Saturday, June 07, 2014

kalau x tulis, nanti lupa...

Ayat...

It was funny sometimes, camner musibah datang berjemaah. Inilah ceritanya..

I know this makcik for almost all my life. Tapi rasanya dia x tau nama saya pun. Saya yang terhegeh2 menegurnya kalau terserempak. Kecuali hari itu...

"MasyaAllah.. kot acik x senyum tadi, kita tak kenal pun.. Acik pakai baju cantik sangat ni", saya cakap dengan jujur, sebab betul2 saya x kenal dia dengan jubah cantiknya itu. Dia ketawa je. Mak saya cakap dari muda makcik ni memang gila-gila dan suka buat orang ketawa.

Dia jemput kami sekeluarga ke majlis perkahwinan anak lelakinya.
Eh.. anak lelaki bongsunya sudah berkahwin 2,3 tahun lepas, ni anak yang mana pula ni?

Menyesal saya tanya sebab dia tersebut tentang perkahwinan pertama anak lelakinya yang runtuh, kesusahan dan membawa ke perkahwinan kedua.

Saya cuba tukar ke topik yang lebih ceria la sangat.. " eh.. makcik nak simpan duit?"
Oh... dia cerita pula beberapa hari lepas beg kecil tempat dia menyimpan segala buku bank dan MyKid cucunya tercicir di pasar.

"Orang kedai tu kata di nampak XXX yang ambil, bila makcik pergi ke rumahnya dia x mengaku pula", makcik tu cakap dengan sedih.
Saya x pastila betul atau tidak dakwaannya, tapi kampung saya kecil saja, ebribadi know ur nem ... gitu..

Now she has to do all d tedious process to report n replace buku bank n Mykid tu..

Still in d mission to cheer her up, I asked about her youngest son, my favourite. He was funny n talkative.

"Motornya baru kena curi",  makcik tu cakap.. citer sedih lagi.. Kesian..

Then, one of her grandkid datang..
"Ini anak J ", dia kenalkan. "Kenal tak?", dia tanya.

Saya jawab tidak, sebab saya cuma kenal anak sulungnya, junior saya setahun dan anak bongsunya.

Walaupun saya selalu berjumpa anak sulungnya, tetapi satu2nya perbualan tentang hal peribadi yang kami bualkan adalah pada tahun 2012. Sewaktu itu saya mengajar anak saudaranya dan ceritanya melalut sampai ke hal anak lelakinya yang saya tak ajarpun.

It was d beginning of something.
I started give extra attention to her son, entah... saya rasa kesian padanya, walaupun kami tidaklah rapat.

Back to makcik tu, dia hint sikit2. I didnt see it coming because I never know my friend's marriage is shaky.
Ok fine... Normally I only know something kot orang yang terbabit buka mulut.
I tried my best x mo dengar orang bergossip.
Bunga2 neraka katanya...


"Masuk mahkamah dah minggu lepas", makcik tu cakap..
Oooo... I really lost for words.

"Makcik...", saya pegang tangannya. Saya terkejut, dan rasa takutnya dengan dugaa n bertimpa2 yang makcik tu had to endure..

"Haaaa tengok ni.." dia cakap sambil tunjukkan pergelangan tangannya.
Saya kerut dahi.

"Mana ada gelang dah, baru je jatuh dalam toilet" dia cakap sambil ketawa..
Hahaha... of all d places kan...

Saya pun ketawa bagai nak giler..
When I related d story to my mom later, dia pun ketawa juga.

Walau berat dugaan yang ditanggung tapi makcik ni tak lupa untuk ketawa.
I really learnt something that day:)



No comments: