Friday, October 31, 2014

Crocodile tears

Might be it is end of year thingy.
Thinking about d piled up undone task just make me jumpy.
D trusted lappy choose this time to ... well play hide n seek.

Suddenly we had this extra mushy gathering.
If anything, I just hate fake people.
Please stop those crocodile tears, because d life of me
I NEVER BUY it.

There r those who r really honest though. 
Whose sincerity is never questionable.
They had my warm hugs n kisses.

There some who are on d sidelines.
Whining non-stop n put on their antenna high up.
Looking for juicy gossips, someone to suck up, someone to defame.

There r someone who look at you. n smiled warmly.
There those who glared, think of u as a mere dirts on their cap-ayam-shoes.
There r people who smirked. 
There r people who smiled sweetly while asking you lots of personal questions.
To be shared with d rest of d world.

There is someone though, who came n asked, "How r u?"
"Been looking for you yesterday, I thought you might like to have this yadayada."

Be thankful.




Thursday, October 30, 2014

Another cramps rambling.

Couple of painkilers and a jap later, here I am.
On d light green bed, facing white walls which need re-paint badly.

I read this book though




Like all Trigiani's books, it revolves around Italian close-knit families.

The thing is, I always thought family is d pillar of strength for everyone. Blood is thicker than water, or so to speak.

As I got older, I realised that family love is a myth.
When u were small, there r certain values instilled by your parents.
The same values for each siblings, which supposed to make u bonded.

Then you grow up, fell apart.
One day u had time to reflect.
It dawned on u, 

They do not even show up on your birthday.
Never thanked you for d birthday presents you carefully chosen.
Do not bother to call, to send cards either.
Indeed, they just never care.

Worst!
They might do not attend your funeral too.

Sekian

Wednesday, October 29, 2014

ada cinta?

Apa2 hal kita layan lagu dulu
This is definitely not my story la..

A friend of a friend's friend (u dunno which one, so jangan speku), loves those Lirik Lagu Tak Perlu diUcapkan - Sudirman

Di raut wajahmu telahpun kutahu
Dari sinar mata ku telah menduga
Ada rasa yang membara
Ada cinta yang menyala
Tak perlu lagi kau nyatakan

Dari kemesraan yang telah kurasa
Dari tutur kata yang mesra menggoda
Tak dapat ku merahsiakan
Haruskah aku nyatakan
Cintamu telah berbalas

Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama
Biar saja tak perlu dinyatakan
Biar saja tak perlu diucapkan
Rahsiamu, rahsiaku bersama, bersama

Kuhulurkan tangan kan ku pimpinimu
Kuluangkan hati isikan cintamu
Dari wajahmu yang ayu
Dari mata mu yang sayu
Tak perlu ucapan itu...

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/09/lirik-tak-perlu-diucapkan-sudirman.html#ixzz3HUOAM9W1


I wonder, even though I believe few things in life is better untold, but whats wrong with telling d truth?

Tak boleh saya bayangkan tengok orang yang seumur hayat meneka dalam kesamaran.

Hidup ni pendek sangat kot...

Sekian.

Bolehla...

Perghhhhhh....
We had an event today.

Rasa nak tercabut kaki berjalan sana sini..
Luckily takder sapa nak buat perangai berbagai2..

Else...
Mungkin saya akan bentes pankreasnya.
Bila event habis kami ambil gambar.

Tersengih sampai telinga:)

Saya balik rumah, sembang dengan mak dulu. Lepas tu baru pergi ke hospital.
It was almost 6p.m.

"Baru balik sekolah ke?" Nurse yang kurus tu tegur. Kalau saya kerja nurse mungkin saya pun kurus juga.

"Ha'a.." saya buat muka tak semangat.. sentap!
Dah berhari2 datang, pakai baju cantik2 takde pun diorang tegur..

Saya terus meluru ke katil Arif.
Penat woo... terus baring. Nurse yang lain datang, bawa ubat.

"Siapa yang nak makan ubat ni", dia tanya.. kelakar la tu konon...

Kelakar la jugak..
Orang lain semua ketawakan..

Waited until dinner.
Arif had ikan masak asam, sayur buncis n bayam. I had fish curry, ikan goreng n sambal.

Lepas makan balik..
Dah lebih 12jam saya pakai baju ni..
Letih....


korang dah sarapan?

Saya dah:)

Tuesday, October 28, 2014

Siapa Pernah Jatuh Cinta?

video


Pada pandangan yang pertama?

Perghhh..

Sounds so HindiMovie to me.
Walaupun kawan hero tu kacak sesungguhnya, tetap juga heroin menyanyi berguling kat atas gunung bersalju sambil pakai baju tak cukup kain, kenkonon jatuh cinta pandang pertama.
Sambil kibar2 selendang yang tak menahan tu..
Tak sejuk ke hangpa ni?

Gigih!


Sebenarnya selain daripada lagu ini,  tajuk entri ni pun disebut oleh one of them.

I wonder...
Lagu ini apa pula nostalgianya.
Kalau cuaca cerah gilang gemilang bima sakti serata alam, besok saya tanyala..

Kot muka masing2 macam mangga asam boi taruk cili,
Heh....
Baikla saya duduk diam2 pandang kipas besar, sambil berangan tengah shooting pilem hindi kat atas gunung penuh salju.
Minus d skimpy dress tu ye..


Sekian

Epilog Cinta

Do you know what is d meaning of epilogue?
I don't. I have to check d dictionary.

The epilogue is a short piece that wraps up the end of a story.

 I wonder if a friend of mine understands d meaning either.
U bet!

Well, d 3 of us sat on d faded pinkish sofa few days ago. The two of them were talking about songs!
Bersambung2 dengan their childhood memories. Hahhaha..

Instead of gaya mat skema, both of them love to listen to songs.
Penyanyi tak pemes zaman 80an pun mereka kenal..

"Awak minat betul dengan Suhaimi Mior Hassan", one of them confided.
Dia gunakan awak sebagai ganti diri pertama, nampak tak ciri2 BM ke Laut Caspian?

"Cepat. Donlod lagunya", saya kasi cadangan ngan harapan mereka akan menyanyi.
Perghhh... memang tidak.

There were many songs mentioned, tapi bila suruh nyanyi, SENYAPSUNYI.

The next day one of them was down d hill. I expected d worst, because he refused to take our calls.

 It surprised me a lot when he sent Epilog Cinta Dari Bromley by Suhaimi Mior Hassan.
What a beautiful song it is.

Today, I played d song to d friend who confessed he is Sohaimi Mior Hassan ardent fan.
He sat still while looking forlornly through the closed windows.

"Nostalgia sungguh lagu ni... ni zaman saya muda2 dulu... adalah ceritanya", he began his story.
Saya pasang telinga nak dengar cerita.

He remains  quiet.. listening attentively but d look on his face was...
Priceless!

Then d bell rang. Tablet switched off, time to work.
I bet he wont tell me d story. Past is past.
I wont ask either.

"Mesti Ayub (bukan nama sebenar) sangat sayangkan kita berdua kan", saya kata padanya sewaktu menutup suiz kipas besar itu.

"Kenapa?", dia tanya semula.

"Sebab waktu sakit pun dia sanggup carikan lagu yang kita berdua minta", saja jawab, macam biasa cubaan nak buat kelakar..

Kawan saya tu tak jawab pun. Rasanya dia masih bernostalgia.

what d u hv for brekkie?

I had roti canai n leftover curry.
Hot choc n mango juice.

P/s masih dlm usaha nak mengosongkan peti ais.

Sekian

Monday, October 27, 2014

cari gambar kerusi roda

Ini tazkirah untuk diri sendiri.
Kenkadang bila nak solat tu kemain berlengah2..
Nak wechat dulu la, nak update status kat fesbuk la , nak tweet la..

Kenkadang fefeling bizi.
Nak siapkan kerja, nak buat itu, nak buat ini..

Kenkadang takut nak g surau.. heh?
Ada orang gitu la, ada yang gini la..
(ok sorry bang!)

Kenkadang tak ada tempat solat.
Tak selesala, sempitla, orang ramai la..

Gitula..
Alasan..

Tadi saya g bilik air. Pintu terbuka, ada orang rupanya.
Dia guna kerusi roda. Kakinya baru dipotong.
Dia balut kaki dengan plastik.
Ambil wuduk sensorang.
Lepas tu terkial2 dia nak ke tepi katil. Dia solat.

Takder sapa pun tolong.
Semua dia buat sendiri.

Ni yang sempurna fizikal ni...
Dah solat ke belum?

Sekian

Sunday, October 26, 2014

RATtled

Arif had been admitted since last Thursday. In a way, I spent most of my free time, visiting him.

He was quite positive about everything n we laughed lots.
Not something I want to elaborate at this point of time.

Someone innocently thanked me about something on Thursday.
I smell rat n hey...
I  put on my candy-coated gracious smile.
Let just say, skill berlakon saya semakin baguss.
Glad I was right about those fakeness because d next day he was not half as nice.


Why do people think that they could get away by putting up nonsense is beyond me.

Azam told me about his meeting with that particular someone.
(Saya tulis supaya tak lupa)
It did not go well.
Anyway from d start I had remind them, there is no magic in d real world, so never expect one.

"Would u blame me if your grade is not as good as ur peers?", goshhh...
"Nope", they responded uninamously. I almost errr... just misty eyes.
  Kenot krai wan.

Aida wanted to chip in. I stopped her.
They were puzzled.

"No point. Your word is only do us good BEFORE it went out. If u utter it now, that is simply outrageous! I've ask you before, why didnt you give me d papers?"

"I do not know that errr.. " she stammered.
Oh come on. A telltale signs!

"There is a saying, strike d iron when it is hot. You should spare d evidence on that day. Since you did not, do not say it aloud again. Matter closed" I answered, hopeful d kids would understand.

I never dare to hope they ended up being rich n famous.
My only hope they would uphold justice. Be sensible n full of integrity.

"So, let us have a play instead", they roared.

Suddenly life is back to its perfectly normal pattern.
Despite going up n down to d hospital twice a day.
Besides d ups and down of my social(?) life
I still feeling jolly good.

There is no rat up there.
At least I hope He knows,
Makcik bizi takder masa nak layan drama uols.

Sekian

Wednesday, October 22, 2014

Chan

I meant to blog about him since last week.

I told him I remembered him from d new officer intake course some 10 or 15 years ago. I do not remember which, cause there were two courses for our batch. There were not many Chinese Male, n he loved posing questions during class. That was it.

We attended a meeting in Ampang in February. He was his usual self, banyak tanya n very helpful. Always acted as d class monitor.

Back then he was boyish n lanky. 10 or 15 years later, he is still boyish at times haha, but lanky no more. The sign of old age I guess.

Back in June, we were destined to meet again, in another meeting in Melaka. As before, he did pose lots of provoking questions to d panels. Haha. Good for him.

Knowing that we r coming from d same state, gigihla saya bersmall talk gitu...
He is nice to talk to. 

Last Friday we had another state level meeting. Naturally, we mingled with everyone. It just that during lunch  we were asked to sit in a group. I might menyelit to other groups if not for d boss who insisted us to sit together, to discuss. 

I was d only Malay in d group of 7 and in a way, I felt a bit awkward. Dont blame me. I m a product of Malay School, stayed in Malay communities n now working in 100% Malay School. I sat next to Chan, because he was d only one I think I know quite well compared to others. Despite, I dont think he knows my name.

The lunch went well, but itu bukan motif saya tulis entri ni
(Tredmak, intro panjang sebatu)

After lunch I had to recharge d tablet. Since I sat in d middle, I approached a Chinese lady in red rose baju kurung who sat next to powerpoint to look after my tablet. She smiled willingly.

The powerpoint is quite high n d charger wire is short, being malas nak memikir punya orang, I just put d tablet on d chair back. The table is out of reach n the chairs r berat giler, tak mungkin saya mengangkatnya, so I just risked d safety of my 10inch tablet.

We had a few mins break between session.
Bila saya toleh ke tablet, goshhhhh...
Tablet tu bukan lagi terjongket2 kat atas penyandar kerusi yang kalau tersinggung sikit pun konfem jatuh bergolek.
Seseorang telah menyusun 3 buah kerusi berat dan letakkan tablet dengan selamat.

Tapi siapa?
Perempuan Cina tu pointed to Chan n naturally, I mouthed  "thnx".

Now, pernah x korang buat macam tu pada orang?
Hulurkan pertolongan tanpa diminta, tak kira bangsa n agama.

It might b small to others tapi it would never go unnotice.


Dah lama tak buat kerja ni...

Sejak 2010 kot...
Sebelum ni setiap tahun mesti buat. In d beginning, my ex-boss, Kak Sha yang paksa ( sentap tau!)..
Sebab dia boss, semua orang berlari2 buat, jadi bolehla Norizan jadi passenger. 

When she left, I did it on my own not because saya rajin sangat, partly d kids like it so much, mainly, d kids were overly enthusiactic when it comes to games.

If I were d boss like Kak Sha, harusla saya bossing everyone around. Since I were not, d kids helped me out. Some were great, some ill-prepared and some even not-keen-on-being-a-team-player. 

Cest la Vie.

Whatever it is, I hope they had a great time.
I did!

Layan pics
Ecah n Tengku, I admired their effort

Sunday, October 19, 2014

Edisi mengosongkan peti ais: strawberry cheese tart

Shell ni Baby yang buat. Lama dah...
Saya cuma sapu nutella saja..
Nutella yang saya tak habis makan tu..
Coklat disapu supaya tak lemau sangat bila dibubuh jem dan keju. Kali ni saya guna jem stroberi yang dah berzaman duduk dalam peti ais dan 1kg tatura cheese, yang juga dah lama saya beli. Lately saya jarang memasak sebab diorang dah lama tak holiday kat rumah Mak Andak diorang... Sedihhh...

Ni rupanya sebelum dimasak. Saffa yang putar cream cheese bersama setengah biji lemon. Sebab rasa terlampau masam, jadi tambahkan 10gm gula. Dia paipkan cream cheese, her first time hikss. As for d decoration, my good friend Ellie ajar create design guna toothpick. But there is no toothpick in 12A, jadi saya belasah guna chopstick. Huduh la jugek...

Bakar selama 10mins then bila sejuk, terus ditapau. Saffa bawa balik ke sekolahnya.

Bolehla peti ais tu bernafas sikit.
Next project is pineapple tart.

Tapi kena tunggu ada orang datang spend holiday for Diwali break. Kot x letihla nak makan sensorang..

Sekian.

Daiso, where Malaysian shops

Well, I must admit, I love Daiso so much.
Maybe because everything is RM5, so I don't have to crack my mind to think whether I could afford it or not.

Look at my steal yesterday
I really need this dial lock. It comes in cute design too, a bonus!

Where can you can get these clear files for RM5? A real bargain!


Oookk. You can get a wayyy cheaper basket n AAA battery elsewhere, but.... hahha
I have seen a slightly cheaper A4 photoframe in other shop, but it doesn't have errr.. what do you call metal things at the back? That one la...

Have u seen d call bell and hand bell anywhere? At the eatery places? Yeah.. hahahha. Sometimes in a mundane day, I need to create games n all for d kids n d hand bell would come handy. As for call bell, I might use it for impromptu and reading session, itu pun kot korang (read: anak2 sedara) tak rosakkan ...

These r Saffa's. Her friend birthday is next Saturday. I do not know which one that she will get. I think they r cute for a 13-year-old girl. Dont u think so?

I love Daiso.
Sekian

Saturday, October 18, 2014

Korang beli apa kat Ikea?

Nak beli perabot memang tidaklah, unless it could fit my kete-cap-ayam.
Initially I just want to buy this,

Harganya cuma RM19.90. This is for periuk belanga Tfal yang belum saya miliki. Heh?

I do need some hangers too. Hanger yang saya ada sekarang ni dah 10thn usianya.  Senang nak sidai kain kat belakang umah. RM4.90 for 8pcs is a real steal. So beli 2 sets.

Bathroom doormat kat 12A pun sangat sedih rupanya. Wajib sangat diganti. Ada banyak yang cantik2 di Ikea, tapi saya pilih yang ini sebab harganya RM4.90 je. Kena beli 2 sebab bilik air tu ada adjoining door ke bilik baju. Jimat!

Ni throw-cum-blanket. Kenkadang Saffa g singgah rumah sedara dia jadi senang kalau tidur. For RM8.90, kot tertinggal pun x ralat sangat.

Kalas set ni ada set cutlery, plates, bowl n glasses. Satu set Rm5.50. 
Yang ni sangat sesuai untuk reward d kids yang buat kerja berkumpulan dengan baik. Automatically budak yg buas pun jadi baik, sebab kot kalah geng dia marah. 
They love d colourful Kalas walaupun saya dah beritahu banyak kali, harganya murah je. Kalau mahal tice dia x mampu.

RM2.90 each. I hope d kids would love it. 
I have been toying d ideas of organised a learning camp for them. Before first semester break lagi saya dah tanya how much peruntukan I will get. Tapi jawapannya macam khinzir
Few days later, he hinted to somebody who later told me without knowing what transpired that, "janganlah rajin sangat".
Hahaha.. u must b some kind of first class actor, man.
I will still do whatever I could to make d kids interested in learning.
Rugi sikit tak apalah, kalau saya g jumpa dia n tanya lagi sekali, duit konfem x dapat, caci nista di belakang juga sudahnya. 
Yang pasti nanti dia kata saya tak mau berbincang. Hahaha.. kot berbincang tapi takder solution, hanya cadangan blablablabla.
Takat cadangan buat itu buat ini, baik saya gugel je. 
All I need is HELP. 
If u cannot offer that, then bagila Izlan anak sedara saya yang umur 8 tahun tu hold ur position. He has more cadangan than u. 
(Yess... I m so sick of ur lindungan kaabah attitude man.Just cut d crap ok)

For RM8.90 ada 30 pcs. Value for money. Boleh share tu.

Ikea plastic bag small RM1. 20 n medium RM1.50. Jimat sebab boleh letak dalam kereta n tahan lasak. 

That is d receipt. Sebanyak2 barang yang dibeli, baru banyak tu je bayarannya.
Memang jimat.


Sekian.

Friday, October 17, 2014

Berkawan biar lama...

1. Do you know? TERUK betul dia.. a friend buka cerita early in d morning. Saya kerut kening. I found nothing wrong, yang mana teruknya?
Of course I say it aloud, xkanla saya nak pura2 setuju pulak. We parted amicably.

2. By midday, I overheard a group of ladies discussed d incident which was told to me in #1. Perghhhh!
Secukup rasa ditambah ceritanya. Saya dan Yati Saad dengar n diam saja. Akhirnya mereka berhenti. Yati sakit kepala.
Mereka ni bercakap guna akal ke tidak?

3. Seseorang datang tergesa2. She was running against time. Someone asked her sumthing.. "ooo orang tu tanya, kalau orang yang itu mengadu pasal marah2 pada dia". Heh..

Scary!

First, I dont think ada orang yang berselisih pendapat, tengin sangat g mengadu ke sana sini. Confidence is silence, insecurities r loud.

Second, at his age, with rapport u boasted, weyy, u shud know how to handle delicate matters. From my humble opinion, things shud b ok if u use ur head instead of kepala lutut.

Third, why d u stoop so low? Yang pergi mengadu domba sana sini nak harap sokongan tu peel pompuan bang. Awak tu lelaki. Please b one.

In d end, saya duduk di tepi, jadi pemerhati.
Pengalaman itu sangat menakutkan.
Kalau umur saya panjang, janganlah saya jadi orang macam tu.
Pepat di luar, rencong di dalam.

Wud they still friends?
Takde isu pun..
Nanti dia akan kembali jadi penjilat. Bermanis muka di depan.
Hehehe..

Skill yang tu saya tak boleh hadam.

Selamat Hati Jumaat peeps.
Kiamat sudah dekat:)

Wednesday, October 15, 2014

tips n trick part 2

Ironically I bumped into seorang-kawan-tapi-sebab-kat-ujung-nak-bergossip elok saya tulis nama Incik K saja.

K could be anything. Kembang, Kebabom, Kekura, Kecapi, Ketapi, Katebang atau gantinama diri ketiga baru yang tiba2 masuk dalam rajah leksikografi,
Kesayangan.

Dahla Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris kau memang menuju ke Lautan Hindi, ni dah elok-elok Bahasa Melayu kau cukup-cukup dapat D lagi nak kau majukan ke Laut Caspian.

Kata gantinama diri dengan kata nama am pun kau tak boleh beza dik?
Terbebel. Ampun.

Ok. Back to d topic.
He was telling me pompuan suka bising. 
Nampak x permainannya?
Hahahha

Once we bid gudbye, a kid came n stopped me.
Muka takut2, jadi kita namakan dia Kuncup la eh..

Kuncup: Ada x Incik K cakap pasal saya?
Me: Pasaipa?
Kuncup: Dia marah ke...
Me: xderla... x cakap pun, dia cakap I love u je..

I lied on d I♥U part. I know she knows.
But Kuncup was not her usual self during my lesson.

Before going home I asked her what happen. Kuncup kata nak rahsia.. hehe..
It just that she brought all d yadayada Incik K suruh pulangkan.

Me: Dont u want to play besbol anymore..
Kuncup: nak... tapi...
Me: U skipped training eh?
Kuncup: ha.....
Me: But u still want to play, no?
Kuncup: Saya nak..
Me: ok.. pergi beli air dua...

She came back with orange n grape juice.

Me: Go to him, give d juice ckp sorry, tp jgn sebut hal lepas. Sambil minum tu ckp la hal training
Kuncup: tapi takut... temankan..

I did. Haha.
Siap drilling lagi tu..

Me: First, start with, "ni kan air febret incik, minumla", pastu baru ckp sorry..
Kuncup: yang mana air febretnya dia oren ke grape..
Me: entah, mana saya tau.. belasah je hahhahaha

P/s I hope all will go well. I LIED about d besbol too.



tips n trick part 1

#tips

D kids ketawa beria, bila saya tanya diorang malu2 tanak jawab.
Sudahnya mestilah jawab, berani kau melawan......

X: Budak kelas sebelah tu... dia suka usik2
Me: USik siapa?
X: Nurul ngan Ecah hahahhaha
Me: Macam... mengoratla... gitu?
X: Ha' a tapi budak tu agak.... ( a not so positive remarks I might say hahah)
Me: Macam...failed la.. patut dia guna taktik lain.. hahha
X: Patut dia guna tips yang tice ajar semalam... Lut dah guna ticer..

@@@&***@

Wait..
Semalam diorang tanya d meaning of a certain word.
Saya tak pasti equivalent, jadi saya bagi contoh dalam kegunaan harian.

Nampak tak permainannya?
Heh?

mesti tiru


I was about to leave a certain class this afternoon when I decided to test d water

Me: Kalau SAYA beri awak soalan bocor awak ambil tak?
Only Iqbal answered.
Iqbal: Ambikk.
Me:Awak baca dan buat persediaaan?
Iqbal: ya (muka tak bersalah)
Me: tapi berdosa Iqbal, thats cheating....

*nangess*

Boys: Eh... ko ni Iqbal.. jawapla tak.... agak2la.. kesian tice
(Read: Kot ye pun kaver la sket.. dahla tice tu macam singa.. ku cepuk jugak budak ni karang)

They make noise.
I picked up my books   left.

A'an: Tice nak g mana? 2 masa la..
Me: Masa saya habis pukul berapa?

Boys: Betulla... 10.10 kan... eh kau ni A'an... kesian tice
(Read: Kot nak ambik hati pun agak2la.. dah bagus tice tu nak kuar. Ku cepuk jugek dier nih)

P/s huruf biru ialah spekuan



Sunday, October 12, 2014

Korang panggil benda ni apa?


Bib n I tak tau panggil apa, but we thought it was cute.
Seploh hengget je regenya kalau tak silap.

Terus kitaorang beli.
Alaa... seploh hengget je kot...

Afterall jauh2 datang ke Langkawi takkan tak beli buat kenang2an gitu.

Tak ingat la tahu bila, it was after Yus wedding at Riena's side, Kuala Perlis.
Now their eldest, Danish Iqram dah umur 4 tahun n started kindy this year. Adik dia, Dhani Irfan dah umur 5 bulan.

Dan...
Benda yang tak tau nama tu, Mak Andak baru guna sekali je.
Boleh?

Tapi samosa tu kali kedua Mak Andak diorang buat dalam bulan ni. Masa nak raya hari tu kentang cuma RM0.99 sekilo..
I bought few kilos.

Ada lagi...

Soalannya.
Kenapa kita suka membeli lebih daripada keperluan?

*sigh*

Korang buat apa hari Ahad?

Shopping eh?
Kaya lorrr....

I hate it when I look out through window this morning. Not d grass yang membesar bagai johan tu. My neighbours baik2 sahaja, but something else..

Da*n!.

Managed to clear half of d lawn this morning.
Berpeluh makcik tau!
Lagi separuh tu maybe petang nanti kalau saya tak balik #18.

It was almost 11 a.m bila saya masuk ke rumah semula. Skipping brekkie n sweating summore, kalau tak kurus juga tak tau la....

I dunno.. people thought when u r single, kita tak payah masak.
I dunno about others, tapi daripada saya menyusahkan diri, dressed up, berebut parking baiklah saya memasak sendiri di rumah.

For lunch I had soup with plain rice.
Sambil tunggu sup tu masak, saya ironed baju for d whole week.
Sengaja..
Sebab I foresee next week saya stress out, bebudak exam.

Just d mere mention of exam buat saya stress tak tentu pasal.
Layan gambar ini la..

It was taken pada waktu saya gembira.
Not d green plant, I mean d paper cutting behind.

Happy weekend everyone..



Saturday, October 11, 2014

flowers@mark&spencer

Goshhh.. I really love getting flowers.
Tapi kat Malaysia mahal giler.

I got a big bouquet of red roses for my convo. It was from my besties. Since she couldnt come, so my roomate yang order n handed it to me.
The roses r d biggest n freshest I have ever seen, my friends said so.

"Mahal sangat", my roomate cakap. 
Knowing my besties, saya tau dia memang suka barang mahal. 
Saya pun. Haha..
But d roses wont last long.

"Membazirnya... " saya cakap banyak kali bila tengok bunga tu layu.
The next year, instead of  bunga, my roomate throw a dinner celebration.
Few of our close frens were invited.

I dont remember d food though, but my guess it was quite pricey for a young graduate.

Walaupun dah bertahun x jumpa, I still remember my besties n d roomate dearly.
Life was less complicated back then.

Kalau saya duk UK, misti hari2 saya hantar bunga kat depa berdua..


Murah kot...
These flowers were sold at Mark n Spencer.
Hari2 saya jenguk, n admiring d beauty.

How I wished saya boleh tanam pokok bunga yang cantik2 kat halaman yang sekangkang kera ini...
Macam

It was one of d houses in Oxford. 

Sekian.

P/s errr.. sampai sekarang saya tak boleh hadam bila ada sorang tu buat tajuk entry bunga-bunga cinta, it was in 2012 though hahahha

korang buat apa hari Sabtu?

G Shopping eh?
Perghhh kaya lorrr....

I woke up feeling restless sebab sepanjang malam lamp shone on my head. I m d kind of person yg kalau lampu jiran belakang rumah tu terpasang pun saya terjaga. Suffer!

People change I guess. Keberanian yang saya wayangkan mungkin sudah tinggal nyawa2 ikan saja. Sedih..

To add salt to injury, someone close whom should be nameless:)
 sent a song via whatsapp message at exactly 3.56a.m.
Makcik  terharu okehh... 
Heh?
It was lagu hantu actually, with scary intro. Good job hahaha.☆☆☆☆☆
(Kot dekat2 dah lama kita sekehkan tau...)

I had lots on my to do list.

Tapi bila buka tingkap.
Ermmmm
I could always call Pakcik Samsudin to mow d lawn, tapi nak buat appointment n nanti nak kena pakai baju proper during d weeken tu saya malas betul..

Jadi saya baca buku ni dulu.


Tapi tak kosentret.
At 3,45p.m saya keluar n weeding d grass.
Cuaca sejuk, langit pun kelabu.
Before long hujan pun turun..

Haishhh..
Sebenarnya ada hubungan ke rumput yang meninggi dengan emosi.

Sebab bila tengok rumput rampai yang tumbuh bagai johan tu,
Automatically, fikiran saya serabut betul.

Sekian.

Thursday, October 09, 2014

kalau stress korang dengar lagu apa?

Ni liriknya.

If your not the one then why does my soul feel glad today?
If your not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call?
If you are not mine would I have the strength to stand at all?

I never know what the future brings, but I know your here with me now.
We'll make it through and I hope you are the one I share my life with.

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand.
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?

If I don't need you then why am I crying on my bed?
If I don't need you then why does your name resound in my head?
If your not for me then why does this distance maim my life?
If your not for me then why do I dream of you as my wife?

I don't know why you're so far away but I know that this much is true.
We'll make it through and I hope you are the one I share my life with.
And I wish that you could be the one I die with.
And I pray that you're the one I build my home with.
I hope I love you all my life.

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand.
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?

'Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away.
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today.
'Cause I love you, whether its wrong or right and though I can't be with you tonight, you know my heart is by your side.

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand.
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?


p/s kot suara saya sedap macam pompuan ni, hari2 saya nyanyi lagu ni.

Tuesday, October 07, 2014

Karma!

My stand on gedikness (xder dalam kamus), fling or whatever u name  is firm.
I wrote it here before

Benda yang paling menakutkan ialah...
Selalunya lepas mengata orang, takut2 kalau Allah terbalikkan hati kita pulak.

Nauzubillah..
So.. maybe.. we shud stop this group chat, wechat, line or maybe whatsapping one another.
Unless it is, job related.

Just a maybe.
As much as it is good to hear from one another, I m afraid we will forget our limitation n d next thing we see would b, bunga bunga neraka. 

Just my 2cents. Kbai.

Yours,
Kengkawan

Eid Mubarak

1. All my siblings came back for korban n akikah. A blast!

2. It is always a great feeling seeing all my nieces n nephews mingling n go crazy with their stuff.

3. They had a barbecue on hari raya eve, I was still in 12A n doze off.

4. Despite all d rest I had, saya masih ngantuk.

5. The korban was smooth, many kampungfolks came to help.

6. My sisters memasak, soup, kurma daging, ayam goreng berempah, sayur rebus pucuk ubi  kangkung, ulam timun n kacang botol n of course.. salty fish.

7. Angah n Nik's family went back after Asar n Isya'. Sad!

8. I didnt talk much to my nieces this time, most of d time saya tidur. Ngan my sisters pun x sangat. On raya we were busy cooking for feast (they were, I was not), n Angah was down with fever too. Bad!

9. Yus family n Baby went back on Monday morning. Sad!

10. Since Acho is busy with korban at his friends' I offered to take Adiba to her boarding school. Mom n I  stuck in massive traffic jam. Duh!

11. As usual, musim raya saya tidur bersempit dengan Acho n Adik. Sempit betul rumah.. heh?

12. Anjang family went back today. Thats after Anjang habis kemas rumah. Baik betul.

13. While waiting for lunch, Saffa, Ilman I had talk. Ouchh..D longest conversation I had this festive season with nieces n nephews.






P/s tengok tu... diorang selfie x ajakpun mak andak

Friday, October 03, 2014

playing victims part 3

Initially we had discussed, set up d date.
Once d date come..

Being bitter.
Blamed me for being pushy.

Started ngan benda lain, merebak ke hal lain.
Bagai anak kecil yang tidak dipenuhi kemahuannya.
Minta begitu n begini.

Sentap berterusan.
Berharap permintaan akan dilayan, mungkin.

Yang pertama saya beritahu jangan rosakkan persahabatan dengan cara begini.
Yang kedua, saya katakan, let me do it for u.

Mula kenal dulu saya perhati, lenggok bicara, kerling mata bahasa badan.
Saya mendengar tutur kata dengan A sewaktu di depan, sama tak bila A di belakang,
Saya mencatat dalam ingatan, dia ini begitu, layanannya begini.
Harus bagaimana?


Beritahulah, kalau ada masalah, kata seorang yang lain.

Tak ada.
Semua ok.
Saya kata padanya.

Sebab masalah sebesar gunung pun takkan selesai kalau saya lari.
I m here to stay, I hope they know by now.

Lagipun, hidup ni pendek sangat.
Nak kata sindir menyindir, umpat mengumpat atau finger pointing.

Esok sudahnya, kain putih 6 ke 7 meter tu juga yang kita bawak ke sana.
Pangkat, kuasa dan nama semua pun bukan dapat membantu sewaktu menjawab soalan Mungkar dan Nankir.

By now yang kedua, sudah habis rajuknya,
Yang pertama? Entah.

Ustaz kata hati itu milik Allah.
Jadi hanya kepadaNyalah saya memohon.


playing victim part 2

Saya sudah jumpa ramai orang yang bercita2 nak jadi hero dalam hidup saya.
Dah banyak kali saya jadi kambing hitam.

To be frank, sayalah yang membiarkan diri saya dikambing hitamkan.
My fault!

Pada usia 27 tahun ( tipu), baru lah saya sedar ada cara yang mudah.
Yang ini saya baca dalam buku PR. Senang saja.
Damage Control namanya.

Watak yang sama dalam Part 1 telah memulakan isu. Dibantu oleh watak kedua yang berkepentingan untuk menjadi hero.
Resulted, my integrity was at stake.

All d plot was done cunningly, behind my back.
Syukurlah mak saya selalu doakan yang terbaik untuk anak dia ni.

I found out, sebab orang ketiga yang rasa it was unfair to me.
Ada lagi ayatnya, malas nak memikir.
Saya istikharah, asking His guidance n remains quiet.

Orang nombor 2, datang n beritahu yadayadayada. Berdrama summore!
1. Too late
2. Perlukah?

Saya sengih n simply said, " for me xder isu".

I bukak buku Public Relation yang dah lusuh tu
I need Damage Control Plan ASAP.


I found n I did.
I gathered all d datas and materials n all.
Fought back, in a much better way.

Kalah menang tak masuk dalam agenda.
Integrity is not something I can let go.

One day I saw em discussing.
Heh?
Wont surprised me if one day they come out with dif plot,
Did tactics, dif strategies.

All d best.
Hujung dunia kita berjumpa:)

playing victim part 1

 Takper la aku beralah. Dia kata.
Disampaikan oleh orang lain.
Bila kami selisih dia buat muka biasa-biasa.
Muka tidak bersalah.

"Tapi sebelum bermula saya sudah tanya, dia kata dia x tau instead of telling me d truth dia chose to say DIA X TAU.." Panjang lagi kronologi saya beritahu kepada 23 pasang telinga.

Saya tidak clarify balik kepada orang yang gigih nak beralah. 
Saya hampir pasti dia tertunggu2 saya bertanya n sudahnya saya naik hangin dengan perangai dia yang playing victims itu.
Supaya nanti boleh dia ulang lagi, " buat apa gaduh2, biarlah aku beralah".

"Just so u know, there is no reason to beralah or whatever u name it. If from d start when someone  fail to meet d requirements, eventually he or she has to pay d price of his or hermistake. I tell u because I am sure u will have several versions later from dif sources. Never fall into this trap. We did nothing wrong. We r not d one who pushed d buttons/.

The next time we bumped into one another, dia sudah tidak bermanis muka lagi.
Hilang sudah aura, " aku mangsa tapi aku redha".

Mudah2an ini kali terakhir.
Saya letih.

Wednesday, October 01, 2014

I know u well

Like d back of my hand.. hahaha

Ini untuk kenang-kenangan di hari tua.

Guess it was started long time ago. Asal cerita mana2 je, kawan saya ini mula la buka gugel earth ke gugel maps. I m not sure.

Bila saya balik dari mana2 startla dia bukak gugel n tunjukkan peta tempat tu.
Saya bab peta memang kelaut. Tapi dia terer. Dengan tak bersalahnya saya suka menempek padahal kot donlod sendiri pun boleh.
Tapi x feel tengok peta sensorang.

During my recent trip, whenever lalu route baru, saya akan teringatkan kawan saya tu. Kalau dia ada mesti seronok sebab dia buat homework dulu.

"Satu hari kita pergi sama2 tau", saya beritahu dia bila jumpa di Malaysia.
Dia cakap dia xkan tahan pergi tempat macam tu.. mostly food problem.

Come another day, d topic arise.
Dia kata dia gugel d palaces n compared d size.
Hhahahahah.. ramalanku benar belaka.

"Weii satu hari nanti kita pergi la sama2. Mesti seronok", saya cakap dengan jujur.

Seronok apa, kalau ada kawan yang rajin menggugel n knowing titbits of places yang nak dilawat. Say.. we can go backpacking around UK tanpa risau sesat larat.

Dia diam je. Hahahaha..

Well...
Since I simply know he would google d places I visited, sadly to say, I also perfectly aware kenapa dia diam seribu bahasa. ?
Ada perkara2 eloklah disimpan dalam hati.

Heh?