Sunday, September 21, 2014

travels teach tolerance

Saya tulis supaya tak lupa.
Kalau satu hari saya buat perangai, tolonglah ketuk kepala saya.

Initially, d other friend sent a message, jaga makan sebab akan mempengaruhi hubungan dengan Allah, sort of, hihihi..
Prior to that I sent this pic,


Nampak x logo halal? Tapi free beer sebotol?. Perghhh!
I guessed d worries rooted from our conversation about liquor not so long time ago. 
(Mungkin saya patut kurangkan bercakap dengannya selepas in heh?)

I found no reason to explain myself to him. To no one either.
Anyway, I m grateful for d advice, it shows that he cares (sambil kesat ayo mata macam dalam drama Akasia pukul 7mlm hehe)

But then, while I was here, 








A wheelchair bound man maybe Saudis judging from his white n red igal approached me n why I didnt pray n a bit ceramah on d way gitu. I told him why, hehehe.. Nope. Wont repeat d reason here. Hahaha,,

We both giggled awkwardly.
I talked, because he does not know who I am, n most probably we would never meet again. 

Whereever I m, I am Muslim first, traveller second. 

Getik betul bila dengar orang komplen itu dan ini sampai diorang x solat.
Siap cakap pulak, teruk la si tour agency nak tanggung dosa bla bla sebab x bawak ke tempat solat.
Wehhhhhhh....

Ini ustazah saya pesan dulu.
Solat tu wajib. Dosa tanggung sendiri.
Waktu sakit pun wajib solat.
Solat biar khusyuk n jaga hati.
Kot x, instead of dapat pahala entah2 Allah baling je solat tu ke muka kita.

Its her  way of telling, solat mesti kerana Allah.
Kalau kita ingat semua benda kita buat kerana Allah,
Malu kot nak salahkan orang kalau kita tak solat.

Islam itu mudah.
Jangan susah2kan.
Islam itu indah, 
Jangan diburukkan dengan gigih nak kira dosa pahala orang lain.

Unless, u can printscreen teket VVIP masuk syurga...
Else  kita semua sama je.. 
Hamba Allah.

Mohon menjadi pengajaran.
Sekian.

No comments: