Monday, April 28, 2014

Obama datang Malaysia

Kali terakhir Presiden Amerika datang tahun1966, Lyndon B. Johnson.
Tu yang ada Felda LBJ tu..
Kelakar saya tengok Obama dipuji2 sebab melawat mesjid tak payah pakai Secret Service mengekor 24 jam.
His middle name is Hussein ok.
Kalau bapak dia duk Malaysia, dah sah2 kena hukum murtad tu.
Agama ialah satu perkara yang sangat sensitif. As a muslim, it saddened me deeply bila dengar ada kes murtad.
Dalam Islam perkara murtad itu jelas hukumnya.
Tapi bukan sebab takut hukuman tu yang membuatkan seseorang muslim kekal dalam islam.
FAITH .
Faith is not something you born with.
Bila makin tua, saya fikir setiap muslim tu ada peranan untuk menguatkan keyakinan golongan muda terhadap agama Islam.
Sana sini cerita pasal Islam itu syumul, way of life segala, tapi .....
Bila g Pejabat Agama Islam Teluk Intan few years back (wrote it somewhere in this blog), mak aihhhh service lembap, suruh datang semula sebab boss tak ada.
Islam memang suruh buat macam tu ke?
Boleh ko tinggal opis takder back up?
Kalau u met an accident, fatal accident ke? Kena tutup ke Pejabat Agama tu?
Jangan kencang sangat nak cerita berapa statistik orang murtad di Malaysia,
Tanya je diri sendiri, sebagai orang yang dibayar untuk jaga nama baik agama, have u done ur role?
Plis.. stop acting like ko dah dapat teket masuk syurga.
Tapi Pejabat Agama Slim River, yang saya pergi sekali setahun dan few times lepas insiden yang saya tulis di atas tu, memang tip top la servisnya.
Memang salute!
Perghh
Padahal saya cuma nak tulis pasal kunjungan Barrack Hussein Obama ke Mesjid Negara je.
Melalut sampai isu murtad.
Finally, kepada siapa yang terbaca entri ni (probably u wrote MURTAD kat gugel n bingo!), saya sangat berharap, if u know someone yang makin jauh dari agama, janganla dijaja2 cerita dia ke sana sini. Dosa tu bukak aib orang.
Tolong jangan judge dia macamlah buku dosa pahala tu ko yang in-charge.
Rentikan nak berdebat kenkonon tahap ilmu agama ko bawah sikit je dari mufti Perak.
Pas tu ngan megah ko citer ngan semua orang.
Entah2 sebab tengok perangai poyo engkau tu kot, dia lagi benci ngan Islam.
Tak pasal2 ko dapat saham neraka.
What to do then?
Back to basic.
Bukak sirah, n learnt from Rasulullah s.a.w.
Sekian.

No comments: