Friday, June 26, 2015

Terasa kecilkah hatiku?

Perghhhh... tu soklan kat buku Suzanne, my classmate masa sekolah.
Ayat penuhnya, Aku masih bisa mendengar dan berasa. Terasa kecilkah hati ku?

To my untrained eyes, puitis giler saya rasa..
terus saya salin dalam buku rujukan dan tersemat di hati hingga sekarang.. perghhh...

Ceritanya pendek saja. Saya lembab, so I need extra coaching.
Dan telah terbukti kelembapan itu, jadi d coach beritahu upper echelon dia mahu I attended d workshop masak memasak. Saya suka, upper echelon suka, d coach lagi suka, save d headache.

I was asking a dear friend to help me because I will attend d workshop masak memasak. Kawan tu ok je. While waiting, I saw other name was selected. Oh?
Saya termalu, n told my friend, I was wrong, obviously d upper echelon had someone better to replace me.ì

The next day, I bumped into d upper echelon. Dia ingatkan saya pasal workshop masak memasak.

"But... I thought u chose someone else to attend?" Saya tanya, while pointing to d white noticeboard
"X der saya tak tau pun... tukar balik..", dia cakap equally flabbergasted.
"Jangan...tak baikla.. nanti saya tanya d coach boleh x saya datang juga", saya cakap, takder konar2. 

Saya beritahu my immediate superior that I will come, takut nanti saya membelakangkan dia pula..

"Alaaa... beritahula, orang itu pun bukan suka sangat nak pergi", dia kata..
"I overheard dia cakap sundry n all about  going to d workshop masak, besides, I perfectly aware that some people kat depan kemain xder isu, tapi nanti di belakang, bertahun dia x habis bercerita hahaha".
Thats me, killing 2 birds with one stone, if u know what I mean.

Nope. Kami berbual dengan mesra alam. Tiada sarcasm. Haha.

I texted d coach. Dia ok saja.

I came late. Was asked to join a group. Two of them tarik muka. The third one, a non-muslim greeted me warmly. One of them u saya faham,
1.sebab  saya beri amaran keras terhadap ketidakpatuhannya kepada peraturan atas kapasiti sebagai Ketua Derjah.
2. Di belakang beliau ada Ketua Derjah saya. Jadi saya say hi agak kuat, lagi la dia sentap, mungkin. Ketua Derjah itu reject dia dari kumpulan, dia sempat setahun saja dalam kumpulan.
Mungkin sebab itu hatinya panasss saja..

Yang lagi seorang lagi tu, mereka berkawan baik mungkin. saya tak kenalpun, mustahil saya ada menyakitkan hatinya. Apa mohtipnya dia nak bermasam muka?

Before we went home, we hugs n kisses, dengan orang lan, yang 2 tu, hilang.. hahahha

Someone tanya, boleh tak dia tumpang?
saya senyum n did not answer.

Tahun lepas dia tumpang saya. Dia tidak menunjukkan cita2 nak berkongsi kos pengangkutan, saya juga bersungguh2 nak mengejar pahala.

Tapi mungkin dia fikir saya ini waki Badan Amal para Malaikat yang diturunkan dari langit sebagai balasan level amal soleh yang dia lakukan di atas bumi ini.
Jadi haruslah dia menggunakan REZEKI ALLAH itu habis habisan. Dia yakin kalau berbuat baik pada semua orang, Allah akan bagi access kepada Badan Amal.

Sepatutnya orang lain harus melaksanakan kerja follow-up, tapi dia menyanggupinya. Saya tak ada isu pun tentang itu, sehinggalah saya terdengar dengan telinga sendiri, dia dan seorang lain berbincang tentang sikap saya yang tidak mahu membantunya.

"Nak bantu mender, it was not your task in d first place, yang ko sanggup nak tolong kerja orang tu kenapa", saya cakap dalam hati. Too stunned to voice out my feelings.
I do not help either. I m just so fed up dengan pelakon semua ni.
Dia buat kerjanya, dengan tangkap muat. Mereka berbunyi lagi di belakang, tentang saya yang tidak mahu menolong a.k.a mengambil alih tugasnya.
Saya buat bodoh saja. No point nak melayan lindungakan kaabah.

A month after d incident, I offered my help to do something to someone. Saya fikir, saya seorang saja yang ada kemahiran membuatnya jadi haruslah saya ringankan tulang. Hampir saya tak percaya the particular someone cakap, X kata orang yang tumpang kereta saya tu akan buat.
Again... I was speechless.

Panjang lebar saya tulis pada hari kejadian.

Untuk memastikan pisang tidak berbuah 2 kali I refused to give her a lift.
Refused to let her think, rezeki dia melimpah2 sebab sikap dia yang 'suka membantu' orang lain. I m just so fed up.

Cuma saya terfikir, kalau dia viral kan cerita saya tak mau kasi tumpang, sehingga saya menjadi bahan caci maki di belakang, saya mohon Allah 'tutup'kan mulut dia selama2nya. I m just so fed up.

I m just so fed up with people yang rajin memasak cerita (cook up stories) dan rajin sapu mentega (butter up) instead of putting a lot of hardwork to excel.

Nope. Saya tak kecik hati.
Buat la banyak kali pun.
Once bitten twice shy kekdahnya...

No comments: