Wednesday, April 16, 2014

Antara Bank Dunia, kotak hitam dan barang kemas

Hari itu saya dengar kat derio Peguam Negara, Gani Patail pegi UK dah diskas the custody of black box.
Debris pun tak jumpa satu habuk, kenapa gigih nak cerita pasal custody kotak hitam yang tak tau mana negerinya tu? Sebenarnya saya tak pernah teringat pula pernah terbaca mana2 negara berebut kan hak custody.
Dalam dunia saya yang hanya ada kaler putih ni, kotak hitam ialah hearsay. Sampai hati ke nak diejas?
Saya cari juga kalau ada jawapan dari Acting Transport Minister. YILLEKKK.
JUST now I read from Sydney Herald:

In two previous air crash findings that were based partly on black box examinations, Singapore and Egypt, the owners of the planes never accepted American findings that the causes were pilot murder-suicides.

The agency with the most experience in examining Boeing black boxes is the National Transportation Safety Board in Washington. But Malaysia’s government has been forced to dampen strong anti-US sentiment in the country in recent days despite Washington assigning at least 12 investigators to join the criminal investigation and FBI forensic experts examining the home flight simulator of senior pilot Captain Zaharie Ahmad Shah.

The Utusan Malaysia newspaper, which is owned by the ruling United Malays National Organisation, published a report last week linking the Central Intelligence Agency to the plane’s disappearance, without providing any evidence. The report claimed the CIA wanted to sour ties between Malaysia and China. 

The Malaysian government took several days to deny the claim. Asked about the report at a defence services exhibition, Mr Hishammuddin said if there was any link to the CIA “I don’t think we will see such a strong presence of the US here.”

Read more: http://www.smh.com.au/world/flight-mh370-who-will-get-custody-of-black-boxes-20140414-zqui9.html#ixzz2yy0FOrp7

?.......-----------@----------

Berita pembukaan Cawangan Bank Dunia pun saya dengar kat derio juga.
Puas saya gugel justifikasi pembukaan. Ada, tapi saya skeptikal bila dikatakan Bank Dunia nak belajar cara mengurus ekonomi dengan Malaysia.
Kot takat nak belajar, tak payahla sampai tidur baring kat rumah cikgu tusyen.
Belajar online pun boleh.
Amik crash course pun ok.
Atau jemput je sesapa g IMF kasi in-house-training.

?.................../@----------------

Malam tadi saya tengok berita pasal 2 perempuan dijatuhkan hukuman mati sebab membunuh ibu tiri. Comel je pesalah pakai tudung Ariani, ker tudung Fareeda? Itu tak penting.
Yang penting one of them bertudung. Mengikut Metro Julai 2012, gambo keduanya tidak bertudung. One was 16, d partner in crime was 29. Tadi umur pompuan tu disebut 29 juga rasanya. Dalam berita lama, dikatakan yang umur 16 tu anak angkat dan yang lebih tua tu anak tiri. Malam ini disebut keduanya anak tiri.
Konpius makcik tau..

Perlukah bertudung bila ke mahkamah?
Maaflah, nampak fake sangat sebab kening berpantis juga.

Yang sama dan sejadi, mangsa ialah Tanziah, guru agama berumur 72 tahun. Kubur mangsa digali semula ada laporan barang kemas mangsa hilang, lepas post mortem mayat, didapati mangsa mati akibat lemas.

Since she was 72, by human nature, berapa lama sangatlah jangka hayatnya lagi. Kalau buat perangai elok2, mungkin arwah hadiah semua barang kemas tu.
Ni ko gigih g mencuri pas tu bunuh orang pula...

Berapa lama jangka hayat awak dik?
Mana gheta yang awak samun tu?
Boleh x harta benda tu lepaskan awak dari tali gantung?

Jap..
Bila sebut hukuman mati, di Malaydua, guna tali gantung ker atau duduk atas kerusi karen?
Ke .... ada cari lain?

Kenfiuzing ookkk?

No comments: