Wednesday, September 24, 2014

teacher or cheater?

It broke my heart reading d headline on Sept 15, 2014.
Guess,  teachers nationwide r sharing d same sentiment too.
Words just failed me.

Well... not going to talk about 2014 UPSR cheating scandal. 

Ironically,  a week before the Minister of Education announced d leakage, I gave a lengthy ceramah on Meniru Masuk Neraka to 2 Annur.

It started when on Wednesday on d same week I gave them a band 5 short reading evaluation worksheet. It was hot n humid, so I took them to d library where air-conditioned ambience might help, I wish.

Prior to that I gave an instruction that it is an evaluation n they are supposed  to do it on their own. We were told for PBS students shouldnt feel that they r forced to learn therefore evaluation shouldnt be something which could make them stressed or so to speak. 

Ke saya yang salah faham?

5 minutes before the time up, few kids teamed up copying from one another.
Goshhh... what were they thinking. As it was d final period, I simply told them, I wont use their answer for band 5 evaluation n treated it as normal exercise only.

The next class, on Friday morning barulah makcik kasi ceramah kaw2 punya.
I told them as far as I remembered, saya x pernah meniru. When I first entered d university, a senior told me d question for a certain test. Masa tu saya tengah nak ambil wuduk. What? There were only d two of us at that time. Saya dengar tapi mentally delete it.

"Saya tak meniru bukan sebab saya baik," I spoke sternly. " Sebab ustaz yang ajar saya masa kecik dah cakap, kalau meniru masuk neraka. Malaikat yang duduk di kanan dan kiri bahu kita ni sentiasa catit apà saja yang kita lakukan".

That is true. My early upbringing shaped who I am today.
Walaupun perangai saya buruk, tapi bab menipu n meniru saya tak buat.
Meniru menipu diri sendiri, we would never know our worth when we cheat.

"Ustaz cakap, neraka saaaangattttt panas. Masa kat dunia kita boleh pusing2 cerita tapi kat Padang Mahsyar nanti, mulut kita akan dikunci, instead, seluruh anggota badan yang akan jadi saksi. Korang mesti pernah dengar tentang ini kan", I asked seriously, they nodded.

"Saya pernah dengar tazkirah, samada pengajaran ustaz, ustazah, cikgu ke ticer tu melekat dalam hati kita, it depends on amalan ustaz, ustazah, cikgu ke ticer tu. Bukan salah anak murid. Kalau dia jahat, jangan harap ilmunya sampai ke hati anak murid. Ustaz saya tu memang ajar dengan baik." He was a good teacher, my late ustaz that is.

"Saya mohon dengan awak, tolong takutkan balasan Allah kalau meniru, yang tukang catit aktiviti awak tu bukan tice tapi .... " (sambil tunjuk di kiri dan kanan).

"Tolonglah percaya pada kebolehan diri awak sendiri, kalau tak tau tanyalah dengan saya. Kita baiki sama2." Panjang betul saya berceramah.

"Saya sangat sangat berharap, selepas ini awak tak akan meniru lagi. Tapi... kalau awak meniru juga, maksudnya saya yang tak ajar awak dengan baik", perghhhh... bab gini yang selalu buat air mata saya bergenang, tetambah bila umur dah masuk 27 tahun ni...

"Nanti... kat Padang Mahsyar awak jangan petik nama saya tau", saya meminta penuh mengharap.

Dunia hanya padang permainan saja. Yang betul kat sana nanti.



No comments: