Friday, April 24, 2015

I was 4k richer

Please note d past tense form.

Got several miscalled last Tuesday. I called back because it was a fixed line number, thinking that saya menang cabutan bertuah ke hapa.

No, it was not.
It was from Maybank asking if I have time to talk. Yeah rite... despite I tried to hang up, but I keep listening to d man with d spinning head, of course.

Him: Kesianla makcik tu nangis2 pagi tadi...
Me: Janganlah nangis... Tapi macam mana?
Him: Banyak cara sebenarnya..
Me: Ye.. tapi I dun even know where d bank is. It is very remote area.
Him: Saya tau puan berada di XXX berkursus....
Me: Ohhh ook... (cuak gilerr)... boleh tak awak check berapa baki akaun saya..
Him: RM4×××.××. Kesianla makcik tu.....
Me: Saya pun tak nak ambik duit orang. I'll b back on Thursday, so I 'll see u on Friday.


Perghhh..
Biar betul?
Tempat kursus tu betul.
Baki tu pun betul.


Petang tu melilau kawan saya carikan bank. Ye baki yang disebut tu betul. Tapi... kalau saya transfer ke akaun orang tu, konfemke duit tu sampai ke tuan punya? Wujud ke orang yang telefon tu, entah2 tu scam ke hapa..
Saya pun takut juga kena tipu.

On Thursday saya sampai rumah around 10p.m. Penat sungguh2.
Friday morning, I still debating whether ni sebenarnya betul2 or ada orang nak prank saya je, belated April Fool ke hapa.

I waited until after Jumaat prayer.
Asking to see a certain Mr J. He is REAL. I prayed no hidden camera anywhere.

I introduced myself, he took my ic n asked for my signature in a certain form.
Submitted d form to d lady next to my table. 

Oh.. I know her..

" tu la... bila diorang tanya kenal tak Norizan Adnan, saya rasa macam ticer saya.. Terus call sekolah minta nombor ticer sebab takder dalam sistem. Bila ticeR tak angkat talipon, saya call sekolah mintak nombor Cikgu Sharifah pulak"

Amboiiii...
Nampak tak betapa gigihnya Maybank staff kat Slim River ni?
Hahahhaha..

"Terima kasih puan sebab jujur", Mr J tu cakap sambil kasi termometer yang sebenarnya saya tak berapa reti nak guna pun.

Basically, semua orang kalau berada di tempat saya pun akan pulangkan duit tu.

Yang jujur sebenarnya staff Maybank Slim River tu.
Kalau mereka nak credited the 4k into their account pun boleh... 
but I believe they did not.
(I snap the pic but was told not to upload it)

"Boleh tak minta nombor talipon makcik tu?", saya tanya, testing the water.
"Tak boleh. Customer Policy." dia jawab tegas.

Now I can go galivanting around Slim River knowing d Makcik could never know, mana satu customer yang ambik masa 4 hari nak pulangkan duit 4k dia..

No comments: