Friday, September 05, 2014

Biarlah kami bantu ticer.....

If d two boys, think that it will make me mellow.
No way..

Hari ini mereka terserempak dengan saya dan bertanya kenapa semalam saya tak hantar akhbar New Straits Times ke kelas mereka.
Perghhh...
Berbunga-bunga hati saya.


Sejak dari awal tahun, saya akan hantar setkabo setiap hari Khamis ke semua kelas. Ada sponsorships. 50 naskah setiap minggu.
Nak keluar duit saya memg tak mampu.
Sumbangkan tenaga boleh lagi.
Gigih saya berloafers supaya boleh jalan laju sikit.

Awal2 dulu saya skimmed so that I will tell them which page worth reading. 
I would start with, "Yang, terer sangat ke Germany ni main bola?", or "Cuba tengok page.... (fill in the blanks), teruk betul ehh..".

Ada yang layan.. dan beria buka paper.
Ada yang buat donno.
Ada yang bila terserempak dan berbual tentang berita yang mereka baca.
Berbunga2 hati saya tau..

Nowadays, tak perlu lagi saya nak cakap banyak2.
Normally, saya letak kat tepi tingkap je. I know they read it.
Sebab kalau saya lewat hantar, mereka akan tanya kenapa.
Bila saya lalu ada yang berlari mengejar ke pintu.
Kebanyakan budak yang sama juga..

Hati saya tetap berbunga2..
Tak kisahla dari 500 kanak2 hanya 25 orang saja yang betul2 serius nak baca setkabo omputeh.
I believe we have to start somewhere.

Everytime these 5% of kids tell me how they love reading d newspaper, again..
Hati saya tetap berbunga2.

It just that when these two boys mentioned about helping me distributes the newspaper.

Me: wehhh tu memang kerja saya kot...
Boy: kami cuma nak ringankan tugas ticer..


Helehhh..
Dia ingat saya tak tau niat dia sebenarnya?
Hahahhaha



No comments: