Friday, May 16, 2014

drama orang tua (sangat)

Tak tulis nanti lupa:)

1. Drama wajah
Last year saya agak sentap bila menguruskan hal haji, dari nurse kat spital sampailah geng bakal jemaah (at that time I was one of them) ayat favourite mereka ialah..

"Eh... mudanya...". Kalau komen sampai situ je, saya lompat bintang 44 hari tapi.....
Pas tu speku saya guna kabel.
Padahal saya simpan duit sejak kecik, macam Rosmah Mansor.

Bila x fly, saya stress n x makan x berenti, gumuk nobody tell me I look younger anymore. The truth is I m 41 this year.

Until yesterday.

Orang buat cermin mata datang to my workplace. I badly need a new one. Lepas periksa mata n all, kena tunggu kejap. A lady, the owner approached me n tanya "cikgu minat Coach eh".
(Kebetulan saya pakai beg coach off season tu)

Panjang pulak citer pasal henbeg, dari Prada, ke LV sampai Longchamp.
Eh... lupa... ada kelas..

Jadi cepat2 dia tanya tahap kerabunan jauh saya n terus quote harga.
Macam biasa, bila beli spek saya mintak yang paling murah. Dia cakap harganya RM380. REASONABLE

I handed deposit n  asked for receipt. I noticed her assistant dah buat muka blur. Might be kitaorang sembang lama sangat kot..

"Akak quote harga yang mana? Cikgu ni rabun dekat sekali la" dia cakap, konfius.

Sungguh drama.
"How old r u kak?" D lady boss asked me.
"40", saya tertipu sikit konpius jugak

Perghhhh.. d lady boss letak kedua belah tangan ke kepala n start geleng-geleng kepala sambil cakap, "tak percayanya, saya silap quote kak".

Obviously, after 38, mesti dah start rabun dekat.
I know harga spek untuk rabun bertingkek2 ni pun mahal kot...
Selalu...

Berulang kali dia cakap I did not look my age. Music to my ears hahaha..
Tu yang dia x expect saya rabun dekat tu.. dia kata..
Oohhh tak sangkanya... dia ulang lagi.

Dia quote semula RM530. Saya redha je.
Pretextnya coz I might late for my next class.

Tapi yang betulnya sebab d drama really melt my heart.


P/s pompuan memang suka ditipu.

No comments: