Wednesday, February 18, 2015

what matter most in friendships

Saya cuba nak ingat dah berapa tahun saya duduk sebelah Kak Sal.
11, 12, 13 tahun kot... entah...



All these years, sometimes we dont share much.
Not as much as before.
Old age make me more reserved. Hah?

I dont belong to d whatsapp group either, sebab saya xder sematfon, so ada communication gap di situ. She knows all d going on, but I dont,  naturally she will be much at ease with others.
Not that I m complaining.

When people told me, her daughter met an accident, saya tipon pun dia x picked up.
Saya minta nombor talipon dengan Kak Zah.
Tapi...

"Sama la nombornya... betul ke ni kak?" saya tanya kerut dahi..
"Semalam baru akak whatsapp nombor ni, dia balas"..Kak Zah cakap.

Ooooo... nombor tu dia guna untuk whatsapp je kot. Saya kirim sms juga.
Dia balas dan beritahu dia di hospital.

Bila saya balik ke rumah, charged tablet, nampak satu lagi mesej. Dia minta saya kirimkan latihan pelajar yang belum bersemak. Saya pergi ke sekolah semula, ambik semua tu.

Hari itu hari Jumaat.
Pagi Sabtu saya kirim mesej, saya dah bawa latihan tu, tapi saya bengkok. Kalau larat petang nantinya baru saya datang.

Tapi petang Isnin baru saya sampai.
Mereka sekeluarga baru keluar dari lif.

"Eh...".. terpempan..
"Akak dah kecik sikit kan?" Kak Sal tanya dengan ceria.

Betulla dia dah kurus sikit. Dahla anak dia broken her leg, suaminya pula patah tangan 2 hari sebelum tu, I wonder, how she managed all these.

Sambil menunggu suaminya dan adik iparnya datang, kami berbual2.
Anak2nya saya kenal sejak mereka kecik lagi, jadi dah biasa.

"Sorryla kak, kita x datang lebih awal.." serius saya rasa bersalah..
" Awak kot bengkok... kita faham", Kak Sal cakap.
"Kita nak call, tapi xder kredit kak. Baru tadi g bayar hahaha.." saya beritahu.
"Sama... akak pun xder kredit juga.. tu yang tunggu line internet baru whatsapp". Kak Sal cakap sambil ketawa.

Gaji ribu riban.
kredit talipon pun xder.

I guessed that what makes us bonded. Kot talipon x angkat, mesej x reply kitaorang tak pernah berkecil hati dan bersangka buruk.
Either kredit xder atau talipon tu tak tau letak kat mana.

Kalau dah janji tapi x datang, either sakit, lupa atau ada kecemasan.
tak pernah ada istilah sengaja.

Buruk sangka memang sangat buang masa sebenarnya.
Saya suka Kak Sal hahhahah.


No comments: