Tuesday, April 22, 2014

Oh Salzburg...

Masa kecik umah saya takder letrik. Jadi hiburan yang paling best ialah baca buku cerita. Selain daripada buku Pramoedya Ananta Toer - Keluarga Gerilya, Sejarah Melayu, Badai Semalam, dan Pulanglah saya juga baca buku Sound of Music.

Buku Melayu tu buku teks kakak-kakak saya di sekolah.
Sound of Music  tu rasanya one of my sisters  pinjamkan dari perpustakaan sekolah dia.

Reading Sound of Music really broaden my perspective. Whatever that means la kan...
Cerita yang best dan saya berangan nak pergi ke tempat Maria tu. Mungkin sebab terpengaruh dengan Maria, saya pun gedik  nak menyanyi masa kecik.

Tapi suara dia sedap, suara saya hamppsss.
Sound of music.jpg
 Then, bila besar sikit, ada filem lakonan Julie Andrews tu. Waaaa... lagu-lagunya best sangat.
Pemandangannya cantik2. Macam kat bawah ni..

Last weekend, one of my sisters cakap dia akan berkursus kat Vienna for a week.
Hari kerja ok.

Saya cuma perlu keluarkan duit katebang je, gugel punya gugel kot naik Etihad dalam 5K je.
Rasa macam I could sacrifice that much.
If that means saya ikat perut for the next 3,4 months,  saya rela....

Saya gugel transportation nak ke Salzburg.
99 euro je. Ok la..

Eh.. Euro?
Kena kali 5 la kan? Lebih kurang..
Haishhhh... masakkkk...

"lu boleh bayarkan tambang bas wa kat Austria nanti x?" saya tanya my sister tu.
"Lu nak gi mana? how much?" dia tanya balik.

Saya tunjukkan perbezaan tambang OBB dan bas dan ambil pakej semuanya.
Hmmm...

"Tapi g Salzburg lu kena tunggu wa" dia cakap.
Padahal takde kena mengena. My passable Engrishh could take me anywhere..

"Wa dah pergi dulu situ, tapi best sangat, nak pergi lagi", dia sambung.
Flesh n blood. Selera pun sama.

Dia pun setuju nak bayarkan tambang bas ke Salzburg, afterall her transportation n accomodation  dibiayai sepenuhnya.

Hati saya berbunga2.
Kami nyanyi lagu Do Re Mi sama-sama.
Ohhhhhh... indahnya.. (fefeling.. berguling kat meadow)

On Monday saya jumpa Boss.

"Boleh tak saya ambil cuti?" saya tanya sambil tunjuk kalendar kuda.

"Cuti rehat tak boleh diambil berderet lebih daripada 2 hari" dia jawab sambil tersenyum. Mesti dia ingat saya  tengin.

Saya tau, tapi....

When it comes to Sazburg, saya memang menebalkan muka. Press my luck.
Lagi pun masa tu d kids tengah exam. Ok kot...
Afterall, kalau harap saya pergi sendiri,

Sampai kiamat belum tentu mampu.

atau..

Mungkin saya akan berkahwin dengan orang jerman di Salzburg, barulah impian saya tercapai.
Mungkin...

Saya keluar dari bilik boss dan terus..
terus...


















*sedihhsss*


No comments: