Sunday, June 07, 2015

selamat jalan wak..

When I was small, saya memang tak ramah-tamah.
Selalu kalau jumpa my neighbours, soalan saya either,

1. Sihat?
2. Amboii, mak kata makcik/pakcik pergi holiday/jenjalan/shopping, best x kat sana tu acik?

Atau ayat penyata yang sangat cliche
1. Panas ye hari ni?
2. Diorang (anak2 pakcik/makcik tu) ada balik ye Acik?
3. Macam nak hujan hari ni..

Sejak tahun 1980, sampaila 2015 balik2 tu je pattern soalan. Kadang2 I shortened it to,
" Acikk...(sambil angkat tangan n senyum dari jauh)".

Tapi hari ni kurang seorang lagi pakcik yang akan saya tegur.

I read his daughter's fb status yesterday. Tried to confirm d news with my siblings, but no one pick up d phone. I dashed to d hospital which is 2,3 mins drive from 12A.
Only to be told, no one passed away in d last 30mins.

Then, my sis called, diff hospital. Duh!
He was taken to another hospital on Friday.
Dan menghembuskan nafas terakhir di situ.

Yeah right..
masa my mom cakap he was admitted on Thursday, tak pulak saya singgah kat hospital On my way home.
I thought, nanti bila dia balik, saya akan tanya khabar, afterall kadang-kadang bila saya balik #18, dia selalu ada kat halaman rumahnya.

Saya akan lambai tangan, dia akan balas dan tersenyum.

Ada pakcik2 lain saya tak berapa peduli pun.
Masa kitaorang kecik2 diorang pun buat tak peduli je..

Tapi wak ni memang betul2 baik.
arwah isterinya dulu pun sangat baik.
kalau saya tulis satu persatu kebaikan mereka berdua, sampai esok pun tak habis agaknya.


Setahun dulu wak re-married. One of his children opposed to it, yang lain semua rilex je. Actually semua anak2nya baik2 saja, mungkin dia ada alasan tersendiri.
Mak saya (dan mungkin juga makcik2 lain) slow talk la dengan anak yang seorang itu.

Rajuknya agak panjang.

Hari ni dia menangis beria2.
What a year lost.

It taught me one thing though..
hidup ni sangat pendek. Jangan buang masa nak merajuk lama2 sangat..
selesaikan semua yang terbuku dihati selagi hayat dikandung badan.
jangan lari dan buat2 nothing happen, because you will never know entah ada masa atau tidak nak betulkan mana yang kurang.

Bila dengar people u cared about jatuh sakit, pergi je lah melawat.
entah2 itu kali terakhir..

Selamat jalan wak.
U will deeply missed.

Alfatihah.



No comments: