Monday, June 29, 2015

Kenapa?

Ok fine...
Despite all d nasty things the other friend said to me, there r few things which I preferred to talk to him rather to others.

Cerita saya selalu ambik masa bertahun nak klimaks.

Few years ago I noticed someone wearing an expensive leather handbag. Zaman tu belum ada grade AAA semua, so it is genuine. I thought, since she hold a position in a leading party, maybe... u know..

Last week I learnt that he had a scandal who support her few years back. A married man. Duh!..

" Kalau hal ni few years back, means she was married masa tu", I lamented..
The other friend, for d first time buat acuh x acuh... Selalu hal2 cenggini, dia jadi tukang csi.

"Ada ke orang nak kasi duit, barang mahal kalau tak ada apa2 balasan.. ?" saya tanya lagi. The Other Friend buat x tahu lagi...

" kita pun kawan jugak.. tapi korang x pernah kasi kita apa2", saya cakap sensorang.
"Haishhhhh", dia merengus. Ooo dengar rupanya..

She is divorced now. I was told she got lots of expensive gifts from various scandals.
She'll turn 40 in couple of years. What gud the expensive gifts from not-so-husband-material do to her?

"Kalau dapat banglo sebijik dua tu, okla jugak", saya cakap sensorang lagi.

The other friend terus diam dan tak melayan. Kami dah kenal bertahun.
Sesuatu okehhh...

"Kita tengah kasi nasihat pada awak jugak ni... jangan nak kasi duit n sponsor pompuan pulak.." aunty ijan mula nak berceramah..
"Adake aku buat? " dia tanya. Annoyed..
" sekarang x derla.. nanti masa depan, jangan nak cari pasal", nampak tak, jujur saya bagi nesihat. Xder tapisan punya...

Because for me, kaya tahap Donald Trump pun, kalau nak bersedekah sangat, pilihlah asnaf. Huduh betul ko pergi support bini orang dek oii..

Men!

Kak Ros katanya..

Hangin je, bila saya dapat mesej dari the other friend pada pagi Sabtu.
Siap dengan lagu iringan yang tak kena mengena..
Heh...

Saya tak faham kenapa dia nak membahan pulak..
Masa bila saya bercerita pasal penglibatan saya dalam persatuan Kak Ros? sengajaa...

I was telling Adah about it, when he called. Speaking of the devil.
Dia nak tanya macammana nak isi borang appraisal yadayada tu...
elehhhh...

Hari ni I caught him writing all his achievements,

"Nak buat apa?" saya tanya..
"Aku tengok gambaq hang dah naik, tu aku pun x nak juga tulis semua"..lebih kurang gitu dia cakap. Saya terkejut sampai koklea dalam telinga x berapa berhubung dengan sel2 otak.

The truth is, both of us r selected to be on d wall of fame. To be frank, xder yang best pun pasal saya, tapi dah orang suruh bergambo, saya gigihla. He is very high achiever. Tapi all this while, saya yang menjadi mangsa minta info from him. Dahla bercakap nak tak nak, lambat pulak tu... Saya bukan nak mengungkit, tapi... 
hahaha... 
 Dahla tu, lepas tu tuduh pompuan suka cakap lebih2...
dah namanya kerja kot... Bertahun2 saya makan hati hahahahah.. ok. Abaikan..

Saya tak tau macam mana hasilnya kat Wall of Fame nanti..
The Other Friend yang dulu2 potrayed himself sebagai low-profile n sekepala dengan geng x suka pompuan-memang-suka-cakap-lebih2 kini dah beralih arah..

Pada spekuan saya,
1. Saya adalah idolanya. 
Pojaan hati beliau, tapi sampai mati x kan mengaku 
padahal tanda2 tu memang crystal clear, kalau saya jatuh sakit, dia pun jatuh sakit la jugak  (lepas dia mengejekk tu), ni saya tulis over2 kat Wall of Fame, waaaaa... dan2 dia nak jugak enterprem.

2. Sebenarnya dia peminat tegar Kak Ros, tapi malu nak ngaku. Dia sengaja tuduh saya penyokong tegar Kak Ros, padahal dia tau, sejak dari muda sampai tua saya mana layan cerita First Lady semua. Dia ada simpan banyak gambar Kak Ros dalam pelbagai gaya, elehhhhh....

Tapi sorryla bang..
persatuan Kak Ros strictly untuk pompuan je.
kot x saya dah bawak dia masuk,,
hahahahha


Friday, June 26, 2015

Terasa kecilkah hatiku?

Perghhhh... tu soklan kat buku Suzanne, my classmate masa sekolah.
Ayat penuhnya, Aku masih bisa mendengar dan berasa. Terasa kecilkah hati ku?

To my untrained eyes, puitis giler saya rasa..
terus saya salin dalam buku rujukan dan tersemat di hati hingga sekarang.. perghhh...

Ceritanya pendek saja. Saya lembab, so I need extra coaching.
Dan telah terbukti kelembapan itu, jadi d coach beritahu upper echelon dia mahu I attended d workshop masak memasak. Saya suka, upper echelon suka, d coach lagi suka, save d headache.

I was asking a dear friend to help me because I will attend d workshop masak memasak. Kawan tu ok je. While waiting, I saw other name was selected. Oh?
Saya termalu, n told my friend, I was wrong, obviously d upper echelon had someone better to replace me.ì

The next day, I bumped into d upper echelon. Dia ingatkan saya pasal workshop masak memasak.

"But... I thought u chose someone else to attend?" Saya tanya, while pointing to d white noticeboard
"X der saya tak tau pun... tukar balik..", dia cakap equally flabbergasted.
"Jangan...tak baikla.. nanti saya tanya d coach boleh x saya datang juga", saya cakap, takder konar2. 

Saya beritahu my immediate superior that I will come, takut nanti saya membelakangkan dia pula..

"Alaaa... beritahula, orang itu pun bukan suka sangat nak pergi", dia kata..
"I overheard dia cakap sundry n all about  going to d workshop masak, besides, I perfectly aware that some people kat depan kemain xder isu, tapi nanti di belakang, bertahun dia x habis bercerita hahaha".
Thats me, killing 2 birds with one stone, if u know what I mean.

Nope. Kami berbual dengan mesra alam. Tiada sarcasm. Haha.

I texted d coach. Dia ok saja.

I came late. Was asked to join a group. Two of them tarik muka. The third one, a non-muslim greeted me warmly. One of them u saya faham,
1.sebab  saya beri amaran keras terhadap ketidakpatuhannya kepada peraturan atas kapasiti sebagai Ketua Derjah.
2. Di belakang beliau ada Ketua Derjah saya. Jadi saya say hi agak kuat, lagi la dia sentap, mungkin. Ketua Derjah itu reject dia dari kumpulan, dia sempat setahun saja dalam kumpulan.
Mungkin sebab itu hatinya panasss saja..

Yang lagi seorang lagi tu, mereka berkawan baik mungkin. saya tak kenalpun, mustahil saya ada menyakitkan hatinya. Apa mohtipnya dia nak bermasam muka?

Before we went home, we hugs n kisses, dengan orang lan, yang 2 tu, hilang.. hahahha

Someone tanya, boleh tak dia tumpang?
saya senyum n did not answer.

Tahun lepas dia tumpang saya. Dia tidak menunjukkan cita2 nak berkongsi kos pengangkutan, saya juga bersungguh2 nak mengejar pahala.

Tapi mungkin dia fikir saya ini waki Badan Amal para Malaikat yang diturunkan dari langit sebagai balasan level amal soleh yang dia lakukan di atas bumi ini.
Jadi haruslah dia menggunakan REZEKI ALLAH itu habis habisan. Dia yakin kalau berbuat baik pada semua orang, Allah akan bagi access kepada Badan Amal.

Sepatutnya orang lain harus melaksanakan kerja follow-up, tapi dia menyanggupinya. Saya tak ada isu pun tentang itu, sehinggalah saya terdengar dengan telinga sendiri, dia dan seorang lain berbincang tentang sikap saya yang tidak mahu membantunya.

"Nak bantu mender, it was not your task in d first place, yang ko sanggup nak tolong kerja orang tu kenapa", saya cakap dalam hati. Too stunned to voice out my feelings.
I do not help either. I m just so fed up dengan pelakon semua ni.
Dia buat kerjanya, dengan tangkap muat. Mereka berbunyi lagi di belakang, tentang saya yang tidak mahu menolong a.k.a mengambil alih tugasnya.
Saya buat bodoh saja. No point nak melayan lindungakan kaabah.

A month after d incident, I offered my help to do something to someone. Saya fikir, saya seorang saja yang ada kemahiran membuatnya jadi haruslah saya ringankan tulang. Hampir saya tak percaya the particular someone cakap, X kata orang yang tumpang kereta saya tu akan buat.
Again... I was speechless.

Panjang lebar saya tulis pada hari kejadian.

Untuk memastikan pisang tidak berbuah 2 kali I refused to give her a lift.
Refused to let her think, rezeki dia melimpah2 sebab sikap dia yang 'suka membantu' orang lain. I m just so fed up.

Cuma saya terfikir, kalau dia viral kan cerita saya tak mau kasi tumpang, sehingga saya menjadi bahan caci maki di belakang, saya mohon Allah 'tutup'kan mulut dia selama2nya. I m just so fed up.

I m just so fed up with people yang rajin memasak cerita (cook up stories) dan rajin sapu mentega (butter up) instead of putting a lot of hardwork to excel.

Nope. Saya tak kecik hati.
Buat la banyak kali pun.
Once bitten twice shy kekdahnya...

Wednesday, June 24, 2015

"Teacher, balik rumah, orang dah ramai datang"

Unlike d myth (in d kids minds only), tice diorang bukan superwoman. Lepas 40mins x 3 period bersilat with them, saya exhausted.
Selepas berjumpa few other people, submit itu ini, saya pergi jumpa Fid. She was in deep discussion with Tie n Ezazul. Saya tak peduli, terus saya baring atas brownish sofa, sambil ikut serta berbual.

Long after they gone, Fid n  I masih berdiskusi, strategi untuk menangis bersama. Tu our code to get a great result in SPM 2016.

Jangan kata makcik tak payung nak. Sampai bergolek makcik ni bincang strategi.

Abaikan all the payung thingy. Itu slanga remaja.
You might not remaja enough to understand.

Suddenly, Qayyum n another boy opened d door.

"Teacher, balik rumah, orang dah ramai datang"

Balik rumah is my x-rated expression when I asked students to go inside  their classroom. Their favourite passtime r wandering aimlessly n lepak in from of their class. 
Pergi main dalam rumah, I used to ask them.

N today, listening it from their mouth, heh....

Oh... today d parents came to sign d report cards.
Saya paksa mereka ambil gambar. Mereka malu2..

"Janganla... untuk kenangan katanya.." saya pujuk.

"Tice, diorang minta sharekan gambar Hari Interaksi tadi. Untuk kenangan katanya..." one of them sent whatsappp message pada sebelah petang.

Nampak tak permainannya? 

Friday, June 19, 2015

2 cerita satu mesej.

Korang posa ye?
Gr8!

Someone sent message yang sangat sarcastic. Saya rasa nak mengungkit je, dia tak ingat ke ari tu saya belanja dia nescafe hahahhahahah...
In d beginning saya sentap juga, tapi ...

Saya cuba letakkan diri saya in her shoes, dealing with lots of people?
True enough, she wrote few rayuanku thingy on d WA group.

So that was it.
Ramai sangat yang kasi alasan kot..

 The next day she appeared!
The first day of fasting month, selalu messy, with d new timetable of course.

It did not go well, but at least she knows, I never lie about the new arrangement n all.
We spent some considerable time discussing our next step, partly killing time for her next observation.

"People r buying time u know", dia cakap. Saya faham masalahnya, tapi I m not in d position to help. Saya mendengar sajalah..

Saya fikir masalah utama ramai orang yang saya kenal ialah suka buying time.

For instance, task patut habis bulan 3, tapi dia kemain konar baring n minggu lepas mereka teamed up kata, yang itu patutnya kerja Norizan Adnan.

Tinggi betul konfidensi mereka. Like the main character in my entry kali ini, saya tak ada masa nak melayan.
Tentu saja saya beri facts n figure supaya mereka tak terlintas di fikiran untuk mengulanginya pada masa hadapan.


One of them beri quote, luruskan niat n jangan ada dendam.
hahhahahahah..
Dendam mender?
I was stating d facts n figures.
Takda isu pun...


Masalah kedua ialah, ramai orang fikir dengan berlakon menjadi mangsa a.k.a playing victims mereka akan terlepas dari membuat kerja.
Contohnya people yang buying time itulah...

"Dia kata dia preparing for this n that n whatnots", she lamented again. Serius, saya tak menambah apapun.

Seingat saya, berlakon seolah2 bizi bebeno tu memang Malaysian favourite pastime.
Padahal task dia tu level opis je. Bukan peringkat antarabangsa pun..

"Bizi tau, ai jadi AJK Jamuan hari buka puasa opis", saya sengih je bila dengar.
Guest ada 70-80 pax. Guest of honor cumala boss tempat kerja.
Menu dah decide dalam mesyuarat, order dengan catering.
Makan kat kantin, kerusi meja semua dah tersedia.
Pinggan mangkuk orang katering punya.
celah mana bizinya?

Compared dengan my friend yang uruskan majlis untuk 1k guests, guest of honour, Tuanku Permaisuri, having to deal for protocol with Istana people, SUK office, Majlis Daerah, various agencies n  guests from all walks of life.
Langsung kawan tu x berbunyikk..


So peep,
if u r reading this please do not ask for extra time for doing a mundane task.
jangan susahkan orang n jangan pula nak berlakon jadi mangsa lepas tu gigih bagi nasihat jangan ada dendam n sepatutnya kita bekerjasama macam aur dengan tebing ke hapa ke.

Kat dunia kita boleh konar sana sini, tapi pada hari yang tiada naungan nanti, semua tu akan dikira semula.
Jangan menyusahkan diri di kemudian hari.

Sekian saja tazkirah setajah.
renung2kan..

Tuesday, June 16, 2015

suratan atau kebetulan cerita 2

Saya ada seorang teman.
Baik orangnya, tapi.....
Ada beberapa perkara yang ada kalanya saya terfikir, "r we really friends?"

Saya fikir dia suka mengejek.
Mungkin lucu baginya, tapi bila dah selalu, saya hairan juga dengan kecekalan hatinya.

Sudah beberapa kali saya perhatikan, bila dia mengejek saya, selalunya selepas itu dia pun jatuh sakit juga.
Saya pulak tu yang jadi tukang menyampaikan pesan nak beritahu dia mc.

Semalam bila saya x ok, dia tersengih2. Nak membahan, mungkin.

Hari ini mukanya serius saja.
"Kenapa?" saya tanya..

Rupanya dia x sihat, semalam balik ke rumah dia pun telan painkiller dan tidur.
Haha...

Opsss... tak baik saya ketawakan pula..

Sebenarnya tahun lepas seorang kawan rapat saya cakap dia berjumpa bomoh sebab dia diganggu.
"Saya sedar, tapi saya tak boleh nak control fikiran saya masa tu", she said.

I was like, " come on d u believe such thing?". Over betul saya bercakap.
Seumur hidup, saya percaya everything is in your mind, kalau jatuh sakit mesti ada penjelasan yang saintifik.

Beberapa bulan selepas itu saya selalu demam.
Saya jadi takut tak tentu pasal dan ternampak-nampak someone was following me. Bila saya toleh, hilang pulak.
Saya cekalkan hati, n fight d feeling dengan banyakkan solat sunat n mengaji.
But still...
Hal ini berlangsung hampir sebulan, sampailah pada satu hari saya demam yang sangat teruk n langsung tak berani tinggal seorang.
Very not myself, so my mom jumpa bomoh n d bomoh kasi air jampi n whatnots.

D bomoh said, something was following me.
For the first time in my life, saya fikir it is very true.
Saya terus percaya sebab...
Pada satu maghrib, sewaktu melalui satu tempat  tiba2 fikiran saya kosong n I almost screamed because somehow I have no control over my mind.
That was d beginning of my nighmares.

Once ketakutan melampau saya tu hilang, saya jumpa kawan saya, hugged n seek for apology.
I believed, kepoyoan saya itu telah mendapat balasan cash.

Dont u agree that bila kita ejek orang n their belief, nanti kau pulak yang kena.

Anyway, mungkin kawan saya yang kurang sihat hari ni tu tak fikir begitu.
Mungkin, kebetulan saja...
katanya..

Atau mungkin juga dalam diam, sayalah IDOLANYA...
Apa saja yang saya buat dia kena buat.
Apa saja yang saya suka, dia pun suka juga,
Kalau saya jatuh sakit, mesti dia pun sakit juga..


Heh?


suratan atau kebetulan cerita 1

Semalam saya flat. Kalau saya kaya macam Siti Nurhaliza, memang saya nak berenti kerja n duduk rumah tanam anggur.

Sadly I m broke.

Larat tak larat, tetap kena menten  muka gula madu. I fell asleep at the pinkish faded sofa after taking a painkiller. Horrible!

Then, we had another meeting to attend. Put on muka gula madu some more. Duh!
By the time I reached home, all I want to do is lie down on the bed.

I took off my trusted Fossil silicone white watch. It slipped off n fell onto a seramic Claytan mug.


Mug tu pun chipped jugak..

Ustazah pesan, kalau ditimpa musibah, cepat2 tanya , "apalah dosa aku".
Sadly to say...

Banyak..

P/s seumur hidup saya percaya mug Claytan stoneware n jam Fossil tu adalah yang paling teguh di dunia. Sadly I m wrong..
#nangess

Sunday, June 14, 2015

Hidden Life

Today is d last day before 2nd term resume.
Starting tomorrow my life will return to a perfectly-normal routine.
Wake up at 5.35a.m - leave house at 6.45a.m and come back at 5 p.m.

If I have to go to d bank, do groceries, eat out with Arif I tried to be back at 3p.m.
Nowadays, if me n my colleagues could go back at 2.45p.m, it is considered a treat.

Except during fasting month.

Someone asked me, referring to a paper cutting which saying only those who could not manage their time stay back at the office, are we ( norizan adnan n her) that bad in time management.

Back in 2011, when KC cantas me, I could go home early.
3 p.m was my limit.
I can go to shopping spree because tak payah nak keluar duit buat proGram for d kids. I can read lots of books n do gardening in my free time.
A bliss.

Things change when u have responsibilities.
Then the issue on marital status comes out.
I never answer on that.

Because I've seen enough how funny life could turn out to be.

I've seen people yang bagi alasan tak boleh buat ini sebab anak dia begitu begini..
Alhamdulillah, Allah ambik semula anak dia.
Kurang seorang to handle.

I've seen people yang bagi alasan, kita ni nak jaga suami/isteri mana lah ada masa nak buat itu ini..
Alhamdulillah, spouse dia pun ada affair dengan orang lain.
Lama pulak tu mereka berkapel.

All these remind me,



Happy Last Day Holiday folks
enjoice

Saturday, June 13, 2015

Sometimes u talk too much part 2

As predicted, tendang terajang itu baru bermula

In April asked certain people to handle certain task, mereka kata mereka tengah sibuk.

Fine with me.

Jadi, mana yang boleh saya buat sendiri, azabnya Allah saja yang tau.
Since from d beginning my main focus is d kids, seeing their happy faces motivates me loads.

I learnt from experience. You can always lead a horse to water, but you cant make it drink, katanya....
Ko x nak ok je...

Yesterday someone asked me about something in private. I gave facts n figures. I thought that's it. This particular someone saya speku tanya kat another someone, which is really, really fine with me.
When we dealed with rules n regulations, it is a norm.

Yang tak normalnya bila ada yang tunjuk bijaksana posted MY CONVERSATION to the group. And queried (sounds accusing to me more r less).

Saya fikir
1. What discussed in private, shud remains there.
2. Should u know anything, it is not your darn business to leak it, because you should not pry in the first place.

As usual, saya memang tak ada bakat nak berdrama n play victim semua. Bagus juga dia dah tanya, dapatla saya mengeluarkan facts n figure n d not so right thing in d past which lead to my decision to do what I did.

"SALAHKAH saya bertanya.... yada yada.., Saya memang tak pandai... sebab tu saya letak jawatan.. saya memang tak nak sebarang jawatan...yadayada.." dia jawab lagi,
for others to see..

"Oh really? If I remember correctly, it stated in d meeting minute you wanted d post back in 2 years time..", I am just so fed up dengan drama, so I hope this will b d last.

Dia konar baring somemore.
Kot saya mude belieeee mesti saya lashed summore..

Tapi saya dah tua. Lagi pun Jie selalu pesan,
"Never blame people, blame d system instead".

That was what I did.
"Sorry if I offense anyone. I did not blame anyone in particular. It is d system we need to change",

Saya habis di situ saja.
Orang yang memberikan beliau maklumat yang saya kirimkan di private message itu bertanya "what shuld we do then?".

Saya beritahu caranya, orang itu tidak menjawab.
tapi si tukang nasi tambah beri lagi komen yang tidak membina.

Perjalanan masih berbaki 6 bulan. Kalau saya layan banyak sangat nanti hari2 saya makan prozac pulak..

Just my word of advice, kepada mana2 Ketua Derjah di luar sana.
Kalau belum bersedia nak lepaskan jawatan, jangan acah2bizi n lantik somebody else dengan harapan orang itu akan jadi your proxy.
Unless ko memang kenal dia bertahun hahahahahahaha

Bila dilantik, buatla kerja sehabis baik, jagalah nama baik sendiri.
Jadi bila satu masa nanti nak komplen, people wont ask about your track record.

Oh saya sokong TUN M, ( tiba2)

Seperti yang selalu saya tulis, tiada apa pun yg saya nak rebutkan dalam hidup ni. Jadi saya fikir saya tak perlu langsung nak berlakon, kipas mengipas nak naik ke atas. Saya cuma mahu habiskan penggal dengan servis yang menguntungkan d kids. Kalau panjang umur, lagi 10 tahun, mereka masih sudi menegur saya macam biasa, dengan penuh kasih sayang macam sekarang, cukup.

Saya sangat berharap dan berdoa Allah berikan saya kekuatan, ketajaman fikiran dan kesabaran yang tinggi untuk menjadi Ketua Derjah yang lagi seploh tahun bila saya kenang saya boleh berbangga dengan jawatan yang saya pernah pegang.

At d moment, d huge responsibilities humbled me.

Friday, June 12, 2015

sometimes u talk too much part 1

Hari tu saya tanya kawan, dia kat mana?
Dia kirimkan gambar ini
Oh... nak ke Pasaq Kemboja ye? Saya tanya.
Dia tak jawab...
Beberapa hari kemudian dia cakap "Perempuan... itu pun tak faham".

Ok..
saya tukar skrip sikit2.

Rupanya dia nak cakap dia ada kereta baru. Mahal gilerrrrrr (yang ni dia x cakap).
Laaaaaa... dia baru tau ke saya memang perempuan sejak lahir.
Ada perempuan yang boleh baca fikiran dia dari jarah jauh, tapi saya belum sampai level tu lagi hahahhaha...
But I m gud at reading your mind bila face to face, Be Careful! Hahahha

Sebagai perempuan biasa, I told all n sundry about d new car. 
Gigih saya buat announcement bagai, heh.. 
When we teased him, he was quite annoyed.

"I did not tell anyone, I told u only", dia cakap sudahnya..
Ooooo..

Errrr...
"tapi... x cakap pun suruh rahsia.." saya jawab pelan. Takut sebenarnya..
"Tu la hang...." dia jawab. Pendek.

Perempuan.... (mungkin itu dalam hatinya)



Thursday, June 11, 2015

cara2 tukar nama geran kenderaan

In 2003, saya tak teringat pun nak catat sebab it was a breeze. Abang Ngah did everything, saya duduk sekejap je kat JPJ Padang Jawa tu then settled.

This time around it is a bit tedious, inilah caranya....

1. Booked kat puspakom dulu. My sis-in-law yang buat semua ini dengan paksaan suaminya dan kakak iparnya yang lain. Diskas punya diskas, we settled in d date, 11 hari selepas road tax mati. ghahahha?
Arif n I started our journey at 5.30 a.m from home, reached Shah Alam at 6.45 a.m. Then we headed to SriMuda to meet Riena. We had breakfast at KFc sebab kedai makan kat situ sangatla tidak memberangsangkan selera. Arif had burger n I had rice classic.

2, We went to Puspakom Glenmarie together. It is in d shoplots, Our appointment was at 9 a.m. Orang ramai, we left around 10.30a.m. Bayaran RM 30 n ada gst lupa plak berapa. Masa kat sini, u hv to be alert n move ur car quite frequent. Semua orang nak cepat dik..

3. Then we drove to Mahnaz. I bought dried kiwis, dates, sweets n apricot n a bottle of Arab kabsah condiment. Thought of buying medjool, tapi mahal giler...

4. Next, we headed to JPJ Padang Jawa. Nak tukar geran, current n future owner kena datang sama2. Bayarannya ialah RM100. Isi borang n ambil nombor giliran.

5. Kat JPJ Padang Jawa, mak aihhh crowded gilerr.,. Parking pun kena bayar. Parking sempit, just be extra careful.

6. Alang2 dah sampai ke JPJ, terusla buat road tax sekali. In my case, saya dah kasi tau orang insurans yang saya sangat percaya (because he did not talk much) that I m going to use his service, tapi geran belum tukar nama tapi saya nak juga roadtax siap simultaneously. I do not know how he does it, tapi he managed to do it.
Just a word of advice, for me insurans mana2 pun almost d same. Yang paling penting ialah after sales service, ini saya belajar dari one of John Grisham's book, so far saya sangat puas hati dengan Zul Takaful Tanjong Malim ni. 

7. Sebenarnya dah  8,9 bulan lesen memandu saya MIA. Jadi Riena n I agak cuak kot-kot orang JPJ minta lesen. Luckily they did not. We paid RM90 for d new road tax n berlari balik at 12.40noon. Cant believe our luck!
Actually masa Riena isi borang, a man, a runner,  swapped number because he was still waiting for d car owner yang belum sampai.

8. D whole process is tedious and time consuming. Riena took a day off. Kalau malas boleh juga upah Runner for RM250. I think it is reasonable.

9. All in all bayarannya ialah RM100 +30.=RM130. Masa menunggu dalam separuh hari jugaklah...

10. The first thing we did after leaving JPJ was, looking for Maybank to transfer money. Dalam pada banyak songeh kat orang insurans tu, satu sen pun saya belum bayar. It was 1716.05. 
He thanked me for giving biz, n I thanked him for trusting me for such a lot sum.

Sekian.

Monday, June 08, 2015

Kek Batik for health conscious gitu..

Manis kot..
Resepi asal taruk mentega, milo, susu pekat manis dan biskut marie.
Kek Potong Kaki!

Budak2 Rangers tak habiskan semua bahan tu, and they refused to take it home.
Biskut Marie n Milo manis sangat.. so I replaced with these

Not bad. I love the chocolatey mixed with wheat cereal taste. Heaven. I ended up makan sensorang. It was that good! 

Hari ni saya buat lagi, 

Senang bubuh dalam aluminium foil. Mudah nak potong katanya..
I planned to take it for my nieces n nephews tomorrow.

As for me,
Hahhahaha.. fruitcake,
 sebab nak menghabiskan stok mentega. Less sweet of course.


oh u do care?

Kalau saya mati dan hidup semula (figuratively speaking ye) saya tak akan boleh jadi macam kawan saya ni.

We haven't keep in touch for quite some time.
Tak ada sebab yang personal. Suddenly our path never cross. Itu saja.

Or maybe...
Abaikan..

We bumped into one another recently. Tanya khabar macam biasa.
Cerita hal semasa macam biasa.

" Why we lost contact?" saya tanya. Gigih!
"I pun tertanya juga, y u r so senyap" dia jawab.
"Really? I tot I was d one yg selalu call", gigih saya mengungkit.

Seingat saya when I started being sarcastic, dia x pernah nak menjawab.  Tak tergamak pulak saya nak tunjuk bakat menjawab gred A+++ tu Juga. Maybe that is why after all these years we r still fast friends.

"Ooo... I was appointed as Ketua Derjah, can u believe it" saya start nak mengadu, macam selalu.

"Yeah I know" he sounded so happy. In fact, he was one of my staunch supporters, if u note d past tense form.

"Oh u know?", saya cuak.. bila pulak saya cakap ni.

"I saw it in your fb pics. Hey I pun like gambar2 tu". 
I can choose nak jadi macam dia, accept it and politely thank him for his sweet gesture.

But then, I choose to be myself, annoyingly ungrateful friend.

"Ye ker? R u sure? U might have liked somebody else' pic. Not mine." Saya memang berbakat tunjuk konfiden tak bertempat.

"Ye lah... I did", dia cuba menyakinkan.

"Nope. I am sure you mistook me for someone else." tu namanya in todays slang  acah2sentaptakmemasal.

I posted a lot of pics, mostly for d kids to see. Lots LIKE also mostly from d kids or their siblings. I never check, because hey, i never care

After our conversation  I started check every LIKe.
ooo... so he was right. I mean, he did not lie.

Heh?

Sunday, June 07, 2015

selamat jalan wak..

When I was small, saya memang tak ramah-tamah.
Selalu kalau jumpa my neighbours, soalan saya either,

1. Sihat?
2. Amboii, mak kata makcik/pakcik pergi holiday/jenjalan/shopping, best x kat sana tu acik?

Atau ayat penyata yang sangat cliche
1. Panas ye hari ni?
2. Diorang (anak2 pakcik/makcik tu) ada balik ye Acik?
3. Macam nak hujan hari ni..

Sejak tahun 1980, sampaila 2015 balik2 tu je pattern soalan. Kadang2 I shortened it to,
" Acikk...(sambil angkat tangan n senyum dari jauh)".

Tapi hari ni kurang seorang lagi pakcik yang akan saya tegur.

I read his daughter's fb status yesterday. Tried to confirm d news with my siblings, but no one pick up d phone. I dashed to d hospital which is 2,3 mins drive from 12A.
Only to be told, no one passed away in d last 30mins.

Then, my sis called, diff hospital. Duh!
He was taken to another hospital on Friday.
Dan menghembuskan nafas terakhir di situ.

Yeah right..
masa my mom cakap he was admitted on Thursday, tak pulak saya singgah kat hospital On my way home.
I thought, nanti bila dia balik, saya akan tanya khabar, afterall kadang-kadang bila saya balik #18, dia selalu ada kat halaman rumahnya.

Saya akan lambai tangan, dia akan balas dan tersenyum.

Ada pakcik2 lain saya tak berapa peduli pun.
Masa kitaorang kecik2 diorang pun buat tak peduli je..

Tapi wak ni memang betul2 baik.
arwah isterinya dulu pun sangat baik.
kalau saya tulis satu persatu kebaikan mereka berdua, sampai esok pun tak habis agaknya.


Setahun dulu wak re-married. One of his children opposed to it, yang lain semua rilex je. Actually semua anak2nya baik2 saja, mungkin dia ada alasan tersendiri.
Mak saya (dan mungkin juga makcik2 lain) slow talk la dengan anak yang seorang itu.

Rajuknya agak panjang.

Hari ni dia menangis beria2.
What a year lost.

It taught me one thing though..
hidup ni sangat pendek. Jangan buang masa nak merajuk lama2 sangat..
selesaikan semua yang terbuku dihati selagi hayat dikandung badan.
jangan lari dan buat2 nothing happen, because you will never know entah ada masa atau tidak nak betulkan mana yang kurang.

Bila dengar people u cared about jatuh sakit, pergi je lah melawat.
entah2 itu kali terakhir..

Selamat jalan wak.
U will deeply missed.

Alfatihah.



Saturday, June 06, 2015

Sindir menyindir.


The tiff between an ex-PM with d current PM comes to an unbelievable level. I would never tell which camp I choose to be, because it is insignificant.

It is interesting to note how 2 of my fb frens update their status lately.

Kalau berani saya akan printscreen and paste it here, tapi at d moment, I do not think it is a gud idea.
Suffice to say, each one is trying to back the right horse.

One with reputation n power to retain, n the other one is seeking power.

Norizan Adnan duduk makan popcorn dari pagi ke malam.
How I wish the other friend is around...,

I miss u dearly my pren...
Rakan gossip katanya..,

Friday, June 05, 2015

Pemes sangatker Mesia ni?

Bahasa pasar. Yes..

Currently I am reading these 2 books.
Great stories, love them both.

Intriguing!

 Eating at some Malaysian place. Really?
Last time I remember, it was either Chinese, Mexican or Italian.
Hmmm.. interesting..


Doing business in Kuala Lumpur. Wow! Bangga makcik tau..


Sebab tu la Malaysia muncul tempat 8, bandar paling dilawati di dunia dalam soal selidik yang nak cari link, malas pulak.

Bawah sikit je dari Singapore n Thailand.
Bangga!

Wednesday, June 03, 2015

Wang Tebusan

Kadang-kadang sangat menyakitkan hati bila kita datang nak buat kelas tambahan, the kids hilang tanpa akhbar Berita Harian.

Kali ni saya guna taktik lain.
Sebelum cuti saya kutip duit.

Kalau datang, money back guarantee.
Kalau tak datang, duit mereka akan masuk Tabung Mesjid.

9,10 orang memang tak mau bayar hahhahaha..
4,5 orang memang bayar tapi ada hal keluarga.

30/ 48 orang hadir. Yippeee!!!
Ramai la tu..

Layan gambar je lah..









The thing is, I told them, kalau mereka datang dan duduk belajar sama macam hari biasa, tak kuasa saya nak datang sekolah aihhh... Jad we had outdoor class and aktiviti yang berlari, melompat, menyanyi somemore..


Lepas dah penat tu, barulah dapat duit mereka semua..

Hahahahah

P/s the flower is for Speed Dating

Tuesday, June 02, 2015

It is Raining Men

Ermmmm..
tu tajuk buku yang saya sedang baca.
(Pic will follow soon)

As usual, holiday season means I can linger in bed as much as I could.
if I could have my way, I would prefer g bercuti macam May, Clare n Lara, dalam buku yg saya sedang tu. Especially bila kat rumah penginapan tu ada pintu rahsia menuju ke laut...

Kalaulah.... Alangkah....

Back to reality, my address is 12A, Taman Bukit ###.
Bukit okeh, if there is a hint of water anyway, it is in d bathroom.
Sedihsss..

Coincidence it was raining in d morning, n another shower in d late afternoon.
So I stayed indoors, sambil makan
 Cocoa crunch for brekkie
Nasi Goreng Banjir for dinner.

 Well.. mungkin kalau makan di tepi laut, lagi sedap agaknya...

Nite all

saya ada baju renang

Despite, saya tak suka pakai tshirt muslimah, whEn it comes to swimming suit, haruslah saya skema, or else, huduh sangat rupanya..

I bought it a year ago,
tapi....
sekarang baru jumpa kolam renang pun..



Sebelum boleh terjun, kena tolong d kids prepare persembahan dulu.
Makcik setressss... hahhahaha

Anyway, budak2 ni memang best ..

Monday, June 01, 2015

Rangers RockSSSS!!

Kalau ikut hati, saya lebih suka bersidai kat shopping complex merasa kesejukan ekon dan menghayati display items yang colourful tu. Namun begitu, sebagai babysitter, pengorbanan tu sangat perlu.. EhEmmm...

Judging from their face I think they have a lot of fun.

DAY 1.
They have speed dating, tapi sebab we came late ( untuk memberi laluan kepada Zana yang nak bersukan) we only had Market of Ideas. Splendid!
 Day 2
 After brekkie, we had istiadat menaikkan panji-panji followed by Permainan Luas di sekeliling Taman Tasik Taiping. Memang luassss betul..
 Selepas tu mereka buat Kek Batik
Selepas lunch kemas barang dan pindah ke Hotel Seri Malaysia.


We had Gala Night. Over betul mokcikkk..

Day 3
 We had AGM after quiz



Then semua orang girang nak balik. YEAYYY!