Tuesday, September 29, 2015

Zailin n I

Couple of months ago, on d quest to khatam quran, Zailin got a glimpse of how awful my reading is.

Tapi kawan saya ni baik hati n full of pozitibiti.

"Bestnya quran ni.. Ada tanda tajwid lagi, senang la budak nak belajar ni" katanya...
The fact that I was baca merangkak2 was never mentioned.

"Surah xxx ada tak? Fotostatkan boleh?" gitu kot dia tanya.

Saya malas nak menyusahkan kepala. I gave her all 🔟 📚 n asked her to do it as it would be much faster.

On d second thought I gave her 9 📚 only as I was reading Jilid 7. Juz 21 masa tu.

I never able to finish it until d raya haji long break.
Then saya sambung dengan a small tafseer quran which someone left at d guest room. It was too small, n I faltered even more.

How I wished, I could have my favourite 📚.  #sigh...

Yesterday, out of nowhere, Zailin came late in d afternoon n handed d tafseer quran.

I was like.. " takpe la kalau nk guna lagi...",
But she said she had found what she was looking for, "kecuali Surah xxxxx"

Ooo maybe on d 7th book which still in 12A.

"juz berapa tu? X reti la nak cari..." saya menjawab sejujurnya.

"kat depan ni ada tulis senarai surah dengan mukasurat sekali", Zailin jawab dengan sabar...

Oooooo ada rupanya....

Monday, September 28, 2015

Anjang and I

Sometimes we did things sebab nak tolong kawan.
If I could have my way, I prefer to stay at home and


well...
sleep..


A good friend asked me to replace her for a seminar. I said yes, because she helped me lots previously. "Some other people could not make it to, can u find anyone?", she asked. I did not promise anything.

Anjang agreed to join me.


I was held at Casuarina@Meru Convention Centre. Both of us only know Meru in Klang. So, d journey was not as smooth sailing as I would love too.

The fellow guiders, Kak Liza n Fook Khum were there.
We took picture to be sent to d LEC whatsapp group. Common practice nowadays:)


It started with a mighty bounty (belasahhhh) breakfast. I had a plate of fried vermicelli and pie. Anjang had stuffed croissant and we both had white coffee.

Then the seminar started with a presentation by Prof Madya Nurbaini. She and her gang did volunteer work for Indonesian workers. Amazing!

After the speeches by the organiser (like wow!) and her Royal Highness, it was followed by  a forum. Surely it was my favourite part. Over plak... but seeing them on stage, sharing their volunteer experience it spurs me to start one soon. Very moving  ai tell u,  especially  the success story fro Niki@Philippines. It was very interesting to listen to them all.

Then we had a lunch break.
"Anjang nak bergambar dengan Tuanku Zara", kakak saya cakap.
As a good sister (ehem...) what else I can do except MAKE IT POSSIBLE!

She was smiling ear to ear, and paksa2 saya hantar to our family whatsapp group.
"Tunjukla kat diorang," dia cakap tak nyempat.. heh..

"Did u take my picture?", tetiba adik dia over  spiking London.
As a good sister (hahahaha) terpaksala dia ambikkan my pic..


ahhahahahahha




I truly hope, the friend whom I replaced would be happy. I m sure my sister was a happy woman n yess,.. I m happier too hahahhahaha

Afterall it is not everyday I can spend time with Anjang  and learn from the best.
Not to forget good food.

Punyala both of us sangat gembira n grateful, we thanked d organiser profusely.

gambar seterusnya... mungkin nanti2..

sekian

Wednesday, September 23, 2015

Sogo on Monday

Despite, kengkonon too many things on to do list, I drove to Kl. Smooth journey.

I parked at Jalan Merpati, opposite a Chinese school.
"Kenapa jauh sangat?", Izzati asked.
"Nak jimat seploh hengget duit parking", came my reply.

We had lunch at Mc D. Aisha's choice.

Then we bought some 🍫 which are on discounted price. Kit Kat and Kinder Bueno.

I gave them RM50 each for shopping, tapi kalau x habis, saya akan pungut balik.

Later we headed to 7th floor. Sports shoes r on sales. I bought Nike running 🏃 shoes. Mungkin dengan kasut baru, larian setahun sekali saya tu akan lebih bagus.

Izzati pun dipaksa beli sports 👟. She needs it for her teaching course. Oh yes, she entered IPG, which means there will be another teacher in d family. Pilih punya pilih, a blue green Adidas for her.

"Mak Andak, kitaorang nak belikan hadiah harijadi Abah boleh", diorang tanya. Mestilah bolehkan... Janji jangan pau duit Mak Andak dia kan..

So they chose a pair of navy blue Converse for their father. Aisha also picked a pair of green blue Converse.
I never had any Converse in my life, never know it is such a hit with youngsters.

Jap...
" Murah ke rege Converse ni?", saya ingin kepastian..
"Murahhhhhh ni Mak Andak..", diorang jawab dengan konfiden.

Murah2 pun our total bill come close to RM500 for 4 pairs of shoes. I hope it is a gud spend.

Then, we had Crispy Popiah, before rushed to Jln Tunku Abdul Rahman. Unfortunately, I didnt but anything which caught my fancy. The girls bought Jubah for them b their mom.

It was raining when we headed back. Takut terperangkap dalam traffic jam, we spent some more time at Jalan Masjid India. Nadia bought crepe bawal.

They finished their shopping allowance.

We arrived home at 8.30p.m. Had nasi n rendang for dinner, while waiting for Nick to come home.

At 9.30p.m I drove back to #12A.
I arrived around 11.30p.m.

The first thing I noticed was,
Gate jiran depan terlapang.
That is why, pukul berapa pun saya sampai ke rumah, saya boleh melenggang gagah berani masuk rumah🌇 knowing jenjiran ada kat rumah.

Untungla berjiran dengan Ketua Balai

Monday, September 21, 2015

Baju raya purple

I offered myself to buy baju melayu material for my brothers.
"kaler kelabu ye", saya beritahu mereka. My bros memang bab ini tak kisah punya, baju raya tahun lepas pun mereka tak ingat warna apa.
I was thinking to buy one for myself, tapi nak tunggu kurus sikit. 
I was hopeful, by 2nd week of fasting month saya akan kurus empatlimakilo..
Man propose God dispose,  ...

I didn't have a proper baju raya then.
Last month, while seeing d tailor for uniform, she told me she got to buy cloth on discounted price from Jakel. Jadi saya pun terjebakla sekali.

Saya suka warna purplish,
 tapi.. Nanti x sama pulak dengan diorang

"waaa siap pun baju raya purple akak", saya cakap.dengan eksaited. Bila taim ambik baju.
"kak ini kaler silver kak..akak yang pilih warna ni dulu kan.." dia cakap sopan santun.

Did I really mean Grey or silver?.
I remember saying kelabu to my bros, but...

Balik rumah saya buka lemari, kenapa saya rasa macam lain ?...
Yesss..
Baju melayu my bros are different shades of grey.
Well.. Brownish grey heh..
Tapi...
Gasakla

Long break.

Tiba-tiba  cuti seminggu...
I spent my weekend indoors.
Cuci baju, lipat kain dan menjahit.

Tak lupa juga mengejar penjahat dalam Criminal Case.
Bizi betul makcik...

Hari baru nak start buat kuih raya.
I've been trying to start buat kuih raya since Saturday.
Tapi xder feel.

Tapi...
Rasa rugi pulak kalau saya x manfaatkan hari cuti ni dengan berjalan-jalan ke Sogo. Kalau weekend orang bersesak, nak berebut bargain pun susah.

Tapi...
Buttercup dah dikeluarkan...
Almond pun dah roasted.

Mokcik dalam dilema..

Saturday, September 19, 2015

Acho: what brother is for gitewww

Saya tau signal minyak tu dah blinking, tapi dia tulis ada 54km more.
Patutnya cukup nak sampai ke 12A.
Tapi halfway, nombor terus ilang..
I turned back. Punggah barang kat kereta Acho.

Printer, sekilo gula, sekilo tepung, sekilo raising flour, sepeket maggie, dan satu beg dokumen yg saya nak revised n submit. Few 📖 yang mmg saya hangkut ke sana kemari tp x baca pun..

"ko nak guna keter ke? Org nak guna kejappp je dulu boleh x?", dan2 lepas saya siap memunggah Acho balik n bawak seguni kayu api. He wanted to take more 🔥 wood.

Takkan nak kata x boleh plak, nnt x makan lemang pulak raya ni.

I offered to help him, but he turned down. I insisted.

Turned out tempat tu sangat dalam n sunyi. Kayu api dah siap dikumpul dalam 6 gunny sacks. Berlari2 saya tolong angkat, sunyi kot....

Lupa pulak..
"Andak lupa nak isi minyak keter la.. Tiba2 habiss", saya beritahu Acho dia diam je. X der komen.

Once 🏡 , dia turunkan kayu api.
Saya terus drove back.

Hari ni saya balik ke #18, sebab nak ziarah jenazah one of d kids mother.

Saya letak kunci🚗
"bukak kan stesyen minyak kat atas tu?" saya tanya, walaupun tau jawapannya..

"Orang dah isikan minyak keter pagi tadi", perghhhh... Me smiling from 👂 to 👂 chuollss..

Sekian.

Thursday, September 17, 2015

Jek n jil namblas cuma

On Tuesday only half of d kids turned up.

"they said, those who absent r scared of u. Untungla sapa yg ada kelas on d same day, " gurau someone. Tapi punchline x menjadi, considering...
BUT still... I smiled gudnaturedly.

They were discussing how rude d kids were to them. N how happy they were when these bunch did not turn up...
Pulak...

"Babes is that true?" Saya baru tanya gitu terus some of them jerit.. "Mana Adaaa!

Tapi saya belum tanya soklan penuh.. I hv a hunch, geng PPN (Penjaga Pintu N#r#ka) dah terlebih dulu buat survey.. Hahahhaha...

"kalau ponteng, ngaku je la ponteng,  janganlah main petik2 nama ai pula", lecturer saya memang ajar if it takes to use their lingo to win their heart, just do it.

"Tapi ticer..saya tak dapat pun keropok jek n jil pagi tadi. Saya lambat sampai, hujan lebat", adu one of d boys.

"Laaa kesiannya...
Memang saya bawa namblas je, saya tak sangka pulak harini kamu semua datang ke sekolah," macam x bersalahje saya jawab.

Hikkksss...
To be honest, kalau betul caranya, burung merpati pun akan makan ditangan..

Hopefully sel2 geng PPN berhubungla sikit. 😂

Wednesday, September 16, 2015

Selamat jalan Morais.

Saya nak paste gambar, tapi dengan henpon baru ni saya x reti.
Bila saya tengok tv, d day Morais dilaporkan hilang, menengokkan kening dia yang cantik dan senyuman dia, saya fikir ini kes macam Hizairi Othman dulu.
No elaboration.
Petang ni saya dengar radio, mayat mangsa dijumpai...simen konkrit... Subang Jaya. I was  . Jadi dengar tak dengar.
Tonight I read, kehilangannya ada hubungan dengan siasatan kes kehilangan ubat RM6 juta. Suspek ditahan tahun 2013, mendiang prosecuted d case.
My heart goes to d family. Secara peribadi saya rasa nak tendang je semua orang yang terlibat dalam skandal ubat RM6 juta ni. Dahla makan rasuah, lepas tu orang yang tak bersalah ko bunuh pulak.
Apa kau fikir ni Mexico ke?
Saya harap ada pembelaan untuk mangsa dan semua DPP yang lain.
Saya juga harap, integriti disemai dalam diri semua orang
Kalau dah sejak kecik mak bapak ajar 'rasa' buah kat supermarket, sampai besarlah anak tu fikir, tak salah ambik barang orang waima duit RM6 juta sekalipun.
Kalau cikgu dengan bangganya bocorkan soalan ujian, Jangan terkejut, bila budak ni besar dia 'tolong' bocorkan soalan UPSR,PT3 dan SPM pulak.
Peduli apa kalau kerajaan kena keluar duit nak buat kertas ulangan.
Peduli apa kalau budak2 stress, cikgu stress, parent stress.
Bila ada cikgu yg laporkan kebocoran dengan bukti bertulis, cikgu tu kena pulau, d kids kena soal siasat. Worst kena tazkirah di depan public, "jangan menganiaya rakan sekerja'.
Yang tukang bocor berjalan dengan megah sebab gred naik tinggi menjulang. Terus bangga dan gigih nak ulang perbuatannya. Ramai pulak yang membacking perbuatannya.
Didnt surprise me, if these things never stop, in 10 years time, Malaysia akan jadi d next Mexico.
Selamat jalan Anthony Kevin Morais.
Semoga pemergian tuan terbela.

Tuesday, September 15, 2015

Hari Malaysia. Hari Kita

Pada satu hari saya berbual dengan the other friend, sambil2 saya meminjam printer beliau. Tiba2 kami bertikam lidah tentang satu isu.  

Selalunya one of us akan beralah (read: norizan adnan) tapi kali ini masing2 keras kepala mungkin sebab hujan gerimis mengundang masa tu. The gud thing was, we were saved by the bell. Bila bunyi loceng masing2 pergi dengan hati yang panas.

Sebagai kawan yang berhati mulia (edisi masuk bakul), saya kirimkan mesej berterima kasih di atas pinjaman printer dan meminta maaf jika terkasar bahasa. Selepas itu saya tidak sempat lagi membelek telefon. Kalau nak harap saya tulis ayat berbunga minta maaf, memang tak pernah terjadi.

Apabila terserempak beberapa jam selepas tu kami menuturkan ayat yang sejak bertahun menjadi penutup perselisihan faham ( nampak sangat ini bukan kali pertama).

Me: Elehhhh.. X nak kawan le tu..
TOF: Ehehhhh macam budak2. 

Nampak x?
Automatically, perselisihan faham pun dilupakan. Kiambang pun kembali bertaut, kata peribahasanya.

It just that, later, baru saya nampak ayat quran yang dikirimkan. Hamboiiii.. 

I have nothing against quran b hadith. In fact, at least once a year saya berusaha untuk khatam quran. Yang saya tak suka guna ayat quran nak justify ones action. 
Albeit it is, a wrong ones 

Terus pertikaman lidah bersambung di Whatsapp sampai azab Asar. Masing2 x mo berganjak. 
The next day beliau tarik muka dan tak mo kawan. 
Tak nak kawan sudah....

3 days later kawan balik la kan... Dosa x bertegur 3 hari...

Honestly, we were discussing about friendships with non muslim. 

Saya tulis di sini secara am saja. 
Di Malaysia, kita hidup mesra dengan pelbagai bangsa. Tapi bila kita berkumpul sesama bangsa kita mula nak outdo bangsa lain.
Which is gud. Persaingan to be d best is always welcome.

Yang tak baiknya, bila orang tu berjaya kita tuduh dia racist. Bila kita dpt sesuatu, orang di sana tuduh kita racist. 
Orang di sana tuduh kita x qualified, kita pulak tuduh dia racist.

Instead of finger pointing, why not we (no one in particular), work harder to preserve our very own reputation. Let start with d community around u. 

Start ur own free extra class for kids, or if u hv talents, y not train d kids in football, dance, quran recitation or anything. Something which is really out of your line of duty.
Kalau betul ikhlas, masukkan d kids from dif race. Except for religious matter.
Promote unity, not hate.
Jangan layan sangat agenda ahli politik.

Selamat Hari Malaysia kawan2.
Berbaloi kah jika kita saling membenci dan tuduh menuduh.
Seumur hidup?


 


Jerebu Lagi

Acara tahunan.
Budak2 tertunggu bila IPU nak naik sehingga mencecah 200.
Boleh cuti sekolah.

Dia lupa kot.. nanti akan kena ganti. Kesihatan tak boleh diganti.
Sangat menyakitkan hati kan...


Hari ini sekolah di Selangor, Wilayah, Putrajaya dan Melaka ditutup angkara jerebu.
Saya boleh bayang anak2 sedara saya gembira sakan.
Mohtip?

Pagi tadi saya keluar rumah pukul 6.45pagi. Jerebu teruk, mata saya gatal2 dan sesak nafas.
Nak saja saya masuk rumah semula dan tutup tingkap sambil pasang kipas selaju-lajunya.

Tapi...
Someone had to work for living..
Stress betul  cuaca macam ni.

Mohon si penjenayah yang buat pembakaran terbuka didenda berjuta miliyar lagi.
 Honestly, saya tak tau miliyar Rupiah tu banyak mana..
Tapi dendalah teruk2 semoga menjadi teladan kepada yang lain..


Tiap2 tahun jerebunya pun...
agak2 la...

Monday, September 14, 2015

Kren dan Wukuf

Impian hampir setiap muslim ialah ingin menghembuskan nafas terakhir di Tanah Suci,
But still...

Bila dengar jemaah Malaysia meninggal sebab ditimpa kren runtuh.
Well..
As much as I want to accept d fate, tapi hati yang jahat tetap berkata,
it could be avoided.
Safety measures could be taken.

Kerja haji bukan baru mula minggu lepas, sejak zaman Rasulllah lagi.
With d advance technology, cuaca pun boleh diramal.
Kerja menaiktaraf Masjidilharam, bukan baru bermula semalam.
Cuma...

Alfatihah untuk yang telah dijemput.
Salam takziah untuk waris yang tinggal.

Saya teringat kata-kata jiran saya sewaktu kami baik dari hospital, many-many years ago.
"Kalau kita tengok keadaan dia,.. tak lalu nak tengok. Tapi bila kita ingat ini semua janji Allah, tenang hati kita ni..".

It is true.
Janji Allah.
Mati itu pasti, di mana, bagaimana dan bila masih lagi misteri.

Hari Wukuf pun dah pasti juga.



Ini saya baca kat sini 


















Thursday, September 10, 2015

seumur hidup ke macam tu?

Semalam kawan saya bisik lagi.
Someone is really blow her top.

Siapa?
Saya tanya sambil ketawa.
 Drama in-laws dia selalu buat saya ketawa sesorang.
Saya fikir dia cerita dengan saya seorang saja kot, sebab bila ada orang lain mendekati kami, jadi dia tukar topik. Which I appreciated so much.

Tapi sebab ceritanya sangat kelakar, jadi saya tulis di sini, untuk ingatan dan sempadan pada diri sendiri.

Isteri adik iparnya pergi holiday bersama dengan keluarganya. Dia post few pics kat efbi. 
Kakak iparnya (kakak suaminya) sentap dan terus update status  di efbi,  betapa kurang sopannya pergi holiday  tapi tidak membawa ibu bapa mertua (read: ibu bapanya) bersama. Panjang lebarlah statusnya dengan diakhiri, "nak nasihat dah besar panjang...yada yada".

Me : Psycho. Why not dia je yang bawak mak bapak dia pergi holiday, instead of hoping in-laws?
My pren: Heheheehehe.. ada lagi yang lebih kelakar...

At the same time, her brother balik kampung, so the sister pun dah update status cenggitu sepatutnya tender apology la kan.  It turned out, her bro did not go because he was working. Tapi dia relaks je buat muka tak bersalah. Takder effort pun nak delete status ke hapa.
So, ipar2 yang pernah dia bagi 'nasihat' di efbi  pun bagi 'ucapan alu-aluan' yang suam-suam padanya. All this while, mereka diam saja, now sudah tak tahan mungkin.

Hahahhahahhhahahahahha
All this while, bila dia update status ala2 playing victims,  people jumping to back her up,  mohon sabar cenggitu, n d in-laws normally x berbunyi pun out of respect to d elder.


This time around.
hahahahhahaahhahahahahahha
Camna la agaknya she will face her friends..


Some quarter will say, "tu la semua benda nak share, show off la tu kan dah jadi gaduh",
but I think, hanya orang yang pyscho saja yang sebok nak belek wall orang kemain lepas tu update status lindungan kaabah.

Get a life!

Tuesday, September 08, 2015

Rindunya...

Kalau saya mimpi, tolong jangan kejutkan..,
That is d first word from 2 kids, once I came off d car dis morning.

Ikhlas ke tidak belakang cerita, janji ada effort nak tunjuk kasih sayang,
sangat mokcik hargai..

Few others said d same thing, tapi kot convert ke percentage, dalam 2,3 % je pun.

"Besok kita nak belajar apa teacher?", a boy tanya.
Hampir makcik jatuh terjelepok..

"Maksud awak tu macammana ye Ramli? (bukan nama sebenar), saya tanya dengan kekonfiusan tahap ketujuh, because as far as I m concerned this boy never show any sign of enthusiasm towards my lesson in d past.

"Maksud saya kita nak buat aktiviti dalam kelas ke kat luar ke, belajar yang macam mana dan dimana?",  dia tanya lagi.

Ooooo begitu...
To b frank saya pun sangat rindu nak buat aktiviti yang fun sikit dengan d kids.
All this while, kerja saya sangat stressful.
Sometimes I went home n weep alone.

At that times, saya doa sgt, cepatla masa berlalu so dat I can be a babysitter again n enjoy my life to d fullest.

Tapi ye la kan.,,
Budak2 ni rindu diorang tu macam embun dihujung rumput.
Paling hebat bertahan pun sampai pukul seploh pagi..
Datang panas hilang la ia...

So to speak.
Hahahhahahahahha





Monday, September 07, 2015

Dia kata suara saya sedap.

Seumur hidup inilah kali pertama dan mungkin juga yang terakhir.
Macam juga pujian "well-dressed" dari nazir 3,4 thn dulu.

Ceritanya, hari ini I have an important presentation, with 3 great presenters. 
Giler nevess makcik okehhh...

Presenting in front of lots of people I dunno any, I got cold feet.
I've revise d text few times, but still bila bercakap off topic sometimes.
My bad.

I received a text msg telling me I've done a well done job.
I never reply. 

Once done, a guy said  he needs to see me to clarify something. So I spent quite sometimes before exited to d almost empty carpark.

A black MPV stopped. Someone said hi n I bid gudbye n tender my apology coz x sempat nak entertain..

" No la... I just wanted to say, I really like ur presentation style", katanya..
Ini bukan kali pertama dia tengok saya present. Bab style tu mmg x wujud n  ambik hati je la, coz saya  byk dpt feedback negatif. Saya fikir dia cuma mahu saya tak rasa down sangat bila berjemaah org bash saya hahhahaha 
(D thing is saya memang dah immune dgn bash semua ni)

Saya beritahu apa yang saya fikir ( seperti ayat di atas) sambil ketawa2.

"Nope, I ikhlas ni. Besides, saya suka sebab suara Izan sedapp sangat", dia sambung.

Makcik terkesima chuolls. 

Anak2 sedara suka tutup telinga bila mak andak diorang nyanyi. When Aishah was 6, dia muntah in my car. Bila mak dia tanya kenapa muntah, dia cakap, "mak andak tu nyanyi x henti2".
Nampak x betapa terhinanya diri ini.

At least, ada juga yang nampak bakat mak  andak diorang
Hahahhahanhahahahahah

Sunday, September 06, 2015

Menyampah betul bila orang mengumpat...

Tapi saya pasang telinga, sebab yang bukak thread tu cakap dia tak nak sebut nama, cuma ceritakan ketidakpuasan hatinya saja...

Satu hari mereka ada boss baru. Boss itu tak suka mereka n said they r lazybum.

"No u r not!", saya terjerit kecil, saya tak berlakon. This pembuka thread is a workaholic sampai saya rasa tak cukup kaki nak ikut serta.

"Dia cuma dengar feedback dari seorang, n this particular person was so complacent, when in fact orang bawahan dia pun menangis tak tahan dengan dia. I gave suggestions, dia rejected, d next year dia ikut tapi bila berjaya dia kata itu idea dia".

Kami berlima masa mendengar luahan hati beliau. Saya tak pasti mereka boleh agak atau tidak siapa yang dimaksudkan.
Tapi complacent n curi idea orang ngaku idea sendiri n g buruk2kan orang pd orang lain is sooo KC.

"Tapi mereka menang anugerah yadayada kan?", saya sengaja pancing clue (?)
" After u go under for a year, then next year bolehla naik tinggi", dia jawab.

Dia cerita lagi feedback tak puashati. Saya takde niat nak penuhkan kepala dengan masalah orang. Jadi semua tu saya biarkan dibawa angin sambil saya menghayati melodi indah dari piano. Sedap2 lagunya pun..

"Now, dia dah transfer. Bila I visit, boleh pula dia tarik tangan I n macam mesra n tunjuk pada other staff", dia sambung.. terbantut saya menghayati lagu "Unbreak My Heart".

So KC..
Very KCish

"Tapi I m not d one who can forget easily", katanya lagi..

Saya tergelak kecil.
Para lindungan kaabah pasti akan nasihatkan, sucikan hati, jangan ada hasad dengki, bermaaf-maafan sifat terpuji yadayada.

Lupa kot nak buat homework, siapa yang aniaya siapa.
Kalau betul Islamic, pergila tegur orang yang curi idea n ngaku tu idea dia, yang buruk2 orang di belakang, yang complacent,
ni tak... bagi nasihat pada orang yang dah lama fikir buruk baik tindakan dia.

That is y saya berdoa tak termasuk dalam puak lindungan kaabah.
Tak hingin saya nak nasihat pada orang yang tidak memerlukan.
Tunjuk suci tak bertempat namanya tu....
Saya cuma dengar dan kata..

"I m sure u will know how to deal with this kind of people".
"Definitely!" dia jawab dengan senyuman.

The truth is dia jauuuuhhhh lebih berusia dari saya.
Jauh lebih tinggi kelulusannya.
Dia juga superior saya.

Lega hati saya,
saya fikir, dulu KC bullied me because I was an easy prey.

Younger
Single
Lone Ranger.

Rupanya dia tak pernah pilih bulu.

Dengan a team of superiors pun dia lanyak sekali.
Saspekkkk!


Lamanya x gardening.

Itu hari jiran sebelah kanan cakap hal yang sama.
Hari Jumaat, bila berbual dengan jiran depan dia cakap hal yang sama..

Euphemism sangat bahasa diorang.
When in fact dah macam rumah tinggal.
Dengan lalang dan rumput tumbuh subur.

Pokok mulberry yang berbuah sepanjang tahun tu pun, sepi tanpa berita sebab takde sapa yang cantas pucuknya. Dia cuma berbuah bila rantingnya dipangkas.

Hari Rabu, sewaktu saya singgah sekejap nak ambil baju, jiran sebelah kiri menegur tentang ketidakadaan saya di rumah dalam tempoh yang agak lama,
Ayat dia tak menjurus kepada lalang2 tegak berdiri, for dat I m so grateful hahahhaha..

This morning I spent some time weeding d grass. 
Cleaning d flower pots n whatsnot.

I am thinking of rearrange d kitchen n d furniture as well.
Tapi....
I have to prepare for tomorrow presentation.

Besok saya akan present dengan 3 org otai. 
Just thinking about d 3 of them pun dah cukup making me cold feet.

Saya terfikir, alangkah seronoknya kalau macam dulu.
Bila weekend saya boleh bersukan, membaca buku kegemaran dan gardening.
Tapi.. 


Ok... 
Hidup ni singkat sangat kot nak merungut hari2..

K. Bai.


Minggu depan UPSR

Ini tradisi. Setiap kali UPSR, seboleh mungkin saya akan pergi jumoa anak sedara. Sokongan padu katanya..

Tahun ini Daniel, Alia n Aisa yang jadi calon.
Daniel jauh sangat.... 
Jadi Mak Andak diorang pergi Kelang sajalah..

I bought ayam so good bucket. Nak jimat.
Untuk calon a different set. Barulah special.
Alia had tuition classes.

So I checked Aisya's progress.
Saya sangat2 puas hati dengan pengajaran cikgu dia.
Cuma bahagian MCQ tu je yg nampak sangat anak sedara saya ni x ada strategi.
Mereka berdua sekelas, saya assume Alia pun bagus juga.

Tahun ni Ilman akan ambik Pt3.
Ilman kata dia selalu dapat E. 
Takkan kelas no 2 pun dapat E? Saya x puas hati. 

"Baca dan translate", saya suruh. He did. Quite well.
From my experience, he does not deserve an E.

I spent 2 hours to brief him on essays. 
Surprisingly, dia mendengar bersungguh pulak..

Once done. Saya nak balik terus.
"Iman tak paham soalan Section A  tu" dia tanya pulak..
Laaaa... benda senang sangat, x sampai pun 10 grammar rules yang diuji. Amende yang susah sangat saya tak paham..

Jadi saya tunjukkan rulesnya. Buat sama2 on d first module.
Module #2 dia buat sendiri dapat 8/10. 
Yang satu lagi tu passive form, saya memang tak mahu ajar, takug dia confused dengan continuous tense. Biar dia hadam satu, satu dulu.

Saya balik dalam pukul 8.30malam.
Lapar gila, sebab bila Nik dan Anjang tanya nak dinner tak, saya cakap saya nak makan kat no12A.
Masa tu saya ingat saya akan gerak balik pukuk 6 petang.

Manalah saya tau Ilman beria nak tuition ngan mak andak dia..
Anyway... mak andak pun gembira juga.

Sampai rumah pukul 10.40p.m. 
Lapar jugak.
So I had toast with peanut butter

Then dozed off..
Semoga my nieces n nephew akan dapat 5A.

Friday, September 04, 2015

Saya sangat penat...

I woke up at 6.
Spent less time in d bathroom, n later started off spread strawberry jam, kaya and peanut butter.
It yields 4 big tupperwares n 2 small containers.

Before headed to somewhere far I dropped it at school.

I have to meet up with 2 nice ladies today. The task is a breeze, with their help of course, but the travels annoyed me.
I m dead tired.

"ye la tu letih", d other friend teased.
Despite I know he is not really want to listen to my merungut2, I still spoke non stop.
I love speaking to a dead end hahhahah..

The truth is, after spent d day out since last week, I am so exhausted, physically, mentally n emotionally.
Financially juga heh.

But then, jadi babysitter kena senyum selalu.
Kena tahan cabaran.
Kena selalu dahulukan kepentingan d kids.

Jadi, on my free time, kena marking exercise.
Kena prepare exercise juga.

Ooo dua je kot..
Tu pun saya merungut beria2..
Ungrateful betul.

K.  Bai.

Thursday, September 03, 2015

Gini kot Jie rasa..

Once upon a time, I used to feel jealous with someone who travels a lot.

"Tak best la.. baju yang hari tu pun tak sempat nak keluar dari beg lagi, ni dah nak kena packing pulak..", he used to say..

Apa masalah la mamat ni? Saya cakap dalam hati.

Now I am living his life. Baju pergi 4days camping tu pun x habis lipat lagi.. Materials n whatnots pun x sempat nak sorting n filed, dah kena keluar lagi.

"Laaa.. lagi? Teacher nak kemana pulak?", anak murid saya yang dulu bertepuk tangan kalau saya tak datang dah x eksaited dah..
"Lama tak ni?", seorang yang lain tanya.
Kalau diorang berlakon tak taulah... tapi nampak macam ikhlas je..

Saya pun tak gembira juga.
Penat memandu satu hal.
Penat kepala memikir satu hal.
Penat packing kain baju is another..

To top it all keluar selalu macam ni, memang tak sesuai dengan kerjaya saya sebagai babysitter.

Pagi tadi on my way to d meeting room, saya ternampak kolam tu..
Mesti seronok kalau saya dapat bawak SEMUA d kids terjun dalam kolam,
Sambil2 saya semak buku.


Oookk.

On d second thot, I am not sure why saya samakan my life n Jie's.
He travels abroad.
Makcik travel dalam negeri saja.
Tu pun merungut2..



K. Bai.

Wednesday, September 02, 2015

of being SUPERIOR

Galtd1 Being Humble Quotes Quote

1.Some wanted to see me on a certain date. Previously I have no problem, despite short notice.
But the chosen date is not a good one for me. Of course I told beforehand.
"It's ok, just pass to document to someone", katanya.

Which I did.
I never entertain call on dat day. Someone passed a message from dat particular person, asking for something silly?
Like hello?
NOPE.
I wished by now he/she got d message.
When I said I am not free on a certain day, that means I AM NOT FREE.
If u need anything, do ask me nicely, or else..
Sorry.




2. "What to say?" dia tanya..
Saya rasa nak lempang laju2.
Hari ini, saya tengok depan mata sendiri.
Saya rasa.....
PRnya memang kelaut dalam.
"buat semula" saya kata. PR skills saya pun makin merosot grednya.

Mungkin dia rasa saya berlagak Superior.



3. A girl vomited, scattered on d floor.
I scolded d Malay girl because 2 of my Chinese friends had to clear d mess. They even washed the room. After a plate of wedges, hotdog and a cup of hot milo, d Malay girl left the room.
No thank you, no sorrry.
No nothing.
Great!
Mungkin this Malay girl rasa dia sangat Superior juga.


Tuesday, September 01, 2015

Awak kat mana?

no trust | Quotes | Pinterest

I don't get it.
You know I am not around, but u never make any adjustment.
You asked me where am I going, but still, the adjustment was never happen.

Then you asked again and again..
"where r u going?' "where have you been?"

What for?