Saturday, August 09, 2014

Bihar!

Korang tak kenal Bihar eh?
Ok abaikan...

Ehh... tahun 98 korang  dah lahir belum?
Saya kat U masa tu. Masa sambutan Hari Kebangsaan, Pulau Pinang jadi tuan rumah. Wah... gigih kami menapak ke Padang kat site gate Minden.

Few days later, a certain senior minister was sacked.
Gigih kitaorang developed gambar, n tengok ramai2..

"Lerrr.. patutla muka dia masam je", was our comment.
Google was unheard of at that time. Nak surf internet, need to book @BiroCombits.
Leceh..

Masa tu rasa kasihan. Sangat-sangat.
Kejam betul si tukang pecat. Mengalahkan Mahafiraun.

9 tahun berlalu.
Malam ini saya menonton televisyen.
Ada orang lain pula yang kena pecat.

Kasihan.
Apa yang direbut sangat pangkat dan kedudukan dunia?
Besok2 kita pergi nanti kain putih 5,6 meter tu je yang kita bawa, kata Kak Pidah Aziz ke Kak Ijat, saya dah lupa yang mana satu. Statement rebut-rebutan juga.

Somehow, 
Bila tengok politician pecat memecat ni saya rasa kasihan betul. Kalau dah tertulis bukan rezeki awak nak jadi Perdana Menter, Ketua Menteri hatta Ketua Derjah sekalipun, google BIHAR.

Nanti akan keluar kat wiki pasal an ex CM yang mula memerintah dari tahun 1990 - 1997. Pada tahun 1996 dia hilang kelayakan. Tapi dia sangat komited nak melaksanakan tugas sebagai Chief Minister. Jadi dari tahun 1997 - 2005 isterinya yang dilantik jadi CM.

Tak ingat pula saya, dia yang lantik sendiri ke siapa yang lantik.
Korang gugel sendiri la.
Sengaja saya tak mahu letak nama CM yang bijaksana itu.

Jadi kepada ousted politician, fear not.
Keep ur options open

Good luck!

No comments: