Friday, May 22, 2015

Beyond the surface.

He is infamous.

" You are late bro.", saya cuba maintaining poker face.
Orang kata Ketua pompuan banyak songeh, bossy, emo n all.
Saya nak jadi Ketua yang bila balik rumah, saya boleh tidur dengan lena, knowing I never bend d rule n saya juga tak menganiayai sesiapa.
...walaupun saya pompuan...

Dia menjawab yang merepek, despite inilah kali pertama kami berjumpa tahun ini. I bet, he does not even know my name!

"Manja budak ini, dengan kita dia buat gini ok lagi, ini dengan Puan Katipah (bukan nama sebenar) tu pun gini juga dia layan. Agak2la hahahah", saya berkata pada sesorang yang berpangkat atas lagi dari saya.

Puan Katipah (bukan nama sebenar) tu, berjawatan lebih tinggi dan lebih berusia juga.

Lelaki yang saya beritahu itu, cuma tersenyum dan tidak menjawab. Kami berpisah, lelaki itu menghubungi saya untuk memberitahu maklumat penting saja beberapa jam kemudian.Kami memang tidak bercerita hal peribadi. Saya memang tidak bercerita hal-hal peribadi dengan rakan sekerja lelaki. Malas.....

It surprised me when lelaki yang datang lewat itu mendekati saya dan menjustifikasikan kenapa he did what he did to Puan Katipah (bukan nama sebenar).

To be frank, at that time I was doing my task.
there were 66 pair of eyes around, it really put me in awkward position.

1. He dunno who am I (except that I am d Ketua Derjah)
2. Kenapa dia tetiba sebut nama Puan Katipah (bukan nama sebenar)

Saya fikir dia meneka apa yang saya tahu tentang dirinya.
Saya pula fikir rakan lelaki yang lebih berpangkat itu mungkin memberitahunya apa yang saya katakan pagi itu.
Saya berfikir lagi, seharusnya saya jangan memberi komen kurang manis tentang sesiapa, manalah tahu jika mereka berkawan baik.

Despite saya melayannya dengan senyum dan ketawa ( I do not want d Ketua pompuan stigma paste on my head) dia masih lagi merasakan perlu menunggu saya lepas tamat acara.

20 minit, saya mendengar dia menjustifikasikan tindakannya.
There were only d of us left.
Kalau x fikir saya Ketua Derjah, dah lama saya start keter n berdesup balik.

Saya ni kejer babysitter, melayan boys, walau cemana pe'el pun saya ok. Payah2 saya bentes je kakinya, melayan lelaki dewasa saya ngeri. Karang cerita seinci jadi sedepa, yang sepeket jadi selori, tak mau saya aihhhh...

Jadi saya minta diri.
Tak ada janji nak berjumpa lagi.

"Do not call me in any event, I dont want to involve anymore", dia cakap.
"Do u know I dont even have power to do so?," saya tanya balik sambil ketawa.

Its d truth. I m still a poor babysitter.

But I can smell a talent when I see one.
 He is talented but he is also a loose cannon.
With d right approach n guidance, I am sure he will bring d organization to a higher level which is beyond imagination.

He is a willing dog (ni peribahasa ye), a loyal one too.
A very gud combination, an asset.

Say, if I were a Prime Minister, I would love to ask him to join my office.
Serious!

But it is not likely to happen dik.
at least not in my lifetime.

All d best bro.

No comments: