Saturday, May 31, 2014

Kacang dan kulit

As a babysitter, I met all kinds of students.
Jahat macam mana pun, ada satu sifat dalam diri mereka yang saya mesti cair macam eskrem magnum gold letak dalam gelas tepi oven.

Kasih sayang.

Unlike popular belief, u cannot fake love.

Budak buas macam mana pun or cikgu garang macam singa sekali pun, in d end, rasa sayang tu tetap dirasa, if any.


How d u know d love isnt there?
When d kids  achieved something, all he/she could say,

"Allhamdulillah, SAYA berjaya."
Great!!!
Budi bahasa kelaut....


And all u can say is,

"Really? So?".


Friday, May 30, 2014

unprecedented: A harvard doctorate Sultan

There were rumours that well .... u know... circulated via net that... u know...
Nak tulis pun saya tak berkenan. It was rubbish.
Until one day a friend of mine told me about it..
And I was like...
Hello?

Ko belajo tinggi kott, ape ke he nyer mender gitu pun ko caya? 



Saya rasa ramai je yang macam saya, belajar tahap skolah agama rakyat marhaen tapi gembira bila Raja Nazrin jadi Sultan.

Bukan semua orang boleh jadi Sultan Perak. Sultan negeri lain tak taula.. 
Sultan Perak ada masters from Oxford n Doctorate from Harvard.

Kome ade ke Yob?






P/s ikut adat, Sultan yang baru dimashyurkan cuma perlu menyentuh tangan kanan ke atas keranda, tanda bahawa istiadat pemakaman boleh dimulakan, but he did more than that, out of love I guess.
Tapi d holier-than-thou ppl would spin this, heh?



Thursday, May 29, 2014

al fatihah.

Firstly, it must be sad being a sultan r sultanah.
Dahla kena behave in public, dressing tak boleh silap, the worst thing is, even though highly educated, tapi tak boleh nak campur urusan pentadbiran negeri.

Nope...
The most worstest (xder dalam kamus) hari hari ada orang claimed dia yang layak jadi sultan.
Lagi hebat siap bukak website cari sokongan nak justifikasi tuntutan dia atas takhta.
Mulala buka kitab salasilah, tuduh orang itu anak angkat, anak gundik, anak pungut dan di masa depan mungkin juga anak ikan masuk dalam kertas pertuduhan.

Sultan n sultanah kena maintained cool. 
Kalau berbalas mesej kat twitter nanti rakyat tak respek pula.
Meanwhile d damaged had been done.
Ramai yang baca, tertanya2 dan ada yang singkat akal, percaya dan tolong sebarkan.

Tapi kita lupa,
Satu hari sultan itu akan pergi.
Sultan baru dinobatkan
 dengan penuh muafakat dan istadat.
Ada Undang-undang Tubuh Negeri sebagai panduan.
detail, sedetailnya.

Apapun farewell Raja Azlan.
We r proud of u.
You hv done a gud job.
Ur legacy will always be remembered.
May u rest in peace.


P/s yang berkokok tu sok mati tinggalkan legasi apa agaknya?

Wednesday, May 28, 2014

Israk dan Mikraj dan keadilan

Hari ni Israk Mikraj.
While dari kecik dah dengar ceramah kat sekolah, bila dah tua it is gud if u could just read n google for information about d event.
Very rewarding experience, ai tell u.
Not going to write much either.. 7

Ironically, tomorrow marked d first day of mid term break.

Supposedly I am in charge of 'something'.
Irritating betul saya rasa bila Shril took over my task.

"Shril, itu kerja akak," saya beritahu dia dengan muka jengkel. Judging from his expression, I could see how uneasy he is. If he could have his way, dia pun x mo menyusahkan diri buat kerja orang.

He asked me to ask d person who asked him to do it.
Told him I wont hahahhaha...
but I still determine to perform my duty, dif tactic of course.

Matter closed, a win win situation for d two of us.

Ada orang yang senang dibawa berbincang macam Shril.
Bolehla win win situation. 
Ada orang yang asyik nak menang je, padahal dari awal (bulan January to be precised) I have asked him what to do, dia kata itu kena bincang dengan orang tu, orang ni..
Orang itu, orang ini tu bukannya decision maker. Diorang pun balaci macam saya juga. Agak2la kot nak bagi idea pun.

Lepas tu senyap. Last time langsung tak ambil tahu. I did on my own, dengan tidak berapa sempurna.

This time, he did, but asking others to do it. Hohohorible!

From my experience, nanti akan diungkit2 di depan khlayak dan dijadikan bahan celaan di belakang dan dikatakan "pandang terlepas, tak alert, tiada komunikasi" dan banyak lagi.

Entah...
Huishhhh.. kalau tak sabar.., haishhhh..
Takpelah..
Dihujung2 nanti pasti ada pembalasan yang adil.

Meanwhile, saya rasa tak adil pula pada Shril.
So I did to d best of my ability.

I submitted before dashed off.
The recipient datang kejar n thanked me profusely... said it is something yang dia nak..


"It is not really accurate since I stopped 2 hours before d actual time. See ...I've attached d note here", saya cakap dengan risau. Tapi dia masih juga cakap dia gembira dengan hasil kerja tak cukup 2 jam tu.

Saya makin risau,
"There r some who perform late, so might be theirs r not included. Nanti saya menganiyai mereka pula", gigih saya cakap. Muka berkerut.

Sebab saya teringatkan kawan makan nasi ayam saya tu.
Yang mengadu someone always pick on her.

It must b sad being her.
Or being anyone yang selalu dijadikan kambing hitam.

Tak bolehkah kita berusaha berlaku adil?
Berusaha beri yang terbaik.
Berusaha berbaik dengan semua orang tanpa cuba mengambil kesempatan.
Berusaha tidak menipu dalam dunia pekerjaan
Berusaha tidak bertoleransi kepada pencuri tulang.
Berusaha tidak mengadu domba, bermuka-muka, riak dan takbur dengan usia, pangkat, harta dan sanjungan yang diberikan.

Akhir sekali.
Berusahalah tidak cuba menjadi HERO dengan menjadikan orang lain VILLAIN sebelum buat homework dulu.

Tapi ada orang, konar baring pun sanggup, asalkan dia menang, dia hero gitu..
For those...

Ambikla..
Saya kasi menang tanpa bertanding..


Sekian.

Sunday, May 25, 2014

Thomas Cup 2014

In 1992, I was still a teenager.
Bersidai depan tv, tengok final n missed d last bus nak balik hostel.
It was...
sweet..

This time around watching final games Daren Vs Ueda.
I just couldn sit still..

Nervous giler..
I m sure semua orang pun rasa cenggitu.
Walaupun d last time pegang reket was like....
Million years of light ago.

U go Malaysia

Update May 27th.
1. Mesia kalah malam tu..
2. Pengulas sukan kat tv tu giler mengelabah, anyway saya suka je. Guess tu baru betul pengulas dan peminat sukan sukan. Emo sebijik perasan rakyat Malaysia juga.
3. Japan first win in history. Congrats.
4. Ironically, one of d coaches for Single is a Malaysian, Izuan Ibrahim, former Nusa Mahsuri coach.
5. Saya suka berita kat TheStar pasal Izuan ni, especially bila dia tanya, mana Zulfadli.
6. Internet slow.. so tak boleh nak link berita.
7. Eniweii..target Malaysia cuma nak ke separuh akhir, sekali dapat plak masuk final. Thanks to Japan.
8. Dah capai target sudah la.. jangan nak ungkita2 pasal Nusa Mahsuri lagi... hehe

Kenangan Manis gula tiruan

Tadi ada teambuilding. In order to get to know our friends, we have to answer few questions on 10 person. Boleh pilih sapa2 la..

Nak menang punya pasal, we decided to do short cut.

Kat 1st check point, soalannya nama management n few details. We chose a kakak. Yang tak menahan tu ada hobi n motto. We decided to put memasak, which is quite true tapi bab motto, mana nak tau. So Kak Ani suh je taram ada aku kesah, apparently orang tu suka guna ayat tu.

Another is Kenangan Manis. Ni org lain pulak. Nak cari orang malas so I suggest guna nama Shrul, sebab dia x datang n I think I remember his IC.
Ingat sebab saya selalu isi borang claim untuk team olahraga dulu2 (nombor Ic orang lain pun saya ingat juga, jangan nak speku bukan2).

Dalam tu ada 2 soalan yang memang saya tak tau jawapannya, makanan kegemaran dan kenangan manis.

Gilrr!! Saya tuliskan mee goreng dan mendapat anak. Saya selalu baca rencana Hari Bapa, saat manis diorang ialah bila pertama kali tengok their babies. Kalau nama rakan sekerja pompuan saya akan tulis/speku tu jugak kenangan manis diorang.

Then suddenly, other groups asked me d same questions.
well..

It dawned to me, saya takder satu makanan kegemaran yang spesifik.

Saya suka laksa, kalau Uda yang masak. Bila sakit perut saya x makan langsung...
Bila sakit perut saya suka makan sup sayur dengan extra halia.
Bila demam atau takder selera, saya suka makan ikan masin,
Bila musim krismas saya suka makan fruitcake yang saya buat sendiri, Saya boleh makan kek dari pagi ke malam, kalau guna pinggan krismas merah hijau.
Hari Jumaat saya suka makan nasi ayam kat kantin sekolah, tapi kalau pergi kedai, saya x  order nasi ayam.
Saya suka rendang ngan pulut kuning kalau Nik saya yang masak.
Saya suka gulai batang pisang yang saya makan masa g Pokok Sena tu.
Saya suka kari cair yang Angah saya masak.
Saya suka sambal ikan bilis yang Acho masak bila saya puasa.
I cannot say saya suka masakan ibu saya, because obviously cliche kot., hahaha
Bila sedih.... saya suka makan coklat.
Waktu fefeling nak diet saya suka makan roti bakar dengan nescafe panas..

Seriously... saya pun x tau apa makanan kegemaran saya.
Jadi saya cakap je saya suka spaghetti.
Heh?

As for kenangan manis..

Memang saya stop kejap n fikir.

There r too many to choose from.

Bila mak saya cakap saya xder dosa apa2 tu pun manis jugak, despite masa tu I wud rather died dari tanggung rasa sakit (pada masa tu la..)

Bila Izzati dapat A untuk PMR n 1119, knowing my niece english command, perghhh... saya rasa manisss gak.

Bila tahun 2011, few of Serojas passed their papers n Mas dapat cert.. perghhh... manis macam gula madu, even though no one acknowledged my contribution.
2012 n 2013, I taught d best class n yg dpt A bertambah, haishhh biaq pi la yang kena puji orang lain pun, tetap juga maniss diingatanku gitu.
memang syok sendirik..

Financially, bila habis hutang kereta n boleh beli kasut cap burung penguin n hanjeng senyap tanpa perlu kerut2 kening pun maniss gak.

First time dapat kunci rumah n roaming d four-bedrooms house, sambil mengelap ayo mata thinking mana nak cekau duit beli perabot n all, sangat manis untuk dikenang.

Bercuti bersama keluarga, makan dan menyumbangkan lagu kepada mereka pun maniss juga, walaupun asyik dihina saja. Sampai hati korang..

Kenangan manis membesar bersama adik beradik, bergaduh, berperang, mengelat buat kerja rumah, mengadu, nangis, main sama2, study sama2, shopping, be there for one another pun sentiasa manis diungkit tiap kali kitaorang berkumpul.

Bercerita, bercakap x berenti dan ke sana ke mari dengan et, my bestfriend pun sentiasa masuk dalam list kenangan manis sejak tahun 1986 sampai sekarang. When Jie entered d pics later, well... maniss juga. Sampai hujung nyawa pun  saya tak lupa.

So..
Yang mana satu kenangan manis nak disebut bila orang tanya?



Sebagai insan biasa yang mudah terpengaruh saya pilih jawapan yang selalu artis guna ... hahahhahaaha...


"Sewaktu menunaikan umrah".

Perghhhh...
Tahniah norizanadnan...
Nampak sangat suka baca URTV, Mangga n d sewaktu dengannya..

haishhhh jangan disebut2...

Tu ayat mak saya bila saya cerita petang tadi...

Funny..
Masa saya kecik2 dulu, asal ada je orang bercerita apa ke mender, gigih saya balik rumah mereport pada bapak saya.
Now, saya report pada mak saya pulak...
Unlike my late father yang cool, suka ketawa2 dan mengusik bila kasi penerangan nak mensahihkan cerita tu, my mom pulak kot ada je yang sensored sikit... terus dia cakap macam tajuk entry..

"Mak.. x kanla zaman sekarang pun ada?" saya tanya sambil toleh kiri kanan... padahal I was driving...
Goosebump hokeh..

"Haishhh jangan dikata, udah... kot dia cakap macam tu, betul la tu", mak saya cakap. Dia bagi la teaser sikit2.

Creepy.
Besokla sambung.

Thursday, May 22, 2014

ku sangka hujan ... 2

I called Acho, telling n asking him to do something.
He said he will, tapi masa saya balik pukul 2.45 p.m. well..
It seems that  we have to opt for plan B.

Plan B is Ariff.
Today is his off day. Dia setuju tapi banyak beno songehnya..
It was already 15 mins pass 3.

"Tak nak tolong sudah.. "saya cakap sambil ambil tupperware putih isi, ikan masin sambal mangga dan satu lagi tupperware pink kecil penuh berisi lala.
Beras kat 12A dah habis sejak Isnin, saya makan satu jenis beras je n kat Slim River mahal sikit, jadi sengaja saya tapau masakan mak saya.

Oh .. saya puasa sejak Isnin.
Sebab tu saya tak berapa larat dan kena minta tolong diorang.

Letih saya nak memotivasi supaya sabar dan ingat kebaikan adik2 saya...
Tapi saya sentap sangat, terus d brain cell did not connecting gituuu...

Memercik peluh saya berjalan tengah panas kat pekan Slim River.
Saya rasa nak buka puasa je...
Saya rasa nak nangis je...
Saya rasa macam....
Macam-macam..

Lepas siapkan urusan, saya terus balik ke 12A.
Then, I saw 2 miscalls from Acho.
One miscall from Ariff.

I called Acho.
Dia nak beritahu dia ada kat Slim River n he saw me.
He came with a friend to do something yang saya minta.

Whoshhhh..

"Will u come over?" I asked.
" Tak bolehla.. dengan XXX ni." Dia cakap, n we promised nak selesaikan sebahagian lagi esok. Together.

I locked d door. Switched on d fan, lie down on a green bed hugged Candy,
................

I hate myself sebab sentap tak memasal tadi..
Of course my brothers will always there for me.


#nangess#



Ku sangka hujan.. 1

My day didn't start well.

I called the other friend, but he did not pick up. Yeah great! I sent text, x balas juga.
Ok norizanadnan jangan panik..
Fokus!

Huduh betul bila memotivasi diri pepagi.

I waited for a certain  time before I tried to call Fid. 
Fuhhhh.. she said she was in d office n happily passed d message.

I was stuck with something, so saya lambat masuk kerja.
Wajib kena kasi tau opis kot datang lambat.

"Weiii orang tipon x angkat kot...", saya cakap ngan the other friend. 
I so hate u, yang tu saya cakap dalam hati. Hehe?

Benda2 buruk memang simpan dalam hati je..
I mean... d reason why I did not call others is, I dont want ppl gigih bergossip di belakang.

"Kenapa lambat.. citer la", dia tanya lepas sel2 otaknya x boleh berhubung ahhahha..
I sent a picture via whatsapp, tapi dia cakap henpon nyer kecik n dia x boleh tengok.
Alasan...

Jadi saya bangun dari kerusi, berjalan 4 langkah menuju ke mejanya, tunjukkan gambar di tablet 10inch. 
Oooooo... n we started err... TALK animatedly for almost half an hour before we excused ourself. 

Saya harap dia x bergossip di belakang.

"Sebenarnya aku dah sampaikan mesej ko tu pagi tadi", dia cakap..

Well.. maybe I m good at judging people.
I know he will help. I know he could be trusted.

It just that I would be more than happy if he could pick up the phone n replied my message pronto.

eh?

Monday, May 19, 2014

Someone Like You



Goshhh...
Ri tu nengok gezek@nat7 katanya tonight ada Dreamgirls.
I watched it with my bestfren for 20 years masa movie ditayangkan, 10 kilogram yang lalu..

Guessed it really touched my heart then..
Might be a good idea berjaga malam nak tengok semula.

Too bad..
Yang ada cuma Someone Like You, a 2001 romantic comedy film. Not bad actually, tapi now it passed my bedtime..

Ouchhh!



Sunday, May 18, 2014

Sembahyang merata-rata...

Khusyuk x?
Bole kosentret x knowing kiri kanan orang duk perati.

I am referring to this pic which went viral online
Harap-harap wanita ini benar khusyukla  n tabik untuk dia.
Sebab saya tak boleh betul... 

Sangat lama dulu saya pernah kena tunggu beg taim orang semayang.
Saya dah tulis pasal trip tu kat sini.

Flight 6 jam kot tak silap, haruslah masing2 berlumba nak solat jamak dulu.
Once diorang dah semayang, dah kena check in pulak.

Sebab gate belum buka n orang Mesia memang gigih beratur g Beijing, jadi dengan kadar berlari 100m pecut saya cari tempat nak solat.
Kat airport tu sah2 takder surau. 

Someone cadangkan g bilik breastfeeding, tapi ada orang tengah menyusukan baby saya pun agak malu nak bentang sejadah depan foreigner gitu.

Saya pun sprinted to Bilik Merokok. Okk kosong..
Baru je bentang sejadah, ada mamat Melayu agak urban masuk.
Perghh... masa tinggal few mins je...

me: where to? ( gigih spiking)..
Him: kl
Me : me too.. mind i pray here?
Him: nope. Go ahead.
Me: u'll be in AK..xxxxx too rite? 
Him: yup.. its ok.. 

Guess... tak taula berapa markah solat saya hari tu.
Dahla takut kena tinggal katebang, knowing that ada orang lain dalam bilik merokok tu yang might b tak selesa makes me tak selesa too.

Nope.. saya tak ambik nombor tipon mamat urban tu, and I didn't ask for his phone number either. Saya cuma rasa dia orang yang layak dipercayai sebab he travels light n nampak macam on business trip.

Masa bercakap dengannya memang saya pandang mukanya tepat2 sebab dalam Women Safety 101 ada dikatakan penjahat tidak akan menganiayai wanita yang telah melihat wajah mereka sebab nanti masa kawad cam mereka akan kantoi.
Not that it ever crossed my mind, mamat urban ni ada niat jahat pada pompuan mesken muka pecah pintu macam saya kat airport obersea pulak tu..

Afterall masa saya bagi salam akhir, saya nampak one of d pakcik in my trip dah lepak sebelah mamat urban tu. Pakcik tu cakap dia risau tengok saya berlari terkejar sensorang..

Mungkin dengan kehadiran pakcik tu, terus paras wajah mamat urban tu terdelete dari memori. Kalau terjumpa lagi mesti tak ingat.

Too bad.. saya tak macam kawan lelaki saya seorang tu..
Dia kalau cakap ngan pompuan memang tak pandang muka pompuan...
Tapi boleh ingat pulak kening pompuan tu berpantis ke tidak.

Ehhhh?
Terungkit pulak...

Back to d topic..
I wonder apa pompuan tu fikir bila sembahyang di mana2 sedangkan masjid di Malaysia sangat banyak, luas dan selesa.
Kat shopping complexes pun banyak surau.


#sigh#


Rencana Tiruan: Abaikan Urang yang Cuba Mencari Pasal Dengan Anda

Do you ever get a feeling when somebody picks on you and insults you; you just want to cry and give up on people? Well you can just ignore them or take it and forget about it!

(copy pasted from : http://m.wikihow.com/Ignore-People-Who-Try-to-Pick-on-You)

  1. 0
    Focus your mind on something else and just completely ignore the person who is picking with you. This will signal them to leave you alone.

    Show Your Parents You're Mature Step 7.jpg
  2. 2
    Be the mature person. Don't stoop down to their level by yelling at them and picking on them. It will only fuel the fire even more.

    Save Money (for Pre Teens) Step 7.jpg
  3. 3
    Know that they only want to get to you and mess with you. There are some messy people in this world who will do some dumb stuff just to get to you! Don't let them.

    Save Money (for Pre Teens) Step 6.jpg
  4. 4
    Stay away from that person as much as possible. By taking yourself out of the situation, the person cannot pick on you.

    Choose Comfortable Walking Shoes Step 6.jpg
  5. 5
    Give them the silent treatment for awhile.

    Use and Improve Your Abilities Step 15.jpg
  6. 6
    Eventually ask another person for help or if they can solve the issue if it gets out of hand. Sometimes when the bully refuses to stop, it needs to be addressed to somebody who can help make it stop.

  • Always keep in mind that people will do anything to get in your head and bother you. Don't give them any of your time or attention. This will only encourage them to do it some more.






Saturday, May 17, 2014

Saturday story

Abang Ngah had cycling tournament around, which means dapatlah kitaorang berkumpul walaupun sekejap.
Yus n Riena also came back.

For lunch Angah masak ikan merah masak kari, ayam goreng KFC  dan... ok saya lupa.. sebab saya makan tu je.

Walaupun Angah saya 10 kali terer masak (berbanding sayalah...) tapi saya paling suka nescafe panas yang Angah buat untuk Abang Ngah. Saya pun  menempek sekali..

Rumah pun kemas bersih bila Yus balik. I like!

Besides, saya suka sangat duduk bergolek bersembang dengan Angah. Dari satu bab ke satu bab. Tak tau bila nak jumpa lagi.

Baideway, Saffi, Daniel n Danish pun gigih main bertiga.
Maklumla tak cukup kuorum hahhaha..

Abang Ngah came back before Zohor.
He won lucky draw saja.. ok la tu dapat juga helmet.

Danish asyik tanya kenapa nak balik sedangkan esok hari Hahad.


Obviously, at 4, the idea of ada dua set weekend kat Mesia still alien to him.

After Angah family went off, dia start nak throwing tantrum...
Kids..

Meanwhile, Acho, Yus n I sambung berberdiskas... macam serius..
N we came up with a solution.

Macam best je.
Harap2 Allah permudahkan urusan kami bertiga, dan berempat.. teramasuk Riena juga hahhaha..

On second thot..
Ada ke yang lebih best dari spend time with our loved ones?

(Spend time kat Salzburg MUNGKiN juga tak sebestest ini)


p/s d ones who went to Vienna dah touched down jap tadi.
Aminnn

Friday, May 16, 2014

drama orang tua (sangat) part 2

Ada orang, kadang2 lagi sebatu jumpa, senyum manisssssss je macam cekelat kedberi.

Tapi ada hari, muka serius kalah kena turun pangkat jadi embi.
Mulut pun tajam menikam macam pisau cukur Gillette Super Nacet.
That was d only brand pisau cukur yang saya tau sebab arwah bapa saya guna.
Ayah saya meninggal dunia tahun 1999, so I dunno, pisau cukur tu ada lagi ke x.

Peristiwa ini berlaku pada satu hari.

Saya sedang duduk menggoogle sesuatu yang ilmiah (harap mereka percaya) ditablet. Saya cuma bertemankan kipas saja. Hari panas saya duduk di situ sebab ada kipas.

Lagipun ada berita panas yang saya ikuti di internet.

Seorang kawan masuk n grunted.
Saya tak bagus dalam komunikasi jadi saya cuma tanya, "eh tablet awak mana?".

"Aku dah tua, takder masa nak tablet aihhh", dia jawab, nada sarkastik.
Dia memang berbakat dalam bidang sarkas(tik).
The fact that dia cuma tua seminit dari saya, bertambah tajam menikam.

Saya nak merajuk..
Tapi...


Abaikanlah...:(

drama orang tua (sangat)

Tak tulis nanti lupa:)

1. Drama wajah
Last year saya agak sentap bila menguruskan hal haji, dari nurse kat spital sampailah geng bakal jemaah (at that time I was one of them) ayat favourite mereka ialah..

"Eh... mudanya...". Kalau komen sampai situ je, saya lompat bintang 44 hari tapi.....
Pas tu speku saya guna kabel.
Padahal saya simpan duit sejak kecik, macam Rosmah Mansor.

Bila x fly, saya stress n x makan x berenti, gumuk nobody tell me I look younger anymore. The truth is I m 41 this year.

Until yesterday.

Orang buat cermin mata datang to my workplace. I badly need a new one. Lepas periksa mata n all, kena tunggu kejap. A lady, the owner approached me n tanya "cikgu minat Coach eh".
(Kebetulan saya pakai beg coach off season tu)

Panjang pulak citer pasal henbeg, dari Prada, ke LV sampai Longchamp.
Eh... lupa... ada kelas..

Jadi cepat2 dia tanya tahap kerabunan jauh saya n terus quote harga.
Macam biasa, bila beli spek saya mintak yang paling murah. Dia cakap harganya RM380. REASONABLE

I handed deposit n  asked for receipt. I noticed her assistant dah buat muka blur. Might be kitaorang sembang lama sangat kot..

"Akak quote harga yang mana? Cikgu ni rabun dekat sekali la" dia cakap, konfius.

Sungguh drama.
"How old r u kak?" D lady boss asked me.
"40", saya tertipu sikit konpius jugak

Perghhhh.. d lady boss letak kedua belah tangan ke kepala n start geleng-geleng kepala sambil cakap, "tak percayanya, saya silap quote kak".

Obviously, after 38, mesti dah start rabun dekat.
I know harga spek untuk rabun bertingkek2 ni pun mahal kot...
Selalu...

Berulang kali dia cakap I did not look my age. Music to my ears hahaha..
Tu yang dia x expect saya rabun dekat tu.. dia kata..
Oohhh tak sangkanya... dia ulang lagi.

Dia quote semula RM530. Saya redha je.
Pretextnya coz I might late for my next class.

Tapi yang betulnya sebab d drama really melt my heart.


P/s pompuan memang suka ditipu.

frenz@retro








Happy Teachers Day.

 1. Skang ada Sekolah Penyayang. Jadi inilah anak-anak angkat tahun ni. Selalu pada Hari Guru pelajar ponteng. Jadi semalam saya beritahu saya akan bawa kapkek dan boleh piknik. Nasi lemak bawa sendiri, tak sempat nak memasak.
Ohhh saya minta mereka kongsi duit untuk BELI HADIAH UNTUK 13 ORANG GURU yang mengajar mereka. 13 orang TAK termasuk saya. Told them saya takmo  hadiah, kasih sayang pun cukup.
Masa nak balik ada girls yang datang minta balik duit dia sebab dia tak dapat pun kapkek. 
Heh?
Hahhaha.. padahal selalu juga saya bawa kapkek  dan agihkan kepada pelajar sewaktu perhimpunan dan seingat saya memang TAK PERNAH sekali pun saya jual.
Baguss budi bahasa budak2 ni:)

2. "Kalau salah ticer jangan marah tau, Sampai pukul 12 saya mengarang malam tadi", dia cakap.
Hahhahahahha nak marah macam mana?
Kalau anak murid buat salah, means cikgu dialah yang x reti  mengajar.

Make short, in teaching, we met lots of students.
Yang macam kat #1 pun ramai.
Yang macam kat #3 lagi ramai.



Lupakan drama sentap-menyentap...

Fikirkan d kids yang selalu senangkan hati, sanggup berjaga malam sebab nak karang 'speech blessing' yang sampai sekarang saya tak tau maksudnya, sanggup dengar kata dan buat homework tanpa jemu, sanggup datang sekolah walaupun hari ini tak payah belajar pun dan sanggup kongsi makanan dengan kita.

To all these students who had been nothing but NiCe, awesome and adorable,
Thanks for making me d happiest teacher on earth.

I love you yang.. eternally:)

Wednesday, May 14, 2014

comfort food n drama harapanku musnah .. eh?

Whats urs?

I think mine is hot soup n ikan kering.
But after eating ikan  kering since Sunday, i juz couldnt take it anymore.

After work I went to TF to buy a tray of eggs n some vegetables.
Celery, tomatoes, cabbage n ginger.
Pokok cili belakang umah berbuah sentiasa, so tak yah beli.

I want to buy some meat or seafood, tapi pas tu rasa takde feel pulak nak makan.
Oh..
Crinkle cut fries is on sale. So saya beli sekilo. Murah je..
Padahal kat umah ada lagi.

Then ternampak aiskrim potong. Perghhhh..
Sekotak regenya 5.90 tapi kalau beli pek berkembar baru 8.90 je..
Terussss sambar 2 kotak.

Cepat2 balik sebelum ubah fikiran.
Baideway a fren gave yummy murukku today.
Saya nak simpan untuk makan malam2 sambil bergossip pasal oghe ganu hok nelang tu..

Sekali bila gugel rupanya To Mat Said dah kembali ke pangkuan BN.
Holah.., singkat beno dramanya yob..

Sekian.


Tuesday, May 13, 2014

Kuasa menggugurkan menteri besar?

Pada 20 April kolumnis Awang Selamat dalam Mingguan Malaysia dah tiupkan berita sepoi-sepoi bahasa yang dua menteri besar akan diganti.

Banyak spekuan, tapi yang betulnya keluar berita malam tadi. Datuk Abdul Razif yang nampak kacak dalam gambar (harap2 itu bukan gambar 360) sworn in at 9.21p.m last night, reported by TheStar.

Kenapa angkat sumpah malam2? Saya bertanya pada bantal, dinding dan Candy. Tiada jawapan:)

Pagi ini, saya baca laporan 2 ADUN Ganu letak jawatan.
Wow!
Ada juga penjelasan Tok Mat Said, something to do with his request to step down after his child wedding.

I wonder..
Why he was ousted in the first place?
I found a report in The Star yesterday, memang ada perjanjian lepas PRU 14 yang Tok Mat Said cuma diberi setahun saja ekoran pencapaian BN yang kurang cemerlang.
Oooo ada hitam putih la kot..

Saya reserved my comment, besides, I am not in the best position to give my 2cents.
I dont even know, kalau tied, 15 BN n 15 PR n 2 Bebas, siapa yg pegang kerajaan?

While kuasa melantik MB sesebuah negeri terletak pada Sultan, (this I learnt from Selangor PR disputes when Sultan chose Khalid),
I still do not know kuasa meremoved MB terletak pada siapa.

It seemed Tengku Adnan, UMNO Secretary who gives the word last night.
Wuishhh.. makcik kenfiused  okeh..

Meanwhile, I learnt new ganu totok phrases today.

1. Dok rok cetong
2. Berat nanang.

Which brilliant to sum up d chaos.
Hopefully kat negeri yang seterusnya, tiada drama.

SEKIAN,

Monday, May 12, 2014

cerita orang Dewasa

1. A friend approached while I was having my brekkie n tell d gud news. Hilang selera nak habiskan kuih 3 ketuk n secawan teh panas. He brought mangoes. Yippee!
Tak tau kebaikan apakah yang pernah saya lakukan, tapi dia kasi  saya tapau bawa balik before sending d rest to others. Aminnn..

2. While eating d unripe mango, another friend came. We invited n he turned down. Aminnn... jimat mangga:).
Dia cakap takut sakit perut n started put on a role play... Jap... macam kenal..
Kawan yang lagi sorang cakap sama sebijik dan puji lakonan kawan tu... heh? Diorang berdua tu ketawa tak hengat.
Helehhhhhhh... dia x tengok my acting skills lagi. U 2 wait haa..

3. We juz knew Abang Bro was under d hill. Kesian..

4. Gigih saya tunggu mak balik mesjid sebab nak kasi tau one of my siblings dah selamat tiba d Vienna. Uda terus melompat berdiri blkg mak n kasi signal suh saya tutup mulut.. Nyampah... mana saya tau diorang nak rahsiakan dari mak. Cakapla awal2.

5. Pas tu ubah topik..... hahahhhahahha sedar2 mak saya buka ceramah saat kematian yang dia dengar kat mesjid. Saya duduk mendengar ngan gigih. Seram jugak. Saya langsung x jawab, partly sebab nak ambik hati mak sebab dan terbocor rahsia, mainly saya  raa gerun dengar azab ajal diambil.

6. Masih lagi misi ambil hati, I joined my mom menziarah jiran no8 yang kurang sihat. Glad coz her daughter, my bestfren masa sekolah (sekarang dah 4,5 thn kot x jumpa) ada balik. We talked to d makcik je coz my friend was quite busy.
Before long, thread dah masuk bab sembahyang dalam keadaan duduk.
Dengar ceramah lagi...

7. I excused myself at 6.15p.m. It will take 40mins to reach 12A, better I started d journey early so that I could reach home before Maghrib.

8. Hari masih terang bila sampai di rumah, jadi saya capai cangkul dan mula buang sikit rumput di belakang dapur. Angkat dan berniat nak sediakan makan malam.

9. Saya buka beg dan kopek mangga, terus makan. Tiba2 tingat orang yang buat role play mengajuk saya sakit perut,

Wehhh.. I thought we were friends..

10. I picked up d phone n rasa macam nak mengadu pada Jie.. pas terfikir...

Arent we grown up?



Sunday, May 11, 2014

pick on u....?

Nayyy...
I had brekkie with a gud friend of mine, few weeks ago. Initially we had a plateful of fried vermicelli (moi) and fritter with peanut sauce (hers).

Since both of us had plenty of time to splurge, so we waited for Chicken Rice to be ready. Yeppp...
Rice with lots of succulent roast chicken to go with.

In between... we talked about lots of things n suddenly the issue popped up.

Me: it couldnt be true... I mean, I never heard that that particular person is fussy.
Her: Betul... cubalah tengok sendiri...

Ada orang sepatah dia cakap,  terus saya masukkan dalam recycle bin sebab tak percaya.
I trust her. We had known one another n she has been nothing but a trustworthy friend. We rarely speak to one another, unless we have something to share.

Learning this news is like, reliving my experience under KC. It was awful n degrading. Not to mention demotivating too.

Poor her.
It is really bad when someone while treated others with civilized manners, pick on u like u r sone third class citizen or whatever expression which could justify their ill-treatment.

For those who r in d same boat. Kindly read this 
http://m.wikihow.com/Ignore-People-Who-Try-to-Pick-on-You

Don't u ever believe in
Kita ni mentimun, dia durian kind of thing.
Only errrr bugger did that hahahhahah

Mother's Day n Other Women

1. I m sure all mothers are happy lavished with love n expensive gifts today. I hope my mother is happy too, knowing that her daughter loves her so much but, in the gift department, well... I doubt it.

Due to d Salzburg Anganku Musnah, I still in a troubled state of mind. Therefore, the best I could to mend my broken heart is..

Gardening, reading storybooks n singing my heart out. 
In alphabetical order list.
I MIGHT ADD EATING, thanks God, the icebox in 12A is barely filled.

Frozen hash brown, roti canai, sausages, potato fries and meatballs are not my comfort food.
I craved for...

For.... well I dunno.
Pretzels may be:(

2. Other Women.
Forget the treacherous games.
Of course... it is d main issue in this story, a lady fell for her new friend's wealthy and hunky husband. A smooth talker too.

As usual, I bought the book because of the cute cover.
Ain't d pink shoes pretty?

The gosh-ur-husband-is -handsome-I-want-him-so-badly-and-he-wants-me-too-and-we-are-fated-to-be-together just isn't my thing.
One of d main rules for me (which my female friends found a bit silly), I would never be friend with their spouse. Never keep their phone number either.
Well.., I never pick up d phone oso. Hahaha.
Harap2 Allah tak terbalikkan hati saya. Aminnn...

In other way I am telling, I do not really enjoy the storyline. Really not my cup of tea.

Anyway I do love the setting. How d writer describe the idyllic countryside is just amazing.
I am in love with Rawlstone, the 12-bedroom golden mansion and d secluded lodges nearby.

Macam mana rasanya tinggal di rumah agam 12 bilik? With picturesque view.

On second thought,
Rumah kecik 4 bilik ni pun, selalu buat saya nangis nak maintained.

Heh?

Saturday, May 10, 2014

potluck, baju baru dan errrr... Salzburg

1. Potluck
Kak Sal told me about d plan yesterday, on our way home. Great!
Ri tu ada kawan kasi mangga jeruk setapawer , tak pulang lagi bekas. So I baked choc chips muffin, for potluck n sekali dengan nak pulangkan tapawer yang dah berkurun saya simpan kat tepi meja.
For 1 kg, it yields 3 tapawer besar.
Rasa sedap ke tidak jangan ditanya.

There r plenty of food. Kak Sal bawa rendang n nasi himpit. Kak Siti bawa bihun sup, Kak Zah bawa nasi kerabu, there were watermelon n guavas, 5,6 jenis kuih n drinks.
Yummeyyyy.

2. Baju baru.
Untuk rekod, bukan saya seorang je yang kawan ni kasi. Dia bagi kawan2 dia T-shirt, jadi kebetulan saya ada di situ, terpaksalah dia kasi saya juga.
Wah...
Kaler purple!
"Tapi nipis sikit", kawan yang lagi sorang cakap sambil ketawa gembira. Saya speku dia tujukan untuk saya kot, lelaki mana ada hal pakai baju nipis ke hapa. Sebenarnya saya pun x kisah, sebab nanti saya tetap pakai inner.Lagi nipis lagilah saya suka hehhehe janji baju free 
Saya  cuma risau satu je...

Takut tak muat...
" Saiz apa?" kawan tu tanya. Mungkin ada niat nak tukar suka sama suka. He got blue n red t shirt, mine is purple n white.
"XS (bukan saiz sebenar)", saya jawab.. hahhaha
"Tak boleh... yang aku punya ni saiz M", kawan tu jawab. Hahhahaha

Jadi diam2, saya bawa baju baru pergi sambil tunjuk kat all n sundry.
Gigih nak menunjukkkk....

Once home, I tried it on. It fits nicely:) xderla nipis pun. Comfy je.
I think d colour is so gorgeous n I like it tremendously.
But then....
Kalau saya kurus sikit, mungkin saya pun nampak gojes  pakai baju ni.


3. Salzburg.
Initially we planned to fly to Vienna together today.
Tapi as d saying goes, 'man proposes, God dispose'.
Despite all d gud things happened today, I still feel sad n hopeless.
Why?
I keep asking myself.

I know this is utterly supid

#sigh#

Friday, May 09, 2014

Gigih balik kerja on time, only to see Yus had left.
Very disappointing.

Mom watched tele while bros went for Jumaat prayer.
I had lunch. Ikan kembung masak sambal n ikan cencaru salty.
No vege today.

Once d bros came back, Joe took mom for her Yassin meets.
I packed things n headed to 12A.

"Eh... ni la orang yang ari tu", Acho pointed to d tele.
Terlajak saya duduk tengok.

Wawancara tu habis x sampai 10minit pun, tapi saya ngan Acho sebok berdiskas masalah negara sampai sejam.

Dari satu bab ke satu bab.
It reminds me...
Dah lama sangat saya x berbual ngan Acho hal2 cenggini.
Selalu kot mak ada, Acho suka mengusik mak, jadi kot Acho buka thread, mak pun balas la balik.

Hahaha..
Ni since kitaorang satu parti, takder bangkang2 punya, belum habis sorang bercakap, yang satu pihak lagi mesti setuju.

How wonderful kalau hanya ada kaler hijau saja kat dunia:)

Sekian.

Thursday, May 08, 2014

Danish Irfan

I meant to blog about him, tapi abang dia selalu in d limelight. Tenggelam Irfan.

Irfan is the 17th of Adnan Clan's extension.
What a bless!

Currently, Irfan, his brother Ikram and parents are in #18 for a week.
It is quite 'something' when I heard he cried loudly last night.

I woke up from my slumber, thinking that his parents might be fast asleep.
But nope.
Yus cuddled him silently since Riena was in the bathroom.

No one shushheh him.
I did, because that was what I learnt from my other siblings.

But then rasanya Yus and Riena decided kot anak nangis diorang akan diam and just hugged them.
Maybe it works, I don't know.
Once Riena hold Irfan, automatically he stopped crying.

Wokehh..
Maybe it is a week late, but dearest Irfan if u read this posting years from now,
welcome to world baby boy.

What a bundle of joy u r, despite awak menangis dengan cemerlangnya malam tadi.
Mak Andak loves u. Eternally:)

Wednesday, May 07, 2014

Kamiorang atau meyeka

Dalam kamus cuma ada kami.
Rasanyala... dah lama tak buka kamus dewan.

Masa kecik saya guna kitaorang.
Tahun ini saya dengar budak2 ni guna kamiorang.

Untuk mereka pula, dari kecil saya guna deme.
Bila kat uni, saya terjebak ikut slang utara, depa.
Malam semalam, Danish cakap..

"Mak Andak... boleh tak adik nak tunjuk lukisan ni pada meyeka?"

Perghhhh...
Anak saudaraku yang berumur 5 tahun guna bahasa kamus.
Kagummm

Tuesday, May 06, 2014

Denda singgit

Ada hari best, banyak hari tak sangat.
Espesyeli bila d kids failed to complete their intended task.
Tak siap ok, tapi kasi alasan tu saya tak berkenan.

So denda singgit kalau tak siap homework.

"Tapi.., saya belanja dua ringgit je sehari..." few of them mumbled..
"Dah... cukuplah tu... " saya jawab sambil ketawa evil.

Tapi banyak sangat. Ada seblas hinggit.
Dahi saya berkerut...

D kids sengih mengharap.
Few weeks ago, saya denda juga sebab tak

Monday, May 05, 2014

larva cheesecake

One of my friends, ada bakeri. Isteri dia terer memasak.
Rajin juga saya membelinya.
Hari ini dia talipon tanya kenapa muka saya x nampak.
Kot ye pun, takat tak nampak muka tak pernah lagi orang talipon.
Must b samting...

"Meh la sini makan kek" dia cakap.
Berlari saya datang. Saya nak bayar, dan dengan sikap tamak haloba, instead of makan kek yang dia bagi, saya makan kek dia.

Sebab saya suka giler lava cheesecake.
"Makan je "dia cakap", saya tau diorang berdua, tak suka kek. 
Ada lagi sorang kat situ. Dia posa.

Dia kata dia bukan jual, kek tu dia beli khas untuk kawan2.
"Kawan2 tertentu je la", dia sambung.. sambil saya berhenti makan kek kat tapawer dia.
Nyesal pula saya tamak haloba. Ingat isteri dia yang buat kek tu..

But still, dalam nyesal tak nyesal tu, saya bawa kek ke meja sendiri, dan makan senyap2.
Perghhhhh.. rasa cheese yang lemak2 manis, coklat pekat dan kek yang gebu ditambah coklat cip tu...

Aishhhhhhhhhhhhhhhh... (syukurlah xder cctv)
Tak ada niat pun saya nak gantikan kek dia yang saya 'terambil' tadi..
Mungkin dia menyesal.
Hhahahahhaha
Harap2 tidak la...
P/s gambar x sempat ambik, tetiba tinggal serdak je..