Saturday, August 30, 2014

saya dan mak

It was an open secret, saya ngan mak saya tidaklah semesra mana masa saya kecik2.
Cawan pecah masa basuh pinggan pun dia marah.
Cawan je kott...

Bangun lambat pun dia marah..
Malas baca buku pun marah...
Tengok tv sampai tengah malam pun marah..
Pasang radio kuat2 pun marah..
Haishhh..

Cakap haishhh pun dia marah...
(Memang.... hehe)

Lagi satu saya speku, my mom tak tahan sebab saya suka  sangat bertanya itu ini.
Syukurla Allah panjangkan umur kami berdua, jadi dapatla saya redeem a bit all those wasted years sewaktu zaman jahiliah saya dulu☆

Sekarang saya dah tak pecahkan cawan, jarang tgk tv n dengar radio, bangun lambat pun tidak kecuali waktu sakit dan tak perlu nak baca buku jadi kebarangkalian mak nak marah tu memang dah kurang.

Saya pun dah malas nak argue, takut masuk neraka.
Kot mak saya suruh apa2 saya ikut je.

Yang betulnya mak saya memang sangat menyenangkan anak2.
Bila saya balik pagi ni, dia sedang sediakan makan tengah hari.
Sedangkan cucunya, Saffa n Kakak sedang tidur.
It was 10.30a.m.
All my siblings tak ada kat rumah.

Perghh.. saya marah betul.
Dah jangan bising2 mak saya pesan, nanti kecik hati budak2 tu..
Amboiiii masa saya kecik2 dulu, kemain kena marah, saya cakap dalam hati...heh?

Saya balik sebab dah janji nak bawa mak g groceries, di Teluk Intan.
Tempat febret mak saya.

Instead of asking my nieces along, saya pergi berdua dengan mak saja.
Heh., mak andak hangin.. hahhahaha

Our first stop was Kedai Ikan Masin. It was quite pricey this time, so she bought a kilogram of anchovies, a kilo of gelama n spices. Sebelum balik mak berpelukan dengan nyonya toke kedai tu. Regular customer...



Meanwhile, I bought 2 green racks n one blue,seperti gambar di atas. SAya dan survey kat Giant, Tesco n Ikea, saya rasa ni yang paling berbaloi..

Mak: Yang beli sampai 3 tu napa?
Me: murah mak.. satu RM48, beli banyak dia kasi RM25 je satu..

Mak saya diam je..
We had lunch at City Mewah. Nama kemain  tapi gerai kecik je.
Mom ambik ayam goreng berempah, sayur tauge n ayo sirap. Saya makan ikan kembung masak cili, ulam dan air laici. RM11 je makan berdua. Saya perasan bila makan denga  mak, tetiba harga murah.

Then we headed to TF.
I grabbed 2 bottles of Dynamo 4kg RM19.99 each, 2 packs of Maggie@RM3.20, 2 boxes of cake flour, 3 boxes Nona Mixed fruit, grapes n a kilogram of potatoes.

Mak: nak buat apa banyak beno tu?
Me: Kat Slim River tu mahal mak..

Mak saya pun diam juga.
Dia sambar 3 ekor ayam, seekor ikan tongkol, sayuran dan a tray of eggs.
On her way out she picked 4 packets of flour.
That was not all..

Mak: Kita beli la beras tu dua beg ye..
Me: Boleh.. (sambil angkat beras 10 kilo masuk troli)
Mak: Ambik lagi satu la, murah ni..
Me: Murah sangat ke ni mak?
Mak: Murah.... kat sana tak dapa rege ni..

Perghh..
Saya angkat 30 kilo beras masuk troli.
Angkat lagi masuk kereta.
Bila sampai rumah angkat lagi .. masukkan ke dalam rumah..

Tu belum kira saya angkat 3 kotak rak yang beratnya masyaAllah tu..
Tak acila..
Adik beradik saya bukan tolong pun..
Cucu mak yang ada kat rumah pun tak tolong...

Eh...
Dulu 9 bulan mak saya bawa saya kemana2, tak da pulak dia merungut suruh orang itu ini tolong bawakan.
Nampak sangat Norizan Adnan sedang menyemai bunga2 neraka..

Ok..
Honestly, keluar shopping ngan mak adalah antara aktiviti yang sangat saya gemari. Macam2 hal yang kami bualkan.
Macam2 juga yang kami kongsi.

Tapi hal2 saya pecahkan cawan, bangun lambat, malas baca buku, tengok tv sampai larut malam dan pasang radio kuat2 tu, mak saya tak pernah sebut dah.. hehe

Sekian

No comments: