Wednesday, October 07, 2015

Boleh tak kalau saya nak bersembang dengan ticer?

Apa!! Next week dah nak exam, lagi kau nak banyak cengkadak?

Hati saya yang masih marah sebab tak pasal2 sekolah tutup dua hari (padahal jerebu tu boleh dielakkan, byk bencana alam pun) rasa nak hanginnnn je.
Luckily I was counting d worksheets jadi sempatla saya pandang wajahnya sambil mulut kumat-kamit sebut 22,23,24.

Bila tengok wajah, terus saya jadi belas.
"Mestilah boleh..."  saya kasi senyuman 🍬 crush.
She helped me distributes d worksheets, gave instruction n excused myself for dhuha prayer.
I never leave my job for solat sunat, but I guess I should make an exception for this time.

We performed dhuha together n later we talked. Untuk rekod, saya bukanlah jenis yang alim sangat, tapi seeing her gloomy 😔,  sebagai babysitter, saya rasa saya x berapa kuat sangat nak tahan mulut dari mengeluarkan komen yang menghiris ♥ . Jadi saya solat n mohon Allah bantu saya supaya lebih sabar.

I am aware of her background. I noticed was MIA for sometimes.

"Awak tau kan... Saya mungkin tak mampu nak tolong awak, tapi awak ceritalah, saya sentiasa ada masa nak dengar", saya beritahu dia.

Dia pun bercerita.
Dari sudut pandangan dia. Airmatanya bergenang.
Saya mendengar, hati saya panasssss.
Bukan marahkan dia.

"Kamu taukan, itu namanya co-habitation n it is sinful.", saya cuba maniskan suara.

Air matanya bergenang lagi.
Dia kata dia tau, n dia pun x suka.
Dia sambung bercerita. Panjang...

Saya dengar n dengar.
Dia bukan mahukan nasihat. Lagipun saya x reti nak menasihat kalau bab begini.
Bagi penampaq mungkin saya boleh dan agak berbakat juga.

Sangat belas saya lihat wajahnya.
Tapi hati saya sedikit lega bila dia kata, "I dont want to take d slot machine money from them"

Bagus betul.silibus Pendidikan Islam ni.

For those who r reading this entry, juz because orang sebelah rumah tu nampak lovey dovey, do not mean they r legally married.
Sesekali, pasang2 la telinga dan buka mata.
Kasihanlah pada anak2 yang tak berdosa tu.
Janganlah dianiayai anak2 tu.
Mereka pun ada perasaan juga.

Sampai di sini saja saya tulis entry ini.
It is not my intention to open aib orang. I dont even write any name.

Semoga ada kesudahan yang baik untuk kita semua di hari tiada naungan selain naunganNya nanti.

Sekian.

No comments: