Sunday, April 05, 2015

Pra-APC

"Awak... jomlah jalan-jalan ke taman" kawan saya mengajak dengan tak semenggahnya.
I mean... when we were much younger, x pernah pun kitaorang berjalan-jalan ke taman bagai.,
ini kan dah tua-tua ni..
Buang tebiat ke hapa?, saya cakap dalam hati...
 sebab dia nampak bersungguh sangat...

Instead, we stopped at d pavement and..
errrr talked..

Isunya, dia berkecil hati sebab masih tak dapat APC walaupun dah lama berkhidmat.
Dia cakap, she needs someone to share sebab kalau cakap ngan suaminya, biasala lelaki... haha?.
Bukan faham..
ok dia nangis, jadi saya tak ketawa..

Melihat airmatanya yang mengalir bagai manik putus karang
(peribahasa dalam warisan prosa klasik),
saya diam mendengar.
Honestly, saya pun tak berapa nak faham juga.
As far as I remembered, she was not after fame n glory.
Mungkin bila dah tua, hati cepat tersentuh..

Honestly, this is d second person yang bersedih sangat tak dapat APC. The first, upload status kesal-kesalan di efbi few years ago.

Yang first tu saya kasihan sangat, because she worked harder than everyone, but somehow due to her forgiving nature, there were always somebody stole d limelight. Of course, tu pendapat peribadi saya.
But then, Allah gantikan dengan few other rewards, yang kalau saya tulis, nanti korang tau pulak siapa, hahah.
Selalu saya ingatkan dia pasal 'rewards' yang kami semua separuh mati rebut tapi she managed to pass it not once, but twice on her first try.
Balasan orang yang jujur agaknya..

Yang ni I could not say whether she deserved it or not.
Jadi saya dengar saja, dan memohon Allah berikan dia rezeki yang berkat.

To be honest, ada few things about APC yang saya tak suka
1. Bila d upper echeleon cakap to justify pilihan yang salah, "rezeki masing2"
2. Bila si pemalas tapi dapat APC cakap, "dah orang bagi kita ambikla"
3. "Rezeki Allah bagi" katanya, masa menipu isi borang, bagi markah tak check, subordinate buat kerja kau tak monitor, tak tau ke Allah tu ada?
4. Bila orang queried why this people got APC, terus cop orang tu kemaruk nak APC.


Nope.
I never queried.
Orang lain yang tanya, saya tengok drama sambil makan popcorn je.

Kakak saya kata, kalau kita deserved tapi diberi pada orang lain yang juga deserved, tu baru namanya bukan rezeki kita. Cuba lagi.
Kalau kita deserved, tapi diberi pada yang undeserved, jangan risau, Allah akan ganti! Doa orang teraniaya, sangattt makbul.
Kalau kita undeserved tapi ambil juga APC (dengan menipu dalam borang SKT), percayalah, Allah itu sebaik2 pemberi balasan.

Takkanlah kita tak percaya dengan janji Allah kot?

Untuk sesiapa saja yang terbaca entry ini, jangan sedih pasal appraisal, promotion ke APC bagai. Patut lagi takut kalau selama hari ni kita termakan (gaji) yang bukan hak kita.

Sekian.



No comments: