Monday, December 29, 2014

Antara Banjir, QZ8501 dan 12 Januari

1. Massive flood, the worst, some quipped.
No18 atas gunung, flood is quite impossible. Anyway torrential rain always bring something else.
Jalan runtuh.
Once I was stuck at Kampung Kuala Slim because of it. It was messy, considering I have to turn back n use another route which add 60km to my fuel consumption. 
In a way I m saying, despite kampung saya tak banjir, but I do understand how they feel. Being deprived of the comfort we used to take for granted, just so unbearable. 
But then,  semua tu dari angkara tangan2 kita, kata baginda Sultan Kelantan.  Well said.

"Be friend with nature", said him. I couldn't agree more. 
Maybe we should start with, bawa beg sendiri sewaktu membeli belah dan berhenti gunakan polisterin sewaktu tapau makanan.
Stop d pollution.  Berhenti menyemakkan alam sekitar dengan sisa-sia yang tidak biodegradable.

2. QZ8501

To be frank despite we are 'satu rumpun', I have difficulty digesting Indonesian language.
Hilang Kontak?
 Hilang tu saya faham, tapi kontak, is a foreign word to me.
tapi bila dah hilang 10 jam (at that time), I guessed we do not have much hope. 
It is heart-wrenching.

Worse Nightmare!,  Tony Fernandes tweeted.
I wonder kenapa tak worst?
atau mungkinkah something worst is on the way?
Whatever it is, my heart goes to all d family of crews n passengers.
 Saya harap ada kesudahan yang baik untuk semua.

3. 12 Januari
Due to the massive destruction, kerajaan mengambil langkah berkebajikan (ehemm) dengan mengumumkan penangguhan hari pertama sekolah.

Instead of 2 January, the 2015 school session will resume on 12th of January.
Well..


Wednesday, December 24, 2014

Edisi mengosongkan peti ais #2 : Cereal Ball.

What cereal?
u dont want to know, I guess.

Peti ais yang memang sejak azalinya sempit tu r brimming with segala macam gula (castor, icing, brown n cube) dan tepung kek  muffin pre-mixed, cookies pre-mixed n etc. Ada lagi... I wonder masa bila semua tu berjemaah duduk bersejuk is beyond me.

So I bake this cookies, using a pre-mixed of course.
Dan saya campakkan cereal yang tak tau bila nak habis tu sekala.

Dari jauh it looks nice with colourful polka dot papercups.
Dari dekat, huduh kot.. tu saya ambik gambar jauh2..

Now I am waiting for cheese cake base to cool off.

Lunch?
It had to wait, I guess.

#sigh#

edisi mengosongkan peti ais #1 - fruitcake

Mak saya kata dia suka makan fruitcake yang saya buat.
Anak2 sedara pula suka makan sambil korek2 mixed fruit tu.

Membazir!



Jadi bila saya buat kek ni, I opted for brown sugar n n reduced d amount by 40gm, jadi bolehla mak saya makan tanpa rasa bersalah.
As for mixed fruit, I put less, so that hati saya tak sakit sangat tengok mixed fruit yang harganya RM10.90 sekotak tu bersepah2 atas meja.
Mahal kot...

Saya tak ada selera nak makan pun, let alone nak potong kek.
I just want to finish reading that book.

Sambil fefeling duk tepi laut.

Perghhh

Tuesday, December 23, 2014

with mommy

Ekceli d first thing I did was calling Uda. She just came home from her short holiday in Japan. Maybe d winter there had cool her down, she brushed it off lightly. 

After membebel to the other friend, I think I had succeed in letting go PT3 off my system. So no more terkilan whatsoever, unless, d other friend sebok nak panaskan cerita basi (he did that so many time in d past bila saya dah lupa sesuatu).

So today, I woke up with clear conscience ( watever dat means!)

Saya weeding d grass happily, sebab jiran sebelah rumah xder, n jiran belakang was still x kuar lagi. It was early morning, sejuk pulak tu, might be anak2 masih tidur.

Honestly, I've call Pakcik twice, to mow d grass, tapi Makcik still x sihat n he could not leave her alone.
(Might b I'll pay a visit someday).
And... sebab saya sangat kera sumbang,  I refused to invite orang lain mesin rumput kat halaman yang sekangkang kera itu. Period.

I could not do  much coz it was drizzling.
Saya masuk rumah n mop lantai. To be frank, mop kat depan pintu je, sebab ada taik cicak. For no particular reasons, saya teringatkan the other friend, sebab hari tu dia jegil2 mata suruh saya cuci pinggan sebab ada taik cicak.
Sentap!

Hujan makin lebat bila saya keluar rumah dengan berbaju T,  H&M warna burgundy.
Saya suka warna  burgundy sejak baca buku The Firm@JohnGrisham, padahal it was not really burgundy, but who cares?

I brought tupperwares dengan niat nak tapau lauk so that my mom tak payah masak lunch.
tapi kedai Yeop tu tutup, n d ones yg saya pergi, Restoran Kurnia lauk lunch belum masak lagi.
It was 9.45a.m afterall.

So I drove back empty handed. It was raining all d way.
My mom just finished cuci kain.

Saya pergi dapur, tapi bekfes sudah habis.
I made nasi goreng for myself.

Seeing that my mom gigih nak memasak, I voluntereed myself.
Grilled chicken n sotong masak pedas.
Tak sampai setengah jam, siaplah semuanya.
Sebab macam sedap je, so saya pun makanlah sepinggan..

Then my mom n I headed to Teluk Intan.
we stopped at Rapid Mall sebab nak beli roti, ended up I bought kek rasperi, nescafe hazelnut white coffee, milo fuze n twister sebab on discounted gila2.
mommy bought kentang RM0.99 per kilo ( yeayy!), garlic n pumpkin, sebab dia kata murah.

As usual misti beli ikan masin kat kedai febret mak saya.
I dunno what she bought tho.
Later, before lunch we prayed at d mosque.

I noticed my mom mesti masukkan sedikit sedekah kat tabung mesjid.
Dulu2 tiap kali singgah mesjid, dia akan ingatkan saya untuk sedekah juga.
Hopefully, sesiapa yang baca entri ni pun akan buat perkara sama.

Lepas tu kira orang pergi TF, 20kg x 2 paket beras, 10 kilo ayam, 2 trays telur ayam gred B harga RM11.09(mahal betul!), sekilo udang harimau, 4, 5 jenis sayur, sebungkus oat kemudian, barulah mak saya puas hati.

Saya cuma beli eskrem  La Cremia n Mat Kool, 2 kotak kon aiskrim Addin, daging kisar Ramly, Daging burger Ramly n burger ayam Ramly.
Adnan' s clan r expected to spend Christmas hol together.
Harusla mommy eksaited.

Bil semua RM300.16.
Quite reasonable, considering betapa penuhnya trolley.

Duit boleh dicari..
tapi bila sampai rumah, nak memunggah semua tu , azab sungguh.

Ironinya, Acho balik ke rumah bila semua barang dah habis dipunggah masuk.
Dia tengok tak ada perasaan.

Kalau saya tau dia nak balik, saya tinggalkan je kereta tu n bawa his car balik ke 12A. Haishhh..

Sekian.








Monday, December 22, 2014

oh PT3

Cakap lebih2 pun tak boleh..

D kids did not do well compared to...
Ok.. abaikan..

It really makes me unhappy tho..

"Apa ni ticer... ticer kata jangan tipu kan..",
A boy queried  me, few minutes before the paper started off months ago.
It shocked me to d core. How could u?

To be honest, kalau pusing macam mana pun, saya takkan tukar skrip,
menipu masuk neraka. Been drilling them that.
There is not white lies, grey matter whatsoever.

Seeing somebody was so happy today, well..
it saddened me so much.

I m perfectly sure he boasted around, how gud he is, how a better .... (fill in d blanks) he is, how capable he is, how far exceeded others he is, how hardwork he is, how dis, how dat.
Hawau!

I felt I want to strangle him to death.
What for?
He will boast around (again!) how hard he is having to endure jealousy from someone inferior a.ka moi etc etc..
then will go overboard playing victims summore..


Oh come on...

I always  believe, when we did something kerana Yang Di Atas Sana, we would never go wrong.
Maybe....

In d mean time, kalau adalah pencalonan untuk anugerah apa2, saya akan tulis namanya. Kalau saya ada kuasa, saya bagi semua pada dia.
Ambillah, tapau semua, but please, JUJURLAH!

Sekian.

Thursday, December 18, 2014

18 Nov - 18 Dec

Sebulan?
lamanya...

Layan gambar je la..



Gigih kucing nak enterprem.
Whatever it is, I am glad it is over.

Phewwwwwwwwwwww!

Sunday, December 14, 2014

pahit akan manis akhirnya

Itu tajuk lagu.. gila tak catchy tajuknya, tapi lagu tu meletup2  masa saya muda belieeeee.. gigih saya melalak, joint d crowd kekdahnya..

bila bahasa Melayu saya dah masuk band 6  baru saya tau..
itu lagu lelaki keberet. Potong!!!

What I am going to write has nothing to do with d song tho. It just that the title summed up my roller-coster life for d past... errrr
err..
err..

Many, many, many days.

I was not alone. 
Yesterday morning a buddy called, asking if I could help her out. 
The answer was YES, despite norizanadnan was on d verge of breakdown too.

She came, we talked n we shared.
that's what friends r for.

I slept late, woke up few hours later n started d tedious task, non-stop.
I m sure others r like me.
Kreziiiii

At 8.00 a.m had to dash off. 

I asked Acho to pack my heavy bags (please note d plural form)
He ignored my plead.

Rasa nak nangis.
I arrived late. 5 minutes behind schedule, despite I sped off.

My buddy came 30mins later, with packets of yummy food
and u finished task. 

"Ada koneksyen tak tudung akak dengan baju ni?", she asked, flaunting her geometric purplish tudung with green baju kurung.

Honestly...
it was.. 
err..
err...
er....

Hideous (hahahahaha sorry kak!)

But who cares?
at least I was too  stress out to think about anything else.
There were lots of unfinished task.

"What r u doing?", another someone asked. I told her.
" Stop that, please do MINE  first", she asked, expectantly.

Everyone dropped their task. Prioritized, thats it.
this is crazy. The pressure is unbearable.

We bid goodbye at 6.40p.m. 

Tapi..
cabaran yang sebenarnya bermula besok...

Saya harap nasib saya dan kawan2 pun akan sebaik tajuk lagu kumpulan uks tu.
walaupun lirik  no koneksyen.

Ke ..
sebenarnya ada lagu lain yang lebih sesuai nak menggambarkan harapan ni?
mana sempat nak gugel.

To put in a nutshell, mudah2an yang pahit akan manis akhirnya.

Doa2kanlah ye...

Friday, December 12, 2014

Big Bad Wolf 14

Plan asal nak pergi tengah malam sebab serik nak bersesak2. Dah katanya 24hrs sale gitu kan..

But then, scary dowh nak menapak dari parking lot tu. Ended up kitaorang gerak pukul 7.20a.m dari 12A.
Kejadiannya hari Rabu yang lepas. Khamis kat Selangor public holiday, tidakkk.

Janjinya pukul 7a.m. Since nak jimat punya pasal, Nadia prepared breakfast.
fries n pasta.
(Biru mata hitamku)

We stopped at Embayu Lake@ProtonCity, sebab janji nak bawak diorang jogging tu tak tertunaikan lagi.
Nope, we didnt jog that day..
cuma menghabiskan fries tu je..

Then we headed to MiECc. 
Nadia used WaZe. Jalan clear, ok la nak menggagau. 
Saya stressed.

Bila sampai Mines, dalam kol 10 kot. Orang pun tak ramai.

Tahun ni nampak tersusun sket. Dan ada troli yeayyy!

 Told u, weekday orang tak ramai. Masa ni dalam pukul doblas kot. Memang best, tapi by 2 p.m orang dah mula ramai.
The three of us. My fav pic. Muka hepi lepas guna kerusi urut gintell tu hahhaha.

 By 4p.m we drove home. Gambar buku2 nantila eh... Tetiba pulak kepala saya berdenyut. Instead of balik 12A, I have to spend a night at Nik's.

For those yang belum pergi BBW, pergila bawak anak2, anak sedara, anak jiran ke... bukunya murahhhhh n berbaloi. 

Duit boleh dicari.... eh?

Tuesday, December 02, 2014

footsteps

It was raining heavily yesterday. I skipped my lunch so that I could have dinner with my bros.

I prepared chicken paprik.
"Bukan masak kicap ke tu?" Aisya tanya sambil senget mulut.
cessssss!

We reached #18 in d pouring rain. Just on time for dinner.
D sweet n spicy aroma of chicken rice was really tempting.

Trust me, Acho's chicken rice is divine.
He used to prepare it for us if my mom is not home.
I really love it!

Tapi yang tak menahan bila tengok Acho cuci segala pinggan mangkuk.
Habis dapur pun dia cuci sebersih2nya.
Just like my mom used to do it.
Tungku dapur tu pun dia cuci sekali
perghhhhh!
Sesuatu yang tak pernah berlaku.

Saya ambik pinggan n terus makan.
Sepinggan, dua pinggan, tiga pinggan.

Saya terkejut.
sedar2 dah habis makan.

Sekian.

Monday, December 01, 2014

Rezeki orang beriman....

Anjang saya selalu cakap cenggitu when we give her anything. Haha

Last week, Nik's family went to Kedah. Izzati will start her new term at Kolej Matrikulasi Teknikal. Since my Angah's house is just a stone's throw away, they booked a homestay n spent a family-time together.

On their way back, they stopped at 12A. Angah kirimkan 3 pasu pokok  untuk adiknya yang jauh di mata..

I could not tell which is which.
But getting addition to my kitchen garden is really awesome!

On Tuesday, I went to Nik's.
She gave me a black n red carpet which she got for free.
I love anything black n red.
Tasty!

On Thursday, as promised, I took Nadia n Aisya to Pasar Malam.
With minuscule pocket money they r very particular with their shoppings.
In d end, they bought kaya ball 8pcs for RM2 only. Nampak tak permainannya?

Oh.. Nadia bought an inner for RM10 and a yellow shades bawal tudung which she said quite hard to find. And they bought brooches, 15pcs for RM10.

I saw some cute shawl pins with flower motifs.
The one that I like dah tercabut pulak.
I asked the seller tu kot tercabut nak buat macam mana because I have ones yang tercabut kat rumah. She asked to glue gun, which I don't have.

We still bought d pins though because there r ... err cutesie?
To my dismay d seller insisted that I took extra, sebab  I mentioned about d faulty pin, which he would give for free.

Berkali2 saya bukan nak free, saya cuma tanya je how to fix it.
Berkali2 juga dia kata, tadi saya kata tu faulty..

Ermmm.. Slim River ni pekan kecik je. Takkan la sebab hal sekecik pin tu pun saya nak menyinggung perasaan orang...
After both of us quite agree that, there was no issue of complaining yadayada, I took d pin n went home quite contended


SEKIAN.