Saturday, August 29, 2015

Terang hati budak2 ni

Kepala makcik spinning chuolss..
Bukan sebab menapak naik bukit pagi2

Ataupun sebab subuh2 gelap dah naik bas ramai2 macam ni..

Semua ni saya okey..
Yang tak okey bila tengok Budak Bertiga ni duduk termenung tengah majlis..
Wehhhh.. hangin makcik tau.

jadi saya paksa dia tulis report.
Paksa ambil gambar itu ini, untuk illustrate d report..

"teacher.. boleh x nak ambik gambar dengan Tuanku Permaisuri?" dia boleh tanya tu..
Mestila boleh. Tapi kena ada strategi. Gigih saya kasi tips.
Terang hati budak2 ni..


Cuma yang saya cuak tu...
Mereka minta a VVIP yang ambikkan gambar.

"tapi pakcik tu yang offer nak ambikkan gambar." mereka defensif tak habis..

Whattttt?
They called him PAKCIKKK?

Kepala makcik spinning chuolss
Bagus Datuk OBJ Hulu Perak ni..
Saya harap kalau satu hari one of d girls jadi orang besar2, biarlah mereka pun humble macam Tuanku Permaisuri n Datuk OBJ ni..

sekian..

Thursday, August 27, 2015

Azabnya tulis laporan

We meet again.
This time at HeritageHotel@Ipoh
Walaupun tudung senget, tapi saya gembira sebab nampak kurus. 
Btw, ni on d first day. Muka masing2 pun manis macam candycrush.

At night, all d 5 of us went shopping n had a nice chat until 11.15p.m@cafe. It was splendid!



On d 2nd day, hah... masing2 stressed out.
 Kesian Kakak Besar..
She was invited to present her action research, but no one terfikir nak ambik gambar.
I was busy taking notes, so did the rest of the team.
Haisshhh...
Inconsiderate betul.. the thing is, she put on a new black blouse lagi tu..

Our session lasted until 7p.m. Indra insisted on taking a walk out, tapi all of us prefer to complete d report.

Mereka stay up.
Saya tak...
Report mereka siap pagi tu.
Saya tak...

Inilah wajah saya sebenar. Pucat lesi.
Bila satu meja siap n u r d only one who havent, d tense r unbearable. Hiksss.

Phewww, managed to submit on time though.
 Kasi pada Kakak Besar untuk editing.

Sekian cerita.

Tuesday, August 25, 2015

Sexual harassment.. kali ini memenuhi kriteria heh?

Seseorang bercerita tentang gambar porno yang dikongsi di kumpulan sembang. I was never invited to join d group, so me not bother chuolss.

Then, I overheard a group of women discussing the same issue. I never intent to interfere until I heard one of them lamented that d culprit once asked her if she knows what ...... is.  She dont, but d culprit said, "u will know when you get married".

What is that supposed to mean?

"That's sexual harassment", one of d women offered her point of view. I couldnt agree more.

I choose to put d stop to d unbecoming behaviour. So I dug more details n went up to d classroom n bagi tazkirah on sexual harassment.

Kids nowadays, jangan la momokkan mender mengarut, bagi facts n consequences n all saja. When speaking about sexually related things, it is better to use law term dari bersusah payah guna euphemism bagai.
Karang meaniing s never come across

Saya pun  malu juga nak cakap benda benda cenggini,
Tapi saya lagi malu kalau mereka membesar jadi pervert.

Syukurlah ada internet..

Hv u experience anything like I copypasted below?

Definition of Sexual Harassment

Sexual harassment is any type of unwanted contact of a sexual nature. This harassment can occur either physically or verbally. Physical sexual harassment can mean unwanted touching, hugging and cases of rape. Verbal sexual harassment can include questions about your sex life, comments on the way you look or lewd comments. However, sexual harassment can also take the form of discrimination such as an employer discriminating against an employee because of their gender

Monday, August 24, 2015

Guest of honour

Kalau ikut hati, I would prefer spend my weekend reading novels sambil fefeling duduk di tepi pantai.

Tapi kadang2 kita buat sesuatu kerana kawan.

So, I attended a wedding, on friend's invitation.
The VVIP were seated in a big air-conditioned hall, with life band playing soothing songs.
Outside there were close to 20 tents.
Unfortunately, at my age, despite masa sekolah I failed Maths miserably, tapi tents with deco never come cheap.
20k for tents?
What about d tables, d banquet, catering, flowers, d dais n life band kat luar lagi.
Too lavish for a government servant standard, I guess...

Tapi x bagusla saya berprasangka, might be d wife memang well off.
Might be mereka memang dah simpan duit sejak kecik lagi.
Benefit of d doubt kekdahnya.

Jadi eloklah saya x yah cakap about d wedding.
Cuma guest of honour was hensem giler...



Sexual Harassment katanya...

It was mentioned n I am d one who have to put it in black and white.
Tapi makcik konpius..

"Awak ke yang kena gangguan seksual?" saya tanya kepada seorang kawan sebab dia saja ada hubungan dairek dengan OKT. Kawan tu lelaki, OKT pun lelaki, but then I was told kes pertama gangguan seksual di Malaysia ialah sesama jantina.. kkk..

"Bukan akulah, si X", dia cakap.
Saya tanya dengan dairek , gangguan seksual yang bagaimana?

He did not answer d question, instead kata it is not fair OKT selalu monitor si X, so it makes X uneasy.
Sexual harassment is not a light accusation. Uneasiness is a different set of issue.

When he supported X's so called uneasiness-translated-to-sexual-harassment-accusation suddenly I realised.

I m talking to a totally dif person. Not a good friend I used to know.

"Sampai bila awak akan dimonitor" dia tanya saya pula.
"Until next year maybe", I told him, but I m not sure myself.

He tried to hint, how bad d monitor system is.
I looked at him. Mana perginya kawan saya yang dulu.
Yang positif dan tidak pernah menghasut.
Yang sentiasa memberi galakan.
Yang sentiasa neutral.

Now dia pun sama dengan kawan-kawannya.
Duduk berkumpul, mereka2 tuduhan, ketawakan orang itu dan orang ini..
Quote hadis ayat quran, nak justify tindakan mereks.
Bila ada sesuatu isu, tanpa usul periksa terus setuju,
Orang yang lain pendapatnya, dihasut ikut juga..

Kalau x mahu, dicaci cerca di belakang.
Umpat keji habis satu kamus Dewan entri.

Tapi kat depan..
Muka menten manis bersari madu 

Honestly,
Makcik keliru...




Wednesday, August 19, 2015

Given time, we could be the best of friend...

Sewaktu saya tulis entry ini  4 bulan yang lalu, saya betul2 sedih.
I wished I could do something, at that time.
But I just can't.

We bid goodbye, went our parted way, there was no TLC.

Kalau saya boleh bungkuskan semua, memang saya beli wrapping paper kaler purplish grey n ikat dengan reben warna orange lagi.
Ook.. my  choice of colour combination sucksss..

Tapi benda/ perkara yang dia mahu ini tidak boleh dibungkus.
Atau ditaruk icing with cherry on top.

Jadi saya diam. Dia diam.
Saya cakap, dia diam.
Saya sedih, dia pun sama sedih.
Atas sebab yang berlainan, tentunya.


But that thing was never discussed.
Mati hidup semula , kitaorang tak akan sebut.
None of us suka bawak cerita ke sana sini, so most probably no one noticed.

Cuma hari ini  peluang datang bergolek.
I was all alone when that particular someone, (who can rectify d matter) approached me. Discussing, as we used to do when we meet.

I never talked shop with him. I hope he knows by now, whatever I said, normally saya fikir 18 kali sebelum cakap.

"Why?" he asked.
"Because she is 18 times better than me. " saya cakap n add in some more facts.
I think he satisfied or maybe dia pun dah lama nak tunggu I say it aloud heheh


"Eh.. kita petik nama awak tau" I told her later..
"Why?" dia tanya..
"Obviously u r d best choice!!", saya cakap..
"Pandaila...." dia jawab..

The other friend pun selalu kata saya pandai. Tapi nada dia lain. Dengan muka masam dan seringkali membuatkan saya takut nak cakap apa2 lepas tu.
Ironically, the other friend selalu nafikan dia garang. He is garang.. at least to me, garang giler.. "pandaila..." is indication that he was mad, furiously mad.

Anyway, this particular friend of mine, uttered the word "pandaila...", with d sweetest smile Ive ever seen in 2 years.

Prior to that, we used to b cordial.

I sincerely hope, today is d turning point.
As usual  saya akhiri catatan (yang saya seorang saja yang faham)

Norizan Adnan, takder apa pun yang patut kau rebutkan dalam hidup ni.
U hv already hv everything u need.
She deserved it, more than u do

Sunday, August 16, 2015

My attitudes depends on who u are

Entry serius la sangat.

Lately, d kids r sitting for tests.
N d final meeting for a certain project is approaching,
harusla another test shud be carried out
stress makcik.

Seeing d kids masih in playful mode, terus la makcik dabel seteresss..

Membebel was never my forte, jadi saya buat perkara lain yang takkanla saya nak tulis kot kat sini.

At d same time I was asked to give a talk, which I really love to do except it is on Wednesday, the day I supposed to help some girls prepared for teir QG camp.

"Kesianla orang lain, tercari2 mana d girls," someone bagi hint asking me to delegate.
Delegate? How?
With these people?

I dont have time to splurge, I guessed.


So, while running here n there, look
Who is hijacking my tablet cap ayam..




Untuk rekod, in d morning, these 2 boys kena marah for coming late. Hari tu giliran dia baca doa di perhimpunan. Tergamak tu datang lambat. Berapi tice dia marah.

5 hours later, seeing my tablet left unattended, he took selfie pics. Konpiden je dia tice izinkan. Konpiden je dia tice x marah.
Eh?

These r among d reasons, saya sanggup bersusah2 asalkan d kids untung dikemudian hari.
I hv a full of confidence in them!

Saturday, August 15, 2015

Ada ke orang membela hantu?

Mungkin ada,
dalam sinetron pukul 4 petang Tv3.


Tapi bukankah dalam drama tv tu dah digambarkan pembela hantu tu selalunya kaya dan ada aura begitu begini?


The thing is,
Seseorang menyampaikan cerita hari ini, yang dia pun baru tahu, sedangkan kejadian tu berlaku 3,4,5 tahun yang lalu.

Seseorang yang saya kenali dituduh membela hantu.
hahhahahhahahahahhahahhahahahhahah
sinetron betul tuduhan tu..


"Ada ke orang percaya?", saya tanya,
"Dia dipulaukan la... orang tak mahu bercakap dengan dia. Umpat di belakang. Bila dia berpindah tempat kerja, mereka akan sebarkan hal yang sama kepada kepada rakan sekerja barunya", si penyampai cerita beritahu.
Jadi keburukannya yang dijaja secara berjemaah mendapat liputan meluas.


"Rakan sekerja baru tu percaya tak?", saya tanya. Curious. 
"Tak... mereka layan dia dengan baik".


Syukurlah. Tak ramai sangat orang bodoh dalam dunia ini.
Tapi dia tetap juga bertukar kerana ada orang menghantar 'surat layang' memburukkan dia kepada HQ.


Dia pun bertukar. Lama dah...
Takdirnya, dia bertemu dengan sipembawa cerita dalam satu majlis. Mungkin sekarang hidupnya lebih tenang. Dulu dia fikir semua orang tahu cerita itu.

"BUT I DO NOT KNOW!", saya tegaskan,

"Dah HQ tau, dia ingat semua orang taula.. padahal kita tak tau kan.." si pembawa cerita cakap. Mungkin, sebab itu sekarang dia jadi dia berani membuka mulut.

Dia menangis.

Saya yang dengar secara third hand pun menangis juga.

Tiba2 saya teringatkan drama yang Shiela Rusly berlakon pagi2 masa bulan puasa dulu, pasal dia tuduhkan menantu dia bomohkan anak dia.
Menantu dia tu Siti Saleha yang sah2 muka kokesyen. Shiela Rusly pula digambarkan kuat agama yang sikit2 sebut nama Allah. How ironic.

Saya fikir itu imaginasi Shiela Rusly dan penulis skrip saja. Rupanya memang ada orang dalam masyarakat yang fefeling mereka ada 6th sense.
Boleh nampak hantu, kelodak hati orang bagai..

Perghhhhh...
Lu patut jadi doktor beb. Boleh save Health Ministry dari beli all those scan machines yang mahal2 tu.

Paling epik bila beliau dinasihatkan untuk memaafkan kesalahan sipenjaja dan kuncunya2 oleh someone yang katanya tinggi ilmu agama.

Knowing mangsa tu, I am sure dia maafkan, tak payah diajar pun. Muslim kot...
tapi engkau yang ilmu agama setingi Kinabalu tu tak mampu ke tegah jangan biarkan penganiyaan berlaku depan mata.
Is that d best you could do to your fellow muslims?


All those yang percaya dan jadi tukang sampai. Worry not.
Allah dah janji doa orang yang teraniaya itu tak ada hijab.

Ini ingatan untuk diri saya sendiri, dan anyone who happens read this entry.

Kenapa orang yang jahat dimata rakan sekerja itu, selalunya prestasi kerja mereka sangat bagus?.
 Orang ini disenangi oleh pelanggan.
Kalau top management berprestasi tinggi, dia disukai.
kalau top management ala2 cap-ayam, this poor soul will be looked down upon.


Dalam jangka masa panjang, orang yang jahat dimata rakan sekerja itu mendapat banyak anugerah dan pengiktirafan dari pihak luar yang menghargai usaha dan prestasi cemerlang yang mereka tunjukkan.


Selalunya golongan ini akan bergerak 'solo' (dah korang pulaukan dia kotttt),
 dia tak akan membalas atau menjaja cerita dianiaya.
Dia akan fokus kepada matlamat. Jadi pemangsa akan merasa diri mereka superior dan terus terbuai dalam imaginasi 6th sense-la sangat yang mereka ciptakan.

Sooner or later the truth will prevail.

Therefore, kalau seseorang menjaja cerita buruk pasal rakan sekerja, mohon siasat juga prestasi 'sipenjaja' itu. Bandingkan pula dengan prestasi kerja orang yang diburukkan.

Jangan menambah saham neraka.

Ingatlah... takutlah dengan doa orang yang dianiaya.


Wednesday, August 12, 2015

Sorry to say.. Cina memang macam tu..

ternganga mulut saya."
kawan saya tu yang cakap. dia memang tengah marah berapi2.

"tapi semua kawan2 Cina akak rajin2 la." saya beritahu. Its d truth. Dalam kerjaya, saya tak pernah jumpa lagi Cina yang jahat. semua pun jenis kerja kuat sampai saya yang tak larat nak ikut.
Yang pemalas dan menyusahkan macam cerita kawan saya ni memang tak pernah saya jumpa.

Jadi kawan saya tu buka lagi slot, Cina jahat di tempat kerjanya.
Yang memang jahat tu sorang je, yang lain tu tu nampak reasonable je.
tapi kawan ni tengah marah, habis dia petik  satu persatu.


"Sorry to say.. Cina memang macam tu..." dia mengeluh..
Sorry to say saya memang ternganga n later broke to laughter..

" Weiiii... u r Chinese too meh.." macam bodoh saya ingatkan dia pulak.. hahahhahahah

"Lainnn... saya Cina Kelantan" dia jawab ketawa2.


Haahhahahahhahahahahhahahahahahhahahahahahahhahahahaahahhaahah

Why so young?

Kembang kuncup hidungku..
perghhh...

Lebih baik saya tak tulis event apa yang saya hadiri.
Saya datang sebab saya nak belajar saja.
Little that I know my presence was translated as  kerajinan yang terlalu.
When in fact I make it perfectly clear, I just want to learn.

I do know most of them through board meetings and numerous state event. Despite saya anti-sosial kelas pertama,  I did know how to bring myself when surrounded by people. 
I mean,  either saya main games atau tidur.
I am good at both. Trust me.

While completing my games, a Punjabi lady came in and talked to an Indian lady. Being a good sportswoman myself (ehemm..) saya bersukan dengan bersungguh2.

Typical Malaysian, tak sah kalau bercakap tak guna bahasa rojak.
Kejap bahasa Tamil, Kejap English. Kejap Bahasa Melayu.
Saya memang tak ramah tamah.

"WHO IS SHE?" d Punjabi lady bertanya. Kalau dia belajar nuansa ayat, pasti dia tahu soalan itu sedikit kasar dan menyinggung perasaan saya. Saya pun tersentak dan terkebil2.

The Indian lady  ketawa terbahak2. "Look at her, she is so straightforward, boleh tanya who is she plak." dia kata, saya pun ketawa2 konpius.

"She is d Ketua Derjah... yadayada"" d Indian lady sambung. Mohtip dia nak petik jawatan sekali, is beyond me.

But d mentioned of my current post really had some positive effect on her. 
Heh..

"WAHHHHH... WHY SO YOUNG??" 
terus hati makcik berbonga-bonga...




Wednesday, August 05, 2015

Why u hv to b so rude?

Lirik Lagu Menghapus Jejakmu - Peter Pan

Terus melangkah melupakanmu
lelah hati perhatikan sikapmu
jalan pikiranmu buatku ragu
tak mungkin ini tetap bertahan

Perlahan mimpi terasa mengganggu
kucoba untuk terus menjauh
perlahan hatiku terbelenggu
kucoba untuk lanjutkan itu

Engkau bukanlah segalaku
bukan tempat tuk hentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu

Terus melangkah melupakanmu
lelah hati perhatikan sikapmu
jalan pikiranmu buatku ragu
tak mungkin ini tetap bertahan

Perlahan mimpi terasa mengganggu
kucoba untuk terus menjauh
perlahan hatiku terbelenggu
kucoba untuk lanjutkan itu

Engkau bukanlah segalaku
bukan tempat tuk hentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu

Lepaskan segalanya
lepaskan segalanya

Engkau bukanlah segalaku
bukan tempat tuk hentikan langkahku
usai sudah semua berlalu
biar hujan menghapus jejakmu

nanananana
nanananana
nanananana
nanananana
nanananana
nanananana

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2008/02/menghapus-jejakmu-peter-pan.html#ixzz3hrRMk2Kr

Monday, August 03, 2015

Once in a lifetime.

Nay...
. for all my life, I might compare everyone I meet with Jie and Et.

For such a long period, I noticed someone did not take up my call sometimes.
Why? Because at that time dia hang around with another set of friends.

So?
Funny...

Lately I noticed, dia talked to me rudely when that set of friends were around.
Very rude!
 Apa yang dia cuba buktikan, is beyond me.


Might be that set of friends had something extraordinarily special which I do not have.
Might be talking to me in front of that set of friends resulted dia akan dipandang hina oleh rakan-rakannya.
Kalau rakan2 itu tiada,  dia bercakap dengan sopan dan baik baik saja.

It is fine with me. I tried my best not to dwell... but I just cant...
Sebagai manusia biasa, hati saya terdetik,
sesuatu.
sangat sesuatu.
......?........


Once upon a time, I was talking to Jie, when one man passed by. 
He talked to him and introduced me. Later I learnt he was a big shot in big corporation. A wealthy man. Filthy rich!

Those kind of incidents happened few times,
one time it was his boss,  a famous figure whom I read in  newspapers when I was much younger.  Next, a Datuk whom I never heard of. 

"She is a teacher you know..." masalahnya Jie suka bercakap dengan bangga, macamla saya ni setanding dengan his friends.
As I wrote up there, we were much younger than.
Nope. Jie pun semekin macam saya. At that time...

I learnt from Jie, whoever our friend is, be proud of him/her.
Show it. Appreciate the friendships

The point is, he never leave me when he meet his friends. They did talk in front of me, about golfing which was alien to me.
Never once, they alienated me.

Now, I wonder, 
ada lagi ke orang macam Jie dalam dunia ni?

The tiba2-cakap-rudely-in-front-of-set-friend is ... well..
Dalam buku motivasi, selalu ajar,
Bersemuka dan bertanyalah.



Tapi selepas bertahun, saya tahu kawan2 saya like d back of my hand.
Berterus terang was never dalam kamus hidupnya.
 hadis, ayat quran and all hanya untuk diquote bila nak justifikasi tindakan bukan nak diikut sangat pun. Heh?

Seumur hidup, saya tak pernah dengar Jie quote ayat Quran to justify why he was rude to me.
First, I bet, like me, dia baca quran pun gagap.
Second, he always made it a point to respect perasaan kawannya yang meskin ini.


In life, in years to come I might meet lots of people like a friend whom I write up in this entry. It is really up to me whether to feel miserable or be happy.

I choose d second option.
I was blessed with great friends like Jie and Et who taught me what a great friend should be. 






Once (should I use TWICE) is enough.