Tuesday, September 15, 2015

Hari Malaysia. Hari Kita

Pada satu hari saya berbual dengan the other friend, sambil2 saya meminjam printer beliau. Tiba2 kami bertikam lidah tentang satu isu.  

Selalunya one of us akan beralah (read: norizan adnan) tapi kali ini masing2 keras kepala mungkin sebab hujan gerimis mengundang masa tu. The gud thing was, we were saved by the bell. Bila bunyi loceng masing2 pergi dengan hati yang panas.

Sebagai kawan yang berhati mulia (edisi masuk bakul), saya kirimkan mesej berterima kasih di atas pinjaman printer dan meminta maaf jika terkasar bahasa. Selepas itu saya tidak sempat lagi membelek telefon. Kalau nak harap saya tulis ayat berbunga minta maaf, memang tak pernah terjadi.

Apabila terserempak beberapa jam selepas tu kami menuturkan ayat yang sejak bertahun menjadi penutup perselisihan faham ( nampak sangat ini bukan kali pertama).

Me: Elehhhh.. X nak kawan le tu..
TOF: Ehehhhh macam budak2. 

Nampak x?
Automatically, perselisihan faham pun dilupakan. Kiambang pun kembali bertaut, kata peribahasanya.

It just that, later, baru saya nampak ayat quran yang dikirimkan. Hamboiiii.. 

I have nothing against quran b hadith. In fact, at least once a year saya berusaha untuk khatam quran. Yang saya tak suka guna ayat quran nak justify ones action. 
Albeit it is, a wrong ones 

Terus pertikaman lidah bersambung di Whatsapp sampai azab Asar. Masing2 x mo berganjak. 
The next day beliau tarik muka dan tak mo kawan. 
Tak nak kawan sudah....

3 days later kawan balik la kan... Dosa x bertegur 3 hari...

Honestly, we were discussing about friendships with non muslim. 

Saya tulis di sini secara am saja. 
Di Malaysia, kita hidup mesra dengan pelbagai bangsa. Tapi bila kita berkumpul sesama bangsa kita mula nak outdo bangsa lain.
Which is gud. Persaingan to be d best is always welcome.

Yang tak baiknya, bila orang tu berjaya kita tuduh dia racist. Bila kita dpt sesuatu, orang di sana tuduh kita racist. 
Orang di sana tuduh kita x qualified, kita pulak tuduh dia racist.

Instead of finger pointing, why not we (no one in particular), work harder to preserve our very own reputation. Let start with d community around u. 

Start ur own free extra class for kids, or if u hv talents, y not train d kids in football, dance, quran recitation or anything. Something which is really out of your line of duty.
Kalau betul ikhlas, masukkan d kids from dif race. Except for religious matter.
Promote unity, not hate.
Jangan layan sangat agenda ahli politik.

Selamat Hari Malaysia kawan2.
Berbaloi kah jika kita saling membenci dan tuduh menuduh.
Seumur hidup?


 


No comments: