Friday, June 19, 2015

2 cerita satu mesej.

Korang posa ye?
Gr8!

Someone sent message yang sangat sarcastic. Saya rasa nak mengungkit je, dia tak ingat ke ari tu saya belanja dia nescafe hahahhahahah...
In d beginning saya sentap juga, tapi ...

Saya cuba letakkan diri saya in her shoes, dealing with lots of people?
True enough, she wrote few rayuanku thingy on d WA group.

So that was it.
Ramai sangat yang kasi alasan kot..

 The next day she appeared!
The first day of fasting month, selalu messy, with d new timetable of course.

It did not go well, but at least she knows, I never lie about the new arrangement n all.
We spent some considerable time discussing our next step, partly killing time for her next observation.

"People r buying time u know", dia cakap. Saya faham masalahnya, tapi I m not in d position to help. Saya mendengar sajalah..

Saya fikir masalah utama ramai orang yang saya kenal ialah suka buying time.

For instance, task patut habis bulan 3, tapi dia kemain konar baring n minggu lepas mereka teamed up kata, yang itu patutnya kerja Norizan Adnan.

Tinggi betul konfidensi mereka. Like the main character in my entry kali ini, saya tak ada masa nak melayan.
Tentu saja saya beri facts n figure supaya mereka tak terlintas di fikiran untuk mengulanginya pada masa hadapan.


One of them beri quote, luruskan niat n jangan ada dendam.
hahhahahahah..
Dendam mender?
I was stating d facts n figures.
Takda isu pun...


Masalah kedua ialah, ramai orang fikir dengan berlakon menjadi mangsa a.k.a playing victims mereka akan terlepas dari membuat kerja.
Contohnya people yang buying time itulah...

"Dia kata dia preparing for this n that n whatnots", she lamented again. Serius, saya tak menambah apapun.

Seingat saya, berlakon seolah2 bizi bebeno tu memang Malaysian favourite pastime.
Padahal task dia tu level opis je. Bukan peringkat antarabangsa pun..

"Bizi tau, ai jadi AJK Jamuan hari buka puasa opis", saya sengih je bila dengar.
Guest ada 70-80 pax. Guest of honor cumala boss tempat kerja.
Menu dah decide dalam mesyuarat, order dengan catering.
Makan kat kantin, kerusi meja semua dah tersedia.
Pinggan mangkuk orang katering punya.
celah mana bizinya?

Compared dengan my friend yang uruskan majlis untuk 1k guests, guest of honour, Tuanku Permaisuri, having to deal for protocol with Istana people, SUK office, Majlis Daerah, various agencies n  guests from all walks of life.
Langsung kawan tu x berbunyikk..


So peep,
if u r reading this please do not ask for extra time for doing a mundane task.
jangan susahkan orang n jangan pula nak berlakon jadi mangsa lepas tu gigih bagi nasihat jangan ada dendam n sepatutnya kita bekerjasama macam aur dengan tebing ke hapa ke.

Kat dunia kita boleh konar sana sini, tapi pada hari yang tiada naungan nanti, semua tu akan dikira semula.
Jangan menyusahkan diri di kemudian hari.

Sekian saja tazkirah setajah.
renung2kan..

No comments: