Tuesday, June 03, 2014

proton: committed to be better

My first car was Wira Sedan, bought in Oct 2002 for 42k only. I chose Sedan coz I had difficulty menarik bonet my roomate's wira hatchback when I was in Uni back in late 90s.

As every purchase I had made in my life, I bought something for its practicality, I would never join d crowd. All my female friends opt for Wira Hatchback back then or Kembara for sporty look. It suited them well. Some went for Iswara for cheaper option. I wanted a Wira since  saya tengok setem kenang2an Proton, in d 90s.

Besides, saya suka giler bila dapat diskaun. At that time, my bro in law was Proton employee, dengan staff price, saya habis hati..

My first car had been a wonderful company. Selain dari power window yg 3,4 kali diganti, sekali je alternator belt putus sebab bateri conked out, ekzos pipe bocor pada usia seploh tahun dan gearbox diganti tahun lepas, yang lain memang tak ada masalah. Enjin mmg tip top.

Considering I am not d type yg gigih berulang ke service centre, for me memang saya puas hati dan berjimat habis. Tukar minyak hitam pun saya skip kenkadang.

It juz that lately, saya x berani nak jalan jauh... manalah tau.. Orang kata jangka hayat keter 9 tahun je.

Macam orang lain saya pun berniat nak pakai keter import. Some of my friends and family opted for Volkswagen, Honda n Toyota. Gaji kitaorang beza singgit dua je, means kot diorang boleh, saya pun qualified nak ambik loan jugak.

Until I read d news, a Chinese boy lari dari rumah sebab parents dia beli keter Jepun.
I struck me that.... ok... I love my country too:)

When I mentioned to buy another Proton, my sisters berguling2 bantah.  No quality katanya. Diorang lupa kot, saya guna keter proton for 12 years. Pernah ke diorang dengar saya merungut?

My bro pun sama.
The thing is, again I bought for practicality, to take me from point A to point B. Saya bukannya ejen MLM nak bergambo berguling atas keter import sekenhen . 'aku kayoooo tak kisahla sekenhen janji imported kau hado?'

Kalau saya pakai keter Jepun, Sweden atau Jerman pun, saya tetap akan nampak tengin  kot bergambor gitu. Lagi pun nanti saya kena hutang berbaris, tak sanggup...

Keter proton sangat affordable dari segi harga dengan spec yang dia kasi. Keter saya ada 6 airbags. Keter import yang my sister suh beli tu ada 2 airbags je.
Yang lain2 korang boleh gugel sendiri.

Since  I was adamant to have my way, dan saya juga yang kena bayar, so another Proton it is.
After went through few days of headache, Jumaat lepas I got d car. Yus n Riena took it to service centre nak taruk tinted, carpet dan.... errrr... I dunno.

Saya tak faham, asal boleh jalan sudahla...

"Tak boleh Andak... nanti tak cantik.. yang ni pun nanti Riena tukarkan", kata Riena, my sis in law sambil tunjuk panel warna gold yang saya rasa takder dosa apa2pun.

"Nak tukar yang ini, kena cari spare part yang ini pulak. Apa2 pun tunggu Riena habis berpantang dulu", adik ipar saya pula yang terlebih eksaited padahal she was among those yang tak kasi beli keter proton dulu.

For d record, like many Malaysian, people looked down on Malaysian brand.
Baik macam mana pun, mesti ada yang flawed pada diorang. Like my sister-in-law ni.. padahal she is working with Proton subsidiary.

Why she had a qualm about d product is no mystery. The first batch was a bit on lousy department. I am sure d RnD had done their job well since then sebab bila gugel saya baca gud review pulak.

Saya x reti nak citer pasal fuel consumption, ESC ke brake suspension sumer. Bila bawak saya rasa ok, kat highway smooth je. Tekan 120 pun x rasa goyang pun. Thats my limit pun.

 Interior wise, sebab kaki saya panjang, so it is comfortable n roomy. Bonet pun besar, senang nak simpan kasut sepasang dua. Senang nak tarik, saya benci bonet yang menyusahkan.
Bunyik radio pun best. Cuma saya x suka bunyi bila x pakai seatbelt. It made me jumpy coz kat trail road saya suka buka seatbelt tanpa ada alasan yang waras.

Since keter Wira quite lowered, selalu je tersangkut bila nak parking kat 12A. Keter baru ni tinggi. I really appreciated it.

I noticed, the paint is very beautiful. Entah betul entah betul entah tidak yang saya cakap ni. Warna hitam je pun tapi macam cantik betul d shiny effect. This comes from someone yang suka pergi tengok cat kereta orang instead of ambik tau spec semua tu. Women driver, what d u expect.

Yang x best, saya x berkenan sebab bunyi enjin agak bising. I expect, keter baru bunyi senyap. Ke saya yg x reti driving auto. Nak tutup pintu pun kena dihempas baru rapat. Ermmm... dulu Wira lepas 7,8 thn kot baru dihempas2..

Thats aside, ada x saya mention saya suka beli apa barang sekalipun bila ada diskaun.
Using my sister in law staff purchase scheme, it is a real bargain.

Long live Proton !

No comments: