Sunday, May 31, 2015

Hahahhahahahha

Saya lupa apa rasanya keluar bershopping dengan kawan baru. Dulu2 saya bershopping dengan kawan sehostel, yang siang malam saya tengok mukanya.
Bila masuk U, either saya keluar dengan housemates atau coursemate, pun siang malam saya tengok muka mereka.
Bila bekerja, saya keluar dengan Zana, Kak Ma dan Nora. Diorang ni pun siang malam juga saya tengok muka, considering kadang2 kami keluar dari pagi sampai malam.
Yang paling selalu, saya keluar dengan et, kawan sejak kecil, belum sempat dia pegang pun saya dah boleh agak baju yang mana dia akan sambar.

Shopping dengan family members tak kira la kan...

Sebenarnya shopping tak ada dalam agenda pun. Cuma pagi tu Sunita tunjuk shawl yang jiran dia beli sebab kasihan pada penjual online tu. Dia tak berapa minat pun, saya terus ambik sebab murah sangat2.

Teruslah kami bercerita hal harga tudung, shawl semua tu. Alang2 dah bercerita kenalah ada field trip kan. Jadi, dengan muka tak bersalahnya saya bisik kat kem komandan kami nak pergi Pasar Kemboja.

Niat nak tengok tudung je..
tapi...
 6 pasang telekung, sebab hari tu ada orang kasi sejadah, hahhaha beria.. One for my mom, 1 for Baby yang baru naik pangkat and one for my sis in law yang beria uruskan hal kereta. 2 untuk Liza yang pinjamkan baju dan mak mentuanya, sebab saya peratikan kalau Liza beli apa2 dia mesti belikan mak mentua dia sekali, Baik Liza ni..
 Seluar ni juga.. hahha
 It looks gorgeous, saya beli satu untuk kem komandan, sebenarnya nak beli untuk kawan2 tapi x muat kereta dowh..
Baru halfway bershopping Sunita dan terduduk hahahha. N we spent quite sometimes memilih kain cotton kat kedai ni. 

Lepas tu tak larat dah nak jalan. I bought 2 kilos of Mangga Datok which is so big and juicy, sepasang baju sukan, 2 helai blouse one for me and one for Uda and dua helai tudung.

Sebab beli banyak2, kadang2 Sunita yang bayar, kenkadang saya. Payah nak keluarkan wallet bila tangan penuh menjinjit plastik bag. 

Balik hotel baru kitaorang kira.
Terkejut saya, Sunita cakap  helai tudung tu dia hadiahkan sempena Hari Guru.

Hari Guru bukan 16 Mei ke?
hahahahhahahah..
Ai loikee!


Saturday, May 30, 2015

Sports Day 2015: anecdote #duo

Isu sama, orang sama, mengumpul atlit masuk ke rumah dia. Lepas tu buat muka contented bila menang. Like, seriously?
I did complained, back in 2012 and 2011. I was in charged, just do my role. Ang give suggestions.
Biasala, orang komplen is A BAD PEOPLE.
No one pay attention.

This year berbunyi lagi.
Orang yang sama, isu yang sama.
Komplen secara berjemaah.

I bet, tiada tindakan.
Yang komplen = BAD PEOPLE =pendengki, tidak berlapang dada, insan bersalut dosa

Yang tak jujur terus dijulang sebagai hero. dia mangsa orang selalu dengki padanya, dia lindungan kaabah.

Tak mengapalah.
Di hujung nanti ada pengiraan yang lebih adil.
Kita kira di sana sajalah nanti.

Friday, May 29, 2015

Sports Day 2015: anecdote #Uno

Satu hari saya ternampak 2 people bisik2. Later one of them ran towards me n seek out my help. I dont have any problem but d main point is, it is your task. D other person, selalu jadi kakak besar, menasihat dan melindungi, so why not ask her instead.

Apsal d two of u selalu ada masa mengumpat orang itu ini, komplen itu ini, but then bila awak yang seharusnya pikul tanggungjawab, tiba2 nak cari orang cover.
Siap2 buat jadual tugas lagi, n u n ur sidekick r escaped. Duh!

It is a joke man...
In the end, there are always d gullible lots who do d chores.

Let us see if u still playing d mighty, orang-ni-teruk-orang-tu-tak-betul-type afterwards.


Wednesday, May 27, 2015

good-bye jahiliah

Adik Ipar saya

Hari itu adik saya balik rumah seorang, dia cuma nak pinjam kereta Acho for two weeks sebab kereta dia nak hantar masuk workshop.

Dah lama kami tak berbual macam dulu-dulu. Sekarang dia ada dua orang anak yang tengah lasak, haruslah suami isteri itu fokus kepada anak-anak.

Sudah lama adik saya ini tidak bermulut laser, depan anak-anak mestilah orang dewasa (termasuk saya) berlakon sesuci embun pagi.

Dari satu jenaka ke satu jenaka, banyak pula stok cerita lawak keluarga sampailah akhirnya ke stok tak berapa kelakar dah.

Me: Bila kot roadtax ni mati, Andak nak tengok jap... Riena yang tanya
Yus: Haishhhhh... ko tepon la Riena, engko punnnnnnn

Riena is his wife, my one and only adik ipar.
Dia yang tolong belikan kereta n dapat diskaun banyak giler. Sewaktu dalam pantang, dia bawak anak dia ke showroom n booking keter.

Now dia juga yang beria nak ingatkan tukar nama kat geran dan booking kat Puspakom summore.
Tedious betul eh?

Lama dahulu ada orang pesan kat saya, kalau nak hidup bahagia, layanlah ipar duai macam darah daging sendiri.
Syukur alhamdulillah, bab layanan saya memang jujur dan tak pilih kasih. Among family members, saya memang dituduh malas nak pick up call n return call. Riena is a family member, jadi saya kadang2 tak return calk juga.

Saya fikir kalau orang lain mesti saya dah kena pangkah, tapi adik ipar saya ini, tenang saja menerima suratan takdir.

Semalam dia dah mengkonfemkan tarikh appointment dan dokumen yang perlu dibawa. Kalau saya buat sendiri, rasanya entah bila...

Orang kata rezeki tu datang dalam macam2 bentuk.
Ada wajah yang cantik, suara yang sedap pun rezeki, boleh jadi retis.
Ada harta yang mencurah banyaknya, dah sah2la rezeki.
Ada adik ipar yang baik, pada saya tu memang rezeki dari Allah.
For that I am so grateful.


P/s abang-abang ipar saya yang 3 orang tu pun baik juga..

Monday, May 25, 2015

Ironic

1. Hadiah Hari Guru
Ada kawan tu kata, dia nak kasi hadiah hari guru pada kami (ada orang lain juga)
"Tapi aku segan la Nanti orang tengok.. boleh tak ambil sendiri dalam kereta?", dia tanya. 
Pulak... kenapa nak segan? Lainlah kalau dia bagi kepada saya seorang dengan ucapan untuk BFFku yang terbestest di Malaysia Barat, kot gitu harusla malu2 kan.. Ni untuk ramai orang... hmm 
Saya terfikir, betulke dia ikhlas nak bagi saya atau sebab kebetulan saya terdengar perbualan mereka jadi dia petik saja nama saya dan suruh ambil sendiri?
3 hari kemudian,  Amir, a 15-year-old boy datang dan kasi hadiah dari kawan saya itu padahal beliau berdiri tak sampai 100m dari saya. Amir tersenyum2, segan pula saya, terus saya memecut laju. 
Walaupun tiada ucapan  untuk BFFku yang terbestest di Malaysia Barat saya suka hadiah tu. Cuma bila teringatkan senyuman Amir, terus saya simpan hadiah tu dalam kereta saja. Saya akan gunakan bila travelling jadi Amir takkan tahu. Hahha

Saya pun segan juga kalau orang tau.

2. Tiada Cinta
Satu hari seorang pelajar yang tak pernah ponteng tiba-tiba tidak hadir selama 2 hari tanpa khabar berita harian, 

Me: Budak Maikel (bukan nama sebenar) ni x datang 2 hari kenapa? Ce tanya..
X: Dia demam
Me: Ooook. Demam cinta? ( being sarcastic)
X: x tau tak pernah cinta.

Yeah right. 
Tak pernah cinta, tapi anak ada 10 (bukan bilangan sebenar), agak2la nak kaberline anak buah kesayangan pun...

How ironic.
Sekian.

Sunday, May 24, 2015

Hari Memasak ( tapi tiada gambar)

Yesterday, Abang Dos' nephew passed away after 5 months battling with colon cancer. He was only 29, left behind a wife and a 2 year old son. It was such a tragic.
So my bro-in-law went up north to pay d last respect.

After Isya' drove to 12A because it is halfway to their home in Klang.
Greeted by power failure, n adik diorang memang tak pernah simpan lilin kat rumah, so it was torturous for them last night.

This morning,  I had time to talk to my sister, Nik.
I was devastated learning his ordeals.
Mudah-mudahan Allah bagi kesihatan yang baik sehingga ke hujung nyawa kepada semua orang yang saya kenal.

Enough on that.
For breakfast I make fettucine n grilled chicken. Since saya tertidur lepas jam berbunyi at 5.35a.m. so I took out cereals, in case my nieces n nephews bangun awal. Nope.
Diorang tidur balik after Subuh, leaving d adults bersembang dengan aman makmur. For my brother in law, I made a cup of nescafe and samosas.

At 8.a.m. they went back to #18 leaving d children behind.

Saya tak berapa hadam kalau dah pukul 8 ada orang masih tidur. Jadi saya kejutkan mereka so that tidaklah saya makan sensorang.
Izzudin fell asleep lepas siap mandi.

Aisyah, Izzati n I headed to Pekan Slim River for a good hair cutting, tapi kedai tutup. We roamed around a quiet day-market n bought nothing.

Then, we did grocery in Econsave. They bought mushrooms and some fruits.
Balik rumah, masak tomyam saja.

Nik came back around 12 noon n dashed off.
A brief visit but deep down it is very meaningful.

Di penghujung hayat arwah, he couldnt eat.
Kalau makan dia akan muntah semula.  Badannya pun kuruss sangat.

"Kak Nah cakap kan dik, satu hari dia Abang Long tengah makan, dia tanya! "Ayah makan apa tu?". Abang Long berhenti makan dan menangis". Kakak saya cerita.

Kak Nah itu kakak sulung Abang Dos, arwah pula anak sulung mereka, anak saudara yang sulung sebelah keluarga Abang Dos juga.

Saya pandang wajah Izatti, anak saudara saya yang sulung. Yang saya dukung sejak kecil, bercuti bersama, shopping sama2 dan menangis bersama bila dia dah dewasa dan boleh diajak bercerita.

Saya tak boleh bayang kalau saya ditempat Abang Ipar saya tu, let alone in d parents' shoe. Entahla...

Saya rasa hidup ni singkat sangat.
Selagi ada selera dan sihat tubuh badan, kalau teringin nak makan apa2 cakaplah...
Mak Andak akan masakkan..


Saturday, May 23, 2015

Econsave Slim River: Customer Service Sucks

Well... since it is within walking distance from 12A, despite d price is less competitive than yang lagi satu, of course I frequented Econsave.

Kalau beza harga sikit2 saya ok lagi..

I went on d first day it opened, 2nd day n today is my fourth visit.
The first 2 days orang sangat ramai, n d staff were newbie, logikla kalau mereka terkial.

Today, I wEnt after dinner, around 7p.m to avoid d crowd.
Saya cuma nak beli beras, kicap, susu, nestle cocoacrunch, chicken, ginger, lemon n some fruits saja pun.

2 staffs sebok diskas kat rak kicap. I do not mind actually. Diskaslah apa pun. Tapi boleh tak tepi sikit? Courtesy, giteww..
I waited for full 80 seconds, kalau2 la badan saya shrinking dan mereka tak nampak saya yang saiz gergasi ni.
They keep on talking. Saya mencelah je capai kiCap.

Except for a lady at d vege weight counter and d men who handle poultry weight machine, the rest sangatla tak friendly. I didnt ask for nandos customer service, cukupla tak payah tunjuk perangai macam ko kena paksa kerja kat situ. Stress makcik tau..

D carton milk were wet, but I do not know who to call. Mereka x cukup staff mungkin. Still, I grab 2 carton of dutch lady low fat milk because they r on discounted price.

Kaunter lengang. Tapi gigih pula mereka (d staff) bersembang di cashier yang ditutup. I think that is not so becoming.

What about this, someone yg tengah bersembang di kaunter to point to another counter.

"Oh., tak boleh. Kaunter ni untuk barang 10 ke bawah je" dia cakap dengan muka serius.  Hahhahahah... Saya terus ke kaunter lain. Kaunter kosong je waktu tu.

In fact saya bawa barang dalam bakul je. Bukan banyak mana.
Afterall there was no other customer behind me. Saya tak bole hadam nengok kegigihan si cashier tu membacakan teks. A PINT OF COMMON SENSE IS MUCH APPRECIATED.

Dalam mana2 organisasi pun staff adalah aset syarikat, ce tengok Jakel KL, kemain mesra alam staffnya.

In UK, I read somewhere sapa ke yg cakap, he prefer waitrose than tesco because of d service. Nanti sensenang saya cari semula article tu,

 In my humble opinion, Econsave Slim River has a long way to go in term of customer service.

Friday, May 22, 2015

keharuan #3

Cerita ini sangat cengeng.. so please do not read.
I put it here because someday, it is a painful reminder that Allah always listens.

Early this year, someone yelled at me and advised me it is not an appropriate things to do. I glanced over at Incik X. He smirked n then a satisfaction smile appears on his face.

Incik Z called me, saying that he dont approve of what that particular someone did to me. Saya beritahu Incik Z, I dont have an issue with particular someone sebab my late friend said, "kot ko boleh masuk ngan aku  ko mesti boleh (kawan) ngan dia Jan".

It happened, a week before my friend passed away, kami duduk berbincang bertiga nak tubuhkan band  we even had selected d singer. Lepas arwah meninggal, cerita band tu pun berkubur  tapi  nilai sentimental persahabatan tetap kekal walaupun kena yell.

So no. Saya tak ada issue dengan that particular person, afterall dia tak tau cerita yang sebenar. Saya lebih marahkan orang yang pegang mikrofon sambil bacakan hadis minta saling memaafkan dan berlapang dada. To think that he is supposed to handle it but berselindung konon2 disebalik agama yang syumul. Pah!

Apa penyelesaiannya? Mungkinkah kes ini takkan berlaku lagi? Nak maafkan siapa? Wud u tell that to d kids because they r d real victim. Duh!

To top it all! I hate Incik X yang berlakon jadi mangsa padahal it was him who created this mess in d first. Instead of clear air, dia berlakon bersungguh2.
I've seen lakonannya bertahun2 so it was nothing new to me.

Tapi bila Incik Z mula berlakon seolah2 sangat tersepit di antara dua, saya tak faham. Dia kata Incik X cakap macam-macam, dan dia tak sanggup nak dengar jadi mereka berjumpa dengan admin n dropped me from d team.

Saya tidak pernah bertanya apa yang dicakapkan. Tak perlu kot. Kalau orang tak suka saya angkat kaki sajalah. Tak ada apapun yang nak saya rebutkan dalam hidup ini. Saya sudah ada semua benda yang saya mahu.

Boy, I was wrong.
Bila Incik Z semakin rajin menghubungi dengan mesej pujuk-memujuk, hati saya semakin sakit dan sedih. Even while I m typing this entry, saya masih lagi menangis. It hurt me deeply.

Saya selalu fikir friends always stick to each other.

Satu pagi, dari tingkap cubicle saya, saya ternampak Incik X dan Incik Z sedang berbincang dengan mesranya. Tapi....
Bukankah Incik Z yang bersungguh mengirimkan mesej pujukan (saya dah delete)  but at d same time he behaved like nothing changes.

Oh! Saya rasa tertipu.
Y d u want to show me like u care when in fact there was not a grain of truth in it?
That was an insult.

Saya tak tau berapa lama saya duduk di tepi tingkap. Pandangan saya jadi kabur dengan air mata yang turun laju.

Akhirnya saya bangun. Meninggalkan semua di meja. Wallet, tablet, whatever..
They bear no values to me anymore.

I went to d musolla, take abulation, performed dhuha n lingered on d praying mattress longer than I should.

Saya tadahkan tangan, meminta sesuatu yang saya tak pernah minta, sesuatu yang saya fikir tak perlu sebelum ini sebab saya fikir, I have all I need.
Saya fikir air mata saya tak akan kering.

Suddenly I realised, yang saya mahu Allah dah kirimkan, lebih dari yang diminta.
For that I am so grateful.

Now saya berdoa, seumur hidup saya ( yang ikut teorinya tak panjang lagi) janganlah saya menganiayai sesiapa,

 samada haiwan, tumbuhan atau pun manusia.
Saya faham apa rasanya bila disakiti.


keharuan #2

Walaupun kopipes.. saya tetap suka..
sobsss..

I did not feel like celebrating because d next day I have another stressful task.
Yesterday I saw d card on d table.

sobbs..

Keharuan

Ada tak kata terbitan tu?

1. Semalam baru saya keluar parking Hanis mengadu, mereka tertangkap sebab meniru sewaktu kertas saya. Berani dia mengadu!..

2. Saya masuk kelas dan cakap saya sangat sangat sedih dengan ketidakjujuran mereka. Meniru itu perbuatan keji, saya tak pernah ajar mereka meniru dan menipu. Saya rotan semua pesalah.

3. "Tapi kalau kamu buat salah, maksudnya saya yang tak ajar kamu dengan baik.", ini fakta yang selalu saya ulang.

4."I m so sorry I was always not around therefore you are lack in preparation,  so as a punishment, you have to attend extra class during upcoming school holiday,".. saya cakap tapi takder respons.

5. I talked on extra class details but d kids diam saja. Aikkk!!

6."Will u come?" Saya tanya sudahnya... "Yess,", saya tak tipu, mereka jawab dengan gembira.

I thot everyone dreads extra class.
Either saya memang dah lama sangat tak sekolah n they missed me terribly atau sememangnya saya di alam mimpi.

Please dont wake me up♥♥

Beyond the surface.

He is infamous.

" You are late bro.", saya cuba maintaining poker face.
Orang kata Ketua pompuan banyak songeh, bossy, emo n all.
Saya nak jadi Ketua yang bila balik rumah, saya boleh tidur dengan lena, knowing I never bend d rule n saya juga tak menganiayai sesiapa.
...walaupun saya pompuan...

Dia menjawab yang merepek, despite inilah kali pertama kami berjumpa tahun ini. I bet, he does not even know my name!

"Manja budak ini, dengan kita dia buat gini ok lagi, ini dengan Puan Katipah (bukan nama sebenar) tu pun gini juga dia layan. Agak2la hahahah", saya berkata pada sesorang yang berpangkat atas lagi dari saya.

Puan Katipah (bukan nama sebenar) tu, berjawatan lebih tinggi dan lebih berusia juga.

Lelaki yang saya beritahu itu, cuma tersenyum dan tidak menjawab. Kami berpisah, lelaki itu menghubungi saya untuk memberitahu maklumat penting saja beberapa jam kemudian.Kami memang tidak bercerita hal peribadi. Saya memang tidak bercerita hal-hal peribadi dengan rakan sekerja lelaki. Malas.....

It surprised me when lelaki yang datang lewat itu mendekati saya dan menjustifikasikan kenapa he did what he did to Puan Katipah (bukan nama sebenar).

To be frank, at that time I was doing my task.
there were 66 pair of eyes around, it really put me in awkward position.

1. He dunno who am I (except that I am d Ketua Derjah)
2. Kenapa dia tetiba sebut nama Puan Katipah (bukan nama sebenar)

Saya fikir dia meneka apa yang saya tahu tentang dirinya.
Saya pula fikir rakan lelaki yang lebih berpangkat itu mungkin memberitahunya apa yang saya katakan pagi itu.
Saya berfikir lagi, seharusnya saya jangan memberi komen kurang manis tentang sesiapa, manalah tahu jika mereka berkawan baik.

Despite saya melayannya dengan senyum dan ketawa ( I do not want d Ketua pompuan stigma paste on my head) dia masih lagi merasakan perlu menunggu saya lepas tamat acara.

20 minit, saya mendengar dia menjustifikasikan tindakannya.
There were only d of us left.
Kalau x fikir saya Ketua Derjah, dah lama saya start keter n berdesup balik.

Saya ni kejer babysitter, melayan boys, walau cemana pe'el pun saya ok. Payah2 saya bentes je kakinya, melayan lelaki dewasa saya ngeri. Karang cerita seinci jadi sedepa, yang sepeket jadi selori, tak mau saya aihhhh...

Jadi saya minta diri.
Tak ada janji nak berjumpa lagi.

"Do not call me in any event, I dont want to involve anymore", dia cakap.
"Do u know I dont even have power to do so?," saya tanya balik sambil ketawa.

Its d truth. I m still a poor babysitter.

But I can smell a talent when I see one.
 He is talented but he is also a loose cannon.
With d right approach n guidance, I am sure he will bring d organization to a higher level which is beyond imagination.

He is a willing dog (ni peribahasa ye), a loyal one too.
A very gud combination, an asset.

Say, if I were a Prime Minister, I would love to ask him to join my office.
Serious!

But it is not likely to happen dik.
at least not in my lifetime.

All d best bro.

Tuesday, May 19, 2015

Ada tak marketnya?

Macam biasa, bila hal yang satu ni, emosi saya memang kurang stabil.
Saya fikir tahun ini tahun terakhir, saya memang flop, Big time!

I do not even do my homework!
And I announced d wrong post.
Bongoks bertingkek.
Blur betul. n d presenter taim ni pulak la nak bertanya2 kat MC yang sah2 haram tak ambik pot.
Towards d end of his speech barulah saya nampakkan effort sikit menunjal2 tablet n mencelah bila dia bertanya.
Guess it was too late.
Duh!
Hasil carian imej untuk i hate my job funny quotes

I was not happy with myself.
I should have put a lot more time into this.

Once I went back to 12A, there is nothing more I want except talking to someone.

Jie.
whoelse?

He is just coming back from another golf trip abroad. Last week one of d tv stations interviewed him and it was aired recently. What a life!

So what about you?", he asked.

I was just coming back from oversea trip n d tv stations r dying to get me in front of d camera.
Boleh tak cakap tipu gitu so that my life would sound equally happening too?
I wished,..

Him:  Yang u selalu mengadu tu tahun ni diorang treat u gud dah ke?
Me: Tak... diorang dropped me from d team..
Him: Waaa dulu diorang pulaukan u, now dropped terus?
Me: They told d boss they don't want me anymore, so that's it.
Him: They did that to u? Hmmm..
Me: I really do not mind at all,  until one of them started kasi mesej jgn x nak kawan n all. Sesuatu! Fake! That was when I cried my eyes out.
Him: Fake messages u mean? Heh...
Me: sort of la..

Saya tau Jie pelupa, jadi saya poured my heart's content, dengan harapan besok dia lupa..

Me: Tapi kan Jie, after that he always share nice fwd messages n songs too.
Him: songs? Lagu cinta?
Me: ada juga..
Him: Kenapa?
Me: Hahaahahah test market kot? Hahhahahha
Him: Habis tu ada x marketnya? Hhahahhahaha
Hasil carian imej untuk i hate for backstabbing me
Perghhh soalan Band 6.
I really had a gud laugh.

Once I put down d phone I realised, it was Jie who brought up d team issue.
Means, he never forget.

Neither do I jie.
N.E.V.E.R


Saturday, May 16, 2015

Self Evaluation

1. Tahun lepas, tak pasal2 saya dilantik jadi Ketua Derjah. I spent quite lots of time to d PT3 Batch.
Me: Plssss understand, d first batch kottt n PT3 unprecendented!
Kids: Tapi... kitaorang ni nak SPM teacher.
Nota: Saya sedih.

2. Tahun ini, satu hari duit saya hilang. Saya beritahu semua pelajar yang saya ajar, inilah pertama kali duit saya dicuri di sekolah,
"Saya fikir, saya dah ajar kamu dengan baik bahawa mencuri tu masuk neraka."
Saya berasa sangat sedih, saya fikir mereka sayangkan saya.
Ya, saya hampir pasti siapa orangnya. Saya teringin nak memeluknya dan bertanya kenapa? WHY?.
Tapi tak sampai hati.
Saya perhatikannya beberapa minggu, Dia benar2 dalam kesempitan rupanya. Kalau tulis lebih2 korang tau pulak sapa. Suffice to say, like I always tell students, kalau perangai deme tak semenggah, that means, sayalah yang tak mengajar dengan baik.
Nota: Saya sedih

3. Awal tahun saya beritahu kawan di PPD saya mahu ikut satu kursus. Kursus tu dah xder bunyi pulak. Tapi dia masukkan saya dalam satu team. Saya faham nanti saya akan selalu dikunjungi.
" It is going to be a hard year n a lot of work, but then, trust me d labour will be worthwhile. YOU will taste the sweetness of d hardships we had to endure", saya beritahu d kids.
Saya tak tipu, it is d risk worth taking.
Nota: saya suka, tolong ingatkan saya kalau satu hari saya mula merungut2 nanti.

4. After appointed for another Ketua Derjah Post, I have honour my promise to d kids in April, achieved my target for district in May. Wonderful journey so far, judging from that alone. Unfortunately it take a lot of my time.
if I want to achieve #3, I have to step down next year.
Nota: Saya pilih nombor 3 sentiasa.


5. I've been appointed as another Ketua Derjah Post in May. I didn't expect that, but well, I do not know. When I applied, I hope they gave me a lower position.
To say I am not happy is understatement....
Mungkin Allah has a better plan for me.
Nota: Pasrah (Erra Fazira)

On this Teacher's Day saya berharap dalam masa setahun saya akan dilantik ke position yang melayakkan saya dapat sebuah kereta dan seorang pemandu peribadi. While I dont mind driving, tapi I cant afford the fuel n car maintenance. Besides, saya pun tak mampu nak beli ole2 untuk d kids when I am going out, nak beli untuk diri sendiri pun tak berapa mampu jugak.

Nota akhir: Saya sengkek


Tuesday, May 12, 2015

Picnic Hari Guru

Saya tulis supaya tak lupa.

Rasa nak je saya hempukkan sorang-sorang sebab pokok bunga dah banyak yang hidup segan mati tak mau. Kupon Hari Kantin, 5 orang masih culas nak bayar, padahal acaranya 2 minggu lepas mereka dah habiskan pun.

Kehadiran pun boleh tahan juga tak bagusnya.

They are not solely to blame, when for d past 3 weeks, I went out 2-3 days in a week.
Tomorrow I will go for 3 days again. Next week 2 days, d week after another 3 days.

To be frank saya penat betul, tapi d kids lagila penat, extra worksheets for them to be completed when I m away.

Bila dah selalu takder tu, tentula x sempat nak jadi che'gu penyayang, tengok pokok bunga marah, tengok kehadiran merosot marah, culas nak bayar marah, worksheets x siap marah., heh!

Me: Nanti Hari Guru tu awak datang tak?
Murid-murid a.ka. MM; Datanggg ( nada terpaksa)
Me: Great.. Kita picnic ye..
MM: Nak bawa makanan apa?
Me: No, on me. My treat. Saya asyik marah2 je masa mengajar, tak patutkan. Hari Guru kita enjoyla...
MM: Lorr ticer ni... (muka terharu)
Me: Tapi kalau awak TAK datang, bayar 5 ringgit. 
MM: Kalau datang?
Me: On me kan.... 
MM: Kita makan apa ticer?


Entah..
I would love to cook, tapi dengan bakat semulajadi saya yang tak bertepi ni, karang kot mereka mula komplen, mau juga saya marah..

Heh?





Sunday, May 10, 2015

Menyambut Hari Ibu itu haram..

Dan keluarlah dalil recycle, yang tahun sebelum tu dah dibidas, tapi masih ada lagi yang gigih kirimkan.

Saya rasa sangat buang masa melayan minda jumud sebegitu. Nak berdebat? that is really not my forte. 

As a babysitter, I sincerely think it is no harm in akidah celebrating Mother's Day. I keep on reminding the kids to show their appreciation on this wonderful day.

These small colourful heart-shape card was made by Atikah Hamidon many years ago. I think they are gorgeous, so I waited for the special ocassion to use it.
Thanks dearest! 

For the mom out there


Saturday, May 09, 2015

Leakage shower

Almost a year. Saya biarkan saja. N turned off d main tap tu.
Honestly, I do not know either the main tap tu nama sebenarnya pun.

Gasak je la.
On Saturday, my brother-in-law came n fix it.

It costs him RM9.++ only.
Nampak tak perkataan him ?
Memang bertuah adik beliau.

Since they came, despite nak singgah fix shower je, saya tetap menunjukkan hospitaliti yang tinggi.
For lunch they have fish curry, sambal tempe n anchovies, fried pak choy n grilled fish with air assam. 
Served in colourful tupperware 

yang juga dibelikan oleh isteri abang ipar saya tu a.k.a kakak saya.
yess.. d red n black carpet tu juga berasal dari rumah mereka. 
And yess... saya bawak tupperware tu kedai makan n minta mereka isikan. It costs me RM25 only. 
Kalau saya yang masak misti ikan bilis goreng sajala..

Since ada Along, Zudin, Aisya n Izlan, we bought cakes too

Partly to remind them how lucky they are,
mainly sebab kek di Slim River wayy much cheaper than those they bought in a popular bakery, and since orang Slim River suka makan kek, k3knya memang sentiasa terasa macam baru dimasak.

Less sweet too..



Dia minum air laici..

Satu malam Arif n I stopped for dinner.
I had Nasi Goreng Sultan served in oval plate ( mohtif.) and 5-flavour-drinks which turned out mango juice served with chopped apple, watermelon, a slice of sunkist orange and sebijik asam boi kaler putih.

Then nasi goreng comes with side dishes daging merah, ayam goreng kunyit and telur gedik. Boleh agakla azabnya saya nak makan sampai habis.

Tu yang boleh observed d surroundings tu.
A family of 5 sat next to our table. 

Typical modern family, once seated, semua terus keluarkan handphones. Haha.
the children saw me and started lambai2. The boys beria bagitahu sesuatu, dalam keadaan normal saya melompat2 juga, tapi kat depan orang ramai, kena la agak2 kontrol gitewww.

Their drinks came, d mother had lychee so did d girl n d boy. The father had warm barley I guess, but I m not sure d other boy tu minum apa, but both of them had d same type of meal.

The mother seemed so busy writing something. Saya fikir 2,3 kali to approach them, tapi akhirnya pergi juga coz for d past 2 years, saya selalu beritahu one of d boys saya harap sangat dia berjaya, now he is on the way for something big, tak baikla saya buat tak peduli pula.

I did talk to them in d end. 
Tapi dalam kepala saya masih teringatkan ice blended tu.

Dulu, she was all smiles, blushing somemore but it was gone.

In my humble opinion, dia ada semua sebab nak tersenyum sentiasa malam itu, anak yang berbudi bahasa dsn saling sayang menyayangi (i mean it), anak yang berjaya, suami yang agak kacak la jugak..

Why not upgrade kan jadi lychee blended iced. x boleh ke?

Thursday, May 07, 2015

Suhaimi who?

PKR menang, majoriti merosot, tapi jumlah pengundi yang turun pun merosot juga.
Diam tak diam dah 33 tahun keluarga Anwar Ibrahim pegang P044.
Pusing2 dia dan isterinya.

For me it is not a very good move.

Whatever it is kudos to BN candidates. 21k ++ votes for a young newcomer is really amazing. At least I think it is an amazing number.

He said he had served d constituency for 20 years. He deserves a break. The fact that I couldnt find any juicy titbits about him in d net, guess he is really 'clean'. Quite hard to keep d skeleton in d closet nowadays with d like of social medias.

So kepada adik2 yang teringin jadi calon, please start young, show people your desire to work gor them. Jangan ko tetiba masuk amno, pis, pgay'ar, terus ko jadi ahli MT. 
Mula masuk pakai keter myVi FMC, lepas setahun tukar keter Mersedis.

Lu jangan macam2 dik..



Wednesday, May 06, 2015

Ditaati rakyat kiri dan kanan..

Kalau saya memang konfem akan jadi sultan, baikla saya berumba2 g klabing n belajar takat SPM je. Tapi Almarhum Sultan Azlan, belajar sungguh2, kerja jadi hakim beria despite born with silver spoon.
Legasinya diteruskan oleh Sultan Nazrin, bersungguh dia Buat Phd. While some royalties bersungguh nak cari retis for err fun(?), he was involved with a certain celebrity long time ago.

From little I read in d mags back then, he was serious, tapi jodoh mana kita nak tau ye tak...

Even though d said celebrity settled down he took longer time to find d bride. For me, it shows how loyal in love he was. A true gentleman.

Another brownies points, bila kahwin he refused to accept any gifts or government money. Pada zaman drebar pun pakai keter gomen balik raya, that is really something. The bride is so stunning, first class grad lagi, perghhh... again, his taste  is great unlike some other royalties who made headlines with errrr....

I prayed he won't spend a fortune on enthronement, macam ... errr macam sapa2la. Geli geleman saya tengok live talk  kat tv prior to d event telling this that. Masa Kate n William nak kahwin dulu it was fine, seeing them giving interview on tv about their wedding, budak2 kot..

Kalau dah berusia separuh abad, talk about how nervous himself/herself on his/her coming enthronement, well... disaster ai tell u.

So glad, Sultan Nazrin, instead of doing those not-so-bright things prefers to be close to d young n masses. He initiated essays, debate n  public speaking competetition which not only create awareness about sistem beraja, but also makes them appreciate d system even more by able to shake hand with the future sultan himself.
Priceless.

Istiadat pertabalan ini bukan yang paling mewah di dunia. Takde perarakan keliling negeri, pom-pom sana sini, takde konsert K-pop, tapi as someone yang seusia saya yang duduk mengugel berita sejak berhari2, it is d best Ive seen in my entire life.

Istiadat is always be an istiadat, something u shud follow to d chore. Something essential in any installation. All those accessories do not count.
Money cant buy class!


Dirgahayu Tuanku!



kepelikkang berganda

1. My mom woke me up at 6.30a.m. She thought I do not have to go to work. Hah..
I wished..

2. I arrived 3 minutes before d bell rings. D boss was outside. Duh!
"Kita lambat" saya cakap, muka stress. Dia angguk saja.

3. Saya duduk di meja Shril, buat report yang saya terkial2 nak mengingat. Lama sangat cuti... Boss datang dan bagi hadiah.
"datang lambat boss bagi hadiah ke?"Saffa tanya bila saya cerita sambil tunjukkan Shawl LV maroon tu.
hahahhahaha saya suka betul..

4. I stopped by n talked to Abang Bro, but d other 2 friends are away, so tak dapatla saya duduk lama2 di situ.

5. when I reached home I saw few miscalls from d other friend. Call him back n told him I left phone at home. He said he called me in d morning sebab nak kirim, when I didnt pick nor call back, he thought he needs to call, "kot2 la x sihat, mc, sakit perut ke hapa".

Ye la sangat....
If he thought I will give her d divorcee's picture, jangan harap ye hahhahahahha.

Finally bro!

Early this year Incik X complaining about something. More to merendah diri.

"It is good for your resume", saya jawab dengan tatabahasa yang berhemah.

Hari ni dia menyebut tentang tugasan barunya. Saya tak reti nak teka hati orang, tapi hati saya memang berbunga2.

Honestly, I've been trying to ask him explore d opportunity since years ago, but fully aware he told sundry and all how 'suka sembur orang" I am, saya tak berani nak cakap.

Karang tak pasal2 bertambah satu lagi umpatan, "suka memerintah". Haha.

Since he was d first one mentioned d task, and we were alone at that time jadi saya beritahu dia, saya fikir dia talented orangnya. Saya bercakap ikut fakta.
Tapi dia banyak sangat 'dibuli' sejak 2,3 tahun ini dari pemerhatian saya, dia selalu fikir dirinya sangat tidak dihargai oleh orang sekeliling.

I could not speak for others, but for me, talent is talent.
When u r good, kau tak perlu ambik tangga orang nak naik.
Neither that u need to jump in anyone's camp.

Gila...
Takkanla saya nak cakap macam tu kot...
when in fact, one of his qualities which make me still loyal to him despite d umpat2 tu haha... is,
 he never takes credit for things he did not do.
Let alone ambik tangga orang nak naik. 
Never!
He is talented, that's for sure, else x sudi saya nak buang karan bagi pujian pelesu bertanam tebu di tepi bibir bak kata Tan Sri SM Salim.

I told him an advice given by a friend 5,6 years ago.
"Upgrade yourself. Stop doing this mundane routine", he said.

I  never thought d routine was mundane back then. I despised d routine, but I did it because, friendships, I guess.

"Now I know he was right, n I m telling u d same thing bro. Upgrade yourself", saya cakap sambil pandang muka dia. Harap2 dia tak rasa diperintah pulak.

Somehow, we just never know, how others take our words.
Anyway, all d best bro!

u know I always believe in you..







Tuesday, May 05, 2015

Perlukah kau mencaras versi akhir.

Ini sambungan dari sini

The kids and I were so excited. Previously, despite my tight schedule, we managed to fare quite well in another cooking competition.

They practised at 12A the night before d competition. They compared notes n strove to win. I was away on d eventful day, but they r very independent n their confidence level were amazing. That is why I have all faith in them.

Unfortunately, once coming back from a 3-days course, I found another letter on my table, asking to attend a 2-days meeting, exactly on d cooking contest day.

I was devastated. Talked to other friends if they want to take over, but at such a short notice, nobody willing to take a risk.

That was later I found out something dreadful.
First I heard it from d 3rd party. Payah saya nak percaya.
It happened while I was away. Lagila tak logik.

Then I heard it first hand, because somehow, we were discussing about pulling out.
That was when he told me he was really blow his top when Ms X complaining that WE shouldn't take part because it is too time consuming n yadayada.

It was horrible.
Extremely horrible.

The thing is, I already told Ms X, in d beginning I really thought it is d competition for uniform unit, n once I learnt the truth, heh.. y not la kan... It was me yang beria sangat to give d kids chance, I told her over and over.

Among d 3 of us, things will be settled, once I told her n him about my stand n once they have a-not-so-pleasant-discussion that day. Mere misunderstand which soon be forgotten.

Sadly, I am perfectly sure there are people around us, yang berimaginasi mengalahkan Syamsul Usop Haslam dan mula menyemai bunga-bunga neraka.

If they think that will stop me from giving d kids chance to take part in any competition...

Oh come on....







Sunday, May 03, 2015

Korang dah pergi Pesta Buku KL?

The last time I went there, I bought Suami Aku Ustaz novel. Hahahahaha.
What was I thinking then...
Today I learnt that, it is a major film, with one of d scandalous person as d leading actor. The heroin? 
Why oh why another scandalous person too?
I will definitely not going to waste my time watching someone with not-so-clean-reputation playing innocent students, let alone be an Ustaz in a film.
Major turn off!
for me of course.

Anyway I like the way Karya Seni (the publisher) promoted their books.  I will definitely support their products, or may I say my sisters are d fans. Siap dia berkirim buku berbagai2 lagi.


Enough on that.

Initially I planned to go with Fiza last week, unfortunately, her husband was not well. 

It just that I called Nick telling her I wanted to send Along's  bags. She asked me whether I could take anak2 ke Pesta Buku since she n Abang Dos have to clean up her Sect 24 house.

Mestila boleh kan...

I drove up to PWTC. Circling twice before managed to park in front of PERKIM. Plan to have a quick lunch at The Mall, little that I know  there is no The Mall anymore. The building is closed until soft launching (?)on May 28th.


Once Along, Nadia, Aisya n Adib arrived, we had a meeting bertajuk, Kita Nak Lunch kat mana?"
We hopped up d train n headed to Sogo. Adib wanted to have Mc D, kitaorang layan je. Aisya menangis sebab d free book she gets is not what she wants. Haishhhh.

"Mak suruh beli baju raya Mak Andak", Along said. Nak beli baju kena beli tudungkan... stress la Adib. Anyway he bought 2 black n silver samping for him n Naufal. I bought a brown tudung n asked them to choose brooches for their moms.

Then we headed to Jakel. Wuishhhhhhhhhh... such a big store it is. Reminds me experience shopping at LaFayette. I mean there r items for everyone, dari semurah2 sampaila semahal2. Of coursela barang yang dijual berbeza, but the idea is, everyone can go to Jakel n rasa classy because if you have d money, go for RM435 per metre and if you r not, d salesgirls will ask your budget, n they will suggest u something you could afford. Gr8!
 Later on we headed back to PWTC. As usual, tak sah kalau tak pergi MOY booth. Well, an ex student asked me to see her there because she manned one of the booths. Guess what? We have a great discount. Yippee..
Bought some exercise books for nieces n nephews, novels n more novel, cooking books n what nots. We had a great time!.

Went back around 7.00p.m, headed to Klang. Had dinner with Along n Nick.
Then I drove back to #12A, sampai pukul 11.30p.m.

I was extremely sleepy.
Anyway, it was a great day:(

Friday, May 01, 2015

Adakah lagi kimia?

"Kita ni ada chemistry kot... I was about to call u too", kawan saya cakap, bila saya talipon, sesaja nak cakap hi. It happened, sometimes when she called, saya betul2 tengah terkedek2 punching her numbers too..

That was million years of lights ago.

Few days ago, ntah apa yg saya cakap ngan d kids, n I told them I bought 2 pink crystal bracelets when I got my first tunggakan gaji.. One for me n one for her.
Pink, because it is hsr favourite colour. Shocking pink for her n pale pink for me
It was quite expensive at that time, instead of buying from d roadside, I got it from Kedai Emas.

" Waaa untungla kawan tice tu"... diorang quipped..

"Takla, saya yang untung lebih. Masa tak dapat gaji, dia selalu belanja. Whatever good food she eats, nanti she'll make sure bawak saya rasa juga, ye la.. I duk kampung kot.. The bracelet is nothing compared to all those things she gave me.

"Sweetnya... kawan ticer tu pakai lagi tak bracelet tu?"! Jiha tanya.

"Kawan saya dah tak ada..", saya jawab pendek.

"Oh? Sedihnya... " Jiha jawab sambil pandang muka saya...

That is when I felt so hopeless n...

Oh well...
Sekian