Tuesday, December 23, 2014

with mommy

Ekceli d first thing I did was calling Uda. She just came home from her short holiday in Japan. Maybe d winter there had cool her down, she brushed it off lightly. 

After membebel to the other friend, I think I had succeed in letting go PT3 off my system. So no more terkilan whatsoever, unless, d other friend sebok nak panaskan cerita basi (he did that so many time in d past bila saya dah lupa sesuatu).

So today, I woke up with clear conscience ( watever dat means!)

Saya weeding d grass happily, sebab jiran sebelah rumah xder, n jiran belakang was still x kuar lagi. It was early morning, sejuk pulak tu, might be anak2 masih tidur.

Honestly, I've call Pakcik twice, to mow d grass, tapi Makcik still x sihat n he could not leave her alone.
(Might b I'll pay a visit someday).
And... sebab saya sangat kera sumbang,  I refused to invite orang lain mesin rumput kat halaman yang sekangkang kera itu. Period.

I could not do  much coz it was drizzling.
Saya masuk rumah n mop lantai. To be frank, mop kat depan pintu je, sebab ada taik cicak. For no particular reasons, saya teringatkan the other friend, sebab hari tu dia jegil2 mata suruh saya cuci pinggan sebab ada taik cicak.
Sentap!

Hujan makin lebat bila saya keluar rumah dengan berbaju T,  H&M warna burgundy.
Saya suka warna  burgundy sejak baca buku The Firm@JohnGrisham, padahal it was not really burgundy, but who cares?

I brought tupperwares dengan niat nak tapau lauk so that my mom tak payah masak lunch.
tapi kedai Yeop tu tutup, n d ones yg saya pergi, Restoran Kurnia lauk lunch belum masak lagi.
It was 9.45a.m afterall.

So I drove back empty handed. It was raining all d way.
My mom just finished cuci kain.

Saya pergi dapur, tapi bekfes sudah habis.
I made nasi goreng for myself.

Seeing that my mom gigih nak memasak, I voluntereed myself.
Grilled chicken n sotong masak pedas.
Tak sampai setengah jam, siaplah semuanya.
Sebab macam sedap je, so saya pun makanlah sepinggan..

Then my mom n I headed to Teluk Intan.
we stopped at Rapid Mall sebab nak beli roti, ended up I bought kek rasperi, nescafe hazelnut white coffee, milo fuze n twister sebab on discounted gila2.
mommy bought kentang RM0.99 per kilo ( yeayy!), garlic n pumpkin, sebab dia kata murah.

As usual misti beli ikan masin kat kedai febret mak saya.
I dunno what she bought tho.
Later, before lunch we prayed at d mosque.

I noticed my mom mesti masukkan sedikit sedekah kat tabung mesjid.
Dulu2 tiap kali singgah mesjid, dia akan ingatkan saya untuk sedekah juga.
Hopefully, sesiapa yang baca entri ni pun akan buat perkara sama.

Lepas tu kira orang pergi TF, 20kg x 2 paket beras, 10 kilo ayam, 2 trays telur ayam gred B harga RM11.09(mahal betul!), sekilo udang harimau, 4, 5 jenis sayur, sebungkus oat kemudian, barulah mak saya puas hati.

Saya cuma beli eskrem  La Cremia n Mat Kool, 2 kotak kon aiskrim Addin, daging kisar Ramly, Daging burger Ramly n burger ayam Ramly.
Adnan' s clan r expected to spend Christmas hol together.
Harusla mommy eksaited.

Bil semua RM300.16.
Quite reasonable, considering betapa penuhnya trolley.

Duit boleh dicari..
tapi bila sampai rumah, nak memunggah semua tu , azab sungguh.

Ironinya, Acho balik ke rumah bila semua barang dah habis dipunggah masuk.
Dia tengok tak ada perasaan.

Kalau saya tau dia nak balik, saya tinggalkan je kereta tu n bawa his car balik ke 12A. Haishhh..

Sekian.








No comments: