Thursday, July 30, 2015

MH370@Reunion Island.

Reunion Island?
What an ironic name.

PM was reported as saying, "very likely".

Just now I read another news
http://metro.co.uk/2015/07/30/mh370-a-suitcase-has-now-been-found-on-reunion-island-5319200/

Too devastated to read more.
I hope d PRC people will not make another scene.


Shhh...
every one is mourning.



Tuesday, July 28, 2015

Men #2

Happened couple of months ago.

I chaired something. Semua pun ok, sampaila ada orang nak argue sesuatu yang trivial. In the end I used my power (heh?) to sum up the argument.

One of the participants datang nak giving opinions. I talked to her, outside d room.
Cerita habis. Kami balik rumah. Saya tidur lena.

Besok paginya d ones yang nak kasi opinion tu jumpa saya dengan muka yang stress..

"I just want to clarify, I have no intention to query your judgment yesterday", dia kata.
"I thought we agree to disagree yesterday kakak. May I know what transpire you to bring d issue now?", gitu kot saya tanya..

Rupanya beliau diTEGUR oleh suaminya kerana mengganggu tugas Norizan Adnan. Suaminya yang turut berada sama di dalam dewan kurang senang beliau cuba MELAWAN cakap saya yang naif ini.

"Kakak, your husband tu tau tak kita ni berkawan baik?" saya tanya dengan jengkel.
"Itulah I told him, I just want to help you, but he keeps accusing me this that. Marahla I.." dia cakap lagi.

Seingat saya, after that incident, idakla saya playing victims ke sentap ke.
Saya dan kakak tu, walaupun berlainan  bangsa elok saja berhugs n kisses.
Malah I made it a point to have meal with her. Kawan kot...

Kesal betul saya sebab suaminya buat macam tu pada kawan saya.
Tak bersetuju, tak semestinya tanda protes.
Kawan tetap kawan.

Selama ini saya tidak pernah bertegur sapa dengan suaminya. Saya bukan ramah sangat. Jadi kebarangkalian saya membodek suaminya, memang tak pernah terjadi.
In fact, saya pun terkejut nama saya dipetik.

Padahal tak ada isu pun.
Memang semua lelaki suka berburuk sangka pada isteri masing2 ke cemana kekdahnya ni?



Men! #1

"Beria kita pakai gelang emas kot...," sudahnya terpaksa saya cakap selepas cubaan saya duduk mengibarkan tangan 4,5 kali sehari gagal.

Cehhhh...beria kata kalau pakai emas nampak cantik... 

"Nampak... tapi kalau tegur nanti awak tu malu2 pulak", kawan saya jawab..

Helehhhhhhh
Men!

Muhyiddin of all people

Kalau saya ni kerjanya bertunggu tangga kat laman forum harus lah saya menerima berita rombakan kabinet dengan hati yang selapang padang golf.

Unfortunately I m not.
Jadi saya agak sebak (over betul...) bila a DPM was sacked.
Selangkah je lagi tu...

Personally, I m quite fond of Tan Sri Muhyiddin calm n determined approach. His wife pun nampak humble je so does his children. I m sure they will make a gud First Family, given chance.
(MOHTIP babitkan family sekali?)

Tapi dalam mana2 organisasi, jangan sekali berlawan angin dengan ketua.
U will never win.

Tapi in d end, I m sure, it is all about principle.
Kalau diberi pilihan samada berpegang pada prinsip atau deviate from the boss' aspiration,
Saya sebagai rakyat marhaen pun akan seribu kali pilih prinsip.

Saya berdoa, ada rezeki yang lebih baik untuk Tan Sri Muhyiddin Yassin sekeluarga.

All d best untuk Zahid Hamidi, stedi Yop.

Hati saya sedikit lega sebab nama To' Pa tak digugurkan.
Kot idak saya bangkang habis-habisan.
Kalau sesiapa friend dengan To' Pa, tolong tweetkan, saya minat To'Pa.


Sekian.



Monday, July 27, 2015

Pacifier kata ngko...

Pernah tak korang melalui situasi cenggini..
Korang kemas umah, sekali ada yang tumpahkan ink. Korang tau sapa, jadi korang tegur dengan penuh berhemah, sebab korang dah penat mengemas.

Dia nangis n ngadu kat mak korang. Mak korang marah, and said
"Cubalah jangan suka bergaduh adik beradik!!"

Nampak tak permainannya?
Lepas tu your elder  sibling yang tadi haram nak menolong, tetiba kasi ceramah panjang pulak mintak korang bertolak ansur, berkasih sayang, berbaik pakat n all..

Heh?

I saw it was coming bila somebody which I described as having a brain d size of ping pong ball (padahal dlm inglish mana ada pingpong pun), cuba nak menasihat all of us over something.
Something yang takder kena mengena pun ngan dia, n was settled amicably tetiba je...

He might forget what he did years ago,
1. Bagi idea memacam tapi x buat homework.
2. When he holds a post, buat cincai je..
3. Complaining itu ini padahal more to empty vessel
By doing all 3 above, unconsciously he degrading others efforts. Tergamak betul.

I might b cordial, tapi to relive d bad experience with his antics, No Way!

I never forget.
Never.
 Hahha.

So I say it out aloud. Like before.
I hope he knows. being pacifier yang tak buat homework is a big NO NO.

Besides, kalau kau dah blocked keter orang tapi bila suruh alih kereta sebab ada emergency, haram ko minta mahap malah berlakon pulak jadi victim...

Means.. diri kau sendiri pun ada kesengetan arah perjalanan, layakkah nak meluruskan orang lain.

Maybe Not.


Sunday, July 26, 2015

Kasih Sayang:Untuk dirasa.. part 1

"Kata kawan....", forgive me for being 14 years old again..
I asked the other friend to re-write d Arabic du'a in Jawi.

"Google je la, tak pun suruh budak", dia jawab.
Heh?

If I can write perfectly, I wont bother  the fact is I cant. Saya Jahil Kelas Satu.
Kali terakhir saya tulis Jawi ialah 20 tahun yang lalu.
when I was in school.

Sentap mokcik nak..
Then someone else helped me out.

"Tapi saya tau tulis Bismillah je, yang lain ni saya tak konpiden", dia kata...

Hahhahahaha..

Tapi ye lah.

Sentap 5 minit.
Besoknya kawan balik.

Saya mengungkit dia x mo tolong semalam.
Dia mengungkit saya bocorkan rahsianya.

"Eh... tapi itu bulan lepas, lagipun x kata pun suruh rahsia", saya mengungit lagi.

Heh... dia sambung mengungkit..
Dalam persahabatan, yang penting jangan melampaui batas.
kalau sama2 mengungkit, itu ok.

Kasih sayang tak bertepi namanya

Saturday, July 25, 2015

Kasih Sayang Untuk Dirasa: Manis betul..

Pada hari Jumaat Fida kasi setapawe kuah durian. Saya sempat makan 2,3 sudu je.
lepas tu container tu tertinggal di atas meja.
sedihsss..

Tiba2, on Saturday saya dengar orang kasi salam.
Fida rupanya.

Berlari saya menyarung jubah n bertudung. Saya fikir ada kecemasan.

"Saya dah kumpul banyak, tapi ada sedara datang. No way... saya nak jugak bagi Kak Izan", Mokcik spicless uolss..

Mereka suami isteri came all d way semata2 nak hantar durian.

Either durian tu memang melampau sedapnya, atau disedapkan lagi dengan kasih sayang tak bertepi, saya terus makan sebiji setengah..

The first ones sangat fresh n moist, so saya buka d second.
Boy I was wrong.
D second was more fleshy, tak tau la perkataan yang lebih sesuai selain dari outtadisworld.

"Durian D24 ke ni?", Arif tanya bila saya bawa balik ke#18. 
Mana saya tau, D24, D26 ke D28.

Tapi mEmang sedap sangat sangat. Tak sEmpat nak snap gambo pun..

Mudah-mudahan rezeki Fida sekeluarga dimurahkan dan mereka diberi kesihatan yang baik oleh Allah dan dusun ayahnya sentiasa selamat dan subur

Aminn..


Friday, July 24, 2015

Heh?

Hari tu saya marah sangat sebab attendance terlalu menyakitkan hati. Maka saya mengambil keputusan untuk memberi 5 min ceramah (saya taiming).

Tertutup pintu hati saya nak tolong uruskan Jamuan Hari Raya.
"Kalau by 12noon, tak ada senarai menu, tugas n all, jgn buat jamuan, kita duduk dalam kelas n biar saya mengajar", agaknya serius betul saya cakap. By 2p.m mereka datang nak konfemkan saya dah baca mesej mereka atau belum.

"Saya nak jadi cikgu.", saya ingatkan mereka. Mereka angguk kepala tanda faham





On d next day.
Senang betul kerja.
Mereka yang uruskan semua, saya cuma bawa tikar, pinggan mangkuk, kuih raya dan stools saja.

Boys angkat barang yang berat, d girls prepared n serve food.
Gr8!

Saya memang suka jadi cikgu.
Tengokla gambar tu..

Kemain ceria cekgu kelas diorang.

Thursday, July 23, 2015

Do something with their vocab..

Kang kalau saya menjawab, panjang berjela..
Suffice to say, I did. Few months back diorang dah buat dah Writing Folder.
Tapi sebab errgg ... diorang hilangkan..
(Lorrr ticer pun... apsal x simpankan?)

So this time, buat kat tepi kedai koperasi. Kalau nak apa2 beli sendiri.
Yang dulu guna reta gomen. Tak hargai.




I really hope, setelah berpanas, mereka akan hargai usaha murni diri mereka sendiri.
O.k. ni buktinya..

Wednesday, July 22, 2015

#3: the risk worth taking.

Macam biasa ini catatan untuk diri sendiri.
Item no 3 dalam entri ini

Sebentar tadi my mentor informed that d HQ invited her to do research-method-or-whatever-name-they-call it. Naturally d kids will be chosen as subjects-or-whatever-they-call-it.

Sorry.
.jiwa kacau.
Part of me rasa stressful.
Because it means I have to work extra hard knowing lots of people will come to observe. 
Did I get any monetary gain? Fame? Glory?
Nope. 
Huh?

Didn't u say u did it for d kids?
(This questions keep nagging in my head)

Ok...
I did say that. 
In fact many a time.
D kids will definitely learn more from d experts. 
All d experts who will come from time to time while observing d poor miserable teacher too.
huh..

Ermmmm...

Hey..
What is wrong with d less travelled road?
as stated by Robert Frost in The Road Not Taken.

If life is a journey, 
I am in a bumpy ride, at d moment.

😕





Smash Book: Hari Raya affairs

It is gud to see d kids bright faces again..
geeezzz..

Judging from d colourful journal.
Guess they had great holidays




Sunday, July 19, 2015

The worst Ramadhan n Raya ever

On a whole it is.
Referring to checklist which havent been ticked.
I guessed it is a soft reminder that I should not take my health for granted.

Ok.
1. Saya akan berpuasa (at laest twice a month)
2. Saya akan bersenam setiap hari, 20 mins each time.
3. I will cut food portion by half.

Gitulah azam makcik di hari yang mulia ini..

On a happier note,
Having nieces n nephews at #18 always make us happy.
Talking and eating together with my mom, sisters n in-laws is a bliss.
Food always tastier when shared with l8ved ones.

Sedar2, 2, 3 pinggan dah habis..

Dalam pada nak jaga kesihatan sangat tu kan.....

Selamat Hari Raya peeps.
Take care of what u consume. You are what you eat katanya...

Friday, July 10, 2015

Off-white lies.

Dear Diary,
 Yesterday my mentor came with her mentor. Before they started their teaching observation my mentor's mentor interviewed me. Oh... the regulars

1. Did the programme helps?
2. In what way it helps you.
3. Do you have any obstacle in completing your task.
4. What is the main strength in this programme
5. Do you have problems or issues from people around you regarding this program.

The usual. I answered truthfully. I think I did.
Okkk maybe a little bit misleading on item #3. I said the main obstacle is my incompetency. The mentor's mentor assured me, I did just great.
But then... dia tanya, if u think u have problem with your competency, what u did to improve yourself.
'I DO smash book", I really hope my voice did not fail me.

When in fact. I had been toying with the idea for so long but being acah-acah-bizi I never had time to start.

Didnt I say DO.?
Instead of DID.

Today I humbly started my smash book project.

Backdated, for an epic reason.



So my dear trusted dearie diary.
was it considered lying?

P/s my mentor gave long list of comments on my performance.😭

p p/s 4 hours later a friend congratulate me on a job well done. He showed me d group messages, d mentor praised for superb preparation n presention.

p p p/s A couple of congratulations messages arrived. Am I vain for write it up here?

Tuesday, July 07, 2015

11 tahun selepas

Lately, I m not myself.
 Reason being, the chaotic body system (merepek!) which I experienced in 2007, surfaced. Sometimes, all I want to do is spend time in bed and cried all days.

The better part of me memikirkan, dengan umur yang tak  tentu panjang mana, kesihatan yang bukan jaminan, haruslah saya berusaha memberi yang terbaik selagi ayat dikandung badan.
Oh... whatever that means.

So here I am, walking here n there, sambil fikiran tak berapa nak stabil.
Maybe I should go for shopping spree, if only money grows on tree. Wishful thinking.

After braved the stairs (so many of them) and the scorching heat, saya pun berbaring strettt  di bawah kipas. I had 20 mins break.
I dont care. I need a break, to relax the pained muscles. eh?

A friend, who also had 20 mins to splurge, came and lied down next to me.
Dia pompuan.. so tak payah fikir panjang2...

For some unknown reason, our relationships strained. There is no particular reason.
Might be I become so reserved or maybe she turned to someone I hardly now.
I do not know.

Something for sure, we shared the same loyalty to one another.
Friends come and go, gossip panas sejuk,  but I am perfectly sure she never talks bad about me, saya pun tak pernah. Hahhahaha...

Whenever she achieved something, saya bangga tahap langit ketujuh, despite I never showed it. Funny..

Back to the story, we talked about everything under the sun,
About our ex-colleagues who we love dearly.
About the going on in their life.

We talked about her old house with mango tree.
Her wonderful Raya do with yummilicious food.

When we first met, her eldest was in primary school.
Now dah masuk Universiti pun..

"Mak aiihhh tuanya kita ye".. we both lamented.

I do not know whether in 10 years to come, larat lagi ke kami nak berbaring bersama in 20 mins time, dan bngkas bangun when the bell rings.

Monday, July 06, 2015

I m 42.

5 tahun dulu, bila KC buat perangai macam2, n bullied me, despite saya tak mau melayan, but deep down I blamed it on my babyface(muntahhhhhhh!).

I was so used people mistook me for a student. I m happy to be an obedient one, tapi kalau orang start nak buat perangai berbagai2, heh...
I will make sure they will never forget it.

From my observation, yang paling rajin kasi nesihat suruh orang berkerjasama, jangan ada dendam, sucikan hati n all dat rubbish, selalunya mereka la yang paling buas sekali. Hahahhahaha... might b nesihat itu untuk dirinya sendiri mungkin.

So. There is someone in d comittee (saya ada banyak yang jadi Ketua Derjah, so u don know wic one), yang rajin bagi nesihat cenggitu. In d early days, she mentioned "Let show them we can BERKERJASAMA"..

I was like.... Whatdehelleberry la kan...

Over d months, rajin pulak dia kasi suggestion itu ini. Which is fine, but did u do your homework?

I thought d epic was when she defied me n invited someone else to a Meet.
Saya takder response, because from d start I let everyone knows the organiser requirement. Even saya pun tak qualified for d Meet, all d best to both of them.

Habis sepasal, dia ok balik...
Penuh positibiti, jangan ada dendam n all...
Aman sekejap...

Bila ajak kerja, macam2 alasan.
Bila orang dah berjalan laju, baru tanya itu, ini. Menyalak suruh buat itu ini.
Saya beritahu itu ini tu patut dia dah selesaikan 4,5 bulan yang lalu. Since she did not, apa salahnya dia teruskan tradisi sekian lama,  cuma jangan petik nama saya.

Saya tulis dalam bahasa Inggeris yang straight forward.
Dia  forward kepada orang lain. Great!
I dont have any issue at all.

Entah angin mana datang bertiup, dia rasa perlu buat panggil mesyuarat.
"Whats d agenda u hv in mind?", saya tanya.

I want to give them Laporan Kewangan n resit.

Hehehehe.
Ada clue di situ.

Hahhahahahhahahahhahauhahauauuahauauuhajhahhahahahahhahahhahahahhahahahhahahhahahahhahahahhahahahahhahahahhahahah...

Am I look gullible to her?

Hahahhahahahhahahahhahahhahahahhahahahhahahhahahahhahahahhahahahhahahahhahahahhaha

Thursday, July 02, 2015

Kak Zara

She is a new C.C.
Efficient gilerrr..

On Tuesday, saya minta Shril pos surat. Banyak.
On Wednesday, Shril, d office boy, pulangkan balik duit.
"Kak Zara kata membazir" dia cakap.


"Mahalll... pos laju RM5 lebih, " Kak Zara menyampuk.

Saya terkebil2. Tapi surat tu kena sampai ASAP.
Makcik seteressssssss...

Korang tau Kak Zara buat apa?

Dia ambik semua surat tu dan hantar sendiri on her way home.
Kalau sepucuk surat je saya tak kisah. Ni banyak.
Bulan posa pula tu..

Saya rasa macam nak melompat bintang 88 kali.
Tapi ni bulan puasa, saya tak berapa nak larat.
(Bulan x puasa pun semput jugek).

Jadi sesiapa yang baca entri ini,
tolonglah doakan Kak Zara hidup bahagia di dunia dan akhirat.

Makcik sangat terharu okehhh..

Wednesday, July 01, 2015

Sanggam anganku musnah...

Hari tu my superior tanya, sapa nak g Sanggam, 17-21 Ogos.
Melompat saya nak.

Jap... bila dah tua2 bila berjanji, kena cek jadual dulu.
ok... bertindih ngan satu event.. perghhhhh bunyi cam retis...
over betul mokcik..

Jadi saya called Cecilia tanya boleh x saya pergi. Dulu nak g mana2 saya beritahu mak saya je, now kena inform dengan Ketua Derjah Besar. 
Dia beritahu tarikh tu coincides dengan event besar. Saya cakap saya aware of it.
"Kindly ask your Section Head", dia cakap.

I can read between d lines.
Hahahha tapi saya tebalkan muka sebab saya nak juga hadiri festival@Sanggam tu.
"May I go abroad on 17-21 August?", saya tanya Section Head.
He was full of possibilities, saya rasa ada bunga2 harapan di situ.

I proceed d application, d lady in charge did a wonderful job, I was accepted. 
A week later d booking form was sent for confirmation.

Masa tu baru saya perasan I shud b there on 16th. No wayyyy...
We discussed, but d idea of coming alone a day later was not appealing to me.

"Boleh x kita tanya pendapatan?", saya kirimkan mesej kepada the other friend.
I can ask a lot of my loved ones. Tapi saya pasti jawapan mereka sama dengan Cecilia. Which I really think is a gud advice, but for once, saya nak sangat sampai saya butakan hati.
 Hurm...

TOF x balas. Saya seteressss, so I accidentally left d tablet at #18.
Save me d headache memikir.

The time we met, the other friend keep asking me, what opinion did I want. Water under d bridge, but since he insisted, I told him.
Tapi beliau tiada pendapatan, which irritates me even more.

By the way he did send a very nice tazkirah video klip on wanita bermusafir sendiri.
Ada bunga2 harapan di situ, terus saya cakap, i lap u my pren.

But today, came another devastating news.
d Ministry needs 4-6 weeks before they grant d pelepasan.
Heh....

Which means Cecilia wud be happy. D Section Head wud happier.
Pening kepala diorang melayan pe'el macam2...
I bet the other friend kekal tiada perasaan.

Tapi Norizan Adnan akan menangis, kecewa.
Tanpa sebab yang kukuh saya tujukan lagu " Kemelut di Muara Kasih"  untuk diri sendiri.

Bila seteresss kena nyanyi lagu Ziana Zain.

Nite all.
Life is not a dream:(