Sebab rahsia." Baby jawab.

"Job spec dia ni apa?" Saya korek lagi.

"Macam yang ko suka buat la.. Baca paper, baca internet, read between d lines then pergi la cari sumber tu dan investigate." Baby cerita. Sounds cool.

"Cool. Can I apply?"  Boleh la... nepotisme ke?

"Bab berahsia tu ko failed. Mulut ko terlapang sangat nanti" selamba Baby cakap.

Hmm..

Tapikan...
Orang yang baru kena provoke sikit, or orang tanya soalan yang a bit insensitive terus sentap tu kan..  boleh lepas ke?

Haha.



Sunday, March 16, 2014

Siri Sila Baca Jangan Main Terjah je: Adab berjiran

Hahahahahhahaahhah

I tried mybest to keep poker face when listening to cadangan-yang-sangat-luarbiasa a.k.a merepek a.k.a ridiculous.
Diorang  ingat saya baru hidup semalam ke apa?
Kalau nak tunjuk baik ke hapa,  boleh tak guna harta sendiri dan jangan suka-suki nak petik nama orang lain?

For d past two weddings, both seek my permission politely and both are good friends of mine.
And they both know my limit.
Afterall we have discussed beforehand.
I have no complaint about both and in fact I was definitely happy with d two of them commitments (whatever that means la kan)

This time around, tuan punya majlis tak berbunyi pun (being a wise elderly couple, I think that is d reason why they never talk to me about it, instead I bumped into them quite a few times), orang lain pulak yang main petik-petik nama?

Hello?
Again, hilang akal ke apa?

Very PPRT okeh!

Nak buat baik ngan jiran konon... Adab berjiran pun x pas. 

Guess, after this I want to adopt my-kongsi-dinding style la.
I think it would make my life easier rather than melayan kerenah jiran yang tak tau kat mana batas dan adab berjiran ni.

Here something  I copypasted from  a blog.
How I hope, the so-called jiran would read this dan berhenti menyusah hidup jiran-jiran lain.
Save me d trouble mengatakan satu baris ayat, tapi dia pergi konar baring  dan bila sampai balik kat telinga saya dah jadi lain.

Waaaa..
Sok,  masa pakai kain kapan ko  boleh  konar baring  lagi ke?
Hello?

ADAD-ADAB BERJIRAN

1. Memberi salam apabila bertemu.
2. Jangan banyak bertanya hal-hal yang tidak diberitahu.
3. Menziarahi jiran apabila jiran sakit atau ditimpa musibah.
4. Menunjukkan simpati apabila jiran menghadapi kesusahan.
5. Turut merasa gembira apabila jiran mendapat berita gembira.
6. Memaafkan kesalahan jiran.
7. Tidak menunjukkan pandangan(meninjau-ninjau) ke dalam rumah jiran sehingga menyebabkan terbuka auratnya.
8. Tidak menimbulkan rasa susah hati jiran.(cth. daun-daun dari halaman kita gugur ke halaman jiran menyebabkan jiran rasa tidak selesa.)
9. Tidak menyempitkan jalan ke rumahnya yakni jiran.
10.Menutub keaiban jiran.
11.Meringankan beban jiran.(cth: membantu jiran apabila jiran menghadapi kesusahan)
12.Tidak mudah terpedaya dengan kata-kata fitnah terhadap jiran kita.
13.Menghormati isteri atau pembantu rumah jiran kita.
14.Berlemah lembut terhadap anak-anak jiran tetangga.
15.Membantu/memberi tunjuk ajar kepada jiran kita dalam hal-hal dunia/akhirat sekiranya kita mampu.


Catatan: Kuliah Ust. Yusaini Yahya: 04.01.12
Surau Taman Jali, Perlis.



Saturday, March 15, 2014

Suami orang what do u expect??

Cerita ni sambungan dari entry ini.

Macam nak tersembur makanan dalam mulut bila kawan saya cakap macam tajuk entri.
Dia menjawab soalan saya, kenapa perkahwinan keduanya sekejap sangat bertahan.

Sebagai Wanita Biasa, macam juga Kris Dayanti, patutnya saya hangin juga dengan wanita lain sanggup merampas suami orang. Kalau pembaca entri ini marahkan saya, tolong marahkan 130 ribu orang yang like facebook Kami Sokong Liyana Manan tu. Saya pun one of them heheheh.

Kesian Hanez Suraya...

Berbalik pada cerita yang kami bualkan, saya sepatutnya tunjuk muka bersimpati ke hapa.. hahahahaha... tapi I just can't..

"Suami orang what do u expect??"
I found it hillarious, coming from her, the second wife. Hahahhahahahha
Took sometimes before we stopped laughing and composed ourselves. Hahhahahahahah

Jadi inilah ceritanya.
Selepas bercerai dengan suaminya, hidup kawan saya sangat sangat susah. Dia tiada harta tapi liabiliti memang banyak. Itu dia boleh tahan.

Yang menyukarkan ialah gangguan dari lelaki apabila mengetahui dia Janda. Jadi dia sanggup tinggal semula bersama ibunya dan berulang ke tempat kerja yang jauh untuk mengelakkan gangguan lelaki-lelaku Melayu Islam yang fefeling  mereka WAJIB melindungi Janda mengikut sunah Rasulullah s.a.w padahal hutang kereta, hutang rumah dan hutang yuran PIBG sekolah anak pun belum tentu cukup lagi nak bayar. Hahahahhahaha

Finally dia terjumpa dengan lelaki yang MAMPU berpoligami dan benar-benar ikhlas menerima dia dan 3 orang anaknya.

Maaflah. Saya bukan ada kawan nak bercerita, kat kakak2 saya la tempat saya berkongsi maklumat. Besides, if I told theotherfriend, MUNGKIN dia merasa WAJIB juga meminta nombor telefon kawan saya ni. hahahahha


"Diorang kahwin kat mana?" one of my sisters tanya bila saya cerita pada diorang.

Perghhh...
mana nak tau. Saya tak tanyala soalan macam tu.
Yang saya tanya, "how  d u define MAMPU?".
Nampak betapa mata duitannya saya.

"He is a manager in a car company". Kawan saya beritahu detail tapi saya tapisla kan... dan terus saya berangan nak dapat beli keter rege diskaun 70%.

But nope.
Isteri lelaki itu dapat tau suaminya berkahwin lain dan berlaku suasana yang tegang.

"Err... tak minta izin ke sebelum tu?" saya tanya, sambil makan salad, ker dah sampai dessert masa tu.. entahla.. banyak sangat makan.

"Memanglah sebelum kahwin, masa berjumpa dengan mak saya, dia janji akan buat begitu, buat begini, eh macam-macamlah.. bulan bintang pun boleh buat.. tapi lepas isteri dia dapat tahu dan suruh pilih antara dia atau saya... Sudah... hilang semua janji", cerita kawan saya.

"Bagi saya senang je, saya berkahwin bukan nak ambil hak orang. Kalau dah sampai kena pilih-pilih, saya cakap, "Jangan pilih. Biar saya je yang pergi." Isteri dia tu yang datang dulu dan lebih berhak, bukan saya". Saya rasa lebih kurang beginilah dia cakap, dan tanpa sebab yang spesifik kami ketawa lagi.. Padahal saya sebak juga dengarnya...

"Waaa.. macam kisah retis you!" saya mengusik.

But it is not true.
Retis bila nak kahwin dengan suami orang dia cakap, suami orang tu duda dan cabar tunjukkan bukti bila orang kata  boifren dia tu masih suami yang sah kepada si polan. Bila orang dah tunjukkan bukti, dia buat joint press conference dengan lelaki itu slammed d wifey. 

Kawan saya tak buat begitu, dari dia muda, dia berkahwin kerana agama, bukan cinta, bukan harta, bukan pangkat dan bukan juga sebab rupa. Semestinya bukan sebab lelaki itu ada kereta ferrari merah (heh?)

Saya tau, tiada siapa pun yang sanggup bermadu dengan rela hati.
Given time,  saya fikir kalaulah isteri bekas suami kawan saya tu dapat mengenali kawan saya macam saya kenal dengannya, instead of a threat, she will find my friend is really a good company, a reliable friend, a loyal buddy and a staunch supporter.

Dia sanggup beralah dan sentiasa mengutamakan agama dalam setiap tindakannya.
Tak... dia tak pakai tudung labuh, so chances  dia berselindung di sebalik takdir memang tidaklah..
She is d master of her own destiny. If anything goes wrong,  tak sepatah pun dia menyalahkan orang tu, menyalahkan orang ni, menyalak pokok, menyalak bukit, very not her.

YOU will definitely find her hillarious. 
(YOU = bekas madu itu)
tapi ye lah kan....
Jodoh kan rahsia Allah:)

Friday, March 14, 2014

Something Shweeetttts




I was showing off my green Fossil watch yesterday.
Anas: Jam baru ke?
Me: Ha'a adiah birthday.
Anas: Wahhh bestnya..
Me: Eh... I beli sendiri tapi, hadiahkan diri sendiri, tak de sapa pun nak kasi jam kaler hijau..
Anas: Tice  pun tak bagi hint nak apa... tak tau pun nak bagi apa hadiah kat tice..

Perghh...  tersentuh hati makcik tau... hehehe
Ni pulak cerita Ecah, yang pakai baju cekelat kat tepi tu..
Semalam saya minta tolong dia tempah kek.
"Macam mahal.." dia cakap.
"Tapi tice  yang nak makan.." saya jawab, muka tak bersalah.

Hari ini dia beritahu jumlah bayaran dan i took quite sometimes memunggah henbeg  cari duit.
It is pricey, but I am sure d kids would love it. It just that, I don't have much time to go to d bank lately. 

Me: Ambik je la duit ni dulu... bakinya nanti la Ecah kasi..
Ecah: Err... nanti tice  ada duit nak belanja tak?

Errr...
Rasanya ecah ni pemalu dan tak mungkin dia bergurau dengan tice  yang garang macam singa ni.
Ker... dia kesian sebab sengkek sangat saya mencari duit dalam henbeg instead of take out from d wallet.

Haishhh...

Whatever it is,  makcik terharu juga atas keprihatinannya..

It makes me smile whole day long.. :)

Thursday, March 13, 2014

Mom n her bros

Around 8.30a.m. I received a phone call from Cu Na. Bad news. 
Ayah Ngah passed away this morning. 

Acho came to look for us and then we went home together.
Saya tak tau nak cakap apa dengan mak saya.

Jadi bila saya sampai di rumah, terus cuci pinggan mangkuk, siram pokok bunga dan cuci kain.
Silly? I know.

Sebenarnya, bila mak saya susah hati, mulalah dia kelam kelibut. Semua kerja dia nak buat. 
It is a way for her to destress mungkin.
Dulu-dulu mungkin sesuai, tapi lately kesihatannya sudah tidak sebaik dulu, nak travel ke Kuala Lumpur bukannya dekat.

Oh... saya beritahu tak Ayah Ngah saya tinggal di Cheras?
Jauh... jadi selalunya kami berjumpa setahun dua kali saja.
Masa raya, Ayah Ngah datang ke rumah.

Ayah Ngah saya baik dan selalu ceria, tapi sebab jarang sangat berjumpa, tak banyak yang saya tahu.
Cuma seperti juga arwah Pak Sulung saya, Ayah Ngah juga seingat saya sangat kuat beribadat.
Asal masuk waktu je, terus dia solat.
Perghhh saya impressed hokehh.

Tapi iman tak boleh diwarisi ye norizan adnan.(ingatan untuk diri yang leka)

Back to my mom,
Saya tengok dia dah siap packed. 

Out of routine, I reminded her to take oats, coffee n Anlene along.
"kot.. kot kalau balik lambat. mana tau kalau Wan Ngah suruh stay pulak" saya cakap sambil cuci pinggan yang sebenarnya tak payah cuci pun tak apa, saja saya buat-buat bizi.

"Tak nak... mak nak balik, abang mak pun dah tak ada. Nak tunggu apa lagi?" mak saya jawab sambil menangis teresak-esak. Tu yang saya malas cakap tu... Emo!

Eh... hubungan mak saya dengan Wan Ngah tu baik saja. 
In fact seumur hayat, tak pernah saya dengar mak saya berkata yang kurang baik tentang Wan Ngah. Mak saya selalu puji cara Wan Ngah menjaga Ayah Ngah yang sakit sejak 2,3 tahun ini. 
Mak saya kata, Ayah Ngah pun selalunya ceria je tak macam orang sakit pun, mungkin sebab layanan baik Wan Ngah tu...

Tapi yelah...
Mungkin mak masih tak boleh hadam yang abang dia sudah tiada.

Saya keluarkan tupperware comel kaler pink dan beritahu untuk makan petang ni saja. Mak saya pun isikanlah oats dan susu tu. Saya pula masukkan biskut kegemaran mak saya ke dalam tupperware  yang kakak saya tertinggal  (nampaknya saya akan buat hartalah *gelak evil*), manalah tau kalau dia lapar dalam perjalanan. 

Sebagai langkah berjaga-jaga, saya masukkan dalam beg perjalanan mak saya. Takut dia terlupa.

Oleh kerana hari ini hari bekerja, tak patut sangatlah saya bercuti emegensi
Seksalah kawan-kawan nak mengganti kelas saya.
Jadi plan asalnya Uda, Acho dan Mak yang akan pergi.

Tapi sudahnya mak tumpang Pak Jut.
Saya tak boleh hadam betullah perancangan diorang ni... Haishh!

My mom looked relax when I left her. 
But still.... instead of duduk diam dalam rumah, dia keluar dan menyembur racun serangga pada pokok petola padahal hari panas dan berjerebu.
Tu tandanya mak saya sangat stress.

Unfortunately, when I came back from work, saya pula yang stressed out sebab susu dan 2 jenis biskut yang sepatutnya mak saya bawa dia tinggalkan. Of all d places dia letak di atas lemari tempat saya selalu parking nametag. See!

Terus saya talipon  mak saya berkali-kali. Dia tak angkat.
Saya stressed!

Lama selepas itu baru dia telefon semula, saya terus tanya kalau-kalau mak nak balik, saya akan datang fetch.

Yus: Tak nak. Mak x nak balik?
Me: Mana ko tau? Meh Andak cakap dengan mak kejap.

It is true, my mom tak mo  balik?
Dia cakap Baby akan hantar hari Ahad nanti. 

"Mak ok ke ni?" saya tanya banyak kali.
"Tak per, mak nak balik hari Ahad" mak saya cakap dengan senang hati.

Tapi saya sudah biasa jadi driver  mak saya. Selalu juga dia telefon suruh fetch  dia sebab kat rumah kakak saya tu tak ada kopi yang dia suka ke apa ke. (alasan..)
Kadang-kadang sebab dia demam, tak tahan berkurung dalam rumah yang sedikit sempit berbanding kat rumah kampung ni, walaupun rumah buruk tapi ada halaman yang luas.

So I called Yus  n suruh dia belikan susu Anlene, biskut jagung dan kopi.
Saya telefon Nik, dan suruh dia dulukan duit pada Yus.

Sepuluh minit kemudian, saya bercakap lagi dengan Nik, dimaklumkan Yus sudah keluar ke kedai dan membeli keperluan mak.
Nampak sangat x saya macam suka memerintah?
Heh?

None of my siblings complain. We just want our mom to be happy. 
We wished she knows how much we cared about her. 

"Ko tau dik, tadi Ayah Alang pun menangis dan cakap, "adik aku dah tak ada" Nik cerita.
"Mak pun sama la Nik, tadi dia pun nangis cakap macam itu jugak" saya beritahu.

Mak saya ada 4 beradik. Arwah Pak Sulung, Arwah Ayah Ngah dan mak saya yang bongsu. Ayah Alang ialah abang tirinya, tapi adik beradik tiri mak saya tak macam dalam filem Ratapan Si Anak Tiri atau sinetron Bawang Putih Bawang Merah. Kami semua rapat. 

Itulah faktor utama kitaorang selalu kena marah kaw kaw kalau bergaduh masa kecik. Mak saya kata dia dengan adik beradik tiri pun tak pernah bercakar.

Eleh.....
Saya cakap dalam hati, masa tu la... hahahah... tu yang mak saya lagi hangin tu..
Bila makin besar, baru saya perasan, mak saya tak pernah pun berkata yang buruk tentang adik beradiknya. Dia selalu menerima kehadiran mereka dengan tangan yang terbuka. Selalu ada cerita yang nak diadu pada arwah Pak Sulung dan Ayah Ngah. 

Kenkadang  hal pokok jambu yang tinggi terkena wayar elektrik je pun...
Itu pun nak mengadu, saya cakap dalam hati, sebab selalunya saya yang suka pasang telinga bila mak saya bersembang masa saya kecik dulu..

Now I realised,  saya pun sama je macam mak saya.
Kredit habis, saya mengadu dengan Acho.
Air menitik dari syiling rumah saya mengadu juga, siap dengan air mata tu...
Rumput panjang saya mengadu, padahal boleh je talipon orang datang potong.
Ada orang blok kereta kat pasar pun saya mengadu, suruh dia check tu kereta siapa.
Tu belum cerita kalau saya terdengar kawan-kawan saya bergossip saya balik cerita dengan adik saya dan minta dia siasat.
Selalu diaorang buat bodo dan x menjawab pun..
Heh?

Somehow, saya tak boleh nak bayang kalau I were in her shoes.
Sedihkan..

Jadi, sebelum maghrib tadi, saya ambil penyapu, masuk dalam bilik Acho, terus mengemas tak berhenti. Saya nak sambung kat bilik Jo, tapi nampak macam baru dimop je lantai bilik tu. Terus saya ke bilik Arif, yang asalnya tu bilik saya, tapi lately dia dah conquered. Habis semua suratkhabar yang bersepah atas lantai saya simpan dalam stor belakang rumah. Lemari  baju dia saya kemaskan, cadar yang keremot tu pun di pasang lain.

Goshhh...
Apa bezanya saya dan mak saya?

Wednesday, March 12, 2014

Berpaling muka, ada saja yang tidak kena

)
Eh?

Tadi saya tengok tv1 and kat bahagian kiri atas skrin tu tertulis dah 113 jam xx minit pesawat MH370 hilang.
Lamanya...

Partly, I am still optimistic, tapi a bigger part of me, I felt a sudden pang of sadness and pain. 

I keep asking  myself all the time,WHAT IF questions more often ...

Cerita yang best sikit la..

Jap..


#2
Topiknya, Defensive Mode.
Sometimes, bila kita dihampakan (could be anything and no elaboration) kita pun sentap la kan.

Padahal it takes years  to build d friendships, another years of sweat and trust before we could be who we r today.
At least, for me, that is how it works la kan..

Takkanlah just because something smaller than ping-pong ball, terus jadi macam Izzat cakap tu

Tahulah baru beli tablet baru..... (takder kena mengena:)
bolehla donlod lagu Izzat Exist
Eh?

Is it important to know who is right n who is wrong?
Does it matter if you r right n I am wrong or I am right and you are wrong?
--- or they are right and we BOTH wrong?

Perghh.. I am talking riddle.

Why should we always take things for granted?

WHAT IF.. dalam pada sentap-menyentap, 
we board d flight, and .... 

Tuesday, March 11, 2014

Six-important-facts-youre-not-being-told-about-lost-malaysia-airlines-flight-370

(An interesting article I found from the net. Check out their website)

There are some astonishing things you’re not being told about Malaysia Airlines Flight 370, the flight that simply vanished over the Gulf of Thailand with 239 people on board.
The mystery of the flight’s sudden and complete disappearance has even the world’s top air safety authorities baffled. “Air-safety and antiterror authorities on two continents appeared equally stumped about what direction the probe should take,” reports the Wall Street Journal.
 
WSJ goes on to report:
“For now, it seems simply inexplicable,” said Paul Hayes, director of safety and insurance at Ascend Worldwide, a British advisory and aviation data firm.

While investigators are baffled, the mainstream media isn’t telling you the whole story, either. So I’ve assembled this collection of facts that should raise serious questions in the minds of anyone following this situation.

• Fact #1: All Boeing 777 commercial jets are equipped with black box recorders that can survive any on-board explosion
No explosion from the plane itself can destroy the black box recorders. They are bomb-proof structures that hold digital recordings of cockpit conversations as well as detailed flight data and control surface data.
 • Fact #2: All black box recorders transmit locator signals for at least 30 days after falling into the ocean
Yet the black box from this particular incident hasn’t been detected at all. That’s why investigators are having such trouble finding it. Normally, they only need to “home in” on the black box transmitter signal. But in this case, the absence of a signal means the black box itself — an object designed to survive powerful explosions — has either vanished, malfunctioned or been obliterated by some powerful force beyond the worst fears of aircraft design engineers.

• Fact #3: Many parts of destroyed aircraft are naturally bouyant and will float in water
In past cases of aircraft destroyed over the ocean or crashing into the ocean, debris has always been spotted floating on the surface of the water. That’s because — as you may recall from the safety briefing you’ve learned to ignore — “your seat cushion may be used as a flotation device.”
Yes, seat cushions float. So do many other non-metallic aircraft parts. If Flight 370 was brought down by an explosion of some sort, there would be massive debris floating on the ocean, and that debris would not be difficult to spot. The fact that it has not yet been spotted only adds to the mystery of how Flight 370 appears to have literally vanished from the face of the Earth.

• Fact #4: If a missile destroyed Flight 370, the missile would have left a radar signature
One theory currently circulating on the ‘net is that a missile brought down the airliner, somehow blasting the aircraft and all its contents to “smithereens” — which means very tiny pieces of matter that are undetectable as debris.
The problem with this theory is that there exists no known ground-to-air or air-to-air missile with such a capability. All known missiles generate tremendous debris when they explode on target. Both the missile and the debris produce very large radar signatures which would be easily visible to both military vessels and air traffic authorities.

• Fact #5: The location of the aircraft when it vanished is not a mystery
Air traffic controllers have full details of almost exactly where the aircraft was at the moment it vanished. They know the location, elevation and airspeed — three pieces of information which can readily be used to estimate the likely location of debris.
Remember: air safety investigators are not stupid people. They’ve seen mid-air explosions before, and they know how debris falls. There is already a substantial data set of airline explosions and crashes from which investigators can make well-educated guesses about where debris should be found. And yet, even armed with all this experience and information, they remain totally baffled on what happened to Flight 370.

• Fact #6: If Flight 370 was hijacked, it would not have vanished from radar
Hijacking an airplane does not cause it to simply vanish from radar. Even if transponders are disabled on the aircraft, ground radar can still readily track the location of the aircraft using so-called “passive” radar (classic ground-based radar systems that emit a signal and monitor its reflection).
Thus, the theory that the flight was hijacked makes no sense whatsoever. When planes are hijacked, they do not magically vanish from radar.


Monday, March 10, 2014

MH370 Mystery

Sayapun macam 18 juta rakyat Malaysia yang lain.
Menghabiskan cuti hujung minggu di depan televisyen.
Kalau ada sale pun, rasa tak tergamak nak pergi.
Nak pergi movie pun tak sampai hati.
Saya pasti semua orang dewasa berasa hiba dan terkejut dengan berita kehilangan pesawat MAS MH370 yang dijadualkan tiba di Beijing pada pukul 6.30pagi Sabtu. Sampai sekarang tak sampai-sampai.

Hilang dari radar.

Pakar Teknikal Penerbangan dan Juruterbang berpengalaman 40 tahun dalam penerbangan berkali-kali mengatakan, "sangat mustahil untuk hilang dari radar". 
Bekas Ketua Juruterbang Kanan Serantau MAS pun cakap perkara yang sama.

Setiap juruterbang wajib mengambil lesen setiap 6 bulan sekali. Mustahil mereka lupa SOP (standard operation officer). First Officer atau pembantu juruterbang pula sangat terlatih dan memiliki pengetahuan yang sama setara dengan juruterbang.
"Tak mungkin ada kesilapan di situ lagipun latihan MAS antara yang terbaik di dunia, sebab itu ramai yang diambil menjadi jurulatih penerbangan di luar negara" ulas tetamu di televisyen itu. Betul kot.. Seorang tu kerja dengan China Airlines dan seorang lain Pegawai Teknikal Penerbangan di Thai Airlines.

Setiap aircraft,  dilengkapi dengan 5 radio, tak mungkin rosak 5 serentak. Di ruang udara ada radar pengesan. Berkecai 8 pun kapal terbang (nauzubillah), radar masih boleh kesan pergerakan. 

Cuaca baik. Laluan itu laluan sibuk. Mustahil aircraft  lain tak dapat kesan.Oh lupa pulak, perbualan antara aircraft  dengan menara kawalan setempat juga dapat didengar oleh pesawat yang berdekatan. Dalam jarak berapa saya lupa. 

Mungkin tak ada orang switched off pesawat tu dan bawa ke tempat lain?
Pengacara tanya. Obviously, ni soalan penggemar filem CSI.

Tetamu-tetamu itu menggelengkan kepala.
Aircraft sangat besar, laluan sangat sibuk. Pasti akan ada pesawat lain yang nampak.
Sistem radar sangat terperinci, dan ada pelbagai, MUSTAHIL. 

Kalau crash?
Kalaupun crash, pilot have plenty of time to report to the control tower.

Berapa lama tu? pengacara tanya.
2 minit, 5 minit.. lamaaaa, bekas Juruterbang tu menjawab sambil geleng-geleng kepala.

Pada saya kalau 2,4,5 minit tu sekejap sangat. 
Tapi jangan lupa, juruterbang memang terlatih dengan rejim yang ketat. Lagipun kapal terbang bergerak 2,3 ribu kilometer sejam.

Evacuate pesawat pun masanya cuma 90 saat.
At my workplace, kalau 90 saat, d kids terhegeh2 nak turun tangga.

In short, kalau crash or ditching memang boleh diterima akal.
Bila hilang cenggitu?

The fact that 2 stolen passports were used on board, menambahkan lagi Misteri Nusantara.
The way the senior officers entertained d press conference,  macamlah ada udang di sebalik batu.

They are not to blamed. This is so sudden, so unexpected and so tragic.
Kalau rakyat Malaysia terkejut, senior officers  dan the pilot fraternities pun terkejut juga.

This is really a heart-rending news for all of us, especially the family members of all in board.
No amount of words could comfort them in this testing time.

For the very first time since Highland Towers, d free tv was full of d news.  Dari pagi sampai ke malam siaran tentang MH370 je.

Great.
The last thing I wanna see on National tv is, Lida-Fauzi-Sharnaaz bickering over, #diamlahkakak,



Saturday, March 08, 2014

Jie's

It was another hot and humid night, a week ago.
I keep thinking about something which bothering me so much.

Well..
I stared at the ceiling, for quite some times.
Heh?
I punched Jie's number, asking him something sumting silly?

Me: How much my baju?
Him: oo I tak beli la. x pergi pun tempat shopping.
Me: Ok then... I was thinking to bank in d money.
Him: No... x sempat.. 
Me: Ok then, so how's Jakarta?
Him: Ok... errr... but I have t-shirts... I love Jakarta tu.. nak x?
Me: Tak muat kot..
Him: No... besarlah... 
Me: I have doubled my size now.. u don't see me lately

Goshh..
It is true, about the size and the fact that we haven't meet up for such a long time.
He just came back from a golf trip to Jakarta.
Felt like we were strangers.
While I kind of guess Jie takkan belikan baju tu (hahahaha) but offering a t-shirt, sangat di luar landasan fikiran saya.
Since when he bought t-shirts? 
Bukan selama ni saya pau t-shirt yang dia dapat free bila ada tournament ke?

Maybe... we ARE really strangers now.

But...

"Kalau I tanya soalan macam dulu, asking your opinion masih boleh lagi tak?" saya menulis di wassapps.

"InsyaAllah boleh" Jie jawab  which makes me a bit speechless/textless(?)

"Uishhh... berimannyer? Lainnye sekarang..." came my reply. Afterall, as far as I am concerned... those words never escape his lips.

"hahahahha sure boleh la.."  he continued.

Ok... that is Jie, a friend I remembered. 

I poured everything. From the discussion which I never included, the letter I never see, the task they did which supposed to be my JOB and top of all..

"They  never talk to me, let me know about games and when I asked they just said everything has been taken care of. To top it all, I have to ask many times to clarify. Bodohnya I rasa"

Of course saya beritahu Jie, saya rasa sangat insulted.
Of course Jie tahu, this is not the first time.
I had a hell of time since March last year, pun pada Jie jugek saya mereport:)
"I tot we r friends..."  Mungkin dalam mimpi saya agaknya.

"That's the sign. Leave it be". Nasihat Jie pendek saja.
Maybe he aheard enough. Dia bosan. Saya pun.

This week, that particular guy, gave me something. 
"Sign" he said.
I answered simply, "malas".

When u treated others like dirt, don't you ever try to be clever.
I wanted to scream it on his face.


But I know Jie will not approve.

p/s currently Jie is in Siem Reap, another tournament I guess.

Are you A FRIEND?

Tu soalan.
because currently, ramai sangat yang bajet "look at me, I am a gud  friend n u r shucks!"


Identify a False Friend Step 1.jpg
1.  Notice how often a friend tries to embarrass you or make you look bad in front of anyone or everyone, especially after you've told, asked, or begged them to stop. This can be a major sign that the person does not care for you as a friend but rather as a source of entertainment, at your expense, of course.

Identify a False Friend Step 2.jpg
2
Observe if the "friend" is mean to you or makes fun of you all the time. A mean friend may try to take advantage of you or possibly push you around. Keep in mind that some friends make fun of you in a joking way, while others do it to lower your self-esteem. Realize what they are doing, and find someone else who appreciates you.
Identify a False Friend Step 3.jpg
3
Notice how often a friend breaks promises that they make to you. Maybe your friend calls you up to see a movie, but then cancels your plans at the last minute, or even worse only a minute or two after making it. This can be a major sign that the person does not want your friendship but only your companionship, and only when they can get nobody better to fill that void.
Identify a False Friend Step 4.jpg
4
Notice how often they belittle your accomplishments. If you write a superb piece of fiction they will accuse you of plagiarizing it from another source. Sometimes they will praise your work to your face, but you may discover they are making fun of it behind your back. Being two-faced is not a sign of a real friend.
Identify a False Friend Step 5.jpg
Notice how often someone's friendliness increases whenever they want you to do something for them, and diminishes whenever they don't want you to do something for them. For example, let's say you're going to have an awesome party next weekend. This person may start being nice to you and acting like your friend so you will invite them. Or they start being nice to you and then try to get you to do something you wouldn't ordinarily do. This is a major sign that they only want to pretend to be your friend as long as there is something you can do for them, but not be your friend if they can't get something specific for their efforts. Realize that some people will only be your friend if you do something for them. Try to be aware of the fact that this person probably does not want to be your friend, and find someone better to hang out with who actually likes you for who you are.
Identify a False Friend Step 6.jpg
6
Notice how often they forget or ignore important dates to you. They will tell you all about the presents they received on their birthday or the wonderful time they had on their wedding anniversary. But when those dates roll around for you, either the false friend is nowhere to be seen or heard from or they will contact you after the date has passed and claim that they forgot all about it. This is definitely a sign the person is interested in you only as a casual acquaintance, not a real friend.
Identify a False Friend Step 7.jpg
7
Notice how often they ignore you: ignore what you say, ignore your presence, fail to introduce you when they're making introductions, they offer something to someone nearby but not to you, etc. Some people just like to talk about themselves and not care one bit about you. On the other hand, some people act super nice to you one day, but the next day they act as though they have no idea what-so-ever of who you are. What ever may be the case, you should think twice about being this person's friend if this is frequently occurring.
Identify a False Friend Step 8.jpg
8
Notice how often the person only behaves friendly to you when no other friends are around. This may mean that the person is talking to you out of boredom and does not actually want to be your friend. Also, if the person constantly leaves without warning or explanation, take this as a hint they do not want to be your friend.
Identify a False Friend Step 9.jpg9
Notice how often a friend chews you out for making mistakes, or chews you out for bringing their mistakes to their attention but chews you out for making even little mistakes. Some people want to surround themselves with perfectly-behaving people so that they will be perceived as being better than they actually are. It doesn't work, but lots of people for some reason believe that it does.
Identify a False Friend Step 10.jpg
10
If you find yourself to be in any of the above situations very often at all, it might be time to start seeking other people to spend time with. If you find yourself to be in one or more of the above situations pretty frequently, it is time to start spending time with other people. Remember though that some people have differing personalities and it is usually a good idea to talk to someone about the situation before entirely scrapping your friendship, in case what you have judged to be a false friend is actually not.
Identify a False Friend Step 11.jpg
11
If they do not respect what you like as well as dislike. True friends respect the things that you like so, they would not want to change your field of interest. If you are a person that enjoys attending art galleries, museums, and going to musical theaters, then your friends should support that no matter what. If they try to make you go to rock concerts that are not enjoyable or go to movie theater with noisy people when you don't want to, perhaps they aren't a true friend.
Identify a False Friend Step 12.jpg
12
Real friends respect another friends' moral values. If you have very high moral values, then your friends should either share the same values or respect them. If you do not believe in having sexual intercourse before marriage, then your friends should respect and leave it at that. If they believe in "friends with benefits" and push it onto you, then you should leave them alone and find someone else that does not believe in that mantra.
Identify a False Friend Step 13.jpg
13
Real friends love you just the way you are. If they are trying to change you in a way that makes them accept you, then don't waste your time on them.

Identify a False Friend Step 14.jpg

  1. 14
    Friends may turn abnormal especially when they are out of work, so do not decide too soon. However, if they have been acting unfriendly for too long, they may have a hidden grudge.


Identify a False Friend Step 15.jpg
15
Go back in time to analyse what you did to the unreal friend. Did you fail to help them out or manage their expectations? There may be a clue there.

taken from http://www.wikihow.com/Identify-a-False-Friend


Contribute
to wikiHow!

Friday, March 07, 2014

Drama petik memetik:)

I was walking to my cubicle one day when I overheard, people were talking about me and particular someone. Discussing is more of it. They don't even have an effort to stop despite they could see me clearly.

I took it as a sign, mereka mengharapkan saya jadi nasi tambah.
heh?

Woww... terer kot..
Few others were given their sides of stories when d real incident was happened not more than 3 minutes. 

Ceritanya,  d day before someone mentioned that we should not put anything in writing because it is an 'on hold' items.

Saya ('termakan cili itu'  because I was d one who sent d document to that particular person) terus bertanya, "ada circular tak?".  He said, takde tapi alertla sikit because it was all over d news.
Saya nak menjawab, tapi... mukanya macam marah... hmmm... terus saya rasa tak best.

Selepas mesyuarat, saya terus berjumpa dengan that particular person  dan beritahu dia saya bukan nak melawan, tapi saya tanya sebab saya konpius. "u are d one who always put up d circular before, that is why when I see none, I thought it did not apply to us."

Saya rasa saya pernah tulis dalam blog ini bertahun2 dulu, betapa bagusnya dia dalam menyebarkan maklumat.

Dia kata, maaflah dia tak sempat nak tampal. Saya cakap tak perlulah, sebab orang yang lagi besar jawatannya di ministry sana tu pun belum tentu boleh cope  dengan perubahan yang terlalu pantas dan tiba-tiba bertukar mengalahkan otroman nak tukar baju.

Gila..
Saya tak sebutlah pasal otroman itu.
I just told, his words is as good as circular itself. 
We both laughed good naturedly.

Ceritanya habis di situ.
Balik rumah saya pun lupa. Esok pagi bila berjumpa, kami menegur macam biasa.

Listening to their ramblings, saya tak teringin pun nak masuk campur.
Petiklah nama saya pun.
As for me, those incident meant nothing me.




Wednesday, March 05, 2014

Special Edition:)

The twin: Saffa registered kat MRSM Trolak, they would be separated for the first time.

Saya tak faham kenapa Nadia dan Naufalambil cuti sekolah dan balik kampung bila dapat tau Saffi nak balik. Ermmm Kak Long memanglah sejak azali sayang sangat dengan Mak Ngah dia.
Saya speku Nadia sayang lebehhh kat Saffi:)




Tuesday, March 04, 2014

Recap

Sunday
It was hot n humid.
Late in the afternoon, it was raining, but still hot.
Looked Peeped through my bedroom window, I could see the rain pelting on d grass and mango trees for hours.
Beautiful feelings:)
At night it was still warm. How I wished I could sleep with the windows open wide *sigh*

Monday
The haze was quite bad around my workplace.
by midday, I was suffocated.
The smell of the air nauseated me. 
Went home around four and the first thing I did was trying to sleep.
I did.
After Isya' I thought I might stop breathing. 
Glad it was over.

Tuesday.
It was still hot in my hometown.
I have non-stop classes which definitely wear me off. 
Fatigue n hopeless, I might say.
Therefore, in between class ayo mata pun macam ayo terjun.
To make d matter worst, d extra class which should start at 2.30p.m delayed to 3p.m.
D kids said they have to go for Zuhur first.
I was speechless.
Why quote performing pray as an excuse to be late?
It doesn't make sense to me.
I mean, I am a muslim too. 
A godfearing person as well. 
Let me be honest, saya getik  if people are not punctual. Super getik when solat pula jadi alasan.
Adake dalam Islam ajar boleh tidak menepati masa?

Kalau lewat 15mins, I might understand.
Setengah jam tu...
agak2 la...

Then, I could only go home half an hour late than schedule.
How's that?

All these make me so tired n cranky.
Duh!

Saturday, March 01, 2014

Biskut Hup Seng yang rangup dan sedap

When it comes to beskut, sejak tahun 90-an Hup Seng memang my top choice. Dari beskut gula, beskut jagung atau beskut tawar a.k.a beskut mayat, rasanya memang konsisten dari dulu.
Wait...
Somehow I think it tastes better now.

Khamis minggu lepas saya pergi ke TF Tapah sebab harga bawang murah singgit kat situ. Tapi beskutnya mahal pulak.

Saya pun berkira walaupun mahal dalam 4,5 posen je.
Heh.. regular customer tu...

Afterall when it comes to money, saya memang berkira ya Rabbi.

Like these few acquaintance of mine (merely acquaintance hokehhhh).

Once upon a time, boleh pulak pull out last minute, padahal d kids dah tunggu sejak pagi2 buta, n takder effort pun to let me know, saya dah sampai pun tempat kejadian. Gigih buat muka x bersalah.
Katanya, sebab tiada bayaran bla bla bla bla bla bla.
Saya kasihankan mereka pada masa itu, walaupun gaji kami sama saja.
Kalau diorang tak dapat bayaran, saya pun tak dapat satu sen pun juga.

Dan kejadian begini berlaku berkali2:-)

This time around,  sebab dah boleh buat tuntutan,  sebab ada bayaran, pergi senyap2 juga.
Hebat tu bang!
and... I m d one who supposed to... ok forget it!!
Wowwww!!!
Hebat tahap mega budi bahasa mereka.

Patutlah boleh beli kereta baru.
Ye lah... mereka lindungan kaabah. Rezeki Allah bagi pada mereka turun mencurah2.

Woww! Keep it up bro!
Tongkatla langit tu selagi boleh:-)

On second tot, pernah tak korang makan beskut Hup Seng yang lemau, terlebih masin ke apa ke?
So far, saya tak pernah lagi terbeli dan termakan yang kurang enak.

Saya percaya pengurusan Beskut HupSeng misti dah letak  tahap piawaian yang tinggi pada semua produk keluaran mereka.
Say, one day I happened to taste beskut lemau, saya pangkah je kot.

Like everything in life,
yang lemau, siapa pun akan tidak berkenan.

At least, saya tak suka.
and the problem is...saya takkan lupa:-)

I will never forget, eternally.