Thursday, February 26, 2015

Ezazul: never goes unnoticed

Kalau saya dengar cakap orang, memang dah lama saya mengalami kemurungan kronik tetronik hahaha.


When he was appointed as d new immediate superior, s before, saya berkerja macam biasa. Tak kuasa saya nak layan cakap orang. Tak kuasa saya nak masuk mana2 kem. Malas....

On 2nd week, bila dia minta buat program. Saya pun kasi, lewat sehari dua. Dia relaks je. Janji ada, dia cakap.

Bila sampai tarikhnya. Saya minta itu ini.
Dia sediakan. Janji jadi, dia cakap.

Bila tiba hari kejadian, he works harder than me.
Sikit pun dia x berbunyi. At least, kat depan saya dia relaks je.
hahaha.. tu yang penting.

Hari kedua, dia ada urusan lain. Dia kirim mesej.
Ingatkan apa yang patut.

Serius saya terharu.
"Bagus gilerrr Ezazul ni. Bertanggungjawab sangat", saya cakap dengan kawan yang duduk di depan saya sewaktu saya baca mesej di tablet 10inchi tu.

"Dia memang ok la..."kawan tu cakap, sambil ceritakan what he had done while they worked together recently. Saya tersengih2 tak tentu pasal.
I don't remember dia pernah puji sapa2 kecuali seorang, whom he quite fond of sebab, "aku suka dia sebab dia .....". Hahhahaha

Basically, that is an endorsement tahap dewa hahhahahha..

That aside.
Thanx bro.
U deserve to be where u r.

As I told him from d first day,
he always have my vote of confidence.

I m behind yuuuuuuuuuuuu!

Respect has to be earned.

Saya selalu rasa sehabis2 biadap perangai ialah letakkan sesuatu benda di depan rumah, di atas meja atau di mana sajalah, tapi bila berjumpa harammmmmm tak bertegur.

"Boleh x kalau saya letakkan saja minit mesyuarat ni setiap minggu atas meja? Ke I have to hand in personally?", saya tanya pada d boss.

"Letak pun x apa", laju dia jawab.
Saya tersengih sampai telinga.

Selalu saya tinggalkan berserta nota tangan.
Dia failkan bersama nota tangan itu. Hah?
Saya tak ada masalah sebenarnya.

Cuma walaupun 5 minit, saya tak sanggup menunggu hanya semata2 nak cakap,
"Ini dokumen yang diminta ye. Silakan membaca" gitewwww

Kot saya keje seketeri, mungkin saya tak kisah.
Dah duduk tercongok di situ je, apa ada hal..
But I m a poor babysitter..

The next time we bumped into one another, as a sign of respect, saya akan cakap,
"U were not around then, so I just put ..... on ur table".

Because I learnt, budi bahasa memang tak boleh dijual beli.
Sebab..
Saya selalu rasa sehabis2 biadap perangai ialah letakkan sesuatu benda di depan rumah, di atas meja atau di mana sajalah, tapi bila berjumpa harammmmmm tak bertegur.

Bunga-bunga neraka ni
hahahahahahah

Wednesday, February 25, 2015

DIA lantik saya jadi Ketua Darjah yippeeee!

I was not happy when I saw d account tak balance last year. A Chinese lady voiced out her unhappiness, over something, which I think d result of lackaidaisical attitude.

It was extremely grievance when d same treasurer was re-elected. Duh!.
"Kita kekalkan sajalah ye, senang", cadang Ketua Derjah. Saya tengok orang lain senyap sunyi je. Saya terus sambung main games. Heh.
I suspected disaster.

I keep on calling for some activities throughout 2014.
NADA!.
Duh!.

Giler... I wont pay a dime.
Hah.

Today we had another meeting.
This time around, no more account. Hahhahahahhahahahhahahahhahahha.

Benda yang jadi punca ketidakpuasan hati tahun lepas tu terjadi lagi. The funniest thing is, instead of cari jalan keluar, dia repeat lagi cara yang sudah2..
saya switched on tablet dan main games.

Wait!
there is an activity.
So baru saya terkial2 tanya itu ini.
dia cadang bertanding sendiri2. Duh!
saya rasa nak .... errr.. dia mengelak2, cari jalan mudah. Heh..

Last2 dia kata nantilah... bincang lain. Bila?
hahahhahahah

Lantik AJK.
Kita kekalkan dia kata..
kecuali jawatan KetuaDerjah, sebab dia nak rest 2 tahun. Lepas tu dia nak ambik semula. Meanwhile dia nak ambik position yg lain dalam komiti.
hahhahaha...

"I m just curious, can we elect d Ketua? I tot it is Ketua Besar prerogative", saya tanya. Rasanya saya pernah terbaca pasal ni. Dia konfiden cakap bolehh..
"Saya akan jadi Ketua no 3," dia cakap dengan yakinnn..
" Nanti Ketua no 3 ni tak marah ke?"  sidekick dia tanya.
"Dia x datang meeting, automatically disqualifiedla dia," dia sambung, konfiden lagi..

Saya checked namelist, yess, she was not around, but so does Ketua No 2.
Ada double standard di situ

Hahhahaha..
Saya bangun keluar, rumah saya jauh. Tak sempat solat lagi.
Lagi afdhal.
 My sudden exit sambil bawa beg was seen as nak melarikan diri dari dilantik.
Ketua Derjah tegur sambil ketawa mengejek( spekuanku), nak balik ke?
tak... saya sengih2 cakap solat sekejap.

The thing is saya sampai kol 2.45p.m. Kalau stop kat mesjid, jalannya sibuk. Parking sangattttttt jauh. Bila sampai kat building tu baru tersedar x bawak telekung. Saya jumpa receptionist, dia kata ada surau next to our meeting room. Saya masuk meeting dulu n pukul 3.15 p.m baru check surau. Xder telekung. Saya nak pinjam ngan d ladies kat bilik sebelah, tapi diorang tgh berkemas nak balik, xkan nak susahkan. Saya stress, Nak g kereta atau tunggu miting habis sbb katanya nak habis dah... Tetiba, I saw an old fren keluar during meeting. When she came back, dia bawak beg. Sah2 telekung, n saya pinjamla.. tapi masa tu tgh diskas pasal program, sahla saya kena ambik tau. The only chance bila pelantikan sebab kot ikut last year, mana ada undi2 pun... semua main kekal gitu2 je..
Count me out.

Bila saya masuk my friend cakap  "u r d new Ketua Derjah"
Saya x percaya. I m newbie.

Tapi yang lain pun anggukkan.
Tudung senget, tangan baju basah, rambut pun keluar2, they might prank me.
At least saya betul2 ingat ada yg nak kenakan saya.

"Ladies, if I were Ketua Derjah, I want to do things for d ppl (ayat diubahsuai untuk kepentingan awam". Diorang diam. Some buat muka bosan. Some sengih2 setuju,
Hampeh.. sah2 kena prank.
Hahaha..

Honestly, untuk agenda hal2 lain, saya dah tulis beberapa hal yang saya mahu AJK perbaiki.
Instead, I was called to deliver a speech as d new Ketua Derjah.

Ooooo.
So mmg betulla saya Ketua Derjah ni?

Saya tulis ucapan saya, untuk rujukan bila saya lupa.

"Saya memang sangattt suka jadi Ketua Derjah. Saya pasti u guys pun teringinn nak jadi pegang jawatan ni. But u chose me, for that, I m so thankful. Bila u guys pilih saya, means dalam hati mesti ada sedikit perasaan suka pada saya. If u dont like me, dont pick me because I need u guys to carry d duty. 
Saya memang tak pandai, I could see many people here yang akan saya cari nak minta tunjuk ajar. Please,u chose me, now u hv to live with me.. so help me. Kalau ajak buat program , jangan tak mau datang pulak. 
Finally, yang paling penting harus diingat,  we work for people, kalau ada grouses from them , means u guys dah gagal. Kalau next year, ada grouses from all of u, means I failed juga."

"Siapa yang petik nama kita?" Saya tanya pada orang sebelah.
"D current Ketua Derjah la"  kawan saya cakap. Hahahahahahaha
gila la kalau dia fikir saya tak tau niat dia. Hahhahhahhah

This must b a joke!
Saya speku dia saja nak kenakan saya sebab saya insisted to have d activity carry out padahal dia dah cadangkan bertanding sendiri2 (whatever that means).
Dan2 tu dia cakap dia bizi n could not perform as Ketua Derjah n wanted someone to take over for 2 years ONLY.

Kalau betul ikhlas, kau lepaskan semua, tak payah fikir lagi.
power is so addictive kekdahnya... hahahah
Tapi kerja tak mau buat pulak... haii kau ni Labu.
Sooo x classy..

Bila orang berlakon, saya pun biarkan saja.
First, saya akan tanya Ketua Besar, samada pelantikan ni legal atau tidak.
Kalau tidak, I will let everyone knows its phony hahahaha...

Kalau legal..

Come on Norizan Adnan,
dalam pada orang berebut, berfitnah, umpat keji, jenuh mengipas nak up kan diri supaya dapat jadi Ketua Derjah, it was thrown to u.
Ada orang yang dah lama berangan, harammmmmmm x dapat jadi Ketua no 2, 3, 4 pun hahhaha..
Ni baru setahun tunjuk muka terussssss ...zappp!

Well.. kalau saya fikir diri sendiri memang saya tolak saja.
Saya tak minat. It is time consumed.
Tapi d people under me, dah berbunyikkk..
banyak yang mereka tak puas hati.
I know I failed them.
"Tapi macam mana? It is beyond my power" saya beritahu mereka. Mereka diam, saya sedih.

Mungkin doa mereka yang Allah makbulkan. Supaya apa yang mereka minta daripada saya selama ini akan dapat saya penuhi.
nak harap doa saya, x berapa nak makbul sangat..

Saya tak beritahu mereka lagi pasal ini.
Saya takut mereka berhenti berdoa.
Dan harapan mereka tinggi melangit..

Kerana sebenarnya, tendang terajang itu baru bermula.


Monday, February 23, 2015

Pak Abu: never go unnoticed

Hari ni Isnin, kelas mula awal. In between class ada gap 40 minutes.
Kemas itu ini, susun itu ini,
tinggal 15 minutes.

Went down to d canteen. Took a plate of kuetiaw n a glass of Iced Tea.
Sat at my favourite seat.

Panas kan sekarang?
I was all alone. The right place to bersukan sambil makan.
But it was humid, even at 9.20a.m.

I looked up, wishing d fan could move..
please....
It did!

Pak Abu d laksa seller might see me asyik pandang kipas je.
He went into d canteen, n switched on d fan.

Saya makan senyap2.
Pak Abu pun sambung kerja dia senyap.

Kalau dia tak bizi dia akan datang dan berbual.
Tapi bizi ke tak bizi, Pak Abu akan pasangkan kipas.
Walaupun selalunya saya cakap tak payah..

Pak Abu memang baik hati!.

Wednesday, February 18, 2015

what matter most in friendships

Saya cuba nak ingat dah berapa tahun saya duduk sebelah Kak Sal.
11, 12, 13 tahun kot... entah...



All these years, sometimes we dont share much.
Not as much as before.
Old age make me more reserved. Hah?

I dont belong to d whatsapp group either, sebab saya xder sematfon, so ada communication gap di situ. She knows all d going on, but I dont,  naturally she will be much at ease with others.
Not that I m complaining.

When people told me, her daughter met an accident, saya tipon pun dia x picked up.
Saya minta nombor talipon dengan Kak Zah.
Tapi...

"Sama la nombornya... betul ke ni kak?" saya tanya kerut dahi..
"Semalam baru akak whatsapp nombor ni, dia balas"..Kak Zah cakap.

Ooooo... nombor tu dia guna untuk whatsapp je kot. Saya kirim sms juga.
Dia balas dan beritahu dia di hospital.

Bila saya balik ke rumah, charged tablet, nampak satu lagi mesej. Dia minta saya kirimkan latihan pelajar yang belum bersemak. Saya pergi ke sekolah semula, ambik semua tu.

Hari itu hari Jumaat.
Pagi Sabtu saya kirim mesej, saya dah bawa latihan tu, tapi saya bengkok. Kalau larat petang nantinya baru saya datang.

Tapi petang Isnin baru saya sampai.
Mereka sekeluarga baru keluar dari lif.

"Eh...".. terpempan..
"Akak dah kecik sikit kan?" Kak Sal tanya dengan ceria.

Betulla dia dah kurus sikit. Dahla anak dia broken her leg, suaminya pula patah tangan 2 hari sebelum tu, I wonder, how she managed all these.

Sambil menunggu suaminya dan adik iparnya datang, kami berbual2.
Anak2nya saya kenal sejak mereka kecik lagi, jadi dah biasa.

"Sorryla kak, kita x datang lebih awal.." serius saya rasa bersalah..
" Awak kot bengkok... kita faham", Kak Sal cakap.
"Kita nak call, tapi xder kredit kak. Baru tadi g bayar hahaha.." saya beritahu.
"Sama... akak pun xder kredit juga.. tu yang tunggu line internet baru whatsapp". Kak Sal cakap sambil ketawa.

Gaji ribu riban.
kredit talipon pun xder.

I guessed that what makes us bonded. Kot talipon x angkat, mesej x reply kitaorang tak pernah berkecil hati dan bersangka buruk.
Either kredit xder atau talipon tu tak tau letak kat mana.

Kalau dah janji tapi x datang, either sakit, lupa atau ada kecemasan.
tak pernah ada istilah sengaja.

Buruk sangka memang sangat buang masa sebenarnya.
Saya suka Kak Sal hahhahah.


Tuesday, February 17, 2015

MH370: deliberate human act katanya

Katanya akan ditayangkan kat diskaveri chenel Malaysia 9 Mac nanti.
Saya tengok kat youtube tadi. Dari pukul 4 pagi sampai sekarang.
I kenot sleep.
I always have respect for NatGeo.
Dokumentari tu memang bagus. They have scrutinized all facts, details n datas, also previous cases of aircraft accidents.

Cuma, dalam kesimpulan,
  the pilot katanya.
One of d pilots was mentioned as exuberant, religious (sebenarnya emosi saya terganggu, so x ingat d exact words)
It narrowed to, juruterbang yang seorang lagi.

Betul, saya ada baca beliau ada masalah rumahtangga. Kat Malaysia kadar penceraian 2012 ialah 47 779 kes. Berapa banyak opis yang kena bakar? Teksi kena letup oleh suami atau isteri yang kecewa. Ada?

Debris was never found, after extensive, massive search. Terer tu could fool all those military men coming from around d globe.
 He must be Einstein!

Crashed Silk Air pilot suffered from hutang berjuta, d other aircraft (lupa), psychiatric. So, MH370 pilot was described by colleagues n friends as a friendly n likeable person. No huge debts mentioned. The fact he deleted his diary, errrr,..
Mungkin tu habit dia.
Macam certain people, semua dokumen silap cetak, dia masukkan dalam shredded machine. Orang biasa potong kertas tu, guna untuk buat notes.

His state of d art aviation simulator at home.
All his life dia bawak katebang kot.
. 33 years, dalam dokumentari tu cakap.
Siapa tah nama wartawan yang saya pernah baca, dia simpan semua buku dalam sebuah rumah, n d last time I read, his collections r quite intriguing. Although he admits, dia baca juga buku 50 shades of gray. 
Whats wrong with keeping a hobby?

Finally, of all flight yang lalu kat angkasa, MH17 je yang kena tembak.
2 major catastrophe in a year.

Coincidence la sangat....


P/s i didnt put d link to d video. Tak perlu!
d pic was from google. Thnx

Saturday, February 14, 2015

Shopping With Mom

We havent done groceries together for quite sometimes.
She complained peti ais dah kosong.

Padahal kat rumah ada 3 kereta, tapi...
abaikan...
My bro kot bab2 membeli barang dapur memang tak berkenan sangat.

We went after saya siap kemas rumah, n my mom habis cuci kain.
Typical my mom, sebelum kemana2 kerja rumah mesti selesai dulu.
Acho sapu halaman. But he didnt want to go.
Arif was on day shift.
Joe went to d farm early morning sebab hari ni baja sampai.

We stopped at Giant to buy some bread, ended up my mom bought socks RM88.90 kat Guardian. She had been complaining about kebas2 kaki. Harap ok la.. Mahal sungguh tu...

Then mommy bought 2 kg ikan bilis,  2 botol kicap dan ikan gelama masin. Not much. I bought 5 packets of sweets, 2 packets of snacks and a box of shandung peanuts. It costs me RM45. Dulu tak la mahal macam ni..
Ni semua kat kedai di tepi sungai tu.

We headed off to Aked Man to buy kain pelekat before going to the mosque.

Lepas tu baru rasa lapar. Gerai kat City Mewah dah tutup (it was 3p.m) so we went to a restaurant near KWSP. We had tom yum, ayam goreng kunyit n telur dadar. D serving was so big, azab nak habiskan. Dont get me wrong, diorang masak sedap, tapi d portion tu kalau makan 4 orang pun cukup.
"RM15.70 je mak!" saya terkejut. Mak saya pun sama.
Very value for money kekdahnya..

Our final destination was TF.
The groceries amounted to RM300++.
Jadi boleh agak la betapa azabnya saya angkut ke kereta.
punggah pulak masuk dalam rumah.
Kemas pulak masukkan dalam peti ais.

Ye saya buat sensorang.
How I wish somebody could be considerate enuff to help me out.
Mak saya berlari nak kejar Asar.

Masa azan Maghrib, baru adik2 lelaki saya balik dari kerja.

The gud thing is, since mak tak ada, Acho had prepared yummy nasi ayam.
Dia dah perap ayam n bila balik kerja tu, dia just gorengkan je.

Jadi saya pun makanlah dengan tidak bersalahnya.
At least I dont have to cook.

Yes!




Friday, February 13, 2015

Lindungan Kaabah itu

I think it was so annoying listening to accusing, blaming here n there.
Even when I was in Uni pun I spoke up to d lecturer.
Let alone dalam usia macam ni.

"What do u mean?" saya tanya, because it was obvious things that he yadayada was done by a friend of mine.
Dont try to be clever.
Kalau takat bercakap nak buang masa orang, n showing u r superior than anybody else, please shut ur transponder off.

Someone backed his up, "what he meant was...".
See.. he don't even capable of speaking his own mind, lagi nak banyak bunyik.

Nothing personal.
I was referring to d facts n d tagline HE/SHE FAILS, EVERYONE FAILS.
Blame game should be avoided at all cost.

I hate failure.
Tapi yang paling tak berkenan ialah orang yang perasan maksum dan fefeling lindungan kaabah.
Respect has to be earn!

Sekian.

Thursday, February 12, 2015

Hasbullah Awang jiran mereka

Saya beritahu anak2 sedara saya nak sangattt bergambar dengan jiran mereka, Tuk Hasbul.
They smirked.

"Mak Andak ni... malulah.." Zudin cakap.

La...
Tapi dari kecil Mak Andak diorang ni membesar dengan rancangan Kak Yong dan Abang Hasbul.
Bila besar sikit, tengok Hasbullah Awang kat MHI. Tapi paling epic setiap kali tengok bola, pengulas sukan mesti Hasbullah Awang.
Legend!!

"Korang tau tak Tuk Hasbul tu pengulas sukan yang sangat femes?" Saya tanya.
"Tau..." diorang cakap..
"Dia kasi abang patung ni Mak Andak", Aishah cakap sambil tunjukkan maskot Sukan Asia Doha tu.

Mereka jiran yang baik. Selalu kasi anak2 sedara saya toys.
In fact, kasi macam2.
Jadi anak2 sedara saya tak pernah terfikir kot mereka berjiran dengan somebody famous.
He was always Tuk Hasbul d neighbour tu them.

Saya ambik patung Sukan Asia tu dan letak kat 12A.
Afterall nak pergi ke rumah Hasbullah Awang sensorang dengan niat nak bergambar  memang takkan terjadi.
Begambar ngan patung tu je.

Hari ini bila Baby kirimkan whatsapp suruh Nik jengok rumah Abang Hasbul (as he was fondly known among neighbours), I guessed impian saya pun turut pergi bersama.

I could never tell him how much I admire him since I was small.
How excited I was watching L7ga Super, Liga Malaysia back then, he was a great football comentator whose comments  was much appreciated.
Come Olympic, Asian Games n SEA Games, I glued in front of tele, even d most my least favourite games pun saya belasah tengok, because his comments always make d mundane games seemed epic.

He is a legend!
He is always Hasbullah Awang the legend.
Not Tuk Hasbul.
Not Abang Hasbul.

(Dear nieces n nephews, what a miss)

May Allah blessed his soul.
Al fatihah.

Wednesday, February 11, 2015

It was schedule on d first week of February.
I've told d kids to bring nasi lemak, so that we can have brekkie together..

Only today, it materialised.
only 2 brought their own nasi lemak.

We bought from d canteen instead.
and had our first nasi lemak session..
it was awkward in the beginning..


Air teh tu Aiman yang buat.
Haziq g ambik nasi kat kantin.
Hafifa susun kerusi kecil yang saya bawa dari rumah.

Saya tak bawa harapan yang setinggi gunung dalam program mentor mentee kali ni.
"Yang besar jaga adik2, jadi contoh. Yang kecik jangan malukan abang dan kakak. Yang lelaki kena jadi manly enough, jaga pompuan".

Tu je mesej saya.
Tengokla berapa banyak boys yang saya dapat.
I like..
At least, saya berpeluang nak terapkan agenda.

Dalam Islam, lelaki kena lindungi pompuan.
Haha

Ini gambar lepas makan.

Monday, February 09, 2015

Sangat licik dia..

Fid yang cakap..
Hahahhahahah

Licik dalam bahasa Inggeris ialah cunning.
Cunning like a fox.
Tapi saya lebih suka menyamakan dia dengan figuratif rats.
because, despite his candy-coated smiles, I always smell rats.

Enuff on that.

By the way, today I met dis class for d first time.
Asked them to get an exercise book.
I was so lazy to write down names, so

"Ok x kot I amik gambar je sapa yang dah bayar?"
My initial tot was, bebudak ni akan tutup muka.
camera shy more off..

Beria pulak diorang membayar, despite it was 1.25p.m, by right duit poket mereka dah habis sewaktu rehat.




Comel budak2 ni..

Sunday, February 08, 2015

Masuk asrama pun menangis?

Saya salute siapa yang boleh kering hati tak menangis.

I celebrated my 13th birthday at a hostel. Gila... no one remembers my birthday. Tapi saya bukan nangis sebab tu...
Bila bangun pagi gelap2 tu, saya nangiss...
bila tak dapat tengok cerita cina pukul 7 malam pun nangis juga.
Bila makan kena ambik masa beratur, tunggu turn, n it took almost an hour, saya benci betul. Buang masa.
On top of it, I missed my parent, my sisters n brothers. I missed talking to them in d morning,  having meal together n d banter we had while watching tele.
Jadi saya menangis, sorok2.
Saya tengok orang lain rileks je, malulah kot orang tau saya nangis..
Lepas dah mula berkawan, n ada geng nak kongsi cerita hantu sebelum tidur, dan bercakap x berenti, saya ok la..

Bila masuk universiti, saya nangis juga.
Biliknya sempit, lemari kecik, among other things.
Kelas jauuhhhhhhhhh... penatnya jalan.
Bila sakit perut, saya menangis sepanjang jalan.
Saya rasa nak balik. Kalau kaya  memang saya quit.
Turned out roomates saya baik sangat, jadi saya abaikan bab bilik sempit n lemari kecik tu. As for jalan jauhh, I learnt riding, took a licence.
 Guess, it was not a problem then.
My coursemates r very accommodate, kot saya sakit perut, they took care of me.
No need for me to cry anymore.

When I did my Dip. Ed.
Goshhhh...
Gone r d days when we were treated with TLC by d lecturers.
No offense, but I found d lecturers garang.
Hahaha..
D school were crowded, n lecturers dont even remember our names, even in tutorials. They criticized lots I guess. Hahaha..
Saya nangis lagi, n rasa nak quit.
Kalau saya kaya memang saya quit.
It was economic downturn, I have nowhere to go.
I talked once about it to a friend.
Then I learnt to fend myself.
Haha..

If u think that I am weirdo, one of my coursemates pun sama jugak. She was an ex-Naim Lil Banat, a famous school in Kelantan. I do not know whether she cried in school or not. I never asked.
We did degree together. Fast friends. She is likeable.
Not sure whether she cried during d first year. Haha
We did our Dip Ed together.
While I cried myself to sleep sebab x tahan study, dia nangis tepi Padang Minden sambil talipon mak dia.
Dia bertahan, sebab mak dia pun nangis sekali.

Of all d people, saya terfikir dia nak nangis. In fact hari2 saya tengok dia ceria je.
Despite kitaorang sama kelas, g makan pun sama, saya tak terfikir nak cerita pada dia, because I thought it was very peculiar to cry over those silly things.

Turned out it is not.
It is normal rasa insecure bila menghadapi situasi baru.
Menangislah..
tak apa..
Tapi jangan kuat sangat ye Nadia Aqilah...


Hahhaahhaahha.


p.s : gambar hiasan

the winner by david baldacci

I had difficulty put d book down.
Very old book indeed, n i forgot when i borrowed it from baby's.

I might snap some pics, tomorrow.
dah tengah malam saya gayat sket nak amik gambo.
n share d amazing stories too...

At my age  it is common for me to stay up, reading.
tapi ada orang tu, stay up berwhatsapp pukul 3 pagi.
hahahahahha.

Tak ngaku pulak tu..
hahahha..
agak2 la pun nak kaverina..

Heh?

25 years is not too long...

I m referring to this gruesome news


Tu je la kot..
xder komen

Friday, February 06, 2015

5.2.15 - cerita enam

Walaupun ikut kronologi tapi cerita ini masuk tempat terakhir, sebab yang jelas, it happened last.

Waktu pagi saya ada kelas dengan 4C, we were having penutup in canteen, sambil 2 boys lap meja, sesuaila dengan tajuk pelajaran, menolong orang.

These two girls came.

Girls: teacher... kitaorang nak pinjam pinggan dengan makcik kantin tapi takut..
Me: nak buat apa pinggan?
Girls : haishhhhhhh sebenarnya kitaorang beli kek. Hari ni kan hari jadi teacher..
Me; laaa kenapa x bagitau, i boleh bawak pinggan dari rumah...
Girls:kitaorang x nak cakap sebab nak surprise kan teacher, tapi kan teacher dah cakap teacher marah kalau guna polisterin, tuuuu mana ada pinggan..

Hahhahahah
Dari hari pertama saya beritahu, polisterin diharamkan sebab tak eco friendly.
tapi saya suka surprise,
hahhahahah


Btw, one of d girls pinjam talipon one of d teachers n called her father.
Jadi pukul 2.30p.m, ayah dia hantar bihun goreng...
padahal plan asal depa nak makan kek je..

Saya speku that girl tu cecepat paksa ayah dia hantar makanan sebab kawan2 dia marah bila dia bocorkan rahsia..

"Sajaaa... orang biarla nak tengok ticer gelabah kena serpraiss", masa makan kawan dia mengungkit.
Saya tak berhenti ketawa..

Kek tu cantik dan sedap, sebab diberi dengan kasih sayang kot.
(Cuak juga saya, kesian mereka kumpul duit banyak2)

Bihun tu banyak sungguh...
Ayah budak tu classmates saya masa derjah 6.
tapi habis juga, tu yang saya tak paham hahaha..
Saya makan 4 kali tambah.
Ecah n Qayyum makan tak berhenti...

Last night, sebelum tidur, saya terfikir ada ke d kids yang ingat hari lahir saya.
tahun 2013 n 14,  d same batch celebrated my birthday.
Saya manusia biasa, saya tersentuh dengan ingatan mereka. Sobsobsob..

Tapi tahun ni, seperti saya tulis dalam entry sebelum2 ini,
kalau mereka selamat pun saya dah habis hati.
I never put much hope.

Again... glad I was wrong..
Baideway... 

Nama kelas ni 4 Dahlia.
tapi waktu pagi, semasa perhimpunan saya suka cakap, "Mana 4 Diamond ni?".

Bila dapat hadiah ni saya ketawa berguling lagi..


Agak2 Aida nak tulis apa ni?
HAHAHHAHA


Thursday, February 05, 2015

5.2.15 - cerita lima

Tiba-tiba Pouya mengirimkan pesanan di facebook chat.
Bukanlah tiba2 sangat.. setiap tahun pun dia tak lupa mengirimkan ucapan, cuma kali ini kebetulan kami ada masa berbual panjang..

Dia di Dunedin sekarang.
Menyambung PHD di New Zealand.

Tamat masters di UPM dia pergi ke sana.

"Kayanya ye mak, asyik belako obersea je dia.." saya cerita pada mak saya.
" Kot dia dapat bantuan ke apa ke. Dia tu pandai belajar", mak saya jawab..

Yess, she is very bright n intelligent.
No doubt, she will be somebody famous in her field of study.

I m so happy for her.
Oh.. dia kata NZ sangattttt cantik n dia ajak saya bercuti ke sana.

Saya memang nakkk sangat.
tapi....
orang tak berapa bright n intelligent macam saya kena kerja separuh mati, but still x cukup juga duit nak pergi ke niu zilen.

Lucky you!
saya cakap pada Pouya.

I mean it..

5.2.15 - cerita empat

Saya sedang menunggu d kids solat bila mesej masuk dan bertanya


"Kenapa ni?"...

Kenapa apa? Kali terakhir saya kirimkan mesej di whatsapp padanya ialah 2,3 minggu lepas kot. Entah... we dont talk much, sebab kot tak perlu nak cakap apapun...

Ohhh bila saya scrolled, rupanya dia membalas mesej di facebook chatroom saya bertarikh Julai 2010.
Hahahhahahahhahahhahahahahha

Sesuatu!

5.2.15 -Cerita Tiga

Pada 11 Disember dimaklumkan sijil akan diberi.
Sijil apa?
Tak payah cakapla..
Mungkin juga sijil kelas grooming. Hahaha..

Jadi apabila saya bertemu dengan kawan2 senasib(?), saya tanya kalau mereka dah dapat sijil. Kawan saya cakap sudah.

Saya pun melompat bertanya kepada tukang posto.
He said, sijil saya tiada.
Saya sangat percayakan dia. Selalu dia tinggalkan posto bila saya minta bantuan, jadi bila dia kata tiada, hati saya tak ragu.

Ahad lepas senior mengirimkan mesej. Curahan perasan, dia jatuh sakit disebabkan kelas grooming itu.

"I turned down d offer to lead 2015 grooming class, how about you? Did u accept d offer" dia tanya?

Me: What offer? I do not know of any
S: It comes together with d sijil
Me: I didnt get d sijil yet
S: How come? I got it on Jan 19th.
Me: its ok... I'll ask d HQ.

HQ denied any knowledge because they sent it with sijil seseorang. Since it was Sunday, I asked d particular person on d next day.

"Ehhh.. lama dah dapat.. memang sekeping je pun nama saya pulak tu" dia cakap sambil ketawa...
Saya pun ketawa juga.

Kalau Hq denied simpan, that particular person kata tak ada n tukang posto  automatically few faces menjelma dalam fikiran saya.

There r few faces melintas dalam fikiran, tapi saya fikir elokla saya bagi benefit of d doubts. Kot ye pun, takkanla sampai sijil pun nak sorokkk.. hahhaha

Of course I reported back to d HQ.

Tetiba hari ni, muncul sijil tu depan mata.
Siapa yang letak.
Orang di sebelah rumah kata x tau.
3 orang tukang posto kata bukan mereka yang hantar.
Saya tanya Uda, kalau dia yang simpan selama ini. Tidak. Bukan dia.

Hahhahahaha...
"Sapa yang simpan selama ni?" HQ tanya..
Hahahha.. mana saya tau. Saya cuma ucapkan terima kasih saja.

Dari pengalaman, ada 2 orang saja yang suka stoop so low.
Jangan harap dia nak mengaku n minta maaf ke apa pun.
Dia sentiasa lindungan kaabah.
Sentiasa gigih baling batu sembunyi tangan.

Now it comes clear to me kenapa borang pencalonan kena isi 2 kali.
Siap dia mahu saya tulis sendiri.
saya isi sebab pada masa tu saya rasa fishy sangat..
Dia ni penuh tipu muslihat. Hahhah

Sedangkan it stated clearly, pencalonan is from HIM n those who attended grooming class in 2014 should be given priority.

Sidney Sheldon was right.
mana ada kebetulan dalam hidup hahhahahhahahha


Hahhahahahahhahahahha..
Apa khabar hati di dalam?

5.2.15- Cerita Dua

Sewaktu saya mengemas, seseorang menalipon.
Dia pernah menalipon saya pada 15 Januari 2015.
Saya ingat panggilannya sebab dia bercakap bagaikan dia Perdana Menteri Uganda.
"Kalau tak ada dokumen tu kita tak akan bayar ye", tinggi budi bahasanya.
Dia beri saya e-mail peribadi sebab dia nak cepat.
faks pejabat sangat unreliable katanya.

Sebagai babysitter, kalau saya berkira sangat pasal wang ringgit, mungkin sekarang saya dah ada banglo 8 tingkat mengadap Laut Cina Selatan.

Saya balas e-mailnya pada hari yang sama, beserta dokumen n penerangan.
Saya fikir dia betul2 mau bersegera.
Dia x balas. Tidak acknowledge pun email itu.

Pada masa yang sama saya kirim e-mail pada kawan di Paris, dia balas. Jadi email tu memang tak ada masalah. Mesej dari groupon pun hari2 saya terima.

Tiba2 hari ini dia talipon dan suruh saya scan dokumen sebab it was too late now n yadayada...

Hello? Scan is so yesterday. I dont even see one in 15 years.
Pergi la ke cyber cafe dia cadangkan.. sebab nak cepat it was 4 months delayed, dia cakap lagi.

I sent on d same day u requested, but u never reply, now what was that? Saya tanya..
Dia kata dia berkerja di luar kawasan.
Come on... u can access ur email ANYWHERE. saya beritahu dia, in case dia baru lahir semalam.
Haha...

I will send by post, saya tegaskan.
Dia jawab lagi dan lagi, mungkin dia betul2 yakin dirinya ialah Perdana Menteri Uganda.
ok bye. Saya akhiri perbualan.

Dulu masa muda2 saya cukup takut bila berselisih pendapat dengan orang.
Sehinggala satu hari saya menjadi invigilator untuk peperiksaan ACCA di sebuah kolej di Damansara. Sewaktu itu tahun 95 atau 96.

Saya pergi dengan Kak X. Saya dah lupa namanya.
Sewaktu hari pertama kami berjumpa dengan admin, they assured us that their cafe served halal food n said everything is on them.
D operator r non muslim, so we went down sebab nak hormati pelawaan orang je.

Turned out, on d next meal, d food operator accused us of not paying d meal.
Bising kotttt..
Saya pasti bila bab makanan as a muslim, kita tak mau ada perbalahan..

"Kita bayar je la kak..." saya cakap bisikk..

Tapi Kak X pergi kat orang tu and jelaskan semua. Berjawablah jugak diorang.
Amikk kau... Kak X spiking berabuk..
Later, d admin interfere n everything was settled.

"Zan, it is not about d money. Jauh2 mak bapak kita hantar belajar sampai oversea, jangan kita biarkan orang pijak kepala kita".lebih kurang gitu Kak X cakap, lama dah... mana nak ingat sebijik2.. Tapi bab money n oversea tu memang saya konfem dia sebut.

She was oversea graduate.

When I dealed with difficult people, saya memang ikut pesan Kak X.
I was labelled as macam2.
Ada yang rajin bawak mulut ke sana sini.
It was least of my worry.

This time around, money is not everything.
tapi yang layan orang macam doormat, pas tu ada hati kasi personal email, kengkonon nak cepat n tidak pula dibalas.
Perghhhh...

tinggi betul konfidensi ko dik...

5.2.15 - Cerita Satu

Banyak betul cerita yang ingin saya tulis hari ini. Yang ingin saya kenang hingga ke hujung hayat. Yang ingin saya jadikan sempadan. Jadi saya cerita ikut kronologi sajalah.

Pagi hari saya singgah mengambil gambar. Saya beritahu Abang Bro saya nak letak di fesbuk. Dia kata ok.

Tapi selepas tu saya tak ada kerja pula.
Nak tolong yang lain, saya cuak.
Level kreativiti diorang ni sangat tinggi, harus nampak amatur sangat kalau saya menolong. Bagai tikus membaiki labu adalah....

Jadi saya mengemas meja d old friend n the other friend.
Saya lap meja n susun semua barang2 atas meja.

Sewaktu itu, seseorang datang, but he was briefed.
Someone in a far corner, looked my way, sulky.

Doomsday Conspiracy by Sidney Sheldon, taught me one thing.
Dalam hidup tak ada coincident.

Apakah?

Wednesday, February 04, 2015

yang manisss part 4

Orang kata kasih sayang tu macam embun di hujung rumput.
Tak pernah kekal.
Tapi selagi ada, just cherish d moment, Zero pernah cakap dulu.. hahhaha...

Early this year I told The Old Friend, I will not hang out as much as before because all my class are in diff  building.
Tapi bila panas, saya mesti tercongok di situ sebab ada kipas besar yang selalu buat saya fefeling dalam movie.
Somebody took d big iron fan though. 
Sedeyyyy..

Last Monday, I saw Abang Bro did spring cleaning. Saya tak tolong sebab sebab all those heavy equipments, memang saya tak larat.
Besides, Abang Bro has a knack in interior design, he is much better without me.

This morning, Abang Bro bisik yang mereka memunggah meja, menukar deko somemore, and they put aside my things.
Oook... thinking about d state of my table, not pleasant at all.

The old friend said, do not worry, semua boleh diedit.
I am so worried that saya menyusahkan mereka, afterall I wasn't belong there in d first place.

In between classes, I came.
My table was not there anymore.
Sedeyyy.. because I need a place to de-stress, to share funny stories n jokes.

Few minutes later, couple of boys on Abang Bro's order sent a table.
crammed beside d old n d other friend.
I don't mind as long as I have a decent table.

Someone was really pissed off though. Hahhahaha..
It was his.
Dahla dia yang tolong berkemas dari mula.

I am aware of that, of course.
I left them and had brunch.
As long as saya x dengar orang marah2, whatever they did behind my back,
It is none of my business.

At 3.30p.m., I stopped by.
Now d table is different, a bit smaller, which suit me fine, but it was still on d same place. That is what matter most to me.
Stret bawah kipas.... Heaven ai told u!

The old friend related, 2 people asked for my place.
D same people, d lindungan-kaabah lot.

"Tapi... ", dia sambung dan saya dah lupa..

Mungkin yang baiknya saya lupakan semuanya.
Yang manis saja akan saya kenang sampai ke hujung nyawa.

I couldn't thank Abang Bro n The Old Friend enough.
Thank you for always thinking of me ( ikhlas x ikhlas belakang kira hahhahs)

Sekian.



Yang maniss part 3

1. Penggera
Saya tak pernah ada jam loceng sepanjang saya bersekolah di asrama dan juga belajar di universiti.
Gila.
Mau hari2 katil saya kena simbah air sebab apparently, saya memang memprogramkan diri sendiri untuk tidur mati. Not even earthquake could make me stir. Selalunya saya bangun last sekali kott.. .

Selalunya ada orang yang baik hati tolong kejut.
Sometimes, biological clock.

Tapi sejak saya terMC hari tu, kalau saya di 12A, mak saya akan talipon pukul 6.13 pagi.
Kali pertama dia cakap, "mak saja je talipon, hahahhahaha". Ye dia ketawa panjang.
Kali kedua dia cakap, "dah bangun ye?itu aje mak tak ada apa, sihat je".. hehe
On both account saya dah bangun.
tempat kerja saya jauh... jadi saya terjaga pukul 5.35pagi.
Sapu lantai, kemas katil, cuci kain baju yanh sepasang je pun, siram pokok bunga yang 6 pasu dalam rumah tu... bizi okehhh
Harus awal ...

Kali ketiga saya tak pick up, n I called back at 8.59a.m.
"Mak, orang dalam perjalanan tadi, tak boleh nak jawab talipon".
"Mak pun fikir macam tu, tak apalah.. dah sampai sekolah ye?"
She called at 6.58pagi. Saya dah separuh jalan ke sekolah.

Kalau satu hari sesuatu terjadi pada kami berdua, saya pasti akan rindukan panggilan talipon mak saya.

Seumur hidup, tak pernah mak saya talipon nak kejutkan bangun tidur.
Tu yang memasing awkward tu hahhahah..

P/s I remembered loooong time ago, when I missed my sahur, a chat friend from Malacca called me for a month, baik hatinya. Was my first time fasting in 12A.
I never forget, but I lost ur number pal:)

Tuesday, February 03, 2015

cerita kita.

Hahahahahah..
saya duduk di asrama sejak form one sampailah habis sekolah.
Saya tak taula apa anggapan diorang pada saya, but I think, I never belong to any clique. Dont think I need one.

If my help is needed, I m more than willing to lend a helping hand, when they dont, saya angkat kaki saja la..

If people tried to be clever, hehe ... suffice to say, I am quite well-experienced in managing clever people.

Then come this

Hahahahhahah...
So this is d recount.
Untuk kenang-kenangan di hari tua.

On d first few days, dalam kesentapan, I tried to keep a distance.
Giving space to one another kekdahnya..
As much as I appreciated d whatsapp funny videos messages, I just dunno what to reply. A mere tq, is more than enough.
no more sharing anecdotes whatsoever. Tak perlu!
at least I never forgot to say thanks. Hehe

Tapi, if it was work related, saya still bercakap, menegur seperti biasa.
Whenever I took anything, I will take for my friends too (u r included).
I m still everyone's friend. Always.
No need to remind me, "jangan tak nak kawan pulak". Hahahhaha

Tapi ada orang tu, cepat2 ambil barang2 dia when I sat on d faded pinkish sofa.
"Biarlah.. kita sekejap saya", saya cakap. Dia x jawab. Saya tanya, dia jawab dengan signal.
Angguk. Geleng. Senyum.

Pulak..
bukan saya ke yang patut merajuk?
How could I not? People r talking about my lack of ability behind my back to YOU.
As a friend, I expected you to tell me where I am lacking, so I can improve it.

 N u of all people never think that it is a friend's duty to protect me.
Even we r not blood related, tapi dlm islam, kan lelaki yg kena lindungi pompuan.
ke dah lain sekarang?

Instead, you dropped other name. D culprit.
dont u think saya dah tau dari mula? Dont u think it was loud n clear?
dont u think budak tadika pun tau siapa.

Dont u think that I always prepared for my time to come?
since before things turned sour, he did that to others,
and he told me about it then.
only he was using your name.
Men!

I don't want names,
I just need some assurance that friends will be loyal to me, through thick n thin.
if u said u want to remain friends.
Please be one.
Saya cakap dalam hati. Hahhahha..

Takkan la saya nak mushy tak tentu pasal pulak..
Afterall u r not going to wipe my tears pun.. heh?


Tapi yang sampai tak mo cakap ni hahahhahaha..
Kekanak ribena sungguh...

Ramai yang cenggini.. Dia yang mulakan, pastu sentap sendiri n bawak cerita sana-sini dah tu berharap dipujuk, harap orang merayu mintak mahap ke apa kekdahnya?
masa saya duduk kat asrama bertahun2 tu pun saya x ambik port, ni kan dah tua2 ni...
Hhahahah hilang akal ke hapa?
I have enuff drama in my life,  jadi sejak dulu saya memang tak layan sinetron.


I guess it is d fact that I missed all funny stories shared that make us bonded. Hahhaahaha.
I missed d laugh, d amusing anecdotes n someone to answer all my silly questions.

So, five days later, things kind of back to normal.
hhahahaha..
macam kat asrama bila dah ok, bolehla sembang2 masa prep, tiru homework n g dewan makan sama2. Haha
Diorangla... saya x pernah pilih bulu, homework sapa2 pun saya x kisah tiru haha..

Even, when I re-read dis posting, rasa macam terasa ribena sangat..
but still, since this is d kind of thing we would never discuss in real life,
but still, i want to let it out of my system.

Why d helleberry u said, jangan tak nak kawan, when it is obvious sapa yang terus x mo cakap ngan orang bila sentap hahahhaha..
As for takut hilang kawan, u must b kidding man..

When we started being 'kawan' back in 2009,I was subjected to various ridicules from ur previous 'kawan-kawan'. They talked among themselves why they were not called again. Y u dumped them.. hahahha. N once they know it was me, d replacement, u bet, d innuendos kicked off.


As I did in my teenage years, I never into any clique.
Banyak hal lain nak fikir.

Back then, did u ask them jangan tak nak kawan? 
I doubt it. Hahahhahaa. Because if u did, I m sure cerita tu dah sampai kat telinga saya bertahun dulu, judging from betapa rajin berceritanya mereka itu.

After years knowing you, I never think maintaining friendships is ur forte.
hahhahaha. No elaboration though.

Yep.. I learnt a lot about you over d years.
I can read ur body language quite well by now.
Hahahhaha
Let alone ur verbal communication.

But still, u said u know me..

Mungkin, we r two people yang saling berlakon dan yang kita saling kenal, hanyalah watak yang kita lakonkan.
Bukan d real Fern n Max ( bukan nama sebenar).

Mungkin yang terbaiknya begitu.

Sekian.

Sunday, February 01, 2015

cerita kami

It was almost 7p.m. I was on my way home with a friend bila tiba2 I had cramps.
it was ugly.
We worked long hours, d task was tedious, memang saya tak tahan.

I called Acho, asking him to fetch me, because no way I could drive after getting a jap.

"Keter ko camner?" he asked.
" gasakla... besok boleh ambik"saya cakap guna kepala lutut bila sakit perut.
"Esok ko kerja lagi x?" he asked, I was on different schedule at that time.
" besok last day, pakai keter lain boleh kott", again, otak saya taim cenggini memang selalu kat lutut.#sigh#.
"Orang datang ngan kawanla.. ko dah g klinik ke?" he asked, again.
"Kat klinik ni, tapi nanti tunggu kat XXXXX".

My friend offered to accompany me in case Acho would be late.

I told her not too.
Partly because she was exhausted too, mainly deep down I know Acho would come n fetch me as fast as he could.

Tak sempat kawan saya balik rumah, Acho dah sampai.
His friend drove my car, I have a ride with Acho.
My friend bid goodbye.

Saya tidur sepanjang jalan. Sampai di rumah, saya tinggalkan semua benda dalam kereta, masuk rumah terus tidur.
D jap always put me to deep sleep.
Or maybe, saya memang paksa diri untuk tidur supaya x rasa sakit.

The next morning, I woke up fresh, put on fresh clothes,
semua heavy bundles dah berlonggok kat tepi pintu.

I picked up all those things, took d car key n off I go.
Tak payah fikir apa2.

Only this time was different.
Kawan saya datang lambat. Bila sampai mukanya miserable.
She was in deep trouble.
I thought by asking her to go home earlier, wud given her ample time to finish off d task.

Tapi dia pun demam malam tu. Told u, penat betul kerja tu..

She was hungry. She asked her husband to buy some food. He refused. So she ended up eating raisins which she bought for d children.
Actually I know her husband, ok je orangnya..
mungkin masa tu dia ingat my friend ni gurau kot...
Dia cerita sambil ketawa2. Saya pun ketawa2 juga.
Ketawa sedih sebenarnya..

Saya tak boleh bayang kalau saya sakit demam, n rasa lapar orang suruh saya makan raisins je. Walaupun bergurau.
Mau saya menangis sepanjang malam kot.

In time like that, panjang saya bersyukur dalam hati ada adik macam Acho.
Bila dalam kesusahan, saya tau Acho will always there for his sister(s).

Happy birthday Bro.
u r a gem!


4D: 2015

9 girls 14 boys.
Korang agak???

1st day - told them do's n dont. Ubah meja. Banyak komplen. Turned on my muka askar mode. Diam

2nd day - task lists for gotong royong- banyak komplen- turned on my muka askar mode. Diam.

4th day - checklist - "ehhh kita x sempat lagi teacher, sebok sangatttt" -turned on my muka askar mode - zupppp terus siap.

5th day - gotong royong- beyond expectation. 3 absentee ONLY. a miracle!

2nd week
Class: ticer .. ticer.. ticer.. jgn marah.. jam pecah jatuh kena tiup angin.
Me: Kelas lain tak jatuh pecah pun. Korang gantung kat mana?
Class: Kat situu (tepi whiteboard).
Me: Jam tu harganya  RM13.50 je, saya bagi free je, now it costs RM1 each.

Semua hulur duit singgit.
Took out few things I bought from Ikea n Daiso, Chiew bOokstore

Me: Chess set -RM20, baskets RM 5 each, pitcher RM4.90, stands RM2.50 each, mirror RM2. Semua pun barang murah saja n free of charge. Tapi kalau pecah atau rosak, semua orang bayar singgit sorang. Faham.
Class: (angguk2 n jeling kawan , " tu la ko, kan aku dah cakap")


3rd Week.
Girl: Ticer.. ayah saya dah marah, asyik beli pen je..
Me: Kot saya pun marah juga, mana pen awak..
Girl: Kena curi, diorang tu... yada yada..

Me: Takder tempat lain untuk pencuri.. ke neraka juga sudahnya. Is that where u want to go?
class: (tunduk.. one boy letak kepala atas meja n tidur)
Me: Yang tidur masa sekolah ni kenapa? Asal orang bagi tazkirah je tidur, memang nak kena eh..

Then this story followed.
I  learnt that one of d parents lodge a police report on Friday, regarding d quarrel of course.

Then followed by one of d kids provoking others, bergaduh, kerusi patah, cermin pecah. Tak boleh nak kutip sorang singgit, yang pecah dan patah tu kelas lain.
Tak sempat lagi nak bercakap dengan yang provoke tu.
Tak habis terkejut  lagi:(


Have u ever come accross the term Duty of Care?
HONESTLY, on my part, I've tried my level best to fulfilled my obligation.

Kalau bulan November nanti, semua barang dalam kelas ni selamat, d kids sihat walafiat in one piece, tingkap tak pecah, pokok bunga tak mati kering, meja tak patah...

Saya akan calonkan diri sendiri untuk jadi Warden Penjara.
It is going to be an interesting year.

Can't wait!


Rindu teacher...

Saya fikir 18 kali nak tulis ni, takut bunyi macam self worship.

I'll write as brief as I would, just a self reminder, ada perkara, kenangan tu memang lebih indah dari peristiwa.

It was on Jan 22, hari mesyuarat agung n pemberian wang BRIM.  I am a form teacher this year, so I have to entertain d parent.
My task ended early, sebab Aida, came n helped me out.

I was about to leave when these two ladies came.
"Rindu teacher..."both of them said joyfully.
kita pun ber hugs n kisses la bagai..

"Sekarang pun jadi form teacher 4D, sama macam dulu. " one of them cakap. Automatically I remembered they were from my 4D batch. Hehe..

"Ingat x teacher marah kitaorang pasal yang tu tu?, tapi sekarang kitaorang dah baik teacher".. dia cakap lagi.
Saya kerut kening. Yang mana ni?
Mereka cerita, ohhh yang ini.. 

Saya pun menyesal juga marah2 begitu. Hahhaha..
I told them I was sorry for all unkind words I hurled back then.
Mereka ketawa n kata, bagus juga kena marah baru diorang sedar.
Serius, tu ayat diorang ye...

We parted amicably I guess.
promised to keep in touch and all.

On second thought, kot ada budak 4D tahun ni buat perangai cenggitu..
entah... instead of marah2 saya akan ...

Entah...