Tuesday, December 29, 2015

Paedo n Bear

Saya fikir berjuta kali nak tulis. Tapi bila tengok muka Derek Morgan last night, automatically saya rasa aura kekonfiusan di situ.

Mohtip?
Derek Morgan tu adalah watak pojaan saya dalam CriminalMinds@8tv.

Ceritanya semalam, about a lawyer with pristine record was abducted. Siasat punya siasat, rupanya he has a double life. A model husband, great lawyer n a paedophile.
Lebih satu kerja daripada Ahmad Maslan.


I m not going to elaborate more in d story. Korang boleh gugel. Sama juga korang boleh google pasal Malaysian student in UK yang kena tangkap sebab memiliki bahan pornografi kanak2 gred A.

Even UK police yang sah2 negara maju pun ckp x pernah jumpa koleksi yang sgt ektrem macam tu.

I m so sorry for d culprit's family though.
Berhabis duit sekolahkan anak, ini balasan beliau...
If any of d family members come across dis blog, pls be strong, it is not solely ur fault.
Tapi yang salah selayaknyalah mendapat pembalasan.

At least saya fikir macam tu lah...

Until saya berbual dengan seorang kawan lama. Korang tak kenal dia. Saya pun takkan beritahu namanya. Cuma tolonglah fikirkan...

Kami berbual pasal paedo dan dia cerita kejadian yang hampir sama berlaku bertahun2 dulu. Dia sebut tahunnya, tapi saya dah lupa.

Ada seorang warden, sudah berkahwin dan beranak pinak. At midnight he will go to boys hostel dan pilih seorang budak jambu untuk layan dia

"define LAYAN please", sorry mokcik membesar dengan L.A Law ok. Harus cerita kena terang.

Kawan tu cerita. It was between molested or something more. Saya x berani guna perkataan yang tepat sebab typical mokcik2, certain words r taboo kot, habis semua euphemism keluar.
X kira la ko perasan urban ke tidak..

"Budak2 ni x report ke?", saya tanya lagi.

Tak. Budak2 memang jenis yang baikkk sangat n ramai pulak tu yang anak orang susah. Saya mengangguk tanda faham. As a babysitter I know their way of thinking.

Perkara ni berlaku bertahun2, tapi bila budak2 ni besar, setiap kali dengar bunyi kenderaan warden tu datang, seniors akan lari n tinggalla budak junior yang jadi mangsa. D cycle continued. Ke?

Akhirnya, ada yang buka mulut.
Sebagai langkah pencegahan,  pintu jeriji dikunci dan beliau tidak dibenarkan masuk selepas midnight.

"Dia dah ketagih kot, dia goncang grille tu suruh bukak...", tu ayat kawan saya, n saya pun ngeri nak tanya lanjut.

Bila berita ni dah pecah, he was transferred.

"Tapi kan... Masa nak tukar tu dia relaks je macam tak ada apa2.." kawan saya tambah. "Cuma wife dia la sangat affected, sanpai x keluar rumah".

Saya kesian pada d wifey. I know she knows her husband extra-curricular activities. It must b awful living with paedo.

Saya juga kasihankan mangsa2 ( pls note d plural form). They will b scarred for life.

"My boss x mau bising2, tu dia transferred kan je", kawan saya sudahi cerita. We both kept quiet for quite sometime.

Kalau saya yang jadi boss, mesti lain kesudahan cerita ni.
Kalau kawan saya tu yang pegang kuasa, I am sure, d ending will b totally different.

Saya fikir, it is about time we take paedophile seriously.

Sayapun ada adik2 lelaki, anak2 saudara lelaki n anak murid beribu orang, lelaki juga. Saya harap janganlah...


Sekian
Semoga Allah selamatkan seluruh keturunan kita semua.

Monday, December 28, 2015

First Meeting

As usual d thrill lies in d tasks.
Alhamdulillah I can 99% sure I am not going to be Ketua Derjah again next year. Yippeee!
Yang 1% tu benefit of d doubt kekdahnya.

Hari ni saya masak nasi kerabu to bring back to 12A. Jadi saya lewat sikit. Untuk rekod, kot tak masak nasi kerabu pun saya lewat jugak. I need some time nak adapt dgn jadual baru. Heh?

Saya agak segan nak parking kat space biasa since it come with d Secretary post. Manala tau kalau2 saya dah diterminate. Saya parked at an open space.

Jadi saya berlari ke bilik boss n tanya what he expects of me.

Untuk rekod dengan boss yang dulu pun saya diskas sekali je, n sampai hujung thn kerja berjalan dgn mutual agreement tu je. Sangat tidak pernah terjadi norizan adnan nak bertunggu tangga dalam bilik boss heh..
Nanti kawan2 saya umpat saya kaki kipas kotttt..

Boss yg baru ni laju je bagi πŸ“ƒ list. Tapi dia tambah lagi satu.
Boleh tak jadi mc?

To be frank saya memang suka bercakap. Dlm kerjaya sebagai Ketua Derjah bila ada Ketua Besar datang, memang sayalah yang ditendang ke tengah jadi MC.
Saya memang x berbakat, tapi saya belasah je..

Tapi... Itu kat depan totally different audiences. Ni kat depan orang yang gigih mengadu domba, nanti mereka akan degrading me in front of d new boss like they had done before.

Yes, I do know what u did behind my back hhahaha.

 In fact, kalau ada je yang dapat acknowledgment from d outsiders,  mereka akan kerja overtime nak defame that particular person too. Mereka x pilih kasih, semua orang dia layan sama rata as long as orang tu lebih sikit dari diorang hahahaha..
Konsisten...

Untuk tidak memenatkan mereka (2,3 orang je sebenarnya) nak berusaha cari boss n dig my weaknesses, jadi saya beritahu mereka
I m standing there on d capacity as d Secretary.  Harap hati yang 2,3 orang tu tenang.

Else, heh?

By explaining secara lengthy, unconsciously, i still cant forget how cunning some people could be while maintaining sugar coated smile.
Saya tengok muka sensorang,  and make a mental note,

Betrayal cuts deep. Seribu tahun pun would not heal d pain. Saya harap saya takkan menganiaya sesiapa dalam kerjaya saya.

Sekian.

Sunday, December 27, 2015

Family First!

My mum was not happy over something but I refused to take sides. I remained neutral hahaha.

For Christmas πŸŽ„break,  Baby, Anjang n Along came home together with Kayla n Naufal.

Having d kids around is always fun!

Then, Nik family came. As usual, Nik akan bawa delish lauk pauk. Kakak saya ni semenjak dua menjak ni rajin bawak lauk pauk bila balik. N I cooked Nasi Arab n πŸ‹ chicken. Pre-mix of courses πŸ‘Œ

We had fun talking about everything under d sun. My mum pun relax2 je.. Hilang dah mood dia nak bersedih2 during festive seasons ni.

Now, I remembered a conversation I had with  someone recently.

"Dah lama I x cakap dengan my twin. Kami bergaduh", saya dengar dia bercerita. Panjang.

"Jangan risau, nanti kalau awak dalam kesusahan, ur twin will come to ur rescue.", positibiti okehh..

"Ye ke kak?", dia tanya.

"Betullah, air dicincang takkan putus. Blood is thicker than water", gitu kot saya jawab.

But it is not totally true. Walaupun membesar dalam rumah yang sama, makan dari periuk yang sama, bila besar karakter berbeza.

Ada yang selfless, ada yang selfish
Bila berkahwin, another characters join in.
 It is so easy to label anyone this n that.

Tapi jangan lupa, we will stick to them for d rest of our life.
Sooner or later yang selfish dan selalu look down on others akan dapat balasan.
Yang perasan bagus tu pun Allah akan duga juga.
Yang memang baik dan mahmudah tu pun lain dugaannya.

D most important thing in life is be nice to others. Being nice bukan bermaksud berkata manis dan selalu treat je atau bagi pinjam beskal.

In family, berdiam diri bila perlu, hulurkan bantuan bila perlu, just b there bila perlu n menangis bersama bila perlu is d most important attributes.

Lagi satu mak saya ajar, kalau ada masalah timbul sesama family members jangan sesekali taking sides.

Tu yang kalau mak saya membebel marahkan sesapa, saya ambik bantal n tidur...



Wednesday, December 23, 2015

What d u talk with ur mom?

Today I went out with mom.
It marked d final payment for  πŸš— too. Aminn..then we headed to MDTM. menggigil mokcik nak bayar cukai pintu chuolss.

After that I took my mom to a store which I promised to take her. Sebab ada sale gila babs, I ended up beli 8pcs instead of sehelai dua jer. Dapat container percuma.
Eksaited betul saya..

We had lunch at ayam kampung. For a restaurant, I dont get it why they peeled d onion kat depan customers.
But d ayam penyet is superb!. And please...
dapurnya agak berselerak. Eh?
dah satu level dengan dapur 12A, elok saya makan di rumah sajalah...

Next stop, tf Behrang. We didnt buy much. Sayur sawi, garlic, a tray of egg, 6 botol mister potato, kicap, Quaker Oat and ice-cream. Crinkle cut potatoes is on discounted price, jadi kitaorang beli 3 bungkus.

As usual, we talked about a lot of things. About d past, present and future.

It dawned to me, dah lama betul we did not go out.
Jadi banyak sangat yang kitaorang nak kena catch up.


" Mak dah bagi duit pada Anjang kamu tu..", mak saya cerita, terus kami sama2 ketawa.
"Arwah bapak kamu tu, memang puji betul
 Anak yang sampai tertidur pun pegang pen masa zaman sekolah".
Saya ketawa jugak.. Hahhahaha

It is an open secret yang anjang saya ni hobinya tidur. Belajar ok juga, tapi di dramakan dengan tidur sambil pegang pen tu, nampak la dabel gigih..Cess..

She is a college grad teacher. Few times dia registered nak buat degree (x ingat berapa kali), tapi dia berhenti separuh jalan..

Cuma kali ini dia berjaya sampai ke penamat. Tapi drama jangan kira la....
Masuk hospital lama, bersalin anak ke-6 (xder cuti bergaji ye) n at dat same time dia ada exam. Tu belum kira bila dia ada esemen, habis adik beradik kena tolong juga.

Anak2nya pun berkorban banyak jugak. Abang ipar saya tu pun tabah juga.
Kalau harap kakak saya punya ketabahan memang bagai embun di hujung rumput.
Syukurla ada keluarga yang memahami...


"Mak, orang rasa Anjang ni kena ada dugaan baru berjayala.." saya offered opinion.

"Ha'a yang selama hari ni, harammmm dia nak habis belajo", mak saya tambah n kami ketawa lagi...

So, kalau korang keluar dengan mak korang, korang cerita apa ye?

Tuesday, December 22, 2015

He is always Anas to me..

And never failed to surprise me.
Hehe.

Yes.. I am talking about d same boy here

First, makcik agak terkejut bila dia berpuashati dengan result 8A 1d PMRnya dulu. I am d type wat u see is wat u get giteww.. Nak bermuka2 memang tak berbakat.

A year later, he kept calling me n gave 101 reasons why MRSM life is just not him. Yang ni saya tak terkejut sangat, n I was chuffed when he came back. Hahha

When d SPM.result was out, I was not around n by d time he went to Matric, we did not meet up. Then I lost his number.

Out of nowhere a.k.a  tetiba...


Nangesss..

Mood Republic@PWTC

Let me be honest, I never buy muslimah attire because, let juz say I don't think d size fits me. I passed through Women of Jannah store on my way to Daiso often, but I never stop. Frankly speaking saya tak faham kenapa mereka nak jual jubah rege ratus2. The Daiso hard fan in me couldnt afford it, so to speak.

Dew la yang beria promoted Mood Republic. Saya mati2 ingatkan tu konsert kumpulan Reggae. For those yg macam saya ni himpunan penjual online untuk busana Muslim n Muslimah.

First, I dont understand why we shud fill in d form n present it to d counter to have our hand stamped.
Our hand ok, not d form.

Awkward. I opened my hand instead of semua orang was stamped on d back of their palm.


Then, there is a car ok, hadiah cabutan bertuah. Yeahhhh right. My bet no one will win d car. Dah bertahun saya beli brg bagai nak rak sebab nak menang kereta.. Harammmmmm

Seeing d aggressive ladies clad in tudung labuh promoting their items on top of their lung, x faham juga saya...

I waited for Nik, Zati b Izlan to arrive by train before we roamed sales.

Nik wanted to find a certain brand tudung. Sampai sudah kitaorang tak jumpa booth.

She wanted to take pic with a certain artist, but she was busy. So?

We tried a few blouses but it didnt fit. Heh?
Ended up with choc cakes, cheese tart n orange choc cake.


Divine!




Saturday, December 19, 2015

10 days before d first meeting.

Perlukah saya meroyan?

Finally kerja yang serabut itu ended. Tapi d lab was so stuffy due to faulty air-conditioner terus mokcik demam high fever chuols ( mohtip ber redundancy di sini).

To make matter worst, sebab kepala spinning I rammed Kak Kay's car. Duh!.
Pecahla headlight dia. Haishh...

Hilang selera 2 hari.

Now I have some times to cut d grass. But then tetiba pulak saya x larat. I spent most of d time reading, then baru saya perasan saya tak sempat pergi ke Big Bad Wolf sales this year.

To top it all saya juga tak sempat to bid gudbye to Angah's. By the time saya sampai ke rumah mereka dah gerak pun.
With wobbly condition,  saya sangat berharap, at least they will consider to text me speedy recovery  their schedule. But then, i guessed, everything happen for a reason.

Meanwhile, saya sambung semula reading this book.
It save me to think d unthinkable.
Enjoice 



Wednesday, December 16, 2015

Impiana @Ipoh once more

Masa namanya Casuarina dulu I used to stay there once a year, n when it was first changed to Impiana, it was still my first choice to stay when I was in Ipoh. Saya suka breakfast buffet masa tu.

Then, saya tak ada keperluan ke sana lagi.

Tetiba tahun ni, saya fikir saya dah tak kuat lagi nak memandu sebelum Subuh dan sampai ke rumah waktu Maghrib, 3 days in a row. Tahun lepas on d last day I had to take a jab n Acho fetched me. Scaryy.

So this year Dew n I chose to stay.
For d first time saya guna google maps. It lead me to Rapat Setia. Dahla hari hujan lebat malam pulak tu. Finally I switched n ikut jalan yang saya tau. Cess..

When I reached, hujan lebat giler. Parking jauh n saya park kat depan main entrance. Told d valet I need to keep my πŸ’Ό luggage safely. He tried to help, but.. No way..

Gabra giler, kalah bawak emas seguni. Jadi he asked for car key n saya berlari naik keatas simpan beg tu dulu.

Seumur hidup saya tak pernah guna valet service,  mahal kottt.. Tapi duit banyak pun tak guna kalau luggage tu rosak, jadi saya berlari semula ke bawah untuk park d car n angkat beg baju naik.

Encik Valet tu dah park cantik2 tepi entrance n he gave a wise advice.
A good one I must say.

Mokcik sangat grateful sebab ada orang yang go at great length to help d guest.
Bukan semua guest yang duduk hotel pakai kereta imported yang sleek n shiny, but this people tidak diskriminasi pun.

Dalam keadaan biasa saya pun tak pernah lagi tunjuk perangai PpRT parked keter cap ayam depan main entrance. Tapi hari hujan lebat, parking tak berbumbung, kalau saya dripping wet saya ok, tapi luggage tu x boleh rosak n I cant simply left it in d car or ask other to carry it.
Mokcik stress ok.

Integrity 101 katanya.
Saya tak tau macammana nak cakap how grateful I m bila dibantu tanpa kira darjat.

For those who happen to stop by at Ipoh, please choose Impiana. Hotel mana2 pun ada air-conditioned n bath tub (?),  tapi yang lebih penting ialah safety.
Staff yang considerate di saat kita kesusahan is much welcome.


N d fact that d bath soap dia sangat wangii is a bonus too:)



Saturday, December 12, 2015

Takkan nak ketawa bodohhh..

It is not nice calling people bodoh, retarded atau seposkod dengannya. But if u did it loong before you become a prim n proper lady so u might be excused if it slips once in a blue moon kekdahnya.

I guess I ve write πŸ“ about it somewhere in d blog about Et calling me to inform her mum passed away years ago. She was crying. What else I could say except

Janganlah nangis..
"Takkan nak ketawa pulak bodohhh"came her reply.

I will never forget that moment. I was.. Kelakar kot. N I saved those words for bff coz if they call me bodoh, tidaklah saya sentap sangat.

Today the other friend's father passed away. I learnt abt his loss from somebody else. 

Actually, my friend was a bit reserved lately. Selalunya gigih juga dia kirimkan clips lucu tapi tiba2 senyap pula. i thot dia yang sakit, knowing dat it is d father, sedih kan...

Jangan nangis, I texted him n be prepared to b called bodoh again.
Nope. He didnt call me Bodoh. Thanks God he did not BFF enough to use d 'endearment'.

He said something else which makes me smile.  If he is happy, I m happier too.

Taklah..
Korang nak teka kawan saya tu dapat reta pusaka juta2? Memang mata duitan kan..
Nope. 
Harta banyak pun bukan boleh beli kebahagiaan di alam baqa nanti.

His happiness has something to do with kebahagiaan di alam baqa, so to speak. 
Kalau saya tulis lebih2 nanti dia tak nak kawan pulak..

Whatever it is, kematian selalu mengingatkan saya tentang harta dan bekalan.

. Bekalan ke sana yang akan tentukan nasib kita di alam baqa.
Harta dunia tinggal di dunia. Kereta Nissan X-trail, rumah menghadap laut China Selatan, Birkin kaler pink, jam Rolex limited edition dan duit simpanan RM2.6 juta tak dibawa bersama.
Harta dunia yang paling berharga hanyalah kasih sayang orang yang ikhlas mendoakan sambil si pendoa tu pun beramal soleh dan bersungguh memperkukuhkan amalannya.

Kalau takat copy n paste Surah Alfatihah kat whatsapp n telegram group, doesnt count ok.

Macam dah bunyi ceramah dihujung entry ni.

Habis tu ko ingat sensenang je nak STILL jannah?

Wednesday, December 09, 2015

Hari ini ada tetamu.

Mereka kata akan stopped for lunch at RnR but I insisted they hv lunch at 12A sebab kerja serabut saya tu nak nak siap.

Mereka suka lemon grilled chicken yang saya buat tu. (Korang suka kan?)

Tapi baru saja pegang penyapu saya dapat mesej yang serabut.
1. Tuanku had chosen a date for d final mtg n everyone is asked to prepare. Ada lagi 3 hari.
2. The bundle I sent on Friday still x sampai n d dateline is like, two days away.

Rasa nak gugur jantung saya.
Saya ni dahla lemah gemalai.

It took me some times nak bertenang n prioritize kekdahnya.

Hilanglah cecita nak masak lemon grilled chicken.
Saya bawak tiga mangkuk g Kedai Yop n tapau
# 4 ketul ayam goreng
#2 ekor ikan kembung bakar
#satu mangkuk sambal sotong.

Baru doploh hengget je..

Lupa nak tulis, selalu kalau menapau saya memang suka bawak container, gasak la orang pandang senget2 pun.

Saya tetap tenang mengangkut
" ler.. Kot beli kat kedai baiklah kitaorang singgah kat RnR tadi", said one of them.

Hellehhhh...
Tapi kat kedai makan bukan hidamg dalam mangkuk pyrex pun..

Mohtip mereka tak perasan mangkuk pyrex yang baru itu?
Heh?


Tuesday, December 08, 2015

Cerita dengan Yong.

Pagi ini saya terima mesej Yong, she was transferred to another hospital. It did not sound good n yong did not so positive.
Tentu saja kawannya yang  walaupun tidyak rapat tapi masih juga nangess..

Sebab saya tahu apa rasanya bila hopeless n mohon sangat to end d pain.
Saya memang tak tahan sakit, Yong pulak dah underwent many opt, another opt memang kebarangkalian nak survive kurang memberangsangkan.

Sedih.
Tapi both of us, used to share happy moments,  yang sedih2 s elalu x diendahkan, so to speak.

Jadi kat sini saya tulis cerita merepek yang sedikit tak masuk akal.

Ini Nol. Hari tu dia kena mild stroke.  Now dah agak pulih
 Tetiba, tak pernah saya tengok seumur hidup dia beria posing sensorang, Saya speku dia nak send pada geffrennya, jadi saya menempel sebab saya fikir geffren Nol patut tau pasal Kak Izan, rakan main games juga. Mohtip?
c


Then, a friend passed by, 
"tolong ambik gambar", saya rayu pada d boy yang pegang tablet Samsung 7inch tu. 
"Aku pun nak masuk gambar", Nol cepat2 mencelah. 
"Ko sengajakan..." saya cakap kat Nol. Dia sebaya adik saya, jadi kalau saya siku dia macam saya buat kat adik2 saya pun, dia tetap jugak menempel..

" Nanti ko send gambo kat akak ye Nol", saya cakap macam tak bersalah.
" bukan tablet aku", senang je Nol jawab 

" Yang korang bergambar beria guna tablet aku tu kenapa?", Yong tanya.

Mati2 saya ingat tu tablet Nol, sebab saya rajin jugak tumpang main games. 

"Tapi nanti apa kata suami ko yong kalau ada gambar Nol sorang2. Tu akak enterprem tu yong", saya jawab. " Futuristik beno la ko ni kak," yong jawab.

I think d chosen words tu yang selalu buat saya dan yong ketawa beria. Well, that was before she saw d pics. Her comments pas tu saya simpan dalan hati je..

What makes you happy?

Ini soklan SePiEm 2015.

When I read d question, I was like..
Well... How d marking scheme will look like?

But then, exam is not everything,  don't u think so? I could not forget my English teacher shared Christina Onassis story.
Very sad πŸ˜” story indeed.

What makes you happy peeps?

For me, it kinds of hard to answer. I used to be happy when I browsed all d beautiful pinggan mangkuk at Super Komtar circa late 90s. Now that I could afford to have it, I found out my kitchen is too small for all those fancy plates and whatnots. Besides, I do not have a proper glass cabinet. Pathetic...

Then, when I was small, I used to be happy when I have a book to read. Now I have hundreds of books (termasuk buku korang yang saya buat reta tu), but then I keep reading d same book over and over again.
First Among Equal when I was on medical leave.

Not so long ago, I used to be happy going to eatery places. I love eating so much. Old age takes toll on human (heh). I have to watch my diet, how could I be happy then?

Well... I used to b happy watching movies. D tickets just not my idea of happiness though.

Again... I keep thinking, what makes me happy?. Going for holidays? Well, maybe..

Honestly, I am so happy with people who appreciate me as a human. Who accept me for who I am.
Who laugh at my silly mistakes and defend me when I need allies d most.

Who gives me a bouquet of flower 🌸 while saying. " I want you to be happy, Here, take this credit card, go shopping, everything is on me". 

Maybe, I will the happiest woman on earth.
Just a may be.
Because right now, d person is still in d hollywood movies. Hhahha

If only I am KimK that particular person might notice my existence.
Or else.. I will keep asking myself, what makes me 😊.

Friday, December 04, 2015

Oh KimK

Guess it is d hottest topic right now. Kak Mah n Ah Jib Gor terkeluar padang seketika. A selfie pic with Jacel (who) Kiram pun agak2 sendu dibawa bayu laut, despite I must say Azalina's short interview@news tadi nampak quite interesting.

A certain celebrity was not happy with a comment by a certain follower over d use of KimK.

I dunno what KimK stands for, to be honest. The celebrity thought it stands for a profanity.
The follower means Kim Kardhashian. Told u, I dont know whether I spell correctly or not.

It could be over in a jiffy if they just accept it, bukan semua orang tahu wat d helleberry KimK is.
At least I don't.

I couldn't say I know how d person in question tackled d issues.
But then on d world 🌍 of social networking, all info could be grabbed in d blink of eyes.

By typing your name in d search engine, macam2 keluar.
Including a certain 3gp video.

Saya pun x tau what 3gp is.
Saya baca komen orang je. Katanya it is 96% matched.

I hope it is not true.
On d second thought,
Kan bagus kalau dari awal kita mengaku jika buat silap..

Tu je. πŸ‘‹ bye


Thursday, December 03, 2015

Walau dalam lebatnya hujan...

Sekarang musim hujan.
Hujan air mata pun ye juga.

Hari ni I picked up d parcel at Sungkai Post Office. I tried to go out early, tapi I have daily target to meet.

Pukul 11 baru complete. And by 12 noon saya dah kat #18.
Saya punggah 6 tin susu, 2 paket biskut Julies n sebiji tembikai yang beratnya 6,7 kilo.

Semenjak 2 menjak ni my bros suka minum iced nescafe n πŸ‰ juice. Beskut tu mak saya suka makan sebab dia x ambik nasi sangat.

Tapi yang bab berat tu saya agak berkira juga.

Sesampai di rumah saya buka parcel dan baca komen satu persatu. Seteresss mokcik.
Terus mokcik capai pen dan blenko(?) lalu mula berkerja.
I just stopped for zuhur n Asar prayer.
Ok..
Saya ngaku saya terlelap.sekejap.

Then saya capai tudung n nak berbual ngan my mom, but she insisted that I go back to 12A early sebab hari nak hujan.
Dalam pada nak cepat saya tapau juga nasi, beef curry n salty fish tu, sebab nampak sangat tempting.

It was 5.30p.m when I left home.
Hujan siap ngan kilat bila sampai Slim River. Rejoiced, sebab sejak semalam.saya berpuasa. Bila hujan, rasa tenang padahal kilat kemain.

When I reached home I saw 4,5 orang lelaki berpayung. Saya ingat pakcik2 yang ajak orang g solat. Hati saya belas sebab hujan sangat lebat kot.

Dalam kilat tu mereka menuju ke rumah saya dan tanya,
"Kak, Abang ada dirumah?", I gave a hand signal indicating nope.

Dia tersenyum..kenapa rasa macam familiar, saya  perhati muka mereka satu persatu. They r in their mid 20s mungkin.
One of them also smiled sweetly.
Saya rasa macam nak tarik tangan dia dan suruh berteduh. Saya nak buatkan Milo dan masakkan makanan panas untuknya sambil membebel, sangat bahaya berjalan dalam hujan lebat dan kilat pula tu.

Saya tau dia akan dengar cakap sambil menjawab dengan lucu. Mungkin dia akan bercerita tentang pengalamannya sambil saya ternganga2 mendengar.

Saya tahu dia memang suka bercerita.
Minggu lepas sewaktu kami terserempak.sewaktu saya membeli groceries, dia menghampiri saya bertanya khabar dan bercerita tentang ibunya serta adik2nya yang lain.

Dia tau ingatan saya pada beliau dan adik2nya tak pernah padam.
Saya masih ingat semua adiknya.

Cuma saya harap dia juga tahu, walau umurnya 100 tahun pun, saya masih pandang dia macam waktu pertama kali berjumpa.
Dimata saya dia masih d kid whom I met when.he was 13.

Mokcik mana yang tak sedehhh tengok anak buah berjalan dalam hujan lebat be it fisabilillah ke apa pun.
Lama saya berdiri memerhati pemuda2 tu sehingga jauh dari padangan.

For once, I wished he is 13 again.

Sunday, November 29, 2015

When d long grass does not bother me anymore...

"Dik... Panjangnyaaa rumput rumah ko ni", commented Nik when she stopped at #12A this afternoon.

Comment is an inapt vocab.
I could sense rasa kasihan in her voice melihat betapa serabutnya kehidupan adiknya seminggu dua ini.

" Jangan sentuh barang Mak Andak", she told Ecah n Izlan. Nampak x betapa selebetnya kehidupan. Which is true, kalau misplaced,  mau saya meraung tepi balai polis 4 hari 4 malam kot.


The thing is I m in d middle of doing something serabut.
Sangat serabut.
To top it all, sebab saya selalu outstationed, there r piles of pending tasks at work.
Jadi dabelll serabut di situ.

Orang lain semua dah submit, haruslah mokcik tertekan.

I do not invite them for lunch. Sebab saya pun makan ala kadar saja sehari dua ni.

Nasi goreng for brekkie, Spag for lunch n mac cheese for dinner. Tetiba gas habis. Mungkin saya makan beskut je lepas ni.

Saya tapaukan mereka Jack n Jill potato chips saja. Syukurlah abang2 ipar saya tu sejak azali tidak banyak mulut. Jadi kemungkinan dia nak mengeluarkan kata2 yang menyinggung perasaan memang tidak.

Once they went back, saya merenung keluar jendela. Kenapa saya x perasan rumput tu dah setinggi 120cm?.
Kenapa saya xder perasaan sedih pilu macam selalu?

Maybe sebab terlalu nak kejar dateline kot..
Maybe I have too much at hand now.

At 7p.m I got a message from Jo.
For d first time I got good review.
Saya rasa nak melompat ke langit biru.
Been worried sick waiting for d review.

But then,
There r two more reviews to go.
D last one will b d scariest, ai tell yu.

Meanwhile,  d grass can live happily..


Saturday, November 28, 2015

Setahun kemudian...

Sambungan dari ini

When u r single and all alone, it juz wasnt easy. 

They kicked me from d team. 
As the other friend said, ada "orang" yang tak suka. I dont buy it. 
I never asked for details. I jusk ask forgiveness n guidance from Him. I never talk about it to others until few months laterto Jie b Feza. Saya hilang kepercayaan kepada semua orang.  

My sijil penghargaan tidak sampai ke tangan. I make some noise to d hq who confirmed dia dah send together with another someone. 
Saya pun turut ketawa gelihati bila another someone cakap sambil ketawa dia dah dapat sijil tu laaaamaa dah. 
Hahaha.. Saya sangat percayakan dia. 
Saya ketawa lagi bila sijil tu tiba2 muncul atas meja. 
Bertambah gelihati bila saya tanya d staff n mereka kata bukan mereka yang letak. 
Saya sangat percayakan d staff. 
Saya sangat percaya juga ada seorang dua saja yang sanggup buat begini, dan konsisten pula. Dengan orang lain pun dia buat begini juga.
Bila HQ tanya, saya cakap saya tiada jawapan sambil ketawa hahahahaha.. 
Malas saya nak memanjangkan filem yang plotnya sangat mudah dijangka.

Last year my name was suggested by d upper echelon. Kali ni bila ditanya I gave my consent. Tapi d messenger dtg lagi jumpa n kata "ada orang" suruh tulis sendiri guna handwriting sendiri yadayada.
Sampai macam tu sekali permainan. 
Kebetulan, saya pun suka main games cenggini.

So, I played my card well this time.
I think I did, judging from d unfavourable appraisal comment hahahaha..
I think I've put a lot of effort to ensure integrity is uphold katanya..

Hujung tahun, saya panggil d kids yg mengadu ini, dan beritahu mereka, janji saya sudah ditunaikan dan saya harap mereka tahu dalam dunia ini, yang paling penting ialah kejujuran dan integriti. Saya ucapkan terima kasih kerana kejujuran mereka dan terima kasih kerana percaya pada saya. 
Of course saya x petik nama sesiapa. 
Tu dah ngumpat katanya...
Yang salah tetap salah, Walau siapa pun yang buat.


This year I watched d p n c document like a hawk. No more leakage, saya cakap dengan d kids. 

End of dis year saya dengar cerita lain pula. That particular person pukul canang tak mau lagi involve dalam ini filem.

As much as saya langsung tak peduli hal orang lain, but he has a special talent dihujung2 tunjuk diri teraniaya. 
Yang saya sungguh tak faham, ramai pula ummah yang memilih untuk melayan drama akasia beliau. 

No. 
Ekceli sejak tahun lepas saya sudah berhenti melayan dramanya. In fact saya memang tidak ada masa nak pergi clarify why he did that n this. 
Saya fikir dia ini kaki kencing tegar. 

My main priority is d kids.
Personal glory never appeal to me.

you can stab me behind my back all d time bro. 
Sambil acah2, "akulah mangsa, tapi aku redha.." kekdahnya..
Hahaha..
Bring me d popcorn please!!!!!


Thursday, November 26, 2015

Till we meet again!

Semalam mereka buat jamuan n I was invited. Saya dah cakap saya x mau tapi the boss n kak zara insisted.

Jadi saya makan 2 pinggan je, sebab malu..

Hari ni I brought a cake for d boss.
Saya baru tau semalam that today is her last day.

I put on her table n continued my pending task with Jun. By 2.30p.m we saw she went to her πŸš—.  Gigih kitaorg berdua mengejar.

Orang lain pun sama hahaha..
Saya x boleh lupa dia jerit "WKJ 4849 alihkan kereta", hahhahahhaha
Nanti saya link kan entry
 Hhahahahhahaha..

Other than dat, she is ok. A good leader I must say.
Tapi tidaklah saya bertunggu tangga di depan biliknya. Buang karan kot because my boss is d type yang semak hal satu2.
To be in her gud book u must perform.
Since my performance masuk band 2, adalah tidak mungkin saya menempel di depannya, baiklah saya nyorok jauh2.

But, I still think she is a good, fair n just leader.

Hari tu saya check, d admin dah beri markah appraisal. I got lousy mark n intriguing comment which in my humble opinion is really unfair. It took me few days to remind myself that di hujung nanti akan ada perkiraan yang lebih adil, so, haruslah saya berpozitibiti gitewww.



Sebab markah appraisal dah decided n name for d APC recipient pun dah submitted, jadi saya beranilah nak belikan kek. Else, x mo saya. Membodek juz not my forte.

Bosses come n go
Walau macammana pun permulaan, perjalanan bumpy n scary, janji di hujung ada hugs n kisses.
Ada doa, mengharap akan berjumpa lagi.


Monday, November 23, 2015

Langit biru selalu

Yang dapat 4A harus gambar dibesarkan:)





Yang itukah?

Year end break starts, but I m stuck doing something tedious n time consuming too. How I wish I could gallivanting in

Well.. πŸ—Ύ Japan?.

I do not have new book to read too.. I mean, I do have few books πŸ“š I havent finish reading, but I need something light. Not those bloody massacre why Obama Hussien should b voted as d killer yadayada..

So I click d blue F n browse away kekdahnya..

I came into a recent pic, with d caption,
"seeing his smile, makes me feel home"

Like?
D CSI radar in me pingggggg πŸ”Š. 
Of course saya menggugel sana sini sebelum mula mengarang cerpen.

"D u know that in order for d Jap to b posted oversea they must accompany by wife?", he asked me. He knows I never know since d only Jap I know are Conan n Rin Hanekoma.
 Ye makcik sangat old school.

 Kalau ikut cerita kawan saya tu, they became friends. 
Kawan. Tapi saya kenal kawan saya tu. 

Kawan saya kata, dat was an on paper marriage.
Strictly on paper.
 After d term over they went back to Japan.

"R they divorced?", saya pernah tanya. Saya dah lupa jawapannya. Dah lama sangat...

Dua kali mungkin kawan saya itu sebut pasal that lady.
First, she invited him to go there. 
"fully sponsored? ", makcik konsisten mata duitan.
"uhuh" came his reply.
He didnt go. Jangan harap sangat katanya. 
Second, d lady wished to come here.

For d record, jaranggggggg sangat we talked about our personal lives. Tak urban kot heh.

Finally, I saw d pic. 
There's something in her body language telling me she meant what she said. She's a beauty, kaya pulak tu..
She could get any man she wants.

I studied my friend's facial expressions. 
I saw d BOY whom I know quite well.

I dont remember, Azizi Hj Ali or Zakaria Ali wrote in d famous πŸ“– (either Seorang Tua di Kaki Gunung or Empangan),
CINTA MESTI DIREBUT DAN dipertahankan.

But then, in life,
Maybe d best is 
CINTA TAK SEMESTINYA MEMILIKI.


Sekian cerpen hari ini.

5A je kot.

It is so funny sometimes when people keep saying getting 5As didnt ensure a bright future...

Diaorang tau tak cecekgu kat SK Bukit Naga n SK Hussin Dol berhempas pulas nak kasi anak murid betul2 bersedia sampai dapat 5A?
Diorang tau tak pengorbanan kakak saya, hantar anak sekolah pagi n petang, hujung minggu hantar tuisyen, kadang-kadang buat makan2 untuk kumpulan belajar anak2 sedara saya tu..
Diaorang tau tak abang2 ipar saya bersengkang mata, nak cukupkan wang belanja.

Hamboii.. Tak dapat A pun boleh berjaya katanya...
Berapa persen yang berjaya tu?

In other I m saying, Daniel and Aisya got 5As. Thanks to d makcik kantin, pakcik guard n semua2 la termasuk YDP PIBG.
Anak saudara saya yang sulung tu saya fikir dia cerdik juga, tapi tak dapat 5a pun, sampai sekarang saya tak habis mengungkit.

Nak produced 5A students, bukan boleh sensorang, mesti sokongan semua staff dan ibubapa. Persekitaran yang kondusif tu penting. Cikgu yang berdedikasi lagilah penting.

A week before upsr, saya pergi menziarahi Aisya dan Alia. I checked their English exercise books. There n then, I knew both my nieces will get A.

Being a babysitter myself, of course I can sense whether d child n d teacher had put a lot of effort or not.

Therefore, when Alia got 4A 1B, saya rasa ralat sebab she got B for Science, her favourite subject.
Sangat sesuatu di situ, but I am sure, Alia had put so much effort.

When d child had given their heart n soul, but still didnt get straight As
Masa cenggini baru la kita cakap..

Laaa UPSR je kot...
Pakcik dulu satu pun tak ada A, nengok pakcik sekarang..
Pakcik kayoooooo

(sambil pusingkan kunci Ferrari kat ibu jari dan sorokkan fakta kereta itu 10th hand dan minyak habis kat highway sebab fuel tank bocor

Saturday, November 21, 2015

First sending.

If u dunno what it means,  it is okay, rest assured only less than 2000 people know. You are on d majority. No worries.

We had newcomers this year. 0ne people yang gigih bergossip last year was dropped n her partner in crime chose to pull out.
Somehow my instinct is telling me d P.I.C is working overtime mengadu domba ke sana ke mari.
Sedihss..

When in reality we had a good time. Just like before.

What I like most about d group is d teamwork.

Here is my recount.

This morning Jo brought lots of fried vermicelli n nasi lemak. Zam brought bread b Dew cooked Nasi Arab.

We ate together, talked about d going ons in our life n later started working.
Masa kerja semua org tak angkat muka.

The men stopped for Jumaat prayer, n d ladies keep on completing their duties.
It is torturous.

Kak Kay was d first completed, followed by Dew. Both of them were quiet, trying their best not to put pressure on others.

By 5p.m everyone managed to complete their intended task except 2 person.
While d two ✌ finished off, d rest took their forms n started fill it up for them.

No one complaint.
Nobody says something bad behind their back.
At 5.30a.m Jo gave a wrap up.speech n reminded us that is what teamwork is all about.

We parted with contended smiles smeared on our tired face.

It is so easy to blame one another.
But then, in any team, d key person is d team leader.

Kot team leader lembik n pemalas, berpuak2la group tu n in d end yang rajin akan jadi mangsa umpatan dan bahan cacian. Yang pemalas disanjung dan dijadikan TOKOH narutocemerlangsasaki.

Honestly, I really like Jo's leaderships.
She works harder than everyone.

She is a devoted Christian.
Penting tu..

It is funny that kapir lehnat (as Moslem fondly called non moslem people) gigih buat kerja sungguh, padahal yang bersongkok hari2 relaks harap orang bawahan cover their ass je bila pegang title leader.

Maybe, beliau sudah dapat printscreen teket syorga.

Sekian.


Irihati katanya...

Saya fikir panjang sebelum menulis.
Mungkin ada orang yang mengenali saya terbaca entri ini bila saya sudah tiada di dunia lagi.
Atau yang baca, tapi tak berani nak bercakap sebab mokcik garang macam lion,
Over betul... Padahal saya sorang je yang baca blog ni..
Jadi saya ambil masa menulis, untuk ingatan bila dah tua.

It started when someone sent me a copy of invite. Saya tak tau apa tujuan dia, saya pun tidak bertanya. Mengomen pun tidak.

Kalau dia mahu mengucapkan tahniah, dia akan cakap terus.
Saya selalu fikir, I can read his mind like d back of my hand, since his name is not in d list, harus saya simpan yang terlintas di fikiran untuk diri saya saja.

Saya cuma beritahu penganjur saya tidak akan hadir sebab makcik ada show katanya.
 Penganjur itu selalu melayan saya dengan profesional, jadi tak ada keperluan saya nak mengadu ke sana kemari.

Bukan saya seorang saja yang terpilih, jadi wakil saya itu announced di Laman Kengkawan. Bila seorang lagi rakan yang terpilih petik nama orang lain, saya terbau ikan di situ.
Saya fikir, it is an open secret, d upper echeleon had made a silly judgment.

Saya tak ada keperluan nak memberi komentar. I iz bizi katanya ...

It just that A beritahu B dia terkejut sebab nama C tiada dalam senarai. B pun beritahu A penganjur memang selalu irihati dengan C dan rakan2nya.

Watdeheckkk? Saya tanya kasar bila B sampaikan cerita itu pada saya.

Saya fikir, after years of mendengar saya perlu nyatakan pendirian saya. Afterall I've seen d list of d invitee, saya tak nampak ada hanky panky di situ.

Dulu bila dengar saya setuju saja sebab saya tak ada keperluan nak menyiasat.

Bila saya lihat berpeluang mendengar dari kedua belah pihak, barulah saya berani bersuara.

Bila kalah dalam sesuatu pertandingan mereka kata disabotaj.

Sabotaj apanya, mungkin hakim tu yang tak credible, y not u b in charge? Saya tanya. Tapi mereka tak suka.
Mereka x suka perempuan yang cakap lebih2.

Hakim2 tu kawan2 saya juga.
Mestilah saya perlu pertahankan kawan
Tak mungkin mereka sengaja nak berlaku tidak jujur.

Hah.. X payahla... Mereka kata.
Saya belajar untuk tidak membebel. Nanti mereka sentap satu hal, jadi bahan kutukan sesama mereka is another.

Tahun ini mereka buang saya. Haha.
Dan saya dengar lagi cerita disabotaj bila kalah.
Erm... Konsisten.

Saya tak ada keperluan nak cakap apa2.
Biarlah mereka nak forever playing victim dan memalukan diri sendiri.
Not that I care anymore.

Hakim2 silih berganti, takkanlah berbelas tahun asyik disabotaj orang yang berlainan.
Sekali dua orang percaya la..
Besides, dah tau orang tu x bagus, awak yang katanya ilmu setinggi awan tu tak bolehke mencemar duli turun membantu?

Berbalik kepada cerita invite tadi, sangat saya kesalkan bila B bercakap begitu.

Saya beritahu fakta yang sebenar,

http://perfectly-normal.blogspot.my/2015/11/do-i-know-you.html?m=1

Macam yang saya tulis dalam entry di atas.
Minus d drama la tentunya.
(tu rahsia kita berdua, as usual)

The truth is, saya fikir sudah sampai masanya mereka berhenti fefeling diva dan selalu fikir orang dengkikan mereka.
Umur pun bukan muda lagi,
Entah esok lusa pergi selamanya.
Sudah2 la tu...

Orang kata, ular kalau menyusur akar tak akan hilang bisanya.
I do understand if few people do not like us, tapi kalau d newcomers kau layan sepesen jugak..

Entah..
Semoga ada kesudahan yang baik untuk kita semua di dunia dan di sana.

Sekian.


Tuesday, November 17, 2015

Musim apraisal.

Seorang kawan kirimkan mesej sendu diAidilfitri di facebook. Saya gigih mengomen padahal tak tau hujung pangkal.
Hari ini kami berjumpa.

Dia kata, dia kata dia x kisah kalau orang lain dapat markah tinggi pun, tapi janganlah orang yang lebih sedikit tanggungjawab, lebih mudah tugas, kurang sumbangan dapat markah yang lebih tinggi daripada beliau.

Saya tak tau siapa yang dapat lebih tinggi markah daripadanya. Tak penting.

Setiap tahun saya akan tulis betapa jijiknya saya jika orang yang beri markah tak buat homework. Kalau kita sendiri kurang rajin turun padang sinsing lengan, mana la nak tau rumput yang mana tinggi atau rendah.

Hahaha..
To be frank, not that I care.

Bila saya semak, markah saya pun lebih kurang kawan tu juga.
Kalau nak tunggu saya membodek, mengipas sana sini untuk dapat brownies points, mati hidup semula, saya takkan buat.

Besides, di hujung nanti kan ada pengiraan yang lebih adil..
Hahaha...

Monday, November 16, 2015

Was it d πŸ‘ ?

Entry ini ditulis backdated. Masa tarikh ini mood saya ala2 Rayuanku by Rohana Jalil

(Fefeling nyanyi aaaku insan yang lemah.. Hanya mampu berseeerah kekdahnya)

"Amboi kerap sangat pergi sana," tegur the other friend bila saya beritahu I will go out. Masa tu saya stress sangat sampai x perasan dia guna bahasa kampungnya hahaha...
Awat hampa?

Normally I prefer my flat or Mary Jane, tapi hari tu tak jumpa pula. I put on heels n it made me double stress. I dont want to look so formal, feared that  d person I will see will feel intimidated.

Tapi setelah 76km memandu, orang yang saya nak jumpa tu tiada di tempat kejadian. Sepatutnya saya confirmed sebelum bertolak, tapi saya sentiasa fikir kalau saya telefon berkali2, nampak terlalu bossy pulak.

D staff called his boss n we promised to meet up.

"juz tell me d place", saya beritahu.
Beggar cant b chooser kekdahnya.

He named a place n he said he will b late because he has another appointment.

It gAve me some times to think about d chosen place because, ia mungkin akan mengundang rasa kurang senang pihak yang terlibat jika melihat saya berada di premis itu, pada tarikh dan waktu itu.
Hati orang haruslah dijaga, tu yang makcik dabelll stress tu.

Ni bukan cerita cerekarama ada skandal ke hapa tu. Makcik bab tu memang very sparkling clean chuolss. I dont mix business with pleasure katanya..

I called someone yang pada hemat saya boleh menyiram api2 ketidakpuasanhati(?) orang yang ternampak saya masuk ke premis itu pada hari itu.
I really hope he will do as told kot tidak masakkkkkk..
Itu colloquial ye..

D receptionist melayan saya dengan baik, tapi saya beritahu saya mahu berjumpa dengan bossnya sekejappppppp saja.
"Just to seek permission" saya beritahu dia.

"what permission? ' d boss asked.
Terpaksala saya cerita dari awal dengan bertapis2 supaya yang rahsia kekal rahsia.

Oooo
" mintaklah kursus Ketua Derjah", dia kata.
Saya beritahu I m not qualified. Dia sambung bercerita gossip semasa, dia kata yang dia adalah bakal boss saya.
"oh really? " saya tanya.
Hahaha. Dia bergurau dia kata. Saya x ketawA. Saya tengah stress..
"tak nak mintak kursus Ketua Darjah?" dia tanya lagi. Saya kata tidak n we talked about why org yang saya nak jumpa tu chose d place.

"eh.. Mintaklah kursus Ketua Derjah", dia kata sekali lagi n I was quite annoyed.
"Tuan, d admin in my place never promote me for such thing, I m sure it is out of question", saya beritahu lagi dengan nada serius 2rius.

Then, d person came n I started doing my task. On my way home I thanked d two bosses for their time.

I thanked d receptionist for her time n walked gracefully to d car yang jauh di luar pagar under d scorching heat.

I think it is d shoe which gave me a convincing bossy-type woman entah apekebender ntah. And maybe my shrewdness hhahahahahah which make him terpedaya to offer Ketua Derjah Course for someone yang baru pertama kali dia jumpa.

Pandangan mata memang selalu menipu.
Padahal in my apraisal I got a really really really low mark for leaderships.

A freaking low. Hhahahhahhahaha..
Maybe I should put on more heels instead of flat in future..

Oh..
Say who cloth doesnt maketh man?

Saturday, November 14, 2015

Allah di songkok saja

Untuk rekod, setiap kali saya diduga dengan penghinaan tetiba mata saya tahan pulak nak bertahajud semua tu.
Despite tudung saya pendek, saya percaya sangat, Allah ialah sebaik2 perancang.

For d past 2days d rudeness from d Lindungan Kaabah sidekicks sangat merepek dan degrading. To b frank I have no issue with them. They r juz following orders from d Lindungan Kaabah.

 Unfortunately, on paper nama iolss is d Ketua Derjah (lagi?).
Jadi dengan Lindungan Kaabah tu pun saya sekolahkan sekali.
For me sangat PPRT cara mereka mengendalikan majlis yang bertahun2 dah diadakan tu.

 Lindungan Kaabah leaderships is well.. Suffice to say, kalau pun mulut hari2 bersembur ayat quran n hadis tapi kalau pemalas, u will always b pemalas n I wonder, tidakkah isu halal dan haram melintas dalam kepalanya yang bersongkok sepanjang masa itu

Bertahun2 dia berlindung disebalik kebiziannya. Bizi wayang..Tapi sejak tahun lepas saya juga memegang tugasan yang sama. Tugasan itu kami yang schedule our task. Boleh dia keluar n tinggalkan urusan yang lebih penting padahal saya boleh saja buat appointment yg reasonable.

I just dont get it.
Kalau dia x portray imej islamic mungkin saya setenang air dikolam tapi ini sesikitt suruh orang muhasabah diri, padahal facts n figure pun harammmm dia buat homework.

Jadi bila by 7.30a m dewan senyap sunyi, sengaja saya kirimkan pesanan kenapa tidak mengikut ketetapan yang diumumkan semalam?.
Mereka datang dengan muka yang masam. Langsung tak mahu bertegur sapa.

Urusan saya dengan d kids, mereka happy, I was happier too.

My subordinates helped me lots. There r 2 of them yang masuk camp d sidekicks, sibuk sangat nak take over my position. I gave them 2 tasks which turned out d other dept nak took over sebab there r unfinished business on their part. Haha
Patutla nak topple orang.. Hahahaha..

I asked them to enjoy d majlis nicely. Hahaha..

D event runs smoothly. My 3 helpers did well.
I gave them each a Ferrero Rocher. And told them how thankful I am.
One for d master of ceremony, who always be neutral in d stupidity craze
And one for d floor manager to say it had been a pleasure to work with him.
Ohhh.. Ada lagi satu.. Untuk ex-boss hahaha, he is nicer compared to before. Hahaha

Majlis tamat, without a glitch.
Saya pun tapau kuih dengan tak bersalahnya. D kids n I took pictures.

I went to those I worked with and said thank you for their co-operation.
That was when I saw d man who previously gone overboard degrading my ability as d Ketua Derjah via Whatssapp group message talking to d kids.

Me: what did he say yang?
Kids: He asked us to get d πŸ† at Bilik Gerakan on Monday
Me: what prizes yang? I thought today is d prize giving.
Kids: Dunno la ticer..

Jadi saya beritahu d kids satu pesanan.

"Yang be classy ok. When people want to give you hadiah, they hand it to you. That is d meaning of hadiah. Kalau suruh ambil sendiri, tu sama macam I pergi ambil makanan untuk awak semua tadi. Jom balik hahaha".

For d past 2 days, saya konpius betul kenapa mereka yang selama ini saya lihat budiman tiba2 bertukar 360 derjah. Buat group mengumpat dan degrading orang pula tu.

Dah ko buat kerja cincai, x selesai, Taktik coverline rupanya.

Tapi jangan lupa, Allah adalah sebaik2 perancang.
(makcik tudung pendek pun boleh bagi tazkirah chuolls. Talking is cheap kekdahnya)

Friday, November 13, 2015

Bukan IMPIAN

Walaupun dinafikan dengan keras oleh anak2 saudara, saya tetap bertegas meyakinkan diri yang saya ini berbakat besar dalam bidang nyanyian.

Saya menyanyi di rumah, di sekolah dan di atas jalan raya.
Saya menyanyi bila sedih, bila gumbira dan juga bila xder perasaan.

For d past 20 years n more kalau sedih saya pilih lagu ini..
Andai ini kesudahannnnn
Impianku tiaaaada laaagi..i

Tapi hari ini selepas acara, soundman tayangkan lagu2 rock kapak..

Dan2 lagu pebrettt pun ada..

Tapi...
" kita ingat liriknya IMPIANKU tiaaaada lagi ", saya hampir menarik tangan kawan saya sebab mahu dia berkongsi rasa terkejut.

"laaaa aku tau la.. Dulu aku berlakon cerita ikut kisah lagu ni la dalam kelas. Aku jadi hero," dia cakap dengan ceria..

Saya harap dia beritahu saya awal sikit. Takderla saya asik nyanyi salah lirik je.

Lirik yang sebenar ialah
Ooooo kasihhhhhh...
Andai ini kesudaaahaaaan
IKHTIARKUU tiaaadaaa laaagi
Walau kita saling sayang terpaksa ku undur diri

Thursday, November 12, 2015

Do I know you?

The question keep nagging in my head, dan tak memasal air mata pun turun sekali.

To begin with, it is not a good week. As Ketua Derjahs (pls note d plural form), there r two major events I had to handle. Suddenly, in d spirit of Diwali the festival of lights, one had to change d date on short notice n d other one drama bola2 api pulak.
I managed to keep my composure in both incidents n despite there r few days more before it is over, I am positive it will go well.

Close to home, d Lindungan Kaabah is now doing his dirty tricks. N d sidekicks had been nothing but rude by trying to overshadow everyone in viccinity.
Nayy...  Knowing him, I just focus on my task. You cant teach d old dog new trick, but you can choose not to be like hanjeng itu. So to speak.
The stupidity is so disturbing but I get used to it now

I didnt cry.
I never think it worth to lose my sleep over it

Anyway, this morning I browsed through d material I got for today task.

Incik Usop Sontorian is chosen as d recipient of something n he is in d panel pemilihan.
Previously, he won n he was in d selection panel too

Dulu2 saya ucapkan tahniah n told him how happy I was. Knowing dia x suka bergambar, saya paksa juga, untuk kenangan di hari tua. Gambar itu saya kongsikan untuk tatapan ramai, saya fikir kami berkawan baik.

Oleh kerana both of us bukanlah model Kedai Mesra Petronas, jadi ada banyak yang kita tidak bersetuju, tapi in d end selalu kita pun ambil jalan tengah dan kembali terjalin  ehh.. tu lagu Slam.

Kawan harus jujur n selalu bantu membantu.
So far, memang mudah berurusan dengannya.
Kawan pun mesti harus saling percaya.

Saya fikir dia percayakan saya, jadi saya kirimkan pesanan ringkas how inappropriate for him to accept d anugerah considering pencapaiannya jauh lebih rendah dari sebelumnya.

Tapi jawapannya tak tercapai akalku.
Dia fikir semua orang iri hati padanya.

Tapi saya bukan 'semua orang'.
Dia lupa mungkin, I was d ones who backed him up when outsiders komplen about his remorse attitude.
I was d one who turned and ferried d kids, despite two others boleh biarkan d kids tunggu sampai ke sudah n buat x tau because we were not paid.
Saya pun x kaya, but I dont hv d heart d leave d kids in lurch.

Dia kata dia tau siapa yang timbulkan isu ini
Dia fikir siapa?
Terhina betul bila dia fikir idea tu saya cedok dari orang lain. Bertahun2 saya bina imej sebagai seorang yang opinionated, tetiba pulak dia tak kenal saya.

I support him n d kids wholeheartedly even when others teased me mercilessly. I thought I always remain in d background never once thinking of stealing his limelights.
For years he got all d praise, d acknowledgment n dont forget, d money too. All I got is d tshirts which a bit too tight. Haha
My main concerned were d kids. Personal glory never appeal to me
Knowing his attitude, I always consult him before I made any decision involving em'

In a way we discussed a lot
We shared a lot too...

How stupid I was to think he wud value my opinion.

Begitulah..
Despite all d problems I have to endure this week, yang ini betul2 saya x menduga dan sangat membuatkan saya menangis lagi..

Mungkin buat kali kedua, lagu ini sesuai kot

Andai ini kesudahannnnnnnnn
Impianku tiaaaada laaaagi..


Monday, November 09, 2015

I thought I always knew it a.ka Long Live Ikea

Semalam saya g IKEA sebab d kids said mereka nak hadiah yang boleh disimpan. Dengan budget dari poket sendiri, saya fikir kat IKEA sajalah yang saya mampu.

Speaking about budget, selalunya despite ada paperwork n all.(pengalaman bertahun2) tapi bab budget masing2 buat bodo je bila saya tanya. Tapi bab ambik kredit..  Perghh...
(Except for Fid yang selalu sponsors itu ini)

I hope tahun ni rezeki saya murah sikit, afterall ada upper echeleon baru, harus saya berpozitibiti gitewww..

I bought d usual
Berkali2 saya tekan kalkulator sebab budget memang di bawah paras PPRT. I skipped lunch sebab nak jimat. Sedihssss 

On my way out I picked up this..
Satu untuk Len yang rajin menghias rumah.
Satu untuk Fid yang baru nak masuk rumah baru...

Satu untuk TheOtherFriend. I have a hunch he loves home deco, despite dia x jemput pun saya g umah dia hahaha..

"aku selalula dapat email IKEA ni", TheOtherFriend cakap n it made me jumping with joy.

I never know he subscribed for such thing. We never discussed such thing kott.

Either saya memang pandai baca karakter orang atau sebenarnya memang semua orang sukakan IKEA..

Saya pilih yang nombor 2.
Long Live IKEA


Done eh?

Saya tak tau apa yang sedih sangat..
I came for d 12noon appointment 15 mins early, orang yang saya jumpa pun melayan saya dengan baik.
Saya habis pukul 1.20 petang.
Bersalam dengan d admin dulu.

Told him I will come again for another visit. We parted amicably.

All d way home, I cried bitterly.
Maybe d fact that I have to come again membuatkan saya betul2 rasa kecewa, marah dan.....

Marah cuma 10% saja kot..
Yang lebihnya saya penat.

It is 72km away okehhh.
I am supposed to monitor d students' rehearsal for Year End Play today.

The Play wud be this Wednesday, because that is d only day I m free.
When I checked this morning, only 3 groups r well-prepared.
I could have used d time ⌚ to assist them all day long with their presentation, but then d appointment is important too.

If only people can speak d truth instead of misleading I wont waste my precious time today.

I thought DONE bermaksud dah selesai.
Baru hari ini saya tau bila orang kata DONE itu bermaksud

Entah...
Sampai sekarang saya tak paham apa maksudnya.
"telefon la dia tanya," that man suggested
Knowing her, nanti dia konar baring b playing victim summore.  I had enough...

Saya ketawa2 n kata it is πŸ‘Œ.

I lied.
I m not ok.

πŸ˜”

Saturday, November 07, 2015

Cerita Jumaat

Dulu kecik2 kitaorang suka duduk menyempit dengar kakak2 bercerita.

Bila dah berkerja, kakak2 saya duduk setempat, jadi lagi senang depa bercerita, lagi senang saya menyempit mendengar.

When we have d first anak sedara 20 years ago, perhatian kitaorang pun beralih arah. We havent have much time ⌚ to share stories anymore.

Tapi... Rupanya yang paling sedih bila dah tak duduk setempat lagi...

Semalam Angah came back to fetch Saffa. MRSM closed yesterday. It was ☔.

I came back around 2p.m n at 3 p.m, Angah dah nak gerak balik. Daniel ada match, Luqman kena jaga adik n Saffi had excursion trip, harusla Abang Ngah saya bergegas nak balik.

Now it dawned to me, tahun ni saya jumpa Angah family
1. Masa hantar Saffa awal tahun sekejap sebab mereka pun dah nak start sekolah
2. Hari Raya Puasa
3. In April, I went to their 🏑 n we had lunch at Abi Ahmadi (tak sampai 3 jam pun bersembang)
4. Semalam, sejam je kottt..

I think it is so sad.

Friday, November 06, 2015

Gedik betul bila saya berwhatsapp pukul doblas malam.
Tapi it cant wait.

Gedik betul dalam usia begini saya melaporkan benda2 yang childish pukul 12 malam.
Tapi it cant wait.


Tengin betul saya rasa bila saya kena dengar both side of stories macamlah saya tak ada hal lain nak buat malam2 buta ni.
Tapi it cant wait.

Saya memang tak ada nasihat nak diberi sebab both of them r older than me. 
I am sure both of them understand d repercussion of their actions.
Saya jadi pacifier pun saya x hingin. Apatah Lagi nak taking sides. 

Saya cuma fikirkan apa agaknya pandangan orang lain yang terbabit dalam ini pilem terhadap saya. 
Saya tak tau mana nak letak muka saya lepas ni.

Kenapaaaa?
Saya tanya banyak kali pada diri sendiri 

Kenapaaaa??
Saya rasa nak hempuk diri sendiri. 

kenapaaa? 
Y OH WHY?


Makcik seteresss 😒 


Thursday, November 05, 2015

Impianku tiada lagi...

Tajuk entry ala2 slot Akasia pukul 7 kat Tv3. The thing is,d song keep playing in my head.

Tapi saya ingat 2 baris je,
Andai ini kesudahannnnnnnnnnn
Impianku tiaaaada lagi..

Sorry, tetiba makcik πŸ˜” bernostalgia chuolls..

It started off with d other friend asked me to write πŸ“ a script. Dah 2 minggu dia sebut idea dia. Saya betul2 sibuk minggu ni, tapi dulu Jie pun sibuk jugak.
 Sesibuk2 Jie dia selalu ada masa nak bantu saya, takkanlah saya yang kerja babysitter ni nak tolong kawan pun tak boleh?
(Yang tu soklan untuk diri sendiri).

Jadi hari ni saya mula mengarang. Skrip pendek je pun, sejam dua siapla. Yang leceh nak kena print.

Saya pergi ke bilik Yan dan minta dia tolong. Nak connect dengan printer yang entah kat mana tu saya tak reti. It took Yan some ⌚ to detect d printer.

Long enough for me nak kerebek segala barang dalam bilik dia yang bersaiz bilik air master bedroom 12A.

Ada 2 frame gambar bunga matahari yang cantik. 2 frame gambar air terjun yang kalau korang tengok misti korang ingat download dari gugel. Cantik gilerr..
Yan memang talented photographer. Semua tu gambar yang dia ambil sendiri

Ada replika Petronas Twin Tower kat atas server yang sebesar petiais 4 pintu. Server tu yang besar. Replika tu kecik je, bersawang pulak tu.

Meja kerja Yan kemas je. Ada setong perkakasan bekerja dia. Tu pun saya kerebek.

Ada testpan ke test pen. Saya tak tau spellingnya... Saya pegang.. Dan tiba2 saya teringatkan Jie.

Yang sanggup turun dari Subang Jaya ke Kuantan menghantar wallet saya yang tertinggal (my sis handed it to him) . Ada x korang kawan yang macam tu?

"Yan, dulu kawan akak ada pen, besar testpen ni la, tapi akak hilangkan, sampai sekarang akak cuba cari ganti tapi tak jumpa", mohtip saya tiba banyak cakap..

Yan yang tak banyak cakap tu pun tanyala pen cemana, warna apa semua..

Mana saya ingat sangat. It was circa 2006. When Jie arrived in Kuantan, I asked him to take me to d bank. I borrowed his despite dia cakap dia x mo kasi sebab pen tu dia sayang n a gift from his fren.

Saya tuduh dia kedekut, he gave in n I accidentally left in. Bila saya pergi balik pen tu dah hilang.

Saya janji nak ganti, tapi Jie kata pen tu tak ada jual di Malaysia. Saya dah cari bila saya ke obersea, tapi x jumpa jugak.

"Cuba akak cerita betul2 cemana ghope pen tu", Yan tanya lagi, lebih serius.

"Dia special sebab ada lampu dan boleh tulis dalam gelap", yang tu je spefikasi yang Jie selalu ulang n saya ingat..

The good thing is, even though my blunder costs him something he loves dearly, tapi TAK PERNAH sekali pun Jie mengungkit.
Memang baik betul Jie ni.

Mati hidup semula saya takkan jumpa kawan yang macam ni lagi.

Penat pulak saya cakap, printer masih undetected
Jadi I went out n continued marking.

Tiba2 Yan pulak meluru keluar,
"kakkkk saya dah jumpa..", dia kata..
Berlari jugak makcik ke biliknya..

Jumpa apa?..
"Gini ke rupa pen tu kak?", he asked. I studied d pics. Yess..!

Rupanya Yan googled pen can write in the dark. Keluarlah..
Bukan mahal pun USD18.90 je...

"ce ko order kan Yan", saya mengarah afterall affordable tu.
"tapi ce akak baca ni, order outside us minimum USD250", Yan jawab..

Bersungguh Yan ni.
Korang ada x kawan mcm yan?

Back to d pen.
Huh.
Mau makan pasir sebulan kot...
Bertahun2 saya simpan cita2 nak gantikan pen yang hilang tu.
Hari ni I m officially memadamkan mimpi yang x sudah tu..

Sesuai kot lagu tema yg dipilih..
Andai ini kesudahannnnnnnnnnn
Impianku tiada laaaaagi..


Monday, November 02, 2015

All.d best Kokuman

Kadang2 budak2 perangai macam2.
Tapi kalau nak marah, highlightkan sikap tu saja lah.. Janganlah petik nama mak n ayah n sambung membebel pulak.

Tu namanya emotional abuse.
Nak cerita panjang pun x guna.
Saya pun cuma tau bila baca blog anak sedara saya.

As a teacher, I was taught d ethiquette n all. Jadi x boleh la saya nak link ke sini


To Saffi, yes, I am aware of Kokuman's predicament.

Thats aside, d only way to to go is UP.

Do d best in ur SPM
Dont let others look down on u
Ever.


Saturday, October 31, 2015

Gayah dalam Lemari

Seperti biasa sumber gossip ialah TheOtherFriend. Dia kirimkan gambar pompuan cantik yang amat cantik.

Hati saya hancur berkeping2.
It took me few minutes nak tenangkan hati dan didik mulut jangan keluarkan kata2 yang boleh menghiris hati orang.

Eh... Takkanla korang terfikir saya cemburu pulak.
Sewel korang ni...😣

Pompuan cantik tu was my student. He was in my fb friendlist.

Ye... Nothing wrong with my pronoun. The she was a HE.

When he was in school, he was a boy. Typical boy who did boy's thingy.
Then he entered college. He posted lots of pics. There n then I knew, he is a gayah in d closet.

You see, when I was in Uni, I've met lots of pretty boys acah2 gayah. But then, none of them dared to be open, especially Muslim. Years later I heard they settled down n lead a normal life.

Simplistic mind!, I know.

Sebab saya ada beribu2 anak murid, jadi rasa kekecewaan itu I bottled up, feared that in a way I will open aib orang.

N today, d reps from d college came to hunt for more students.
The mere mention of d college name pun dah buat hati saya bagai dihiriss giteww..

Saya makan n tak ada hati pun nak menegur tetamu.
D reps tu rancak berbual, yelah dah kerjaya dia kot..

Suddenly, a lady came in. She was introduced to d rep.
Perghhhhhh..  that lady complained about how impolite behaviour breeds in that particular college.

Seeing d opportunity wide open, I chipped in, how broken hearted we r seeing our boy turned to girl after enter d college

"takkan la yang tu pun kami nak jaga", lebih kurang gitu dia cakap n as usual, petik sekali tanggungjawab ibu bapa yadayada...

"puan, kalau dia dari sekolah dulu dah bermekap kita pun faham.tapi dulu dia sado, straight.. Now dah drag habiss... Tolonglah... As a muslim, please...", saya cuba sehabis baik nak cakap macam set2 urban yang classy.

Padahal dalam hati bila tengok dia defensive in d beginning, rasa nak je saya baling pinggan ke mukanya.

SeURBAN2 orang Malaysia bila sebut bab Muslim, selalunya hati cair macam  eskrem LaCremeria tengah panas..

Termasukla d rep.
"Betulke?", dia tanya.
Kawan2. Semeja makan semuanya mengiakan n tambah mana yang kurang.

Rep tu terdiam n admitted, dia pun x mo hntar anak dia ke kolej tu.
Oh?

Elok saya berhenti tulis di sini.
Sekian.

Friday, October 30, 2015

I m in d group giteww

Budak2 sekarang penuh dengan wechat b whatsapp group. I wasnt invited though..

"weiii tapi I kan form teacher...", saya merungut. Tidak. Takder pun mereka terbuka hati nak invite ticer diorang.
Masing2 ☺ kambing, mereka kata nanti susah kalau ticer ada..
Sentap makcik okehhh

2 hari lepas, tiba2 saya dimasukkan ke dalam kumpulan whatsapp mereka. 
Tiba2!okehhhh.. Terkesima makcik..

Saya speku sebab saya beritahu mereka tahun depan saya nak mohon jadi guru kelas mereka lagi.
I even discussed on great length how d class wud look on a minimal budget. N what I expected from them too.
Y wait kan?


"Awak ok kan dengan Ai?", nampak tak struktur ayat ticer diorang memang menuju ke Lautan Hindi.
"Tapi... Kenapa ticer nak jadi guru kelas kami?", one of them tanya...

"Saya suka awak semua kottt", saya jawab guna bahasa diorang.

Tu yang tetiba they added me to d group. Either mereka pun suka saya atau sebenarnya...
Mereka kasihan..  Hahahaha


Tengok tu.. Bila saya minta hulurkan tangan sebab nak amik gambo jam tangan, mereka layankan je.


Untuk kenangan di hari tua kott..

Wednesday, October 28, 2015

New Broom wishlist

Semalam a new broom came, meaning someone will go out.

Saya tengok muka tak ada perasaan.
Terpulang mahu jadi apa mahu jadi hanteww, mahu jadi buaIya

I couldnt care less.

Tapi hari ini saya dapat berita lain pulak.
Someone else will move out too.

" gosh.. Susahla nanti... " saya cakap pada tukang sampai cerita.
"tak tau la lagi, kita kan ada yang baru tu", si tukang sampai pun talking riddle.

Entahla.. Saya skeptikal giler..
Sebab saya selalu jumpa dengan si pemalas tapi rajin sungguh mengipas.
Lepas tu gigih pula berlakon lindungan kaabah. Sesambil berlakon playing victim summore.
Tak tahan betul saya..

Lagi tak menahan siap pulak tu bawa mulut ke sana ke mari. Awak tu lelaki bang...
Dah kenapa?
Pre-menstrual ke hapa kekdahnya...

Whatever it is, I really hope d new broom live up to d expectation
 Kot takat nak jadi people pleaser,
Kemon man.. 
Wasting time sehh.n

Tuesday, October 27, 2015

Mari membuat karipap pusing.

Ni aktiviti d kids, taught by Suhaida.
Beria2 makcik belajar sekali.

Ni resepi nak buat pastri.
Adunan A, butter + flour
Adunan B, water, flour n salt to taste.

Bulatkan doh. Masukkan A dalam B, canaikan then gulung, sliced lepas tu canai lagi.

Then boleh isi filling, kelim tepinya n

Tadaa


Monday, October 26, 2015

Kat Chennai ada jerebu tak?

Tadi saya menonton Chennai Express. Ni kali kedua. Kali pertama saya tengok masa part Shahrukhan a.k.a lari naik scrambler.
 MUNGKIN saya tertidur juga, atau..n entah saya dah lupa.

Tapi pemandangan tu sangat cantik. Ada jembatan, sungai n laut semua. Saya suka.
Saya pun suka tengok culture negara orang.

Kali ni semua lagu ada subtitle. Barula boleh menghayati. Tapi ending sangatla mengecewakan. Orang India memang mahukan kesudahan yang gembira ye?

Padahal realiti hidup tak begitu.

For instance, dapat cuti tiba2 patutnya gembira. Tapi we were not. 
musim exam. There r so much revision n drilling to do.
There's PT3 marking n taklimat too. Cuti r not, d taklimat is still on. By certain date, d pentaksir will come to double check.

At d same time, d netizen posed some nasty remarks about d teachers privilege of having holiday while d rest of d nation have to brave d toxic particle in d air.
It hurts.

So, semua ke hidup ni berakhir dengan riang ria?

On d 2nd thought, macam x sesuai je analogi tu.
Saya bab2 bermadah berhelah ni memang ke Laut Hindi sikit.

Its 2a.m, n I can't sleep. Kalau saya tau ending Chennai Express tu macam tu, baikla saya tidur dari tadi...

Atau saya re-heat leftover brunch tadi.


P/s lapar kot...


Saturday, October 24, 2015

Ankur Arora Murder Case


I watched@tv3 just now.
Halfway saya tertidur sebab x sihat.

Tapi ceritanya, n pelakon semua pun tip top lakonannya.
Saya suka betul lakonan doktor yang poyo tu. N d woman lawyer tu sangatla sesuai.

Top of all, d mother was so classy, not a typical Bollywood mother who speaks non stop n cried noisily.

Ceritanya pasal seorang intern, Dr Romesh yang sangat pandang tinggi kat a top surgeon, Dr Askhana. Satu hari seorang kanak2 was admitted, appendiks je pun. Dia dijadualkan dibedah. It was d arrangement made by Dr Askhana which an eye opener to Dr Romesh. A good doctor is not necessarily a good person.

Lepas tu saya terlelap. Bila bangun dah scene kat dalam court.
Saya rasa lawyer pompuan tu sangat convincing. Tapi kalau pihak defense n prosecutor r romantically involved, tidak ke Ada conflict of interest di situ?

Anyway..
My favourite part was when d judge pass d verdict. I could feel d mother's relieved through her facial expression. Priceless.

Ada ye rupanya talented actress kat sana...

Friday, October 23, 2015

Ada personal driver tak? #2

In 2009, when someone retired, I was supposed, by right to take over d duty. Tapi d upper echeleon chose someone else.

"Why?" saya tanya. Tapi jawapan tiada. Saya rasa sangat teraniaya.

D only compensation was, due to d technical problem, d retirement was cancelled.  Seeing dat particular person, terpaksa left that room, was well... Weird!

I still meet that people who sidelined me occasionally. Hahhahahhaha...

Nobody say sorry or anything, saya fikir mereka pun dah cukup malu dengan apa yang berlaku, jadi saya πŸ‘Œ.
Seumur hidup tak pernah jumpa lagi orang yang dah bersara tak jadi.

Cuma semalam, someone with more power than norizan adnan kasi nasihat on ⌚ management.

"i bagi nasihat to u because as a leader you must manage ur time well. By a leader I mean not juz Ketua Derjah, u might b....... "

Dia sebut beberapa posts.
Mungkin dia saja random.
Mungkin dia tak kenal siapa saya lagi.
Jadi saya hugged penasihat itu n cakap
i lap u saja.. Hahhahwh

All d posts (Mcmla banyak beno) I hold now were thrown to me dan saya menerimanya dengan muka sardin n balik rumah saya menangis sampai tertidur.


People wanted to topple me n saya bertahan sebab saya tengok diorang macam nak sangat sambil buat perangai macam childish, heh...x kuasa saya nak kasi.aih hhahhaha...
They did.things yang sangat menyinggung hati saya.
 Tapi I have power, they r not.. Hahhahahha
. Toothless dog can never bite me. Hahhahaha. (gelak 😈)

Another task with more power tidaklah saya kisah pun. In fact, since d person yg sidelined me is in d comittee now, saya berharap dia tidak lupa mengulang sejarah 2009. Saya πŸ‘Œ je.
As I always mentioned in this blog, xder benda pun yang saya nk rebut dalam hidup ni.

If... There is a place for me, saya berdoa, biarlah saya.jadi Ketua derjah besar, bigger than him. Saya berharap dapat menunjukkan kepada beliau,

A good leader must b fair just.

Provided, d post comes with a personal driver
Else..
 I prefer to be a babysitter for life.




Ada personal driver tak?

Untuk rekod when people trusted me with anything, saya sangat berbesar hati. Berusaha saya berikan yang terbaik dengan harapan dapat merit tick diperhitungan akhir nanti. Bab nak impressed orang memang x masuk agenda.

When anyone started to be funny, saya tinggalkan semuanya, ambillah kalau nak sangat... Saya kasi menang tanpa bertanding.

Tu baru intro. Hahhahaha..

Recently I attended a 2-day workshop. While most of d clans stick together, saya pilih location more than anything because, makcik rabun n pekak pulak tu. Besides, banyak saya nak tanya, so I found a vacant chair next to 2 urban Indian gentlemen.

We posed lots of questions, thats for sure.
Despite this is d first time we met, we can get along quite well.

During break, these urban clan had a secret meeting. I was too lazy to move so I juz stayed there n listened attentively.

Half an hour later, someone send a message, asking to see me. I excused myself n was about to move when someone asked,

"u r not one of us?" dia bertanya.
I was... πŸ‘Œ
How come u do not realised, u meet quite often n cant u see an outsider once u see ones.
Saya fikir mereka tau n x kisah I was there. There were only 14 if them, x kanla x perasan ada yang ke-15. Eh?
Atau mungkin saya nampak urban juga.

Later, one of them talked to me personally asking me not to leak anything.
I assured them, saya ada selected amnesia. Tapi nampaknya hati beliau masih lagi gundah.
To be honest, it was not a big deal to me n xder kerjanya saya nak menjaja cerita orang heh.
Jadi kami berbual hal lain, it turns out we have a mutual friend. Kirim Salam ye, saya beritahu.

Saya speku dia masih lagi gundah coz dia ambik gambar saya secara curi, n sent to d mutual fren. Saya rasa dia jujur bcoz dia tunjukkan gambar tu n asked for my full name. Tapi saya nampak gumuk n d angle make my double chin looked like 🍩 with extra yeast.bab gumuk ni saya x puas hati sikit..

The next day dia beritahu, our mutual friend 'know' me n wrote, "dia ni la yang aku nak groom jadi macam aku, tapi dia ni baik dan lembut sangat"

"heh... Dia cakap pasal org lain kot, might b silap send gambar"  I joked.
" no, t'was ur pic", dia cakap sambil took out d handphone.

Well...
It is an endorsement tahap dewa when it comes from that particular person. I hope hati urban clan yang gundah gulana tu tenang sikit.

On d second thought,
I never know someone like that particular person pernah terlintas di fikiran nak groom norizan adnan.
Makcik terharu chuolss.

Tapi..  Norizan Adnan terlalu LEMAH GEMALAI.
Belum apa2 saya menangis dulu. Harusla dia mencari yang selayaknya untuk di groom giteww

Sekian

Wednesday, October 21, 2015

Pengetua tu... Dia bagi ke kita cuti

Kot my colleague yg cakap tu normal, because cuti bencana for teachers is under d principal's discretion

Tapi ni murid sekolah yang cakap. Sambil dia duduk sebelah ticenya yang terduduk bila baca press release pukul 5.49ptg.

Saya stress because tomorrow i m suppose to do something stressful, kot ppl x datang, tak boleh nak reschedule dah..

Dia stress sebab dance competition besok kena postpone ke satu tarikh yang belum ditentukan.

Tapi bab petik nama Pengetua tu tak menahan betul...
Untuk rekod, my current Principal is really strict. She smiles a lot though n sometimes teased the students n cracked jokes too.
She welcomes d kids everyday at d main gate, rain ☔ or shine.
Awal betul sampainya pun...
 But when it comes to discipline n learning, no one dares to do something silly.

Inilah first time dalam hidup ada pelajar yang lebih utamakan arahan Pengetua daripada Kementerian.
This is d highest compliment any principal can get from.student.


Korang cuti ke?
Saya tak.




Saturday, October 17, 2015

bunga bunga centa

Ari tu saya tengok 2 tangkai orkid atas meja kawan.
Amboiii kemain. Saya speku dia pau bunga kat gazebo sekolah.
Kejiiii..


On Thursday, I stopped at d gazebO.
Honestly,  hari2 pun saya berteleku tengok orchids tu, itu yg saya x puashati kalau ada yang petik letak atas meja...
X aci la weiiii

Kebetulan d gardener pun ada kat situ.
Kebetulan pulak d day before hujan n angin kuat. Jadi ada setangkai bunga yang patah..

Perghhhhhh...
Jadi salahla spekuan saya selama hari ni.
Nobody plucked d flowers πŸ’ .

Terus hati makcik berbunga2 😍

A day to remember

It was Tuesday, d day I asked my mom whether she will b free on Maal Hijrah. Lately, my mom's schedule padat sikit with
1. Pergi kelas agama
2. Marhaban
3. Kenduri kahwin
4. Ziarah/uruskan orang meninggal

Saya fikir, mak korang pun cenggitu juga schedulenya.

Mak saya jawab, "xda apa he nye."
So the next day saya bangun, terus masuk dapur. Pesennya, mak saya kalau nak ke mana2 mesti dia siapkan sarapan pagi dan lunch, so dont me blame kalau saya gumukk..

Nasi, ikan bilis tumis, hard boiled egg and fried chicken, tak sampai sejam boleh siap. I sliced cucumber untuk memberi sentuhan kantin sekolah kepada masakan saya itu. Gitewww..

Sementara tunggu mak menyidai kain, saya kemas rumaH.

After my mom finished a bowl of oats, we went out. For some unknown reasons my mom nak pergi Tanjong Malim.

We went to d wet market n looked!


ada  florist rupanya n kat depan kedai ada jual sayur segar. Mcm best je .

Then we went to a day market before another pit stop, TF Behrang 2020.

We had lunch@ Slim River.

Normally,  my mom suka bbercerita but this ⌚ she dozed off most of d time. She was not as quirky as before.

Makcik sedihhhs.

Jadi petang tu saya memasak lagi..
Mee kari pulak, for dinner.
Entah..

Sunday, October 11, 2015

of πŸ’’

1. Tarikh dah lupa, Kak Rozie invited me via fb messenger, to her son's wedding. I gave my assurance I will b there. A day before d big date, while packing my SantaBarbaraTravel bag baru saya perasan, I hv another event yg saya dah berjanji nak hadiri, lama dah. I stopped a Chinese boy on my way to work n minta dia kirimkan sesuatu pd Kak Rozie. Sebagai tanda minta penghargaan di atas jemputannya.
Kak Rozie πŸ‘Œ je. We r still fast friends.

2. A neighbour asked me if I will attend a πŸ’’ in my neighourhood. "eh... not that I know of," saya jawab berlapik kanvas. The truth, I rarely 🏑,  might be ppl terlepas pandang. True enough petang tu juga I got d green wedding car.  a week later I had to work with d father of d πŸ‘°.  "Thnx for d invite, I would love to come," saya beritahu dengan mesra alam. I did come actually, clad in my blue green uniform, apologised to.d wifey I had to work n of course, hanya hadiah yang tidak sepertinya pengganti diri.

3. Someone asked me, d venue of the wedding.
"What wedding?", saya tanya balik..
"xxxxx wedding", dia kata. "d card was placed on every one table," dia kata.
Saya punggah meja. X jumpa pun. Mustahil ada orang ambil.

Saya fikir positif, I wasnt invited which is a bless because I could 'save' lots on 🎁 n ⛽ .

On d day itself, someone πŸ“ž , " pergi sama nak?", dia bertanya. "I Wasnt invited", saya cakap sambil main games.

Weeks later d story surfaced.
"I wasnt invited, might masa tengah edar kad tu I was not around, lps tu masing2 pun bizi," saya jawab matter-of-factly.
"Ooooo saya sangat tertanya2 when I did not see u on that day.."

Hahaha..
Kami pun ketawa sajalah.. On my part mmg tak ada isu pun.
Biasalah kalau terlupa... Saya pun suka juga kalau dilupakan hahahahhahha...

Cuma yang menakutkan saya, yang #3 tu suka mengadu domba. Sentap pun rajin juga.

It might b much more entertaining to listen to his version.
Whateberr...
Count me out...