Wednesday, January 28, 2015

Yang maniss part 2

I was sending a picture with a caption apa sajalah pencuri tu dapat?
Referring to broke in case recently.

The reply buat saya berguling2 ketawa
Kita pun x tahu apa yg dia cari...nama pun pencuri. Ada org curi hati...mcm lagu hatiku d curi lagi. Hahaha

Saya cerita pada Yong (sebab dia sorang je ada masa tu), tanpa memberitahu siapa pengirimnya... tak penting.
 Yang penting lawak.. hahahhah

"Aku rasa orang ni lelaki. Ini biasanya ayat novel", gigih Yong tunjuk skill CSI.

Hahahhahahha...
Saya baca kitab2, novel curi2 hati ni saya tak baca sangat... hahahha
tu saya x bole hadam tu.

The next day we bumped into one another.
Selepas fasa bercakap hal-hal akhirat ( tipu), saya bertanya hal fantasiduniawi

Me: Gigih betul berwhatsapp sampai pukul 1.48pagi. Ni ada kes  pencuri hati ke, hatiku dicuri lagi ke, ce citer...
X: mana ada...
Me: laaa kita bangun pagi check whatsapp, tgk kat ur name tu last seen tu 1.48pagi. Waaa...

Hahhahaha...
terpaksa kawan tu menerangkan panjang lebar sebab macam Yong, saya pun fefeling CSI juga...
d fact that saya tak kena baling kerusi menunjukkan saya memang BEBAKAT menCSI.

Mungkin kawan saya tu sedar, adakah sangat berbahaya mengirim ayat2 novel sewaktu saya sedang serius memikirkan masalah dunia.

Whatever that means.
sekian.

Yang maniss part 1

Yang pahit pun banyak, tapi elok saya simpan dalam hati je..

Semalam pagi saya naik hangin.
sehangin2nya.. 
saya hangin sebab ada d kids komplen pen kena curi. 
Bertambah hangin bila ada yang ngadu, nasi lemak n gula2 pun curi..

Ustaz2 zaman sekarang tak cakap ke dengan budak2 mencuri masuk neraka.
makanan tu jadi darah daging, ke neraka juga sudahnya..
Because when I was small, apart from my parents yang mengalahkan warden penjara when it comes to stealing, my old ustaz also tak cukup mulut mengingatkan kitaorang pasal syurga dan neraka.

Please stop those craps about their parents pun gitu gini. Maybe d parents r lack in religious knowledge, but u r yang katanya lindungan kaabah n are paid to share your expertise please do ur part.
Gitewww..

I was furious, seeing babysitter dia ni mudah diracun, d girls pun mengadu hal lain.
Glad they did because it was horrible. Couldnt write it here tho.

I was not in the position to solve their disagreement, I took d 2 boys to d canteen imstead, and we ate together after a deep discussion. That's how I noticed his long fingernails.

More than one centimetre long.

"Potong boleh?" Saya tanya, budak ngangguk tapi saya tak harap sangat. Budak tengah buas...

Hari ni the same boy lari2 di tepi saya

Him: dahaga sangat ni tice, belanja la air satu
Me: (suara askar) tunjuk tangan
Him: (muka cuak tapi hulurkan tangan)
Me: Perghhhh... dah potong ( kuku) eh? Bolehsssss! Nak air apa?

Harga air tu singgit je pun.
Kot dia nak iceblended, idak la saya mampu pun...

Did I said, I didnt put much hope on him yesterday?
Glad I was wrong!
#lompat bintang


Sunday, January 25, 2015

oh Zamani : saya sentiasa SUDI

I watched Melodi@tv3 just now.
Ada slot untuk Zamani..

I learnt that PDRM had taken appropriate action to those who recorded n uploaded d nasty video on youtube.
W.H.A.T.E.V.E.R
d damaged has been done kekdahnya..

On Jan 24th, Zamani was released on police bail.
Good.
It was reported
http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/01/25/Zamani-I-sang-because-cop-was-a-fan/

Peminat la sangat....

By the way, might be it is blessing in disguise.
Mesti Zamani tak sedar yang dia tu sebenarnya RAMAI peminat tegar.
Bila Zamani dibuli, bukan orang terdekat dia je yang hangin. 

Bila Zamani nangis..
well... he was not alone.
Semacho-macho bekas pengurus dia tu pun berair mata..
peminat dia yang cengeng ni pun ( korang pun sama kan... jangan tak ngaku ye..) sebok menangis juga.
I feel u bro.

Bila di hujung2 tu Zamani cakap, dia akan terus menyanyi kalau ada yang sudi mendengar...


Wehhhh....
Ko gilerr ke hapa Dek?

Akak sentiasa sudi.


Di saat susah...

Sometimes, kita betul2 tak boleh duga hati orang kan...

Ceritanya begini...
Bila cuaca berubah saya memang selalu demam.
Hujung tahun saya simpan rambut panjang, bila bulan Januari mula berkerja, bertudung seharian, balik rumah saya demam.
Malam2 mesti menggigil.

Bukan salah tudung tu, cuma tempat kerja saya tak ada ekondisyen. 
Saya tak tahan panas..
ngengada...

Jadi hari Isnin lepas, bila saya celik mata, hari dah terang.
The night before, I couldn't sleep.

I could always rush to my workplace, maybe 10-15minutes late, but still..
late is late..
I dont want d kid to see me coming late, n d puffy eyes, n fatigue due to restless night, was another thing.
Sesia je selama ni saya projekkan imej ceria energetic in front of them.

Saya duduk termenung mengadap tingkap. Fikiran saya kosong, sekosongnya..
There r lots of numbers in my phone.
But their penchant for gossipping were legendary.

I called 2 people, both did not reply.
I sent smses. No reply either.
Great!

Saya termenung lagi.
Fikiran saya kosong, sekosongnya.

Then, I remembered my neighbour.
Dialled her number.
Asking for a favour, because no way I am going to d clinic n tell lies to d doc when in fact, saya cuma mc kalau sakit perut saja.
Setakat demam waktu malam  sangat ngengada nak mc bagai..


My neighbour did something yang saya tak terduga.
She was in KL, but promised to come back in d evening.
At night she called me up.
All settled!


Of course saya tak boleh tulis terang2 what she did.
Tapi saya sangat sangat grateful.


Saya berharap dan berdoa, satu hari saya berpeluang untuk repay all her kindness.


Sekian




Friday, January 23, 2015

Vision board katanya...

Zaman saya kecik2 awal tahun cikgu suruh tulis azam tahun baru.
Bila dah besar sikit kena buat karangan.

Bebudak nowadays kena buat vision board.
It was fun, judging from their expressions

What say u?

On a different note, I was flabbergasted with this particular someone's attitude.
He took stack of School Times which I collected since 2012.

It happened somewhere last year he did d same with d School Times which I carefully piled up for further reference. 
I thought he dunno the reason why School Times were saved,
back then he arrogantly said, he perfectly knows.
waaaaaa.... 

"Kindly ask me first", saya cakap kali ini.
He went berserk, n lagi tak menahan terus mintak suratkabo lain yang xder kena mengena ...hahah dari orang lain to replace d ones I love so much..

Drama tu bang....
From previous experience, he will go to everyone telling how dis n that n how how hawau..
These so called everyone pun gigih buat network,
menyebarkan cerita tanpa siasat duduk perkara.
banyak betul vocabulary diorang ni...

Hahaha...
tak hingin saya nak melayan sinetron ...
Padahal ada sejak November tahun lepas ada 3 stack newspapers tersadai takder sapa pun nak tolong buangkan.
On Jan 22, I took it, sebab rasanya menyemak je..
piled it with my own School Times collection.

On Jan 23rd, gigih pulak mereka berdrama.
perghhhh...


As usual
COUNT ME OUT!

oh Zamani

Saya suka Zamani.


Comel je dulu. 
Suara pun sedap.

Rupanya dah 10 tahun jadi penagih tegar. Selama ini tak pernah pun keluar gossip buruk pasal Zamani.

Menagih bahan terlarang walau apapun alasannya tetap salah.
Semoga ini titik permulaan yang baik untuk Zamani kembali menjadi Zamani Slam yang dulu.

Semoga encik2 polis jangan sewenangnya buli Zamani menyanyi dengan tangan bergari n upload pulak video tu di youtube, for d whole wide world to see.

Bila polis yang bergari, reti pulak korang tutup muka bungkus segala tu..
Have some respect will ya!!!

All d best Zamani.
It is better kena tangkap sekarang, g rehab dari mati overdose.



Bila dah clean, harap Zamani menyanyi semula.

Thursday, January 22, 2015

misi mengondem Cik Seman kahwin lagi...

Sebelum balik semalam, Kak M kasi tau Cik Seman (bukan nama sebenar) dah kahwin lagi.
Goshhhh... tergamak dia... considering...

Kejadiannya dah lama, tapi Kak M tunggu few months baru nak jumpa d wifey n konfemkan berita ni.
It was awful, dengan duit belanja tak pernah cukup, degrading n all...
kesian betul dengan d wifey..
Paling x ble bla ada pula makluk yang bijaksini sages suruh buat kenduri kesyukuran so that d neighbourhood can rejoice ke hapa konsepnya?
Very insensitive! 

Pagi-pagi gelap lagi saya dah bisik kat the other friend saya nak bergossip.
Boleh je saya kirimkan mesej di whatsapp, tapi berita sedih cenggini kena cakap secara live.
Tapi by midday baru ada masa nak duduk bercerita.

"Cerita pasal apa ni", Abang Bro pun tanya.
"Cik Seman  (bukan nama sebenar) kahwin lagi, kesian isteri dia tau", saya gigih mengadu.
Tapi Abang Bro cepat2 potong cakap, biarlah dia tengah banyak duit.
Banyak sangat ke?

Oooo banyak rupanya.. saya baru tau.
Kebetulan Z datang n diorang bercerita pula latar belakang Cik Seman ( bukan nama sebenar). Ceritanya fakta, most of it I never heard of before, but still....

Tajuk cerita ialah Cik Seman (bukan nama sebenar) kahwin lagi, kesian isteri dia.

Isterinya baik, cakap pun lemah lembut, all d ordeal make her down n a bit reclusive.
" memangla kesian woo, macam XXXY dulu bila heboh suaminya kahwin lagi, lamgsung ambik anugerah pun dia tak pergi", Abang Bro mencelah sambil tangannya sibuk bekerja.

Tapi setakat itulah simpati mereka.
Kalau dengan kawan perempuan, mesti depa tanya pasal anak, pasal giliran, itu, pasal ini. Lepas tu mesti maki berbakul-bakul.

"Nampaknya misi awak nak mengondem CikSeman ( bukan nama sebenar) dah gagal. Aku tak kisah pun dia nak kahwin seratus kali pun", the other friend cakap perlahan.

Heh...
"Yang salah pompuan tu la, cuba dia x nak, takdenyer Cik Seman ( bukan nama sebenar) kahwin lagi", Abang Bro menegas dan Z pun mengiyakan....

Men!

Whatever it is, saya kena perbaiki teknik penyampaian sebab D wifey mmg suffered, economically, socially n emotionally.
Serius saya dan saya pasti wanita lain pun akan rasa simpati juga..

Sabar kak eh...



lelaki tak guuuuuuuuunaa

Tu lagu Yuna.

It was yesterday morning, I bumped into Mr X n Kak Z.
Tak, there was no hanky panky.

"Pergila ubah, nanti kalau dah bising2 tak larat nak dengar", Mr Z cakap berulang kali. Saya tau siapa dia maksudkan. Cuma saya tak faham kenapa dia nak petik nama orang tu?
Takde koneksyen pun...

Luckily, Kak Z was being sensible. She asked who d person in charge is, why didnt he/she informed he about it.
Bagus Kak Z, jangan layan drama king pagi2, saya cakap dalam hati hahahha.
Takkan saya nak masuk campur plak.
Saya tengok sambil kerut kepala n diam x berbunyi.

Segan kot saya dengar, Mr X ajak Kak Z keluar dari situ, but still saya boleh dengar Kak Z tanya sapa yang in-charge, n refused nak turut berdrama petik memetik.
tak malu ke dia?

Obviously Mr X tak habis lagi mood petik memetik.
Later he came to me n said..

" kesian budak2 sekarang... patut nya yadayadayada"...
Hahahahhaha...

The thing is, now he n a close friend of mine r in-charge of something.
My close friend did it wonderfully. He did not raise a finger.

Sebagai helah bela diri tahap dewatanarutothefinalairbender dia menyusun kata-kata bersari madu menjustifikasikan betapa tidak baiknya tugasan itu sedangkan kalau dia betul jujur, tak payahlah cakap dengan saya.

Saya bukan decision maker.
but he is. Hahahhahahahhahaha
He has d power to say NO.
tapi bukan muka suci lindungan kaabah.
now kat belakang lain pulak ceritanya.,

Tak letihke dia berlakon dah tua2 ni?

Sunday, January 18, 2015

Beyond expectation katanya...

Kredit to a pren yang kirimkan

Tapi d kids tak suka. Susahla nak tengok depan. Tak suka duduk campur laki pompuan yadayada.
Typical Malay school mentaliti.
Asal ada je perubahan, punpangpungpang...
Duk laki pompuan, haram katanya...
Yang duk curi tulang tu halal pulak?

Padahal in reality, coach ktm pompuan tu pun ada lelaki selamba badak je masuk.
In my humble opinion, dis gender segregrated sangat tak bagus.
Tu yang few years back, a friend yang tengah high preg terpaksa hantar d kids for competition sebab another male colleague takder langsung civic-minded bahawa lelaki kena bertanggungjawab melindungi pompuan, walaupun bukan darah daging.
Mak dia lupa nak ajar kot.
Yes.. I wrote it some in this blog.
Yes.. d lady friend, besoknya masuk hospital, sebab exhausted ke hapa.. lupa..
You can check d fact.

Back to d kids,
Each team was given a task. They r free to choose anything.
"Takde  tema2 ke, colour scheme ke hapa, janji korang suka".
Saya ingatkan diorang banyak kali.

"Ticer.. saya tak sempatla nak cari pergi bilik seni tanya pasal warna tu", a girl cakap dengan tak bersalah on FRIDAY.

Saya jawab dengan soalan, tak boleh tulis di sini. Dia berlari ke bilik seni, 5 minit kemudian dia cakap, "ok, settled!"
Saya tak boleh bertoleransi dengan orang yang suka bertangguh dan cari alasan.
Ini kelas mereka, jadi mereka patut menyumbangkan tenaga juga.

Pada hari Sabtu, beginilah ceritanya..






We didn't take many pics, sebab masing2 sibuk memanjat.
The boys did their job very well too. Siap bawak drill n tukul besi.

Niat asal, saya nak bawa sarapan untuk mereka. Tapi mula pukul 7.30pagi, memang sah saya nak jerang air pun tak sempat..



Beskut tin saja..

Thursday, January 15, 2015

ingatan untuk diri sendiri

Phewww..
despite d school resume a week later than schedule, but d hectic, sometimes just unbearable.
I could not write as much as I want to. Too bad..


This is something shared by my fellow whatsapp group. 

  

There is a story tho..


Kisah yg amat terkesan.
Suatu hari di tepi sungai Dajlah, Hasan al-Basri melihat seorang pemuda duduk berdua-duaan dengan seorang perempuan. Di sisi mereka terletak sebotol arak.
·
Kemudian Hasan berbisik dalam hati,
"Alangkah buruk akhlak orang itu dan baiknya kalau dia seperti aku!".
·
Tiba-tiba Hasan melihat sebuah perahu di tepi sungai yang sedang tenggelam. Lelaki yang duduk di tepi sungai tadi segera terjun untuk menolong penumpang perahu yang hampir lemas karena karam.
·
Enam dari tujuh penumpang itu berhasil diselamatkan.
·
Kemudian dia berpaling ke arah Hasan al-Basri dan berkata,
"Jika engkau memang lebih mulia daripada saya, maka dengan nama Allah, selamatkan seorang lagi yang belum sempat saya tolong. Engkau diminta untuk menyelamatkan satu orang saja, sedang saya telah menyelamatkan enam orang".
·
Bagaimanapun Hasan al-Basri gagal menyelamatkan yang seorang itu. Maka lelaki itu berkata padanya,
"Tuan, sebenarnya perempuan yang duduk di samping saya ini adalah ibu saya sendiri, sedangkan botol itu hanya berisi air biasa, bukan anggur atau arak".
·
Hasan al-Basri tertegun lalu berkata,
"Kalau begitu, sebagaimana engkau telah menyelamatkan enam orang tadi dari bahaya tenggelam ke dalam sungai, maka selamatkanlah saya dari tenggelam dalam kebanggaan dan kesombongan".

Lelaki itu menjawab,
"Mudah-mudahan Allah mengabulkan permohonan tuan".
Semenjak itu, Hasan al-Basri semakin dan selalu merendahkan hati bahkan ia menganggap dirinya sebagai makhluk yang tidak lebih daripada orang lain.

Jika Allah membukakan pintu solat tahajud untuk kita, janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang sedang tertidur nyenyak.
U
Jika Allah membukakan pintu puasa sunat, janganlah lantas kita memandang rendah saudara seiman yang tidak ikut berpuasa sunat.

Boleh jadi orang yang gemar tidur dan jarang melakukan puasa sunat itu lebih dekat dengan Allah, daripada diri kita. Ilmu Allah sangat amatlah luas.

Jangan pernah ujub & sombong pada amalanmu.

P/s as d title up there, it is a reminder for myself, no hard feelings anyone..
ntah... jenuh gerodek  still kenot minimise d image dari google itu..

Monday, January 12, 2015

Lamunan Hati katanya...

I watched Mentor Legend just now.
Drama betul bila Azmil menang. Lagu pertama tu bunyi macam menjerit, but still the judges raved reviews quite puzzled me.
Padahal saya memang tone deaf. Abaikan...

And that Farah girl. Drama betul kau dik!
As much as I loathed her drama, her rendition of Lamunan Hati was really touchy.
Padahal dia nyanyi macam pitchy je..
But still... hebat filling kau Farah..

When I was much younger and slimmer, I used to sing that song when I was into a certain mood.
What mood, I dunno. Forgot.

A beautiful song, I must say.

Here is the song from youtube, and lyrics too, courtesy of iliriklagu.net/
Esok pasti ditangan Tuhan
Bukan aku yang menentukan
Janganlah engkau salah sangka
Masa merubah segalanya
Semangatku bagaikan hilang
Dibawa dirimu oh sayang
Walaupun perit hidup ini
Akan aku tenang selalu
( korus )
Dibibir ku mengukir senyuman
Dihatiku tersimpan kepedihan
Biarpun engkau
Tiada lagi
Aku setia menunggumu
Biar
Diri
Aku seorang
Hanyut dilautan
Lamunan tak bertepi
( ulang dari korus )
Lamunan tak bertepi

Saturday, January 10, 2015

kawan, apa erti sayang? #tre

Lagu Ruhil. Better download it now.

"Kita kawan tau.. jangan tak nak kawan pulak",  the other friend called.
Prior to that we discussed about something yang bukan hal peribadi.
Hal2 negara. Ouchh!

Bila dia cakap begitu, terus air mata saya turun macam hujan musim banjir.
It shows how little he understands me.

Saya tau bila orang mula bermain wayang. Bila orang mula ambil watak lindungan kaabah. Bila orang mula main batu sembunyi tangan.

I've been through a lot.
I've seen a lot.

All these while bila rasa perlu berkawan, saya akan ikut ciri2 macam tertulis dalam pesanan Al-qamah. I strive to be one too.

Tak sesiapa pun yang sempurna.
Tak apa pun yang kekal.
Mungkin setelah mencuba, tapi masih lagi not gud enuf, d best is we go our parted way.
Save d trouble of berlakon summore.

People said kawan ialah cerminan diri.
All d best with your "pemegang-teket-VIP-syurgA friends".

Count me out.


kawan, apa erti sayang? #duo

Dah tulis tadi kan.. itu lagu Ruhil.
I was in form 3 masa lagu tu meletup2

Another childhood friend, some few years back, managed to trace me.
She was excited, I was... errrr...flabbergasted
Reconnected katanya.

I forgot to call back, only realised when I read her status.
bahasanya manis dan cantik, macam dulu2.

Supposed I call n cakap, "sorry beb, I stuck here yadayada".
But I did not. I wont lie.
Been years..

Weeks ago another childhood friend, another intriguing smses.
Another, 'd u remember me?'. Oh please...
She called, while I was in d mosque.
Couldn't talk, n did not call back either.

The thing is, I still live in d same house for years, my parents'.
Work in my hometown since year 2000.

They know where I live.
They know where I work.

The question is,
why now?

Kawan, apa erti sayang? #uno

ok itu lagu Ruhil, ayat pertama.

Saya fikir banyak kali sebelum tulis ni.
Saya delete banyak kali entry yang telah saya tulis, supaya tak menyinggung mana2 hati yang sensitip bak hang....

It was started with my childhood friend. Ada sesuatu yang berlaku dan seingat saya, saya pernah sebut SEKALI saja pada kakak2 saya dan pada seorang our mutual friend. Sebab itu cerita sedih, saya menyebutnya sambil menangis. Selepas itu saya tak pernah menyebutnya lagi, tak perlu. Bila dia berkahwin, saya menghadiri perkahwinannya, kami berbual, bergurau dan tidak langsung menyebut hal2 yang sedih2. 
Itu kali terakhir kami berjumpa. 

Awal tahun lepas (agaknya kot..)
Kami terserempak sewaktu saya menziarahi ibunya.

Pertengahan tahun ini saya pergi ke rumahnya, menziarahi ayahnya yang uzur pula.
Dulu ayahnya kata, bila dia tengok saya, macam dia tengok anaknya juga. Nampak tak betapa tak bertepinya kasih sayang pakcik tu...
She was there at that time. 
Macam biasa, saya berbual dengannya dan ahli keluarga yang lain juga.

"Eh kita ni tak payah bertukar2 nombor talipon ke? " saya tanya sambil ketawa2..
There were lots of emergencies happened  in her families, jadi harusla merisaukan saya juga.

We did exchanged telephone numbers.
But then, there was something in her replied yang buat saya terfikir..

Sampai sekarang...
bukankah d fact that I always visited her parents, be there during her family hard times, be there during happy times tu is a sign that sebenarnya saya tak ada masa nak memikirkan hal2 yang sudah.

Seperti yang selalu saya tulis, hidup ni pendek sangat nak berendam air mata.

No I didnt call her, she didnt call me either.
In fact I did not call anyone, unless ada hal yang penting sangat.

Nak cakap apa?
Awak kat mana?


Heh?

terkenang2

Last Monday I was on my way to send something heavy when I saw d three girls, Aina, Ain Nabila n errrr.... dah lupa lagi seorang.

They were loitering next to d main gate.
When they were under my charge, banyak betul yang diorang tolong saya buat itu ini.
I greeted them from d car, n told them I was in hurry.
Macam dulu2 diorang memang sentiasa positivity. "Its ok tice", diorang jawab dengan ceria.

I met the lady boss, handed promised items and then I went up to get new textbooks.
It was over in less than 15 minutes.

Takkanla nak berbual dengan mereka bertiga 5 minit pun tak boleh kot?
Poyonya norizanadnan.

On my way out, dengan rasa bersalah saya keluar kereta dan berbual sekejap.
I was really on hurry because I promised to take my mom for a holiday.
But still, 5 minutes apalah sangat.. I am sure my mom would understand.

Sebizi mana pun (yang diwayangkan secara berlebihan sebenarnya) saya tak kan lupa insiden sewaktu saya konvo berbelas tahun yang dulu.

Kitaorang (me and my gang) went up to Pusat Bahasa to see our beloved lecturer, Dr Sepora. Dah lama tak jumpa kan... alang2 dah nak konvo tu gigihla diorang nak say thanks bagai (saya ikut je). She was d head of Pusat Bahasa at that time.

Sedih sangat bila PA dia tak kasi masuk sebab "Dr Sepora sibuk, ada konvokesyen".
Ye lah... panggil je la sekejap pun...
Kitaorang datang dari jauh kottt..
 lama juga kitaorang argue dengan PA tu, tapi dia still x kasi kitaorang jumpa.

Kitaorang turunlah dengan hati yang bengkek. 
"Dia tak tau kita dengan Dr Sep macam mana...", Ayu cakap dengan vindictive, tapi kalau saya ungkit misti dia x mengaku hahahhahah

15 tahun lepas, bukan ada henpon, sematfon macam sekarang...
Jadi, lepas tu kitaorang tengok Dr Sepora atas pentas sajalah.. lambai2, but I bet, dalam ribuan manusia tu, manalah dia perasan kitaorang.

Bila balik rumah saya tulis email pada Dr Sepora, n telling  her how devastated we were sebab tak dapat jumpa, PA tu tak kasi. 
Ye ... gigih saya mengadu, padahal saya dapat e-mail address tu dari website USM.

Dr Sep balas on the same day. Dia minta maaf for what had happened n tentu saja dia rasa terkilan tak dapat jumpa bekas student dia.
Seeeeeee.(poyonya saya masa tu)
I felt so special uolls..

Bila dah tua2 ni, seriau saya mengingatkan betapa brash n boldnya kitaorang. Tak malu betul kitaorang hantam saja nak jumpa dengan someone with her position without appointment. Dah sah2la PA dia tak kasi...
(Kesian PA tu fending off dari students yg x sedar diri)

But then, it is d quality in my dear lecturer yang selalu layan students dia macam kitaoranglah bakal Perdana Menteri Malaysia.
Despite her busy scheduled, whenever we bumped into her anywhere, her ready smile and warm welcomed is legendary.

Even  long after I left uni, kalau saya sent email bertanyakan sesuatu tentang bidang yang dia ajar, her prompt reply humbled me.
Korang pernah buat cenggitu kat students korang?



Kot, korang ingat saya jenis teacher's pet, dalam kuliah duduk meja depan n bila break g bilik lecturer tanya pasal esemen, memang tidak. Jangankan jadi Presiden apa2 kelab, datang aktiviti pun saya tak pernah.
Top scorer memang jauh sekali.
But still, she treated each of us equally n in her own way, she had made us felt errr..
special..
tu yang masing2 berani g argue ngan PA tu hahahha..

I dunno about my friends, but for me, where d kids are concerned, saya memang nak sangat jadi macam Dr Sepora.
I wished d kids know, I always have time for them.

ALWAYS.



Friday, January 09, 2015

the confession

Bila kali terakhir korang baca pasal pesalah dihukum mati, tapi sebenarnya dia innocent?

Kat Malaysia, yang dihukum gantung sampai mati seingat saya drug trafficking cases, which I supported wholeheartedly. 
In 2001 the trio, monafandey juraimi were executed. Saya takde komen pasal ni.

Sampai di sinilah pengetahuan saya.

Hari ini saya selesai membaca buku Grisham,
Tak tau pun bila saya beli buku ni, or maybe I took it from Baby's.
Very intriguing.

Seperti biasa, sejak 20 tahun dulu, tiap kali baca buku Grisham, saya rasa keperimanusiaan saya bertambah 200%.
Sebelum ini saya selalu rasa kalau d convict made a confession, thats it. He is guilty as charged.

Rupanya ada macam helah supaya yang tak bersalah pun boleh mengaku. Apsal dalam CSI nampak semua polis pun suci murni?

Tapi semua pun fiksyen je kan..
Seperti biasa, di hujung cerita, justice prevailed.
A bit too late though..

P/s it reminds me Cameron Todd Willingham case though, tapi lainla...


Thursday, January 08, 2015

Melaka trip

I took mommy to Melaka. Uda too..
I think she needs a break.

We stayed at Seri Costa.

D hotel is very clean n comfy plus affordable too. 
Compared to my 2 previous visits, this time around Melaka was very peaceful n quiet. A bliss.

We had river cruise. 
Splendid view. 
We had touristy things, naik beca, shopping d crafts, strolling around d park, gazing d red buildings, hike up d hill and enjoyed duck tours ride too.


Yang paling best ialah pameran panda kat tepi Stadhyus. 
Korang tau tak kat dunia ni cuma ada 1600 ekor panda je yang tinggal?
Korang tau tak ada orang yang sangat sangat minat dengan panda n sanggup ikut kemana saja pameran tu?

Donald namanya. 
I saw him holding a panda toys, and asked him how much it costs. He said it is cheaper because last time he bought $30, "here oso 30 what" katanya.

"U mean 30 ringgit or 30 sing dolar?" Saya tanya bodoh2 alang.
"RINGGIT MAH.." dia cakap... berlari2 kitaorang berdua pergi kat penjual tu, and I bought two pandas sebab rasa macam reasonable sangat.

Then d two of us talked about pandas, that was when I learnt Donald had visit all d exhibition in South East Asia. Perghhhh..

Jadi kitaorang bertukar2 facebook id, then he saw mine.

"Oh.. u r a singer? (Bukan kerjaya sebenar)" dia tanya. 
"I am" saya jawab. Takkan nak tipu pulak.. dah sah2 gambar saya n d kids kat wall tu.

Oook..
that's the end of it. 
Hahhahaha terus Donald x add saya pun, sampai hari ni.



Friday, January 02, 2015

Makcik grey rabbit

Was rushing to my workplace when I saw the grey creature. nak cepat saya biarkan.

Bila balik petang tu, it was still there.
ada  a girl lalu, n I asked if she could find d owner.


2 days later, the girl came.. with her 3 friends.

"MAKCIK ni kawan saya yang tuan rabbit tu"..

she called me makcik.
MAKCIKKKKKK\sekuat hati..

rabbit dah lari.
terharu dgn kesungguhannya..
saya kasi eskrem..

kalau dia panggil kakak..
mungkin saya masakkan  choc cupcakes

too bad


 makcik steresssss