Wednesday, April 09, 2014

Food n love

Hem.. hem.. hem...

Masa sekolah, warden asrama garang siotttt.
Langsung x senyum.
Bengkeng giler... dia ajar Maths
Saya jahil Maths.
Hampehhsss.
Dia suka suruh kopek ikan bilis.
Suruh dengan muka askar.
Masa lunch dia buka pintu bilik,
"Bawa ke dewan makan, makan sama-sama".
Muka askar juga. Kita orang makan, pulang pinggan, cakap terima kasih.
Kat belakang baru cakap, " sedapppp nyer sambal cikgu Maths masak ye".
Masuk kelas, belajar Maths, kena cubit juga.
Kitaorang diam.
Sampai tua, bila jumpa, saya salam. Cium tangan.
"Saya masih ingat sambal tumis cikgu", saya kata. Dia senyum.

Masa di U, saya tak ada duit, tapi ...
X berani makan di gerai.
Masak sendiri tak sedap,
selalu makan hati.
"Jom... pizza!", ohhh tersipu2.. takkan selalu sangat kot makan free.
Bila dah grad, "oh, let me treat u."
"ehh... no need la, let ME pay".
Haishh undergrad dia support, bila kerja, payback la..
Tolak, tolak, tepis, tepis..
Sudahnya I paid. Whatt? tak sampai pun hundred? My pleasure.
Lets go to Italian dining later, dia cadang.
Opppss... why did I befriended ngan orang kaya?

Bila dah kerja
"Let go to Victoria S", a friend suggested, in d middle of d week.
"Bukan mahal ke?", yeah right, norizan d cheapskate.
Nope. Kawan yg call tu rasa mahal.
The call became frequent.
"Nasi lemak madam Kwan sedap, yeesang kat hotel x best nak mati, dah try itu, dah try ini?"
Dia tanya. Dia ajak. Dia bayar . Sekali makan mahal siott.
"Mahal siotttttt" . Saya kata. Saya makan. Dia bayar.

Masa kerja,
Errr...
Ni untuk tice. Nasi lemak satu untuk tice satu untuk dia.
Tapi saya selalu tak ada.
Saya ada bawa itu ini itu ini.
Nanti tice makan tau.
Saya ambil buah ni, untuk tice.
Lamaaaaa baru saya tau.
Dia beri semua tu sebab saya sorang je makan x berhenti.
Diorang kurus, saya gemuk.
Ini tidak adil.

Di rumah.
Bangun lewat, termenung. Masuk bilik air termenung.
Pakai baju, termenung.
"orang bawa kuih ni ye mak?" saya cakap, tak sempat makan.
Mak angguk, tak jawab.
Malam.. termenung, mengigau. Mak bangun, tengok, panggil.
" errr minum air ni" mak cakap.
Oooookkkkkkk..
Air apa?
Lamaaaaaaaa baru tau..
Setiap kali saya termenung, dan asyik jalan pegang perut, mak tak boleh tidur.
Dia bangun tahajud.
Mengaji dan bacakan air yassin.
Suruh saya minum.

If those didn't equal to love, I do not know what is:)

No comments: