Thursday, February 05, 2015

5.2.15- Cerita Dua

Sewaktu saya mengemas, seseorang menalipon.
Dia pernah menalipon saya pada 15 Januari 2015.
Saya ingat panggilannya sebab dia bercakap bagaikan dia Perdana Menteri Uganda.
"Kalau tak ada dokumen tu kita tak akan bayar ye", tinggi budi bahasanya.
Dia beri saya e-mail peribadi sebab dia nak cepat.
faks pejabat sangat unreliable katanya.

Sebagai babysitter, kalau saya berkira sangat pasal wang ringgit, mungkin sekarang saya dah ada banglo 8 tingkat mengadap Laut Cina Selatan.

Saya balas e-mailnya pada hari yang sama, beserta dokumen n penerangan.
Saya fikir dia betul2 mau bersegera.
Dia x balas. Tidak acknowledge pun email itu.

Pada masa yang sama saya kirim e-mail pada kawan di Paris, dia balas. Jadi email tu memang tak ada masalah. Mesej dari groupon pun hari2 saya terima.

Tiba2 hari ini dia talipon dan suruh saya scan dokumen sebab it was too late now n yadayada...

Hello? Scan is so yesterday. I dont even see one in 15 years.
Pergi la ke cyber cafe dia cadangkan.. sebab nak cepat it was 4 months delayed, dia cakap lagi.

I sent on d same day u requested, but u never reply, now what was that? Saya tanya..
Dia kata dia berkerja di luar kawasan.
Come on... u can access ur email ANYWHERE. saya beritahu dia, in case dia baru lahir semalam.
Haha...

I will send by post, saya tegaskan.
Dia jawab lagi dan lagi, mungkin dia betul2 yakin dirinya ialah Perdana Menteri Uganda.
ok bye. Saya akhiri perbualan.

Dulu masa muda2 saya cukup takut bila berselisih pendapat dengan orang.
Sehinggala satu hari saya menjadi invigilator untuk peperiksaan ACCA di sebuah kolej di Damansara. Sewaktu itu tahun 95 atau 96.

Saya pergi dengan Kak X. Saya dah lupa namanya.
Sewaktu hari pertama kami berjumpa dengan admin, they assured us that their cafe served halal food n said everything is on them.
D operator r non muslim, so we went down sebab nak hormati pelawaan orang je.

Turned out, on d next meal, d food operator accused us of not paying d meal.
Bising kotttt..
Saya pasti bila bab makanan as a muslim, kita tak mau ada perbalahan..

"Kita bayar je la kak..." saya cakap bisikk..

Tapi Kak X pergi kat orang tu and jelaskan semua. Berjawablah jugak diorang.
Amikk kau... Kak X spiking berabuk..
Later, d admin interfere n everything was settled.

"Zan, it is not about d money. Jauh2 mak bapak kita hantar belajar sampai oversea, jangan kita biarkan orang pijak kepala kita".lebih kurang gitu Kak X cakap, lama dah... mana nak ingat sebijik2.. Tapi bab money n oversea tu memang saya konfem dia sebut.

She was oversea graduate.

When I dealed with difficult people, saya memang ikut pesan Kak X.
I was labelled as macam2.
Ada yang rajin bawak mulut ke sana sini.
It was least of my worry.

This time around, money is not everything.
tapi yang layan orang macam doormat, pas tu ada hati kasi personal email, kengkonon nak cepat n tidak pula dibalas.
Perghhhh...

tinggi betul konfidensi ko dik...

No comments: