Sunday, May 25, 2014

Kenangan Manis gula tiruan

Tadi ada teambuilding. In order to get to know our friends, we have to answer few questions on 10 person. Boleh pilih sapa2 la..

Nak menang punya pasal, we decided to do short cut.

Kat 1st check point, soalannya nama management n few details. We chose a kakak. Yang tak menahan tu ada hobi n motto. We decided to put memasak, which is quite true tapi bab motto, mana nak tau. So Kak Ani suh je taram ada aku kesah, apparently orang tu suka guna ayat tu.

Another is Kenangan Manis. Ni org lain pulak. Nak cari orang malas so I suggest guna nama Shrul, sebab dia x datang n I think I remember his IC.
Ingat sebab saya selalu isi borang claim untuk team olahraga dulu2 (nombor Ic orang lain pun saya ingat juga, jangan nak speku bukan2).

Dalam tu ada 2 soalan yang memang saya tak tau jawapannya, makanan kegemaran dan kenangan manis.

Gilrr!! Saya tuliskan mee goreng dan mendapat anak. Saya selalu baca rencana Hari Bapa, saat manis diorang ialah bila pertama kali tengok their babies. Kalau nama rakan sekerja pompuan saya akan tulis/speku tu jugak kenangan manis diorang.

Then suddenly, other groups asked me d same questions.
well..

It dawned to me, saya takder satu makanan kegemaran yang spesifik.

Saya suka laksa, kalau Uda yang masak. Bila sakit perut saya x makan langsung...
Bila sakit perut saya suka makan sup sayur dengan extra halia.
Bila demam atau takder selera, saya suka makan ikan masin,
Bila musim krismas saya suka makan fruitcake yang saya buat sendiri, Saya boleh makan kek dari pagi ke malam, kalau guna pinggan krismas merah hijau.
Hari Jumaat saya suka makan nasi ayam kat kantin sekolah, tapi kalau pergi kedai, saya x  order nasi ayam.
Saya suka rendang ngan pulut kuning kalau Nik saya yang masak.
Saya suka gulai batang pisang yang saya makan masa g Pokok Sena tu.
Saya suka kari cair yang Angah saya masak.
Saya suka sambal ikan bilis yang Acho masak bila saya puasa.
I cannot say saya suka masakan ibu saya, because obviously cliche kot., hahaha
Bila sedih.... saya suka makan coklat.
Waktu fefeling nak diet saya suka makan roti bakar dengan nescafe panas..

Seriously... saya pun x tau apa makanan kegemaran saya.
Jadi saya cakap je saya suka spaghetti.
Heh?

As for kenangan manis..

Memang saya stop kejap n fikir.

There r too many to choose from.

Bila mak saya cakap saya xder dosa apa2 tu pun manis jugak, despite masa tu I wud rather died dari tanggung rasa sakit (pada masa tu la..)

Bila Izzati dapat A untuk PMR n 1119, knowing my niece english command, perghhh... saya rasa manisss gak.

Bila tahun 2011, few of Serojas passed their papers n Mas dapat cert.. perghhh... manis macam gula madu, even though no one acknowledged my contribution.
2012 n 2013, I taught d best class n yg dpt A bertambah, haishhh biaq pi la yang kena puji orang lain pun, tetap juga maniss diingatanku gitu.
memang syok sendirik..

Financially, bila habis hutang kereta n boleh beli kasut cap burung penguin n hanjeng senyap tanpa perlu kerut2 kening pun maniss gak.

First time dapat kunci rumah n roaming d four-bedrooms house, sambil mengelap ayo mata thinking mana nak cekau duit beli perabot n all, sangat manis untuk dikenang.

Bercuti bersama keluarga, makan dan menyumbangkan lagu kepada mereka pun maniss juga, walaupun asyik dihina saja. Sampai hati korang..

Kenangan manis membesar bersama adik beradik, bergaduh, berperang, mengelat buat kerja rumah, mengadu, nangis, main sama2, study sama2, shopping, be there for one another pun sentiasa manis diungkit tiap kali kitaorang berkumpul.

Bercerita, bercakap x berenti dan ke sana ke mari dengan et, my bestfriend pun sentiasa masuk dalam list kenangan manis sejak tahun 1986 sampai sekarang. When Jie entered d pics later, well... maniss juga. Sampai hujung nyawa pun  saya tak lupa.

So..
Yang mana satu kenangan manis nak disebut bila orang tanya?



Sebagai insan biasa yang mudah terpengaruh saya pilih jawapan yang selalu artis guna ... hahahhahaaha...


"Sewaktu menunaikan umrah".

Perghhhh...
Tahniah norizanadnan...
Nampak sangat suka baca URTV, Mangga n d sewaktu dengannya..

No comments: