Monday, September 29, 2014

in dire need, eh?

Untuk rekod, saya fikir babysitter with my field study, sangat kurang agaknya. Whereever I go, ada saja yang mengajak berpindah ke tempat mereka?
I dont think my almost zero communication skills itu penyebabnya, atau apa2 saja yang peribadi. Tak mungkin.

Selalunya saya cakap tidak mahu, dan diam x berbunyi.
Kalau tempat kerjanya di tepi laut, mungkin saya berlari2 pergi, tapi kalau di tepi pokok2, di celah gunung, di tengah bandar. Thanks, but no thanks,

Selepas berhujan di kolam ikan, Mrs Low dan saya berbual panjang.
Once she learnt my field study

Mrs Low: Dtg Taiping mehh... kita x cukup orang.
Me: eh.. don wan lorr

Giler.. bebudak terer kot, sesilap bebudak tu yg tuisyen kan saya karang...Saya cakap dalam hati n fokus kat benda lain.

Mrs Low: tapi... Taiping banyak orang kaya lorr..

Makcik terkebil2 before burst out laughter.
Bagus x alasan tu.


Sebenarnya..
....................................................................


Hahaha in d end she wrote down something I wud never forget.
Hahahaha

siapa Farah?

As usual, once home I told Uda what had happened. Instead of rasa sedih nak nangis berguling, she said it was intriguing.
Indeed it was.
On 2nd tot. It was childish too.
On my part, easily forgotten. Not worth my while!

Abaikan..
By d way, in St Denis, a hijabi lady asyik memparkan senyuman je. After second helping of yummy croissants n hot choc, I approached her.

She is from Algeria n travelling with her 2 young daughters. They spoke little English sebab bahasa utama depa French, ok?
French saya memang kelaut dalam...
We exchanged fb id n walla..
Persahabatan berterusan gitu.

Anak2nya tu pun add saya jugak. Nak pulak depa ni add makcik2.
Saya check fb diorang, semua french, langsung saya x reti mencelah.

One day I chatted with one of d daughters. Nama kat id Farah Mxxx.

Saya pun apa lagi, Farah itu  Farah ini la kan.
Dia pun layan kan je...

She is a final year medic student in her country.
Ada la lagi hal2 lain kitaorang cerita, building trust gitu kot kekdahnya.

Pas tu, sebagai melayu sejati saya pun cakap "Farah, nanti kim salam kat mak korang tau". Itu versi alihbahasa.

"InsyaAllah, tapi nama kita bukan Farrah la mokcik, nama sebenar kita Selma", dia jawab.

"Lerrrrr.... habis tu Farah M tu sapa", makcik konpius.

"Tu nama samaran je" jawab Selma.

Kot kat Mesia d kids guna nama samaran nama artis Kpop (Steve Maxx), nama panggilan kat umah (Angah Cun), nama gelaran kat sekolah (Tipah Cun ) atau nama jiwang karat (Ombak menghempas pantai). Sebab rakan fb ialah 90% d kids, guna nama apapun saya tau.

Ini nama macam betul... konpiused iolss.

P/s yang berhuruf biru versi alihbahasa. Harap maklum.

Memanjangkan cerita pendek.

Rupanya cerita ini sangat panjang.
Hebat!!
Patut Usop Aslam ambil mereka berlakon pilem.

Sebagai evidence, mereka mengambil eviden yang banyak.
Wow!!!!!
Hebat!!!!
I just learnt it this very afternoon..

For a split second I think.
Errrr...
Ko nak apa sebenarnya ni beb?
Nak nama? nak pride n glory?
Ambik la semua.
Kita pun tak nak...

What happen to friendships n trustworthy?
What happen to respect and honesty?

There wasn't any, I guess.

I guessed there would be a lot of backstabbing, bitching followed afterwards.
Great!
Just great man...
While maintaining candy-coated smile.
First class act manI

You should go to Hollywood!



Saturday, September 27, 2014

san kei poh

Seriously I do not know whether d spelling is right r not.

Ni la ceritanya..

We had a 30-mins-break.
While others went up for Zohor prayer, I joined Mrs Low and Ivy tengok ikan.
It is her favourite place in Ipoh, dia kata..
Banyak2 tempat dia dah pergi, kat sinilah ikan koi yang paling banyak dia jumpa.
Dia kata...

Saya tak tau itu tempat apa..
Korang tengok je gambar ni

Suddenly it was raining.
To kill time we walked around. That was when I learnt that itu kedai landskap n jual ikan.
Anak ikan paling murah regenya RM290. Heh?

Kolam daripada batu ni pun regenya RM450.
Mampu.

As usual norizan adnan suka asking silly dumb dumb question.
Bila that particular friend wanted to have a bigger pond with stages some more, I simply asked, "sangat besar lorr, muatke rumah u?"

"Muat. Rumah I banglo itu ma",dia jawab, muka tak bersalah.

Oookk..

Ni baru masuk klimaks cerita.
Tetiba hujan turun lebat. I googled for taxi number to go back to d class. She called n they conversed in Chinese. Saya tak faham

Sedar-sedar dia berlari pinjam payung. Then berlari lagi, bagi tau ada orang akan tumpangkan.
Tadi kata nak naik teksi....

"Teksi tu kata tak ada lalu", kawan saya, Ivy jawab sambil kami berlari masuk ke kereta Honda Accord putih yang dipandu oleh lelaki yang berseluar pendek khaki perang dan tshirt hitam.

Saya tak cakap apa-apa, lelaki itu pasang radio bahasa Cina dan kawan saya tu pun beri instruction dalam bahasa Cina.

Bila sampai dua kawan saya tu cakap, "Hsieh hsieh ni".
Saya pun gigih guna bahasa cina tapi saya tersebut Shi Sheh Mia. Eh.. ada bunyi sikit-sikit ok mehhh...

"Bagus ha pergi sudahla generous, kaya pula lelaki tu".
Kawan saya yang ada rumah banglo itu berkata sambil mencuit kawan di sebelahnya yang masih single. Ivy, bukan saya.

Maybe we shud go there more often. 
Hahahhahaha

"Agak kacak juga lelaki itu", kawan yang lagi seorang tu cakap dengan serius.
Saya tak ingat mukanya. Tak ada keperluan, tapi honestly, orang baik dan KAYO pulak tu memang saya pun nampak kacak juga.

Sekian.

Buildings@Paris

Korang tau x flat paling mahal ialah tingkat 2 n 5 ,sebab ada better balcony. Saya gayat, so I won't pay more for balcony I would never use, kekdahnya.

Like UK, budget hotel is also clean n safe

Ini terminal 1, airport. Macam loji nuklear eh?

Chateaux, cantikkan. Mcm dalam tivi..

Modern building, up there. Dengan muka korang yang sedang cuba memanjat, cantik eh..

Abaikan muka norizan yang serabai kat depan Galeri Lafayette. Galeri tu cantik kat dalam, Dome dia tu sangat femes.


to think back.. KLCC waktu Krismas pun cantik juga.

p/s nampak sangat saya cintakan tanah tumpahnya darahku


Friday, September 26, 2014

Dua dalam 17 juta

Currently I m in an old building, attending a camp.
We were scattered in a huge room.
With a thin mattress each, I m more than grateful.

It just... a tiny weeny beeny polka dot bikini problem.
2 ladies discussed d possibility of this building posessed by... err u know.

One of them said, bila bangunan kosong lebih daripada .... hari..............
I don't have d heart to write more..

I closed my eyes.
Dan2 ternampak wajah the other friend.
Toleh kiri nampak pulak that lady..
Skeri okehh


Haishhhh...
Nite all.


Thursday, September 25, 2014

the right person@the right place

Ini adalah siri bebelan peribadi, sambungan dari kisah bosan yang abadi.
Untuk rekod, saya kurang berbakat nak berdrama kipas-kipasan.
This is who I m. Take it or leave it.
Berulang kali saya tegaskan. Saya tak kejar apapun dalam kehidupan ni.
Pangkat, harta, nama --->tapaulah semua, saya tak mau.

Asalkan pada hari tiada pertolongan itu saya tak sangkut apa2, cukuplah.
If u know what I mean.

I noticed a certain somebody luarbiasa mesra.
Considering......
Ok abaikan.

Yesterday I know why, dia menyampaikan komplenan dari X yang beritahu Y kurang pasti tentang saya yang begitubeginibagaimana.
Oh panjangnya...
Saya pandang mukanya tepat2. Membaca bahasa badannya juga.
Oh... ada lagi yang dia tidak beritahu.
Saya fokus pada watak Bree dalam Wisteria Lane. I kept my poker face all d time.

Hari ini saya berjumpa dengan Y dan beritahu yang itu sebenarnya begitu dan begini.
Saya beritahu juga saya hormati inisiatif Y tapi I dont see how it would help both of us since d unidentified X prefers to talk to others instead bring d matter to me, in d first place.

X kenal saya. He knows my phone number and we r facebook friend too.
Hahhahhahahah.
Perkara yang Y adukan itu sangat penting.
Pada saya sangat penting. Pada Y lebih lagi pentingnya.

Honestly, saya tak berapa nak digest, kenapa bila berurusan dengan sesuatu perkara yang penting dan mendesak (urgent), sesetengah orang memilih untuk bercerita dengan sundry and all dari pelakon pilem itu.
Boleh selesai masalah ke?
Gatal mulut saya nak bertanya, "ke lu memang nak ngumpat wa bro?".

Since it is d second time he did this to me, saya tak ada keperluan nak clarify apa2 dari X yang kononnya unindentified tapi siapa je yang gigih baling batu sembunyi tangan? Hahhahahhahhaha

Saya doakan semoga X dapat award Pelakon Lelaki Terbaik tetiap tahun.
You deserve it bro!

Wednesday, September 24, 2014

cheater or teacher?

For d current PT3, everything is school-based.

Cetak soalan, marking n all..
I am sure there will be pemantauan yang ketat dari Lembaga Peperiksaan sebagai badan pengendali PT3.

Mesti sudah ada Standard Operasi Prosefur yang jelas dan teliti yang mesti dipatuhi. I have no doubt about it.

Justeru, saya sangat sangat berharap janganlah ada kebocoran lagi.
Tolonglah jujur dan berintegriti ( permintaan untuk diri sendiri)

Sedih wooo kot keluar headline gini pulak nanti

Seriously, are you teacher or cheater?

teacher or cheater? part 2

Following d UPSR scandal, I had a talk with undisclose someone who hold an important portfolio kat tempat kerja dia.
Korang tak tau sapa, dan jangan tanya.

Dia cakap masa tahun 6, a day before UPSR cikgu dia buat trial run. Diorang akan keluar toilet ikut turn. Kat dinding toilet tu cikgu dia dah tulis jawapan no 1-40, ikut subjek hari tu.

Dia ni seploh kali lebih bijak dari saya.
Sepanjang kenal dia tak pernah menipu.
Kemungkinan besar cerita dia genuine.

Saya ternganga.
20 tahun dulu pun orang dah start menipu ke?

UPSR je kot...
Apa yang beria sangat?

teacher or cheater?

It broke my heart reading d headline on Sept 15, 2014.
Guess,  teachers nationwide r sharing d same sentiment too.
Words just failed me.

Well... not going to talk about 2014 UPSR cheating scandal. 

Ironically,  a week before the Minister of Education announced d leakage, I gave a lengthy ceramah on Meniru Masuk Neraka to 2 Annur.

It started when on Wednesday on d same week I gave them a band 5 short reading evaluation worksheet. It was hot n humid, so I took them to d library where air-conditioned ambience might help, I wish.

Prior to that I gave an instruction that it is an evaluation n they are supposed  to do it on their own. We were told for PBS students shouldnt feel that they r forced to learn therefore evaluation shouldnt be something which could make them stressed or so to speak. 

Ke saya yang salah faham?

5 minutes before the time up, few kids teamed up copying from one another.
Goshhh... what were they thinking. As it was d final period, I simply told them, I wont use their answer for band 5 evaluation n treated it as normal exercise only.

The next class, on Friday morning barulah makcik kasi ceramah kaw2 punya.
I told them as far as I remembered, saya x pernah meniru. When I first entered d university, a senior told me d question for a certain test. Masa tu saya tengah nak ambil wuduk. What? There were only d two of us at that time. Saya dengar tapi mentally delete it.

"Saya tak meniru bukan sebab saya baik," I spoke sternly. " Sebab ustaz yang ajar saya masa kecik dah cakap, kalau meniru masuk neraka. Malaikat yang duduk di kanan dan kiri bahu kita ni sentiasa catit apĂ  saja yang kita lakukan".

That is true. My early upbringing shaped who I am today.
Walaupun perangai saya buruk, tapi bab menipu n meniru saya tak buat.
Meniru menipu diri sendiri, we would never know our worth when we cheat.

"Ustaz cakap, neraka saaaangattttt panas. Masa kat dunia kita boleh pusing2 cerita tapi kat Padang Mahsyar nanti, mulut kita akan dikunci, instead, seluruh anggota badan yang akan jadi saksi. Korang mesti pernah dengar tentang ini kan", I asked seriously, they nodded.

"Saya pernah dengar tazkirah, samada pengajaran ustaz, ustazah, cikgu ke ticer tu melekat dalam hati kita, it depends on amalan ustaz, ustazah, cikgu ke ticer tu. Bukan salah anak murid. Kalau dia jahat, jangan harap ilmunya sampai ke hati anak murid. Ustaz saya tu memang ajar dengan baik." He was a good teacher, my late ustaz that is.

"Saya mohon dengan awak, tolong takutkan balasan Allah kalau meniru, yang tukang catit aktiviti awak tu bukan tice tapi .... " (sambil tunjuk di kiri dan kanan).

"Tolonglah percaya pada kebolehan diri awak sendiri, kalau tak tau tanyalah dengan saya. Kita baiki sama2." Panjang betul saya berceramah.

"Saya sangat sangat berharap, selepas ini awak tak akan meniru lagi. Tapi... kalau awak meniru juga, maksudnya saya yang tak ajar awak dengan baik", perghhhh... bab gini yang selalu buat air mata saya bergenang, tetambah bila umur dah masuk 27 tahun ni...

"Nanti... kat Padang Mahsyar awak jangan petik nama saya tau", saya meminta penuh mengharap.

Dunia hanya padang permainan saja. Yang betul kat sana nanti.



Tuesday, September 23, 2014

are u trying to be funny?

*tarik nafas dalam2*

As much as I tried to be nice, I wont tolerate stupidity.

Please stop cadangan merepek n acting like u r d next President of America.
If I need advice, I'll ask.
Else..
Just follow d rules.

Sekian

Monday, September 22, 2014

De Gaulle-KLIA/ En. Z

Initially saya nampak dia panjat tangga kat dalam flight.

Me: ehhh ada 2 tingkat la..
Him: Airbus memang dua tingkat, London n Paris je ada. Tak tau kez.
Me: tak tau pun..

Terusla dia bercerita saya pun mendengar.
He loves travelling so much. Macam2 tempat dia dah pergi. Dari muda sampai tua.
Ternganga2 saya dengar cerita.
Dari satu negara ke satu negara.

Now he had child of his own, dia pun bawak 3  anak aged 7 -10 travel sekali.
12 jam tak ada apa nak buat eh.. memacam la kitaorang cerita.
Memang best cerita asalkan takder cerita peribadi.

His next trip to inner Thailand by train with his 3 children in Oct.
Wahhhhh... saya takjub.

He said dia dah g semua tempat masa muda2 dulu.
He went to Hatyai...

"Oh .. Hatyai?... haaa there must be something ni ", saya cuba bakat nak bergurau.

He took it seriously though.
Panjang lebar dia jelaskan dia memang tak kisah dengan pompuan since he was studying. At the point bila his mom tanya bila nak kawin he simply said, "kalau nak cucu, carikan.."
His mom found him a wife n they got married. Kalau dia yang nak approach pompuan, dia takkan buat dia. Dia tak de hati pada pompuan.

Berulangkali dia cakap.
Berulangkali juga saya minta maaf dan tarik balik gurauan saya yang konfem tak kelakar tu.

Luckily a bubbly grandma datang n saya main2 dengan her 13months old cute grandson. Encik Z, the single father tu pun pergi.

Good.
Hahhahaha for d rest of d journey we did not talk anymore.
Jadi tak payahlah saya bersarkastik, "dalam takde hati kat pompuan tu meluncur juga keluar 3 anak ye ".. hahahhahah

P/s MEN!

its 12 hour journey paris -KL / catherine

Goshhh.. mungkin orang lain ok, tapi kaki saya saiz Amerika. Crammed wehh kerusi pun sempit. Nak selesa g la book First class.. tapi x mampu, jadi jangan banyak songeh ye norizan adnan.

Speaking about First Class, saya beratur belakang a lady in her late 50s, but judging from the shoes must be filthy rich. Her hair is long n shining, she put on black pant n a designer blouse.

Nampak macam sombong n kerek, typical mat salleh kayo. Dia tried nak cut que, saya agakla, sebab dia cakap ngan orang jaga tax refund tu.
Gagal... it was then I learnt she is French.

Dia stuck kat digital tax refund machine, missed her turn. Dengan budi bahasa yang tak berapa nak ada,  saya gamit dia suh beratur di depan, n dia pun gigih beritahu semua orang yang initially dia beratur depan saya. I didnt stop kat mesin tu, do my turn laju sikit.

 Saya gamit dia coz I saw her boarding pass, dia pun naik MAS n we only have less than 1 hour before departure. Dekat sejam ada kot saya beratur. Giler betul.

Behind me is a SIA stewardes. I asked her flight kol berapa.
It was  less than 20mins for her. n d French lady yang mulanya nampak kerek riuh sekali lagi mintak semua orang bagi the SIA stewardes ni jalan dulu.
"Shes working, poor thing" dia cakap. Everyone ok je.


Queue panjang nak mamp@s, so I must say her sweet gesture really touching.
D stewardess tu pun berpuluh kali cakap thanx. Life saver.

Thats when I decided to talk to her. Upon knowing she is a frequent traveller around Phuket n Singapore, I invite her for coffee d next time she transit to KL.
Ajak2 ayam gitu..

Dia tanya saya naik flight apa n once she knows we r going to fly in d same board, she was like... wow!.

"But I  travel in d Economy coach only", saya cakap selamba.
"I will find u n say ho ho", minah ni cakap macam ye ye je..

I didnt see her anymore after that.
In fact I forgot about her either.
As I wrote up there it is an Airbus. Big n crammed. Ada dua tingkat pulak tu.
Mustahil...

Besides, who cares about Economy people by the way?
With cheap denim skirt, cheat cotton checquered blouse, cheap Clark sling bag and cheap Malaysia made Mary Jane shoes.
A real plain jane I must say.

Boleh x imejin betapa terkejut beruknya when she did COME n see me.
Its not easy task to find a plain girl in d crowded airbus.

Rasa macam dalam citer omputeh, because she came with a flute of yellowish drink, an aristocrate air.
Teringat Lily dalam Gossip Girl. Theres something classy n graceful in this lady.
Pengetahuan saya tentang liquor memang zero, so I could not say dia minum apa.

Her visited surprised me. She said, bila dia janji dia akan tunaikan.
She asked for my email n she promised will let me know the next time she is in kl.
"We can go for coffee:, dia cakap..
Saya cuak., hhahaahahha

She asked me g Paris kat mana. Dia tak puas hati coz all d places that we visited sgt touristy. She suggested Versailles.

Dia cadangkan ikut dia coz dia selalu balik Paris.
I was like....
Hahahhahahah

The thing is, she travels First Class.
Lepas tu masa kecoh2 dia tak boleh guna digital tax refund machine tu, dia cakap mungkin amount dia lebih. She showed me d receipt.

Its a Hermes. Dia cakap suami dia hadiahkan on her birthday. Saya tak pasti itemnya apa takkanla saya nak buat muka jakun sangat. I just looked at the bottom figure.
Rege dia?
Setahun gaji norizan adnan.
Mampu???

Sekarang saya tengah fikir..
Since d lady ni nampaknya berpegang teguh pada janji.. harusla saya pun begitu juga.

While ikut dia balik Paris, sumpah saya tak mampu, and I think she knows it hahahha
Setakat belanja coffee kat KL, boleh lagi..

Ada sesapa tau rege secawan kopi kat Pullman berapa?
Takkan nak minum kat Starbuck pula kan?

Hahahaha

Paris-KL/Naomi&Abbakar

Supposedly my seat sebelah Uda, tapi tourist guide buat arrangement lain n I sat next to a mat saleh couple. Saya doa janganla diorang 'minum'. Tu je..
Yang lain saya tak kisah.

The petite white lady was wearing a white 3/4 sleeve tshirt with 3/4 dark pant. A white Micheal Kors tote bag on her lap tu memang saya tertoleh 2,3 kali. She sat near d window.

The man is black n wearing black tracksuits with orangish stripes. Was it pinkish?
Saya x ingat sangat. He is slim n lanky, saya fikir kot takat pingat emas kat suma acara 1500m dah sah2 dia boleh menang.

After a while they r not couple, more to manager n ..... tak taula. He said he will take part in boxing. He dont speak English, jadi saya agak2 je..

Bila katebang take off, dengar mamat ni mengucap. Heh?
Minah sebelah tu cakap potpetpot in French. Saya x faham.

Kebetulan tv tu faulty. We called d stewardess n dia cakap be patient coz d technician tengah fixed it.
Orang sebelah tu kasi signal, asking me what d stewardess said.

"Pe-tien-te", perghhh norizan adnan cam terer je cakap French.
Both of them looking at me, with mouth open wide.

Saya ulang 2,3 kali, still mulut diorang nganga.. Nyampah kan...
So I wrote it down - patiente. I m sure it is correct coz I read it many times masa nak guna free wifi kat airport.

They read d note, and laughed simultenously.

"NO...it is /pa-shion-te/" minah tu cakap.. hahaha.. laa jauh bebeno..
She wrote a few expressions more. I guessed it was so much fun.

Next d food arrive. Snack je pun. Lapar kot. Tapi mamat sebelah tu awal2 tanya.
"Halal?".
Pramugara tu a Chinese name Wan Wai Mun cenggitu kot. Cuak je saya tengok bila dia jawab, "of course Halal. This is Malaysian Airlines".

Eh jap.. muslim rupanya mamat ni..
A better muslim than me.
Sebabnya bila screen tu dah boleh function, dia terus bukak surah al baqarah n mengaji sampai tertidur.
Norizan Adnan buka movie dari satu ke satu..

We didnt talk much, too scared to reveal our identity to strangers, I guess.
Once bila lenguh duduk, saya berbual dengan minah tu kat tepi toilet, mostly about Paris.
She spoke very little of English. Dah tu my French memang kelaut.. makanya lebih banyak ketawa dari bercakap la..

On our way out at 6.40a.m , these two simply greeted d air hostess "sama-sama".
Hahaha guessed it was my time to teach them simple Malay expressions.

Tapi yang tak menahan tu bila one of d stewardess cakap, "amboiii selamba je dia ambik blanket kita ye".
Eh... saya tak ambik..

Ohhhhh hnahahahahah
Sakit perut saya ketawa bila tengok minah tu lilit blanket MAS kaler purple kat leher.
Dia terlupa la tu

I told her about it n d man punyala mengusik terusla minah ni malas nak patah balik n pulangkan. Hahahahahha.
The quarrel. Hahahha in French, but it was real funny.

Before bid gudbye they asked my name. Baru la tau nama dia Naomi.

"As in Naomi Campbel", saya ngusik, Naomi angguk2 suka tapi mamat tu gelengkan kepala dengan dramatiknya cakap, "No. Not Naomi Campbel" hahhahahah

She told me his name is AbBaker.
Saya tak tau itu ke spelling nye apa.

Kalau jumpa lagi pun saya takkan ingat muka diorang.
Tapi kenangan belajar French dari diorang memang outtadisworld.

Hahhahahah

Sunday, September 21, 2014

charles d gaulle airport

Bagi yang suka komplen itu ini... do come here..
Nak ambik tax refund, beratur kemain macam register kampus usm tahun 1996.

Nak boarding a.k.a police beratur lagi.
Beratur lagi nak check kastam..

Ni gambo semalam.
Hhahahaha baju kurung ok.
Semangat..


I love KLIA.

Tapi bila nampak katebang MAS, hatiku berbunga2....


Tuor Eiffel

Abaikan entri penuh emosi semalam
 Tadi pagi saya bangun pukul 3 a.m local time. Mood pun ok.

Now is 6.30a.m. Lagi 6 hours saya akan naik katebang balik Malaysia yeayyyyy
Perut macam lapar tapi tak per.. lets talk about City of Love


Korang ingat tak frasa DM yang kita belajar tatabahasa kat sekolah dulu. Saya x ingat sangat. Bab tatabahasa saya memang schukkks

Cuma nak cakap kita sama macam Bahasa Peranchis. In English it is Eiffel Tower. BM is Menara Eiffel, French pun sama Tuor Eiffel. Make short, senang kot ...

Bila g sini, wajib la Menara Eiffel ni. Korang boleh gugel pasal menara ni. 
Kot korang datang sini

1. Nak beli souvenier, beli kat lelaki African tu. Cheaper compared to d stall. Keluarkan duit kecik.
2. Kot ada orang minta sign apa2, jgn layan. That s their way of getting easy money.
3. Que nak naik menara sangat panjang. Tapi berbaloi. Kat atas ada gift shops n brasseries. Enjoice. Kat bawah pun ada

4.Beware of pickpockets.
5.Elevator sampai level 2. Kot x gayat boleh naik tangga sampai atas. Saya gayat.
6.Kat sini ada tour bus kot nak.
7. Ice creamnye nampak lazat n menyelerakan, saya tengok rilek je makcik2 bertudung ni beli. Saya x berani sebab nama lain bagi ice-cream ialah Gelato. Bunyi macam gelatin. Saya x konfiden

Gambar2 lain nantila..

travels teach tolerance

Saya tulis supaya tak lupa.
Kalau satu hari saya buat perangai, tolonglah ketuk kepala saya.

Initially, d other friend sent a message, jaga makan sebab akan mempengaruhi hubungan dengan Allah, sort of, hihihi..
Prior to that I sent this pic,


Nampak x logo halal? Tapi free beer sebotol?. Perghhh!
I guessed d worries rooted from our conversation about liquor not so long time ago. 
(Mungkin saya patut kurangkan bercakap dengannya selepas in heh?)

I found no reason to explain myself to him. To no one either.
Anyway, I m grateful for d advice, it shows that he cares (sambil kesat ayo mata macam dalam drama Akasia pukul 7mlm hehe)

But then, while I was here, 








A wheelchair bound man maybe Saudis judging from his white n red igal approached me n why I didnt pray n a bit ceramah on d way gitu. I told him why, hehehe.. Nope. Wont repeat d reason here. Hahaha,,

We both giggled awkwardly.
I talked, because he does not know who I am, n most probably we would never meet again. 

Whereever I m, I am Muslim first, traveller second. 

Getik betul bila dengar orang komplen itu dan ini sampai diorang x solat.
Siap cakap pulak, teruk la si tour agency nak tanggung dosa bla bla sebab x bawak ke tempat solat.
Wehhhhhhh....

Ini ustazah saya pesan dulu.
Solat tu wajib. Dosa tanggung sendiri.
Waktu sakit pun wajib solat.
Solat biar khusyuk n jaga hati.
Kot x, instead of dapat pahala entah2 Allah baling je solat tu ke muka kita.

Its her  way of telling, solat mesti kerana Allah.
Kalau kita ingat semua benda kita buat kerana Allah,
Malu kot nak salahkan orang kalau kita tak solat.

Islam itu mudah.
Jangan susah2kan.
Islam itu indah, 
Jangan diburukkan dengan gigih nak kira dosa pahala orang lain.

Unless, u can printscreen teket VVIP masuk syurga...
Else  kita semua sama je.. 
Hamba Allah.

Mohon menjadi pengajaran.
Sekian.

University of Oxford -all u need is FAITH

Cerita yang seronok je la..

Kejadian ni pada hari kitaorang pergi Bicester Village. As I wrote earlier, I didn't find d price interesting.

Rupanya I wasnt alone. Initially we wanted to go back to d city, but George d driver suggested Oxford. Off we go.

Firstly we wanted to find a prayer room. We asked a young English lady at d bus stop She said she does not know.

Ingatkan x tau what mosque is, beria saya defined, she said, she perfectly knows what mosque is  but she is not aware of any.
Oookk.... thats maybe a BIG problem.

If that is d case, we looked for hijabi lady. We bumped into 2 of ladies in their 20s in from of tesco.
Pendekkan cerita, they lead us halfway n wrote instruction in d tablet. Awhhh so sweet of them.

Then, we exchange fb id. Hahaha..

On d way to find d Robert Hooke building, we took d wrong turn. Duh.
A lady with a big bag and strong cockney accent (agaknyala), asked, r u lost?

Sangatla helpful omputeh ni..

We managed to find d room. Tapi nak masuk kena ada code. Duh..
We asked d passersby, they do not know, one of them suggested to ask the receptionist at d museum next door.

Oh?
Ada museum rupanya
Jap.. layan gambar bilik solat dulu








 It is big n spacious.
D building itself is very beautiful.

The museum is awesome!
Rasa nak melompat kijang 44 hari 44 malam.
Nanti gambar akan diupload bila jumpa pc

Besides, sepanjang jalan Uda n I x henti2 tersengih... Goshhhh...
D building r amazing, d houses r spectacular.
D campus itself cpmprises of many universities.
It was a dream comes true for both of us.

Again...
Gambar nanti eh..

Furthermore, bila pusing kat Oxford ni, rasa macam semua benda familiar.
Ye lah..
Banyak beno buku2 cerita yg settingnya kat University of Oxford ni.
For example..
St Gilles remind u of what?


Ooohh I just love Oxford.

After praying we headed back to d bus.
N errr.. did a bit of shopping.

I bought a Clark moss green n black slingbag for £34.99. Very value for money.
Primark pun ada kat sini, n rows of shops.

Wunnerful!

stranded.

Seen here George d driver n Salim tengah arranged d accommodation. While d rest were in d bus, saya menyebok ikut n pasang telinga. 
Ini posting dari atas katil Kyriad Hotel, not far from Charles d Gaulle Airport.
Once we learnt d flight scheduled tomorrow, I was like..
Oh oookkk.. how m I going to tell my boss.
No one in her/his right mind extend her/his holiday after a long mid sem break.

Tak kisahlah setkabo The Star buat headline Teacher is Cheater (makcik sentappp okeh)
When it comes to work, saya cuma cuti kalau jatuh sakit, pergi routine check-up kat hospital, masa Acho sakit dan ada sekali saya stuck kat Kl n couldnt arrive home on time.
Beria saya defensif, d thing is...
Whenever we booked for a holiday trip, mesti check tarikh.

Here is d itinerary


Honestly some were in a mild way, I might say they r not eager to stay.
Yes, we do have work, family n all.
I have no soothing r inspirational words or whatever...
Please dont give me any too..
Mau saya baling dengan maggie hot in a cup ke apa namanya ni..

Ive been telling myself since this morning, Allah has a better plan for me.
I m gud. Very gud.

Well..
 Maybe if I could have homemade soup, preferably yang mak saya, baby atau Acho yang masak. Ikan kukus yang Anjang masak Or pulut n rendang from Nik, or kari yang Angah masak, or sambil tumis yang Riena masak, or....
  I would be much better.

But meanwhile, lepas makan maggie, uda n I splurged on these..



The grapes r fresher n juicier. Jauh sangat beza ngan grapes RM8.90 sekilo kat Malaysia tu.

I took d biscuits n cheese from d hotel brekkie. 
Biskutnya sedap sangat. Orang Peranchis memang terer buat beskut n pastri eh?
I wished my nieces n nephews wud taste it. Nak beli kat shopping complex, takut x halal.
As for d cheese, tu for moi.
Its 12hours flight. Sambil bermovie marathon boleh juga I nibbled on d yummy cheese.

Konon....
Last2 makan kat Paris jugak.
Afterall food is not provided.
Nak g kedai pun xder transport..

Not that I m complaining..
I m gud. Very gud....

(Sambil memandang ke luar jendela)


Saturday, September 20, 2014

Stranded hahahahhaha

Currently we r in d airport.

D flight scheduled tomorrow.
Hahhahahahaha
Tomorrow is like..

MONDAY!

Yeah right!




Initially, when we booked d trip, katanya balik hari Ahad, thats y we booked.
Dah namanya manusia, mistila ada kesilapan..

Hmmmmm.
D travel agency will bear d expenses.
Tapi bab cuti tu..

Hmmmm...
Makcik sseteresssssssssssss..


I love Paris!

Thats d bubbly tourist guide. I forgot her name though. Those r Senegalist who sell cheaper keyrings. €1 for 6pcs. Go n look for them d next time u visit Eifel Tower. Yeah. Saya nampak gumuk. Sikit gumuk. Its d blueish H&M tshirt fault... haha
I think it is the language.
Ternganga2 saya bila dengar tourist guide sebut nama tempat, bangunan, jalan n even nama orang. La amazing!

For a start, mereka guna bahasa baku.
Masa skolah cikgu sebut Napole'en Bonapart.
Salah rupanya... it is /napoleyon' bonapaghte/.
Y di dengungkan.
R pulak bunyi /rho/

Gitula kot.

Serius saya suka dengar pronunciation Pagheesian ni.
Tapi nak datang lagi memang tidaklah...


Friday, September 19, 2014

Dover to Calais

Wow..
We took P&O ferry, pergh fefeling macam dalam Sherlock Holmes series ok..
Abaikan...
It is sooooooo huge.
Ill show some decent pics later.

Wokehhhh 
For those seasick people like moi,
There is a shopping mall. Not huge but still..

Kat sini tax free katanya..
Perfume sangatla banyakkk..
A bit cheaper gitu.

Tapi saya beli estee lauder je.
As usual, m on tight budget.

D journey took 75mins.
Layan pics la ye.
Makcik feningggg..




Off to Champ Elysesss now.
Au revoir!



Thursday, September 18, 2014

of table manners n holier-than-thou attitude

Rasanya dari kecik mak kita dah ajar pasal makan.
Kalau sedap, makan.
Tak sedap, diam.

When it comes to halal n haram.
Yang halal makan.
Yang haram jangan.

When it comes to was2.
Jangan makan.

But some people memang dah pegang tiket VIP masuk syurga ke apa.
Bila dia was2, dia said it out loud.
Fine!

Tapi depan makanan kot.
N without proof either.
I might understand kot dia tunjukkan list of ingredients kat paket tu ke hapa, t kot ko g kat restaurant.
Come on man...

For me that is very insensitive n lack of manners.
Tak kisah la ko belajar tinggi mana pun, harta ko bertingkek2, tolongla belajar berbudi bahasa sikit.

Dalam Islam tak ajar ke pasal hormat perasaan n pendapat orang lain?
Bajet islamik....

Seriously, I have no respect to people who commented non stop about whether d food is halal r not. Who r u to decide? Especially when d tour agency is a good 100% muslim owned.

Show some respect please.

The thing is... lepas these ppl diskas2 tu, terus saya jd was2, which means that saya x boleh nak mkn dah, according to our beliefs . Whereas this ppl, elok je mkn bertambah..

Now..
Ohh islamik sgt di situ...

Bicester Village

I am afraid, there s nothing to shout about.
Yang turned off bila tengok harga Coach n Micheal Kors.

Recently my sis bought a MK bag, kirim kat kawan yang g US.
D same bag kat sini regenya £179. Lepas saya congak2 dalam kepala, it was wayyy too much. Factory outlet je pun.







As for Coach, satu beg yang memang dah lama saya tengok harganya £149. No wayy..
Kalau beli kat Sooyaree lagi worth it.
Maybe itu kaler baru..
But no thanx.

Brand lain saya tak reti.
Tapi yang betulnya jenama febret saya ialah beg-cap-ayam, so these kind of hal hal duniawi tidakla menjadi agenda penting.
Perghhhh... yang betul sebetulnya  xder duit.

Tapi kitaorang keluar masuk juga semua kedai. Ralph Lauren was on sale. Yang lain2 tu nampak biasa je.

Ramai orang rave abt this place, again , its a matter of preference I guess.
Tapi tempatnya memang cantik dan sesuaila dengan statusnya sebagai shopping heaven.

Fortunately, by 12 noon ahli trip pun ajak g tempat lain.
Kitaorang kumpul £2 each n d bus driver took us to Oxford.

Oxford yang saya berangan nak g unibesitinya tu la hahaha..
Impian semua orang kat nak study kat Oxford.

To be continued.



Wednesday, September 17, 2014

Oxford St.

Oh wowwww!
Kat Malaysia takde tergamak saya masuk Debenham n Dorothy Perkin semua tu.
Not even Hard Rock.

Tetiba mampu je shopping semua benda yang selama ni rasa rip off tu.
(Poyoooo je ..padahal duit ada  se pound dua je)

Untuk rujukan pada masa akan datang ( if any) so here's d list yang mampu dibeli.
 2 helai t shirt berkolar untuk my bros, Acho n Yus yg rege £9.90 each n a teal sweater for me £15. Tu rege lepas 50% diskaun. Takde sale saya x mo beli.

 2 t shirt for Baby n Joe from Hard Rock, I bought Joe's, Uda paid for Baby's. Sehelai £21.45 gitu kot.. U do d maths
Kalau beli barang more tha £30 in a single recept, u r entitled for VAT.Nanti saya cerita lenkali.
Yang ni nak tunjuk fridge magnet. £1.50 each. Ingatkan dah murah dah. 
Later that day, lepas dinner saya saja jr masuk satu store. Dia jual £1.99 each.
Gilerr kot convert ke ringgit perghhhh...

I was about to cross d street when d SA datang kejar n cakap ambik la apa yg saya nak dia kira £1 each.

Well... 
1. Saya tak tawar pun. Saya tengok n cuit2. Muka sedihhssss.
2. I talked to d next store owner asking for ringgit rate
3. Saya fikir muka pathetic saya ni mmg buat orang kesian sangat.
4. My bet d SA is Malaysian, jarangla peniaga nak kesian sangat n I was d only one yg dioffer d price.

Oh well.. d keyrings r for nieces n nephews. Mungkin doa mereka supaya mak andak belikan sesuatu for them makbul. Heh?

2 pairs of shoes £6 each r for Izzati. Ni beli kat Primark. Kot dia x muat x la saya ralat sangat.
Ni sebab dia xder saiz kat Malaysia.
There r few more steals.
Tak sempat pulak nak snap pictures.

Saya tak exposed gambo tshirts sebab I m sure my sibling wont like it.

Off to Bicester Village now!
Bye♡