Sunday, March 16, 2014

Siri Sila Baca Jangan Main Terjah je: Adab berjiran

Hahahahahhahaahhah

I tried mybest to keep poker face when listening to cadangan-yang-sangat-luarbiasa a.k.a merepek a.k.a ridiculous.
Diorang  ingat saya baru hidup semalam ke apa?
Kalau nak tunjuk baik ke hapa,  boleh tak guna harta sendiri dan jangan suka-suki nak petik nama orang lain?

For d past two weddings, both seek my permission politely and both are good friends of mine.
And they both know my limit.
Afterall we have discussed beforehand.
I have no complaint about both and in fact I was definitely happy with d two of them commitments (whatever that means la kan)

This time around, tuan punya majlis tak berbunyi pun (being a wise elderly couple, I think that is d reason why they never talk to me about it, instead I bumped into them quite a few times), orang lain pulak yang main petik-petik nama?

Hello?
Again, hilang akal ke apa?

Very PPRT okeh!

Nak buat baik ngan jiran konon... Adab berjiran pun x pas. 

Guess, after this I want to adopt my-kongsi-dinding style la.
I think it would make my life easier rather than melayan kerenah jiran yang tak tau kat mana batas dan adab berjiran ni.

Here something  I copypasted from  a blog.
How I hope, the so-called jiran would read this dan berhenti menyusah hidup jiran-jiran lain.
Save me d trouble mengatakan satu baris ayat, tapi dia pergi konar baring  dan bila sampai balik kat telinga saya dah jadi lain.

Waaaa..
Sok,  masa pakai kain kapan ko  boleh  konar baring  lagi ke?
Hello?

ADAD-ADAB BERJIRAN

1. Memberi salam apabila bertemu.
2. Jangan banyak bertanya hal-hal yang tidak diberitahu.
3. Menziarahi jiran apabila jiran sakit atau ditimpa musibah.
4. Menunjukkan simpati apabila jiran menghadapi kesusahan.
5. Turut merasa gembira apabila jiran mendapat berita gembira.
6. Memaafkan kesalahan jiran.
7. Tidak menunjukkan pandangan(meninjau-ninjau) ke dalam rumah jiran sehingga menyebabkan terbuka auratnya.
8. Tidak menimbulkan rasa susah hati jiran.(cth. daun-daun dari halaman kita gugur ke halaman jiran menyebabkan jiran rasa tidak selesa.)
9. Tidak menyempitkan jalan ke rumahnya yakni jiran.
10.Menutub keaiban jiran.
11.Meringankan beban jiran.(cth: membantu jiran apabila jiran menghadapi kesusahan)
12.Tidak mudah terpedaya dengan kata-kata fitnah terhadap jiran kita.
13.Menghormati isteri atau pembantu rumah jiran kita.
14.Berlemah lembut terhadap anak-anak jiran tetangga.
15.Membantu/memberi tunjuk ajar kepada jiran kita dalam hal-hal dunia/akhirat sekiranya kita mampu.


Catatan: Kuliah Ust. Yusaini Yahya: 04.01.12
Surau Taman Jali, Perlis.



No comments: