Wednesday, April 29, 2015

Jangan kecewa....

I wished I could say that... Tapi I dunno how to do it without hurting his/her feelings.

Dear you,
Given time we could be the best of friends.
Given time, you will know all those things meant nothing to me.
Nothing..
If only I know how, I would love to give up everything.

The time will come.
Meanwhile, please do not hate me.

Kengkawan:(

Tuesday, April 28, 2015

Sungai Siput?

I used to envy Jie's life. He travels a lot.

Now having a glimpse of his life, serius saya tak suka...

Last week I drove all the way to Kulim. On my way back I drove up to Guar Chempedak before braving d pouring rain heading to #18.

The next day, I drove up again. Going for Charity Run in Bagan Serai. 
Sleeping in different bed, no matter how comfy it is, just not my idea of fun, sejak dahulu kala lagi.

Today, another meeting up north. 
While I don't mind attending d meeting, d idea of driving makes me shudder (?). 

How I wished I would have personal driver.
(Note: takat kereta cap ayam kot nak ada driver, huduh sangat rupaya ye norizan)

For 2 days, I spent all my free time marking n preparing for worksheets to be left when I am away. That's alone is so exhausting. I did not have much time to do other things at my workplace. 
Bila penat, fius pun cepat terbakar. If u know what I mean...
It is really not good for my career.

Top of all, I didnt spend my time talking to my mom or my brother much lately. We did not makan or watching tv together, because by the time I came home, I was flat out.

This is terrible, horrible!

To make matter worst, dah sampai jauh2 ni boleh pulak ko tertinggal, charger?
4,5 years ago I used to be quite an organised person. Before going anywhere, gigih saya buat checklist barang.

Tapi sekarang jangankan nak buat checklist, nak pack baju pun x berapa nak sempat.

I so need laptop charger..? Pronto!


Monday, April 27, 2015

Elehhhh....ngaku je la..

A friend cerita kisah her spouse was seduced by a certain errr... divorcee. 
She showed d sms, printscreen and pics.
Saya sedih...

Oh... the other woman stays in my neighbourhood.

I called the other friend.
Partly sebab dia rakan seperjuangan dalam hal2 sebegini, and mainly nak suruh dia CSI

The other woman could not be identified by The other friend. Oookk.

Since our path was never cross lately, hari ni barulah kami terserempak. 
Dia miscalled sampai 4 kali sejak pagi.
Sesuatu yang tak pernah terjadi!

Saya tak sempat nak belek telefon pun.
Yang dia boleh pula bertelefon 
 Men!

Dia telefon lagi menjelang waktu solat. Hahahah

TOF: x apala.. aku dah jumpa dah barang yang aku cari.
Me: Apanya?
TOF: paperwork yadayada..
Me: Heh?  Telefon kita semata2 nak cakap tu je?
TOF: xxxxxx...
Me: Ok nanti kita datang...

When I see him, he was sulking a.k.a sentap. 
Memangla saya terkasar bahasa sikit.. ye la terkejut kot... tetiba je..
Bila tanya buat2 tak dengar pulak..
 I talked to d old friend who was also there just to give him space. 
Letihla sentap2 ni...

Gigih saya ambik hati lepas tu:(

We talked shop for quite sometimes, before masuk ke topic d divorcee tu.

Didn't surprise me when he asked, " mintala gambar perempuan tu"...

Nampak tak permainannya?
I never buy a bit bila dia kata dia talipon berkali-kali sebab nak tengok paperwork. 
Heh?


MEN!

Jangan harap...


Saturday, April 25, 2015

korang pernah menang cross country run?

Dulu saya tak pernah.

Tapi sekarang dah pernah. Hhahahahhahaha.. (Gelak evil).
The thing is saya minta tolong Sik (yes, that is her REAL name) amikkan gambo..

Look at d pic.
Over kau Sik!

Friday, April 24, 2015

I was 4k richer

Please note d past tense form.

Got several miscalled last Tuesday. I called back because it was a fixed line number, thinking that saya menang cabutan bertuah ke hapa.

No, it was not.
It was from Maybank asking if I have time to talk. Yeah rite... despite I tried to hang up, but I keep listening to d man with d spinning head, of course.

Him: Kesianla makcik tu nangis2 pagi tadi...
Me: Janganlah nangis... Tapi macam mana?
Him: Banyak cara sebenarnya..
Me: Ye.. tapi I dun even know where d bank is. It is very remote area.
Him: Saya tau puan berada di XXX berkursus....
Me: Ohhh ook... (cuak gilerr)... boleh tak awak check berapa baki akaun saya..
Him: RM4×××.××. Kesianla makcik tu.....
Me: Saya pun tak nak ambik duit orang. I'll b back on Thursday, so I 'll see u on Friday.


Perghhh..
Biar betul?
Tempat kursus tu betul.
Baki tu pun betul.


Petang tu melilau kawan saya carikan bank. Ye baki yang disebut tu betul. Tapi... kalau saya transfer ke akaun orang tu, konfemke duit tu sampai ke tuan punya? Wujud ke orang yang telefon tu, entah2 tu scam ke hapa..
Saya pun takut juga kena tipu.

On Thursday saya sampai rumah around 10p.m. Penat sungguh2.
Friday morning, I still debating whether ni sebenarnya betul2 or ada orang nak prank saya je, belated April Fool ke hapa.

I waited until after Jumaat prayer.
Asking to see a certain Mr J. He is REAL. I prayed no hidden camera anywhere.

I introduced myself, he took my ic n asked for my signature in a certain form.
Submitted d form to d lady next to my table. 

Oh.. I know her..

" tu la... bila diorang tanya kenal tak Norizan Adnan, saya rasa macam ticer saya.. Terus call sekolah minta nombor ticer sebab takder dalam sistem. Bila ticeR tak angkat talipon, saya call sekolah mintak nombor Cikgu Sharifah pulak"

Amboiiii...
Nampak tak betapa gigihnya Maybank staff kat Slim River ni?
Hahahhaha..

"Terima kasih puan sebab jujur", Mr J tu cakap sambil kasi termometer yang sebenarnya saya tak berapa reti nak guna pun.

Basically, semua orang kalau berada di tempat saya pun akan pulangkan duit tu.

Yang jujur sebenarnya staff Maybank Slim River tu.
Kalau mereka nak credited the 4k into their account pun boleh... 
but I believe they did not.
(I snap the pic but was told not to upload it)

"Boleh tak minta nombor talipon makcik tu?", saya tanya, testing the water.
"Tak boleh. Customer Policy." dia jawab tegas.

Now I can go galivanting around Slim River knowing d Makcik could never know, mana satu customer yang ambik masa 4 hari nak pulangkan duit 4k dia..

Sunday, April 19, 2015

Mungkin ada sesuatu Allah Taala nak tunjuk...

Bukan saya cakap...
jiran belakang rumah.

Honestly, dengan lalang yang dah separas pinggang, saya memang stress. Dah 2,3 kali saya call Pakcik minta potong rumput, tapi mesin dia rosak. Ada orang lain..
tapi...

Semalam petang saya start weeding kat depan.
Pagi ni, lepas cuci kereta, saya terus weeding pulak.

Saya cuci kereta sewaktu orang tengah solat Subuh kat surau, boleh agakla betapa subuh gelapnya saya weeding d grass pagi ni.

Jiran saya tu sidai kain. Jadi kami bertegur sapa.

Me: Tahniah.. sekolah awak menang peringkat kebangsaan..
Her: Terima kasih Kak Ijan..
Me: KC ke pergi ambik anugerah?
Her: Tak... orang lain (xder sambungan)
Me: Kesian dia...
Her: Semoga dia muhasabahla. Mungkin ada sesuatu Allah Taala nak tunjuk?.

Okk... dan dia masuk ke dalam rumah.. pagi2 kan bizi..
saya tanya sebab Jiran lain ada kasi tau, on d day KC kena transferred, ada somebody asked her, " nanti anugerah tu tak dapatla g ambik ye?".
At that time KC dengan confidence cakap She will go.
Looks like Allah has a better plan.

"Boss Kak Ijan sekarang ok x?" tetiba jiran saya terjenguk semula.
"Sangat ok.. kerja terukla. Tapi dia x sakitkan hati kita", saya jawab dari hati.
" Mana2 pun kita memang kena kerja teruk juga, tapi bila sakitkan hati tu yang tak tahan kan?" jiran saya tanya n kami sama-sama ketawa kecil.

Nak memanjangkan cerita, memang tak pernah terjadi.

"Kak Ijan ni dah makan ke belum?" dia tanya.. automatically hal KC habis tak bersambung.

Saya masuk ke dalam rumah, cuci kain, bake fruitcake n habiskan mengaji sehingga juz 8, setelah laaaaamaaaa.... saya tak bukak quran.


Patutnya, saya pun muhasabah diri juga.
Kenapa saya masih x khatam sejak dari lepas Raya puasa hari tu. Ni dah nak masuk bulan puasa semulA.


Sekian.

scrabble team katanya...

Satu hari saya tengah berdiri tepi pintu, tunggu Nurul habis photostat. Ezazul lalu, muka tak berapa sihat n asked, "nanti ada pertandingan poem n scrabble, boleh x akak ajar poem saya ambik scrabble".

Part of me malas betul, sebab I have to finish reading a boring book n buat homework for intervention plan yang seumur hidup saya memang tak pernah n tak reti nak buat. To top it all, sejak jadi Ketua Derjah, saya memang tak berapa nak ada masa sangat since there r always activities I have to handle single-handedly.

Tapi he is not that fit, still, he came on weekends and went home at 6-7 almost every alternate day training budak2..
So I said yes dengan hati yang sedih,
tapi kalau saya yang handle Scrabble! Poem saya x reti.
Dia ok je..

(Note:  Later Fid took over the poem. Guess, it is what we call teamwork. If d chief (Ezazul namanya ) work harder than anak buah, everyone is willing to lend a helping hand.  Kalau awak banyak caci maki orang di belakang (tiada nama dipetik) u r all alone. Hahahha)

Padahal Scrabble pun takder..
Our immediate boss was supportive n sebab norizan adnan tak sabar, I talked to the new Chief Admin Assistant n she ordered it for us.

The scrabble sets sampai hari Rabu, petang tu juga d kids came for d training. First day only to get to know d tiles n premium squares. They were errr slow, teacher nya pulak hanginn je.

Thursday, individual practice because I have Cooking Contest Meeting.

Friday they trained until six p.m. Satu bingo pun tak dapat.. perghhh..

Saturday, training n timing.. First round teruk giler... 2nd round they improved tremendously. Bagus budak2 ni. By 12.30 noon, kepala masing2 pun spinning.
On 2nd thot, agaknya suara saya kalahkan latihan kawad kot coz twice, friends of mine yang kebetulan lalu suruh balik je.. heh?

Sunday - indiVidual practice.

Games hari Selasa.

Kepala saya pun spinning juga..

Friday, April 17, 2015

perlukah kau mencaras hari ke-2

"Ya Allah... sedapppnya ticer", Fiqa cakap bila saya cadang masak ehem2...
rahsiala kan..
 Tu our boss yang cadangkan, dia tengok kat Astro pukul 3 petang, katanya..

"I x penah makan ikan tu, memang sedap eh? " saya tanya balik...
"saya pun tak pernah.. tu punchline saya ticer", berani dia jawab cenggitu eh...

Yep.. we are having fun.

The not so "fun', when I talked to someone this morning. She nice, but I made a mental note not to mix around people who is bringing negativity. So to speak.

First thing in the morning, I contacted my junior yang sekarang jadi lecturer masak memasak katanya. He is willing to lend his expertise. Aminn...


I talked to the other friend n the old friend. As usual the other friend teased me mercilessly, but the old friend is such a doll...

Najwan, one of the students promised to send the fish to Fiqa's house.
"Napa x rumah ticer?" He asked..
Hehhhh ...

As for d 2nd teacher, well... My choice is Azuan.
Either him or no one. Sebabnya mudah je.. I dont want any excessive performance.
Minamalist, short n sweet.

Besides, I want the girls to have fun...
and use their Higher Order Thinking Skills a.k.a HOTS.

By having only ticer yang memang memasak tak boleh diharap ni, they definitely have to rack their brains!

Bukan takat HOTS je, memang they are 'hot' (on fire ) pun..

All the best girls hikkks

Thursday, April 16, 2015

perlukah kau mencaras?

Soalan untuk diri sendiri.

Couple of week ago, a friend asked if I could take d kids to Cooking Contest. Despite saya dan memasak memang not in d speaking term, I agreed but under one condition.

Dia setuju.

 Berlari2 saya kasi tau d kids, like their teacher, melompat2 la diorang gembira. Wakil sekolah katanya...

Today we had co-ordination meeting. I was d last one arrived. I knew no one.
Yang tu I dont mind, saya memang bukan species mesra alam.

Bila taim nak tanya apa2, gigih saya jadi the first. Saya tanya soalan gitu2 je..

Tapi diorang tanya..
1. Boleh tak bawak sorang lagi guru?
That question never come across my mind. Pertandingan masak untuk murid kot...
Diorang cakap theres a lot of things to bring, pottery, dishes, knives, flowers arrangement, skirting n what-nots.
Well... I did have experience bawa barang ke pertandingan memasak, Muat je dalam 3 beg besar ikea tu..
Terus saya cold feet.. diorang nak bawak apa sebenarnya ni?

2. Nak buat backdrop ke tak payah.
Duh! I though backdrop hanya untuk event, takat bertanding budak2, apa hal berbackdrop segala?
Boy.. I was wrong, diorang cakap, one of d contest previously, d school participant siap datang bawa lori bagai...

Duh...
makcik seteressss ok...
tu belum citer pasal kalori per serving lagi tu...
quadriple seteressss..

Memang macam ni ke diorang ni bertanding?
Honestly, masa mula2 tu saya ingat bertanding sesama unit beruniform., sungguhla saya tak malu mencaras Kadet Polis, Puteri Islam n sewaktu dengannya, padahal guru pemimpin diorang sepuluh kali
terer memasak.. hahahha..

If only I knew, guru pembimbing untuk program ni semua guru ERT. haishhh..
Anyway, motto Pandu Puteri ialah  SELALU SEDIA.

BE PREPARED we always be.
Come what may, d girls akan menempuhinya dengan gembira.

Thats what I'll make them to do, having fun!

COoking Contest..
Here we come!

Wednesday, April 15, 2015

blooms

 My sister, Angah loves gardening so much.
dia kirimkan pokok ni, which we thought a herb plant.

Turned out, pokok bunga..
cantik pulak tu..
Rasa macam duduk kat kemeren hailen pula:)

Tuesday, April 14, 2015

Ai, yu, patik, tuanku.

Well...
Seated on d front row, d only one donned in green while other put on blue attire was really .., errr... silly,dumbndumb

That was not d only silly thing I did.

I was asked, why others r not coming. I gave errr..
Silly, dumbndumb answer.
The one who chaired the meeting, was 'upset' n she wanted me to give names so that a show caused letter could be issued.

Oh no.. "they already told me d reason why",
another silly, dumdndumb on my part.

She was much more upset n, errr.. bashed Still in a graceful manners.
I mumbled, "ampun tuan", even though I am sure tuanku is not d right pronouns.
I didnt do my homework.
Another silly, dumbndumb act..

With a heavy heart, I did submit names to d rightful person, but with a bit explanation, I've tried to find replacement, to no avail.

While being a subject of royalty wrath was not pleasant at all, being disloyal to friends is something I always avoid at all cost.

Saya rasa nak nangis.
Well... it is a learning for norizan adnan.

Ok..
pass d tissue please...

On d bright side,
d seniors treated me very very well. They even laughed at my silliness n at d same time promised to give their 150% support.
One of them sent all d things I asked in a jiffy.

I mean..
like..

WOW!

I m game!

Saturday, April 11, 2015

sehari dua ni hidup saya kosongg...

Sedihsssss...
I did go out with Arif n mom. Tapi masih terasa kosonggggggggg...

Jadi bangun pagi, awal2 saya buka groupon.
2,3 jam juga saya ambil masa sebelum pilih dual powerbank RM38, multiorganiser RM35 dan charcoal grill set rege RM61.

Dah lama saya nak grill set tu, tapi di luar bajet, fes taim saya jumpa yang murah.. I called Baby, n dia la tukag orderkan..

Ermmm... hati saya masih kosong..

Pukul doblas gigih saya keluar ke kedai bakeri.
The thing is, dengan tak cermin mukanya saya offer diri nak bawak Guiders ke Pertandingan Memasak, padahal ramai lagi kawan2 saya yang memasak punyala terer... saya caras sebab Guiders tak dapat satu pun sijil daerah tahun lepas. Saya stress...
Now I need,  errr ramekins..
Saya dah google, tapi mahal sangat...

Kat kedai bakeri tu pun tak jual... sedihhhsss...

Guessed I really put my cheek on d sleeve, because d shopkeeper tanya what was I looking for. She dunno what ramekin is, so jenuh saya described before she got my points n came out with white 3" ramekins.

Saya beli 4 pcs je, harganya cuma RM3 each. Seronok punya pasal saya pun sambar fruit cutter, RM15 per box. Heh?

I had lunch@kfc, before proceed to carwash.
malas nak tunggu, kebetulan minimart 99 baru buka. Saya jalan kaki ke situ.

Dynamo 4.1kg cuma RM20.99 je, saya sambarla, sekali dengan sabun fab buku n ayo a&w root beer. Mamee chef pun, sebab entah...

Gembira betul hati saya dapat bershopping hari ni.
flowery ai tel yu!

I went back to carwash, stopped kat petronas to perform dzuhur prayer.
Even though I waited for 2 hours at d carwash, emosi saya sangat stabil..
gigih saya semak buku..

By 4.15p.m, saya terus balik sebab dah nak asar kott..
kereta masih x cuci. Budak tu kerja sensorang, manala dia nak sempat...

"Auntie jangan marah haaa"budak tu cakap.
Nak marah amende pun..

As long as I can go shopping (waima kat Slim River je pun),
Auntie okeyyy punya mehhh..

Tuesday, April 07, 2015

mangga muda

 Ni gambar hari  Senin. Nampak sangat saya dah nak sama saiz ngan oven.
 Mr Azhar brought mangoes. Siap ngan 2 perisa pencicah.. pedasss giler...
Diorang makan bertiga. Mereka kirimkan gambar ini sebagai bahan jemputan kepada saya yang sedang berkerja.

Cessss!!


Sunday, April 05, 2015

Pra-APC

"Awak... jomlah jalan-jalan ke taman" kawan saya mengajak dengan tak semenggahnya.
I mean... when we were much younger, x pernah pun kitaorang berjalan-jalan ke taman bagai.,
ini kan dah tua-tua ni..
Buang tebiat ke hapa?, saya cakap dalam hati...
 sebab dia nampak bersungguh sangat...

Instead, we stopped at d pavement and..
errrr talked..

Isunya, dia berkecil hati sebab masih tak dapat APC walaupun dah lama berkhidmat.
Dia cakap, she needs someone to share sebab kalau cakap ngan suaminya, biasala lelaki... haha?.
Bukan faham..
ok dia nangis, jadi saya tak ketawa..

Melihat airmatanya yang mengalir bagai manik putus karang
(peribahasa dalam warisan prosa klasik),
saya diam mendengar.
Honestly, saya pun tak berapa nak faham juga.
As far as I remembered, she was not after fame n glory.
Mungkin bila dah tua, hati cepat tersentuh..

Honestly, this is d second person yang bersedih sangat tak dapat APC. The first, upload status kesal-kesalan di efbi few years ago.

Yang first tu saya kasihan sangat, because she worked harder than everyone, but somehow due to her forgiving nature, there were always somebody stole d limelight. Of course, tu pendapat peribadi saya.
But then, Allah gantikan dengan few other rewards, yang kalau saya tulis, nanti korang tau pulak siapa, hahah.
Selalu saya ingatkan dia pasal 'rewards' yang kami semua separuh mati rebut tapi she managed to pass it not once, but twice on her first try.
Balasan orang yang jujur agaknya..

Yang ni I could not say whether she deserved it or not.
Jadi saya dengar saja, dan memohon Allah berikan dia rezeki yang berkat.

To be honest, ada few things about APC yang saya tak suka
1. Bila d upper echeleon cakap to justify pilihan yang salah, "rezeki masing2"
2. Bila si pemalas tapi dapat APC cakap, "dah orang bagi kita ambikla"
3. "Rezeki Allah bagi" katanya, masa menipu isi borang, bagi markah tak check, subordinate buat kerja kau tak monitor, tak tau ke Allah tu ada?
4. Bila orang queried why this people got APC, terus cop orang tu kemaruk nak APC.


Nope.
I never queried.
Orang lain yang tanya, saya tengok drama sambil makan popcorn je.

Kakak saya kata, kalau kita deserved tapi diberi pada orang lain yang juga deserved, tu baru namanya bukan rezeki kita. Cuba lagi.
Kalau kita deserved, tapi diberi pada yang undeserved, jangan risau, Allah akan ganti! Doa orang teraniaya, sangattt makbul.
Kalau kita undeserved tapi ambil juga APC (dengan menipu dalam borang SKT), percayalah, Allah itu sebaik2 pemberi balasan.

Takkanlah kita tak percaya dengan janji Allah kot?

Untuk sesiapa saja yang terbaca entry ini, jangan sedih pasal appraisal, promotion ke APC bagai. Patut lagi takut kalau selama hari ni kita termakan (gaji) yang bukan hak kita.

Sekian.



Saturday, April 04, 2015

Laa.. cuba la berkerjasama....katanya

Hahhahahah..
Last year I printed yearly schedule n kasi one each.
Bila taimnya.. only one turned up, n d rest instead of apologizing, siap argue pulak kenapa buat taim tu?
Hilang akal ke apa?
Nak argue, masa u got d printed materials, bila dah jalan, ko jangan bising,
 tak nak tolong..
errr boleh x cakap get lost?

Lepas tu hujung komplen..
kita ni takde xtvt ye..
hahahhahahaha first class act man..


dah awak berkira sangat masa, tenaga n wang ringgit memangla tak sedar apa yang orang buat...
Cuba sponsor 10k setahun, sahih awak ambil tahu apa program yang dijalankan.
Atau datang bertanya, "untuk program XYX ni, how may I help?"

Next, bila dapat invite, waaa mulut manis macam gula Melaka.
Eksaited sesangat rupanya
bila hari kejadian argue pulak.. kenapa buat weekend?

Perghhhh...
Tuanku Permaisuri  n other dignitaries pun boleh datang..
who r u again?
Hahhahahah...

Then come another event, bila divide task, tarik muka. Bisik2 tak mau buat.
Learning from experience, saya cuma cakap, "okla... d kids will do it".
Saya dah tua, x kuasa nak bising2.
Dia buatla sudahnya..

But now, it seems ada skrip baru.

"Laaaa cubalah berkerjasama. Ni asyik buat hal sendiri je".
Hahahhahahahahha.

1. Bagi schedule, x baca
2. Sampai tarikh program buat2 terkejut, argue itu, justify sebab tak mau menolong
3. Bila bagi task sama rata, tarik muka
4. Tergamak pula cakap tak mau buat

Now u tell me, if you were in my shoes,

Sudi tak awak berkerjasama dengan saya?
hahhahahahhah




Friday, April 03, 2015

mentor is on diet..

First meeting we had nasi lemak fix. We planned to make it our ritual, but then the schedule keep changing.

I was taken aback when was told we would have second meeting today.
Since they had mentioned they like games, I kind of toying d idea of playing tuju kasut ke tuju tin. But then, on short notice memang tak dapek la makcik nak nolong eh..

It was only 20mins, too short.
Macam tak best sangat kot...

By the way, I've told them kerja makcikk sangat seteressssss, so I need this mentor-mentee meeting to be fun n stress-free. No yacking, walloping segala...

Here it is today..





Nampak sangat muka budak2 tu seteressssssss