Tuesday, March 31, 2015

Don't wait until tomorrow katanya...


 If you're mad with someone and nobody's there to fix the
situation...
You fix it...
Maybe today, that person still
wants to be your friend. And
if u don't, tomorrow can be too late

If you're in love with somebody but that person doesn't know...
tell her/him.
Maybe today, that person is also in love with you
And if you don't say it, tomorrow can be too late..

If you really want to kiss somebody... 
kiss her/him.
Maybe that person wants a kiss from you, too
And if you don't kiss her/him today, tomorrow can be
too late...

If you still love a person that you think has forgotten you...
tell her/him.
Maybe that person have always loved you. And if you don't tell
her/him
today , tomorrow can be too late...

If you need a hug of a friend...
ask her/him for it.
Maybe they need it more than you do. And if you don't ask for it
today,
tomorrow can be too late.

If you really have friends who you appreciate... 
tell them.












Maybe they appreciate you as well. That if you don't and they
leave or go
far away today ,tomorrow can be too late.

If you love your parents, and never had the chance to show
them... 
do it
Maybe you have them there to show them how you feel. That if you
don't and they leave today, then tomorrow can be too late.

Monday, March 30, 2015

sakitnya tu di sini:( part 1

I was typing something, when I noticed d notes I scribbled in d yellow book.
I remembered it was a pin drop silence when dat particular person uttered those words. I kind of forget it, until saya buka buku nota tu sekejap tadi. Even when I transferred those words into..... ( fill in d blanks), masih terasa auranya.

Itu kot yang pepatah Arab cakap, " what comes from d heart reach d heart, what comes from d mouth reach d ears".

That particular person cuma cakap, jangan mengata orang, walaupun dah berpisah, dan mulut kata maaf, tapi hati? Dia tanya. Korang tak payahla menjawab.

Honestly, bila saya dengar orang mengata dat particular person, saya rasa macam kagum juga. I wonder,  teket syurga memang dah keluarkan VVIP pass in advance ke apa?
Macam maksum sangat bunyinya.

Tak pernahke diorang fikir, sebenarnya cerita diorang tu akan sampai juga ke telinga orang tu. Dunia ni bukanla besar sangat, hidup pun belum tentu panjang.
Kalau Allah tarik nyawa kita petang ni, apa kita nak jawab kat malaikat mungkar nangkir nanti, selalu saya guna ayat ni bila diorang bukak thread dpn saya..
hahaha.. terus kena pangkah...

I know dat particular person is so strong.
Saya takut ada clash of d titan je... Mau saya duduk tercongok sambil makan popcorn.
sesekali ada drama, much welcome!

sakitnya tu di sini:( part 2

Mungkin akan tiba masanya saya dan the other friend tidak akan bercakap sehingga ke hujung nyawa kami berdua.
I know d time will come.. soon.
there is something indescribable which called HUNCH.

guessed it was root in something we talked about today.
we've talked about it before, he mentioned it casually then.
Last week to be precised, over d phone.

Nothing personal. The issue arises when somebody else buat drama petik memetik. Saya pun petik juga the other friend's innocence. I was being stupid, I know.
I shudnt say a word, n biarkan berlalu instead of buang karan  membacking kawan2. 
My bad.

And today I told him, how stupid his friend (read:norizan adnan) was when he said sometimes hatinya terasa n dia akan ingat sampai bila2. Panjang juga elaboratenya, cuak juga hati saya. Dia bercakap pasal orang lain...

"Weiii kita ada tak sakitkan hati?" saya tanya dan pandang mukanya.
Dia tunduk n ketawa kecil, tapi x jawab.
Trust me, I m quite gud at reading other's mind.

We did talk about other things as well. Tapi soalan yang tak berjawab tu juga yang kekal berlegar dalam kepala.

Because it reminds me on how fragile our friendships is.
It was build on the nature, "I should be nice to him/her"
Walau sedih, tersinggung, berjauh hati semua pun x pernah disebut depan2 sebab,
"Heyyyy I m NICE, you know".

Years later, we just realise.
we asked ourselves..

Why you keep hurting my feelings?
Why you keep suffocating me?
Why oh why you keep doing those silly things?
and.. you cant stand it anymore

All you need is...
Walk away.


Seeing he was so reluctant to answer.
I just knew.

The sign of mutual feelings.
Soon dear friend.
We will stop playing nice to one another.

Yess..
then you can tell the whole wide world
"I tried to be nice to her, but she is just so unnice. That is why I unfriend her".

That day will come.
Soon.

Sunday, March 29, 2015

Saturday, March 28, 2015

on being an ustazah

Korang pernah baca doa kat assembly?
I studied in co-ed school. Jadi x merasa nak baca doa, semua pun boys yang buat.

Keje pun kat co-ed school. Tak pernah dibuat orang pompuan mengetuai bacaan doa.

Since yesterday, I attended a camp.
all ladies.

I was appointed as Ketua Kumpulan, based on my dress. Boleh gitu?
So...

Today is our group turn to conduct morning assembly.
3 ladies akan jadi pembawa panji2, baca doa n for non muslim, pembaca word of wisdom.

My task was gegenais everything.
Unfortunately, no one wants to recite doa...

Stressss makcik tau.
Luckily Wid ada few du'as in her smartphone.

"tapi doa in Englishla.. bolehke" Wid tanya..

Belasah je la..
Sepanjang malam saya menghafal.
Fes taimer katakan...

My non muslim friend complimented on d english du'a.
My muslim friends asked, " memang du'a kena  bahasa Inggeris ke?".

Saya x jawab sangat.
Ustaz cakap Allah maha memahami.
Ustaz juga cakap, berdoa kena dari hati.

But then thanks to my friends.
tak pasal2 saya jadi setajah ticer..

Wednesday, March 25, 2015

Adik beradik balik holiday..

Our friend came back from Mecca on Monday. Dia masuk kerja on Tuesday.
Early in d morning dia dah kasi kurma pada semua orang.

"Tapi untuk kawan2 ada yang spesellll... Saya beli jubah untuk Jan", terus saya jerit..
"Yeayyyyyy!". Best betul... " eh tapi muat ke?" sangsi saya...

The thing is, saya memang x boleh pakai Jubah ready made sebab beli la10XL pun , mesti senteng. Diorang ni sukat saiz jubah kat badan miff ke apa kekdahnya?
Sentap.
Our friend tu kata, ikut nasibla.. kalau x muat dia suruh bagi la sapa2.
Sentap....

Pagi tu agak bizi. Atau yang tepat saya bajett Bizi..
Was talking to d other friend (sebab gigih dia miscalled banyak kali, so I guess he might be in a dire need) when he came, n keluarkan segala maknika n asked me to choosE.

terus saya bagi talipon pada our friend tu, biar dia saja yg entertained the other friend. Saya sarungkan jubah.
Wah.... dah la muat, panjang pulak tu..
 I know, I look fatter, but ... jubah free kot.
 tu pakai dua lapis pun still muat. ambik n sent gambo pada the other friend ialah idea kawan tu. Hahhahaha
 He bought for d other friend too. Siap dia letak A,B,C n D senang nak pilih. Begitulah kasih tak bertepinya mereka berdua. Padahal kot berjumpa, kemain lawak kejam je..
By the way, I Think d grey ones suit my friend better. I dunno...
Our friend gave a pack of dates n nuts for the three of us. Since he asked me to divide equally, so I re-pack in ikea small container. So small, until Abang Bro had to eat some of d dates sbb x ble tutup..

There r some other goodies as well. Beria dia suruh ambil apa saja yang kiraorang..

"Rasa macam adik beradik balik Mekah. Adik beradik g Mekah pun tak rasa macam ni banyakkk ole2" Abang Bro cakap, sambil makan kurma lagi. He is right.. I felt d same way too.

"Laaaa.. rezeki. Tak taula ada rezeki nak sampai sana lagi ke tak", jawab our friend.

Mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kawan kitaorang tu.
Seronokkkk betul.

Tuesday, March 17, 2015

tipah n the boys

Bila adik beradik doblas macam2 ragam la..
to be frank, I do not think my mom beria sangat nak spend holiday staying at home.
She is an outdoor type.

But then again..
malas saya nak memikir panjang2.
In time like this, saya selalu ingat pesan ayah saya.
he was spot on then.

Enuff on that.
So now, I spent my entire holiday with d the bros.
Despite diorang bukan peduli saya ada atau tidak pun, but I guess, that is how my parents raised us.
Yang tua kena sayangkan adik2, jaga adik2.

It just that...
semalam I had extra class, bila balik penat sangat. Acho came home for lunch, kesian plak dia terpaksa masak sendiri. Saya makan sekali..

So this morning, before Arif went for work, he prepared brekkie for us.
Jo sapu halaman.
I fried ikan jaket n kacang panjang masak sambal for lunch.
Sambil basuh kain.

By noon, Acho came home. Ada kenduri pulak kat rumah kawan dia.
Cettt...

Btw, since last night, Acho dah marinated ayam. Rasanya malam ni dia akan masak.
In term of kerja rumah, knowing that all of us r working adult, tak pernah lagi kitaorang bertolak2.

At night, we watched tele together, sebelum masuk tidur.
Tak pernah lagi ada yang berbunyi siapa yang kena kunci pintu, tutup tingkap segala.


For me, when we treated our younger siblings with love and affection, that what you will get in return. If you respect them, you will be respected. Once you breached their trust.

U r dirt to them
A mere dirt.

Be good. Hiks..

Sunday, March 15, 2015

Congrats Madame Director

Somebody I know, was appointed as a director recently. The chair was vacated for quite sometimes, n there was someone chosen as the acting director.

Ms She (bukan nama sebenar) is shortlisted, but from d start d admin make it clear, seniority rules. Giteww..

The five of them, went for group interview. Saya potong cerita di situ. Kalau panjang2 nanti tau pulak Director kat mana.

Recently, in an event d upper echeleon congratulated her. She had no clue at all, considering her immediate boss, x cakap apa pun.

She told her circle of close friends, one of them began d CSI.
They r from various dept whom she met over various task she had to handle.
Mr He ( a head in his dept) said there was a case of admin sorok offering letter n d poor soul missed his/her career enhancement.

"Tenginnn.. nanti lama2 orang tau jugak. " saya mencelah. But again, I believe some people memang langsung tiada perasaan malu, especially those yang sorokkan sijil grooming saya tu haha. Whoever u are giteww.

Encik He, pergi jumpa HR, n minta copy, dia email pada semua dept, n post to dept whatsapp group. In a way, memang xder peluang la siapa2 nak sorokkan surat with d like of whatsapp, email n twitter.

"Do u think u deserved to be there? "macam biasa mulut saya tidak berinsurans.
Dia jawab, saya tanya lagi, dia jawab dan tanya. Kami berbincang.
Panjang.

It is such a huge responsibility.
Tapi Senator Wahid Omar ex CeO TM tu cakap, if we put 100% effort we can beat other's experience.
I couldnt agree more.

All d best Ms She.
proud of u big girl.

Friday, March 13, 2015

Bukan kita dah tua ke?

Saya tegur Abang Bro yang sedang berbual dengan kawannya.
Dua2 jeling. Muka ketat.
X kuasa saya nam sentap.

Setengah jam lepas tu saya terserempak dengan Abang Bro lagi.
Muka ketat lagi.

Saya tanya kalau kalau dia tak ok..

"Diorang removed aku dari whatsapp group" dia cakap.

Saya tak percaya. Boleh ke removed orang?
Abang Bro cakap boleh, sambil tunjukkan Samsung Note4 warna rose gold yang baru 2 hari isteri dia hadiahkan..Ada plastik lagi... hahaah

Saya tengok notification tU.
Hahahahhahahah
Ditulis self removed

Tak tahan saya ketawa.
"Bukan kita dah tua ke?" Saya tanya. Kami sama2 ketawa.

Cerita habis di situ.
Dengan usia beliau, segan saya nak korek2 macam Joyah Sport.
Whatever happen biarla berlalu.

Dah tua2 saya rasa x classy betul nak ambil tahu hal cenggini.
Saya harap janganlah saya terlibat dalam drama2 cenggini.

Saya malu. Ahhahaha


Thursday, March 12, 2015

It depends Anas (you know who u r)

Last year saya komen, people did not take me seriously.
I mean, come on..
When I said NO, there is no other meaning than kot ko buat jugak, jangan petik nama ai.. gitewwww.
Despite I said it loud n clear, cubaan test water   tetap berjalan dengan pengakhiran yang kurang baik.

Because most of my instruction was done via whatsapp, geeeezzz..

patutla.
My status is  when things get tough, the TOUGH goes shopping'
Like...
Come one Norizan Adnan

Honestly, status tu dah ada sejak azali. Saya tak tau orang boleh baca, until I saw it kat The Other Friend's smartphone.
Ye.. saya memang old school.

Hasil carian imej untuk my personality is who i am my attitude quotes

My 17-year-old kid put d quotes above as his status.
Phewwww...

Terus saya salute giler.
Kalau ada hati pun saya nak marah2 because he got less A than I expected , gilerrr..
tak berani ok.

Dearest Anas.
My attitude is also depends on who u are..
hahahhahah..

I know you could do better.
Wish u a sparkling bright future!

Wednesday, March 11, 2015

bayar yuran dapat cekelat Nips

Last year I did not pay any fee.
Protest!
Turned out orang lain pun sama...

But this year things look promising.
Saya pun gigih kutip yuran.

"10 orang pertama akan dapat Nips", saya cakap dengan muka selamba.
Diorang pandang2 dan sengih2.

I know.
Tak pernah dibuat orang.

"Teacher... diorang nak 10 nama untuk perkhemahan." Fiqah bagitahu, muka stressed. "Saya kena kumpulkan diorang dulu, nak ajar asas perkhemahan, ikatan semua. Tapi macam mana? Bila nak kumpulnya pun..?"

That's why, saya kurang gembira kalau orang kacau masa ko-kurikulum yang 120minit tu. Inilah masanya budak2 ni nak bina survival skills, thinking skills n leaderships skills semua tu.

But still, they managed to meet up sekejap.
Sangat sekejap.

Bunyi macam komplen di situ.
Berbalik pada daftar keahlian dapat cekelat Nips.

18 orang je yang daftar pun. Lagi sepuluh kata besok.
Ahli cuma 28 orang.

Awal tahun lepas 40++.
Mereka lari masuk Pengakap sebab banyak perkhemahan n Ujian Lencana.
Tahun ni mereka lari masuk Puteri Islam sebab ada senamrobik, peluang terbuka luas nak mewakili sekolah.

Tapi tahun ni senamrobik dah tak ada.
Mereka berhijrah pula ke Kadet Polis, sebab ada latihan menembak.

Nampak tak permainannya?

Tuesday, March 10, 2015

gula jawa rasa coklat! part 1

Honestly, I dunno what gula jawa is.
it is from Jamal Mirdad's song,
boleh tengok clip kat sini.
very entertaining
Saya bukan sengaja nak ambil tahu hal orang. Sangat kebetulan laptop saya broke down. Kawan yang memang saya harap nak bekap tak datang pulak. Jadi saya jumpa kawan no 2. Dia kasi laptop tapi tak kasi password. 

Sentap betul!
Saya pulangkan laptop, letak atas meja n terus kuar g makan.
Stressed giler...

Saya nampak pompuan itu dengan 2 lelaki sedang berbincang.
Of course I said "hi". Itu ajela. Saya x ramah sangat.

Sangat kebetulan, kawan no 2 yang kasi pinjam laptop tapi tak kasi password tu tengah maka  sensorang.
Bincang itu ini, dia janji akan tolong sehingga ke garisan penamat.

Dia pergi, saya pun tegur la yang 3 orang n berbual itu ini.
Yang lelaki itu tanya macam2, yang pompuan lebih banyak tersenyum.
Air yang mereka order sampai, saya minta diri.
saya beritahu I m behind time. Gitewww..

Kerja itu boleh selesai 5 minit je kalau laptop saya ok.
Tapi guna laptop orang, 15 minit kot baru selesai.
Kawan tu print kan, saya berlari ke bilik cetak.
notify orang tu orang ni, and prepared for d next day task.

Penat..
flat out.

bila malam nak tidur pun x lena.
stress



Gula batu rasa coklat part 3

Pagi ni, gigih saya berbisik2 pada kawan no 2.
Saya pendekkan cerita di sini saja.

Kalau hal ini tidak melibatkan Si Samuel Wilson itu, saya pun tak hingin  nak ambil pusing.
Samuel Wilson tapi bukan nama sebenarnya, sangat manis budaknya, tapi dia suka termenung.
Bukak beg termenung. Pegang pen termenung. Masa exam pun dia termenung.
Bila masa dah tamat, dia hantar kertas kosong..

Haishhh kau dah kenapa?
Saya minta dia buat, 4,5 minit lagi. Semua orang keluar rehat.

Me: Tadi sebelum ke sekolah ada ambil sarapan x?
Him: Tak. Takde makan apa2.
Me: Sudah... pergi makan dulu..
Him: tak apa.. saya boleh tahan lapar
Me: Jangan.. lambat lagi kita nak balik ni. Nanti awak jatuh sakit.
Him: Betul... saya boleh tahan..

Dia tak mahu keluar makan. Kebetulan ada girls bawa naik sekotak air, jadi saya minta dia beri pada Samuel. Saya bayar duit air tu, both of them cakap x payah. Tapi itu duit mak ayah mereka, takkan saya nak pau pula.

Kan saya kata budak2 ni manis orangnya.
Sesiapa saja yang kenal mereka, mesti rasa sayang.

Jadi, satu saja yang saya musykilkan dalam hati..
sewaktu mula mengejar cinta (baru) tak ada ke dalam hati,
waima sebesar zarah pun rasa kasih dan kasihan pada anak2?

Saya harap, yang saya nampak tu cuma delusional saja.
Saya harap, ada kesudahan yang baik untuk Samuel Wilson dan keluarganya.
Saya juga harap, Allah tak terbalikkan hati saya pulak.

Dan hati the other friend pun.
heh?



gula batu rasa coklat! part 2

d Alfred Hitchcock in me mula terfikir.

Tadi masa saya berbual dengan orang tu, ada 3 orang, tapi kenapa air yang sampai cuma 2 je?
And.... why oh why both of them chose a rare flavour.

Saya pusingkan balik pilem dalam minda. Its d 2nd time I bumped into them in 2 weeks. Its funny... something just don't click.

Saya kirim mesej kepada the other friend, "ayah samuel wilson tu keje apa?".
Sebab anak pompuan yang minum air rare flavour  tu saya kenal, Samuel Wilson namanya, bukan nama sebenar la kan.
lelaki yang dia berbual tu bukan suaminya.

cetttt.. x perasan pulak dah nak pukul 10mlm masa saya sent message tu. Tak semenggah betul bermesej perkara lagha malam2 hahahha.

Sedar x sedar saya pun tertidur.
Besok, sebelum Subuh saya checked message.

The other friend balas at ungodly hours.
The thing is, unless perkara tu antara hidup dan mati, it is n unspoken rule, we never contact one another at night.

If we did, it is better be important.

Jap...
dengar lagu ni pulak...



Saturday, March 07, 2015

Kambing golek!

Hahahhaha...
honestly, huduh betul duk bersembang sorang kat pintu, sorang kat pagar.
gamaknya satu kampung pasang telinga..

Jiran saya tu la... dia bagi salam pagi2 lagi.
Saya tengah buat kuih samosa, saya tanya dia nak masuk rumah x, dia kata tak nak, dia nak cepat.
Tapi dia ada berita gumbira..

Saya berdiri di tepi pintu saja. Saya masih bersinglet dan pakai short Diadora, sebab ingatkan lepas siap buat kuih, saya nak berworkout seround dua. Lagipun kawan saya tu kemain pakai baju cantik, mesti sekejap saja dia nak cakap.

It turned out.. hhshhahhahhahahah.
KC was rejoiced in d morning over something. It was superb!
tapi by afternoon muka dia biasa je, sebab dapat surat transfer.
d staff berlari2 ke kantin n staffroom mengkhabarkan berita.
"Semua orang h├Ęppppi sangat", ayat kawan saya..
n everyone kind of remind everyone supaya tunaikan nazar nak buat pulut kuning n kambing golek semua tu. Hahhahah

"Sekali tu... tak sempat depa nak tunaikan nazar kambing golek,  malam tadi KC belanja kitaorang kambing golek" hahahhahah saya hampir ketawa bergolek, kawan saya pun cerita sambil ketawa keluar air mata.

Saya ambil yang kelakar je la. Whatever she did to her staff was least of my concern.

But then, saya kagum betul dengan orang yang sanggup nazar itu ini kot boss bertukar. Saya ada dengar, n bila orang pelawa saya makan je.
Cuma kadang2, saya tak faham apa signifikannya meraikan pemergian seseorang dengan rejoice macam tu.
Unless the boss defamed you, belittled your contribution to d organizations n find faults in everything u do n using u to d max, else, trust me , it such a waste of money.

Satu hari, ur turn will come.
As long as kau jangan aniaya orang bawahan, buat kerja sehabis baik, pergi la kemana pun.

Dan jangan konfiden sangat cakap..
Cuba awak tengok saya ni, ada awak dengar orang cakap pasal saya? 
Lepas tu super konfiden jawab sendiri..
Tak ada kan.....


All d best gitewwwww

Friday, March 06, 2015

Asalkan jadi hahhah

1. I wrote about it somewhere in d blog. Mereka masukkan nama saya dalam komiti. Saya x suka, tapi...
I missed a few meetings sebab saya banyak show. Heh?
A year later, baru saya dapat peluang hadir n sumbangkan buah fikiran.
Mereka x suka...
Diorang tukar bendahari komiti lepas tu. Either bendahari tu stress or memang d whole lots tak mau saya bertanya macam2 lagi.
Second meeting ended up saya komplen lagi.
Lepas tu diorang buat meeting hush hush. I wasnt invited.
Great!
Tiba2 ada orang lain yang lebih kerekk. 
Dia kira semua lebihan collections n arahkan d komiti rectify d situation. 
Same thing which I complained before. Only this time, saya duk tepi n jadi penonton. Gigih diorang bergossip. Yang gigih kasi cadangan dulunya, cuci tangan.
whatever it is, I m glad someone realised, duit orang walau satu sEn pun, tetap hak orang juga.


2. Seriously, kecik besar, kecik besar je dia ni saya tengok. Jie cakap, jangan salahkan a person, just attitude je.
Yang saya nampak, dia ni konar baring banyak sangat. Effort memang ke laut dalam, tapi ada hati nak cakap macam2.
 Last Friday, gigih saya beritahu "like hello? Dari bulan doblas okehhhh... ". Alhamdulillah, dia naik hangin. Hahhahhaha...
Bersungguh dia marah. Dia kata itu bukan tugasan dia. Konarrr banyak sangat,  Bersungguh juga saya plan strategi.
I can read move dia, thats why I have multiple strategies.
Kalau harap dia punya effort, harapan memang gelap gulita.
Gila la kalau saya sanggup buang karan nak dengar orang maki2, tapi hasilnya NIL.
Few days ago, saya tengok few people, bergerak maju ke hadapan.
I was there, tapi buat muka seposen.
Finally, today, yang saya komplenkan tu telah dilaksanakan.
Dia tersenyum bangga. Padahal dari yg saya dengar orang lain diskas tu, no one mentioned nama dia, instead ada orang lain yang took over.

Hari tu masa marah dia membentak, "Norizan, datang jumpa saya".
Saya tak pergi. No point. Unless u issue a black n white directive, n I'll make sure u'll regret it. Saya cakap dalam hati. 
Ada beberapa hal saya memang tak mahu bertoleransi. No way!
This morning, dia panggil saya Ijan. Nadanya pun mesra alam.
Hahahahahhahaha...
Saya tak kisah. Panggil nama apapun saya ok. Asalkan jangan konar baring lagi.


Saya selalu beritahu d kids,
I always have their best interest in mind, on both account, thats how far I would do for them.




Thursday, March 05, 2015

swan kaler biru

A kid gave me a tiny table lamp, ada tulis I love U, on Teacher's Day last year.
It is  beautiful, d fact dia kasi ngan bateri sekali tapi tahun ni baru saya perasan, is really something.

Sebenarnya saya x berapa suka dapat hadiah perhiasan meja. Meja saya dah cukup serabut tanpa aksesori, but as always, keikhlasan hati tu yang saya kenang sampai mati.

Bila keluar SPM result, dia just dapat C+, sedangkan kawan dia yang saya rasa agak kurang berkebolehan berbanding dia dapat B.
Kalau ada yang dapat A+, saya pengsan kot..

Tapi saya sangat terkilan.
My fault, maybe kalau saya drill dia lebih sikit..
Jadi saya belek2 hadiah pemberiannya. Hati saya tambah sedih..

Ooo ada sepasang swan rupanya. Comel je.

"Kenapa angsa selalu jadi lambang cinta?" saya tanya pada kawan yang bizi belek henfon tak sudah. Cemuihhhh..

"sebab dia selalu berpasangan, berdua2, nampak cantik, berenang, pas tu dari jauh nampak biru je," dia jawab gitu kott..

"Angsa bukan putih ke?", saya tanya. Konpius makcik.

"Air tu la yang biru.., Haihhh ", tetiba plak dia marah...

Cetttt... ayat x jelas, pas tu marah pulak hahhahah...

Mungkin saya pun macam tu juga. Mengajar x cukup jelas, pas tu bila d kids queried, snapped pulak. Hmmmmm...
Terus diorang dalam kegelapan sampai sudah.

Saya sedih.
sangat-sangat.

Tuesday, March 03, 2015

Bertahun terlewat.,,

Tajuk entry macam cerita drama tahun 70an.
hahahhah mushy!

As usual saya fikir panjang sebelum tulis. Kenangan untuk hari tua. Kalau panjang umur kami berdua nanti.
Kalau tak?
One of us will read it n flashback, once we used to have quite a errr mushy talk? Hahahhaha.

I used to worry kot orang jatuh sakit while we were ferrying kids. So I ll make sure everyone had meal on time.
The problem with people kenkadang taim tu la dia x mo makan..

"Jangan... dia makan lain sikit", kawan2 lain cakap. hahhahaha
Saya bukan berani sangat nak cakap lelebih. Kalau tanya orang x mo jawab, saya xkan tanya lagi. Nanti diorang ingat saya kepochi pulak.
We r not that close afterall. Dia selalu build distance ngan every one,
saya peratikanlah hahahhaha
 Jadi saya assigned sorang kid saja suruh tengokkan.

I have written about it here though.

Tiba2, 4,5 tahun kemudian (last month to be exact),
dia pun cerita what kind of food yang dia suka, why sometimes dia x mo makan certain food prepared by certain cook.
why this n why that.

Bukan dah terlewat ke semua ni.
Considering...
Dia dan kawan2nya telah membakar jambatan dengan saya awal tahun ini..

Hahahhaha peribahasa terjemahan tu.
Cekelat kot dah cair, x kan sama bentuk asalnya lagi..
Hahahhahah ini pun terjemahan juga.

Tapi cekelat whatever form is still sweet. 
In friendships, I really wish n strive to be like chocolate.
I might  turn into different shape n form, depends on how u treated me in d past but I will always be equally sweet.

Sebab hidup ni pendek sangat sebenarnya nak sentap menyentap, mengadu domba dan sindir menyindir.
Tak de apa yang nak dikejarpun. sudahnya kain putih 4,5,6,7 meter tu je peneman kita nanti.


All d best mate!


Sunday, March 01, 2015

evian n zara

Gigih kan saya sampai pukul 8 pagi, n acara start pukul 10.30a.m.
Sorry..
tu  gambar a day earlier.
gambar hari  kejadian, x brp nak ada. Kerja kott..

my task kat hujung acara. So pepagi tu saya dengan tidak bersalahnya jadi penyambut tetamu. self-appointed kekdahnya..

Tapi I do not know sitting arrangement, it seems no one ushered d guest. So saya tanya kat floor manager.

FM: tu x penting. Skrg pergi cari Evian 2 botol.
Me: Mana nak carinya? Ini Tapah je kott..
FM: KO CARI SAMPAI JUMPA!

Saya rasa nak tendang dinding je. Tapah je kottttt... Sapa je yang minum ayo Evian kat sini.

"Ada.. saya pernah jumpa" Sunita cakap. Jadi kami pergi cari berdua. Masalahnya masing2 tak nak drive, sebab sayangkan parking, karang azab nak cari parking dah..

"Habis tu nak pergi macam mana?" Sunita tanya..
"Kita tumpang orang je", nampak x idea saya memang sangat penjual ikan.

Luckily we saw a burgundy car was approaching n d guiders came down. Dengan x bersalahnya kami minta pemandu tu hantar ke kedai. Sunita yang tunjuk.

Dari satu kedai, ke satu kedai, semua x ada. Tapah je kott.. Last2 Sunita tanya kat passersby n that fella cadangkan pergi 7E.

"Tak perke dik?. Menyusahkan adik sangat ni", saya cakap ngan pemandu. Budak baru habis SPM rasanya, mak dia guider juga.

Kalaupun ada dalam hati dia nak melawan, terus kesian kot.. hahha..

Sampai kat 7E (which is quite far considering ada jalan tutup), betul2 tinggal 2 botol je ayo Evian. Gigih kitaorang suruh restock. Airnya harga RM5.60 each. Kitaorang ambik cekelat kisses 2 pack, untuk pemandu. Altogether RM33. Dengan harapan boleh claim semula. Hahahhaha

When I handed d drinks, d FM looked relieved.

I went to d protocol big n burly man n said, "cakapla awal2 ni kan Tapah je kott".
"Memang ada dalam protocol", he replied seriously.

ooooo next time if I were in-charge of any event with royalties, I will keep it in mind.
even they request only yellow roses for coffee table.


Kat Tapah mana nak cari yellow roses?
Luckily d FM managed to ask a troop from Kinta to bring along.

At 11, the Sultan's consort arrived

Stunning n so graceful.
We were in awe.
seriouss...

I stood beside Sunita, harap sangat ada orang tolong snapkan gambo kitaorang ngan Tuanku Permaisuri Zara. Hahhaaha
Tapi tiada..


Gambar Zana ada pulak.
Di sebelah Zana tu Ayong. X aci..
Look at d Permaisuri. Manis je muka dia.
Saya pasti memang dia baik orangnya.
Ada je dignitaries yang buat muka sentap bila jumpa rakyat marhaen.
So x classy.

Glad our newly install permaisuri, dahla dapat first class degree (penting!), cantik pulak tu n sangat mesra rakyat. Proud being Perakian.

Cuma ye la...
gambar xder..

Sudahnya berselfie berdua je hahhaha
Like me, maybe Sunita pun akan terus ingat peristiwa mencari Evian  dan x der gambar ngan Tuanku Zara sampai ke akhir hayat hahahhahahha