Sunday, February 01, 2015

4D: 2015

9 girls 14 boys.
Korang agak???

1st day - told them do's n dont. Ubah meja. Banyak komplen. Turned on my muka askar mode. Diam

2nd day - task lists for gotong royong- banyak komplen- turned on my muka askar mode. Diam.

4th day - checklist - "ehhh kita x sempat lagi teacher, sebok sangatttt" -turned on my muka askar mode - zupppp terus siap.

5th day - gotong royong- beyond expectation. 3 absentee ONLY. a miracle!

2nd week
Class: ticer .. ticer.. ticer.. jgn marah.. jam pecah jatuh kena tiup angin.
Me: Kelas lain tak jatuh pecah pun. Korang gantung kat mana?
Class: Kat situu (tepi whiteboard).
Me: Jam tu harganya  RM13.50 je, saya bagi free je, now it costs RM1 each.

Semua hulur duit singgit.
Took out few things I bought from Ikea n Daiso, Chiew bOokstore

Me: Chess set -RM20, baskets RM 5 each, pitcher RM4.90, stands RM2.50 each, mirror RM2. Semua pun barang murah saja n free of charge. Tapi kalau pecah atau rosak, semua orang bayar singgit sorang. Faham.
Class: (angguk2 n jeling kawan , " tu la ko, kan aku dah cakap")


3rd Week.
Girl: Ticer.. ayah saya dah marah, asyik beli pen je..
Me: Kot saya pun marah juga, mana pen awak..
Girl: Kena curi, diorang tu... yada yada..

Me: Takder tempat lain untuk pencuri.. ke neraka juga sudahnya. Is that where u want to go?
class: (tunduk.. one boy letak kepala atas meja n tidur)
Me: Yang tidur masa sekolah ni kenapa? Asal orang bagi tazkirah je tidur, memang nak kena eh..

Then this story followed.
I  learnt that one of d parents lodge a police report on Friday, regarding d quarrel of course.

Then followed by one of d kids provoking others, bergaduh, kerusi patah, cermin pecah. Tak boleh nak kutip sorang singgit, yang pecah dan patah tu kelas lain.
Tak sempat lagi nak bercakap dengan yang provoke tu.
Tak habis terkejut  lagi:(


Have u ever come accross the term Duty of Care?
HONESTLY, on my part, I've tried my level best to fulfilled my obligation.

Kalau bulan November nanti, semua barang dalam kelas ni selamat, d kids sihat walafiat in one piece, tingkap tak pecah, pokok bunga tak mati kering, meja tak patah...

Saya akan calonkan diri sendiri untuk jadi Warden Penjara.
It is going to be an interesting year.

Can't wait!


No comments: