Thursday, January 22, 2015

misi mengondem Cik Seman kahwin lagi...

Sebelum balik semalam, Kak M kasi tau Cik Seman (bukan nama sebenar) dah kahwin lagi.
Goshhhh... tergamak dia... considering...

Kejadiannya dah lama, tapi Kak M tunggu few months baru nak jumpa d wifey n konfemkan berita ni.
It was awful, dengan duit belanja tak pernah cukup, degrading n all...
kesian betul dengan d wifey..
Paling x ble bla ada pula makluk yang bijaksini sages suruh buat kenduri kesyukuran so that d neighbourhood can rejoice ke hapa konsepnya?
Very insensitive! 

Pagi-pagi gelap lagi saya dah bisik kat the other friend saya nak bergossip.
Boleh je saya kirimkan mesej di whatsapp, tapi berita sedih cenggini kena cakap secara live.
Tapi by midday baru ada masa nak duduk bercerita.

"Cerita pasal apa ni", Abang Bro pun tanya.
"Cik Seman  (bukan nama sebenar) kahwin lagi, kesian isteri dia tau", saya gigih mengadu.
Tapi Abang Bro cepat2 potong cakap, biarlah dia tengah banyak duit.
Banyak sangat ke?

Oooo banyak rupanya.. saya baru tau.
Kebetulan Z datang n diorang bercerita pula latar belakang Cik Seman ( bukan nama sebenar). Ceritanya fakta, most of it I never heard of before, but still....

Tajuk cerita ialah Cik Seman (bukan nama sebenar) kahwin lagi, kesian isteri dia.

Isterinya baik, cakap pun lemah lembut, all d ordeal make her down n a bit reclusive.
" memangla kesian woo, macam XXXY dulu bila heboh suaminya kahwin lagi, lamgsung ambik anugerah pun dia tak pergi", Abang Bro mencelah sambil tangannya sibuk bekerja.

Tapi setakat itulah simpati mereka.
Kalau dengan kawan perempuan, mesti depa tanya pasal anak, pasal giliran, itu, pasal ini. Lepas tu mesti maki berbakul-bakul.

"Nampaknya misi awak nak mengondem CikSeman ( bukan nama sebenar) dah gagal. Aku tak kisah pun dia nak kahwin seratus kali pun", the other friend cakap perlahan.

Heh...
"Yang salah pompuan tu la, cuba dia x nak, takdenyer Cik Seman ( bukan nama sebenar) kahwin lagi", Abang Bro menegas dan Z pun mengiyakan....

Men!

Whatever it is, saya kena perbaiki teknik penyampaian sebab D wifey mmg suffered, economically, socially n emotionally.
Serius saya dan saya pasti wanita lain pun akan rasa simpati juga..

Sabar kak eh...



No comments: