Sunday, November 29, 2015

When d long grass does not bother me anymore...

"Dik... Panjangnyaaa rumput rumah ko ni", commented Nik when she stopped at #12A this afternoon.

Comment is an inapt vocab.
I could sense rasa kasihan in her voice melihat betapa serabutnya kehidupan adiknya seminggu dua ini.

" Jangan sentuh barang Mak Andak", she told Ecah n Izlan. Nampak x betapa selebetnya kehidupan. Which is true, kalau misplaced,  mau saya meraung tepi balai polis 4 hari 4 malam kot.


The thing is I m in d middle of doing something serabut.
Sangat serabut.
To top it all, sebab saya selalu outstationed, there r piles of pending tasks at work.
Jadi dabelll serabut di situ.

Orang lain semua dah submit, haruslah mokcik tertekan.

I do not invite them for lunch. Sebab saya pun makan ala kadar saja sehari dua ni.

Nasi goreng for brekkie, Spag for lunch n mac cheese for dinner. Tetiba gas habis. Mungkin saya makan beskut je lepas ni.

Saya tapaukan mereka Jack n Jill potato chips saja. Syukurlah abang2 ipar saya tu sejak azali tidak banyak mulut. Jadi kemungkinan dia nak mengeluarkan kata2 yang menyinggung perasaan memang tidak.

Once they went back, saya merenung keluar jendela. Kenapa saya x perasan rumput tu dah setinggi 120cm?.
Kenapa saya xder perasaan sedih pilu macam selalu?

Maybe sebab terlalu nak kejar dateline kot..
Maybe I have too much at hand now.

At 7p.m I got a message from Jo.
For d first time I got good review.
Saya rasa nak melompat ke langit biru.
Been worried sick waiting for d review.

But then,
There r two more reviews to go.
D last one will b d scariest, ai tell yu.

Meanwhile,  d grass can live happily..


Saturday, November 28, 2015

Setahun kemudian...

Sambungan dari ini

When u r single and all alone, it juz wasnt easy. 

They kicked me from d team. 
As the other friend said, ada "orang" yang tak suka. I dont buy it. 
I never asked for details. I jusk ask forgiveness n guidance from Him. I never talk about it to others until few months laterto Jie b Feza. Saya hilang kepercayaan kepada semua orang.  

My sijil penghargaan tidak sampai ke tangan. I make some noise to d hq who confirmed dia dah send together with another someone. 
Saya pun turut ketawa gelihati bila another someone cakap sambil ketawa dia dah dapat sijil tu laaaamaa dah. 
Hahaha.. Saya sangat percayakan dia. 
Saya ketawa lagi bila sijil tu tiba2 muncul atas meja. 
Bertambah gelihati bila saya tanya d staff n mereka kata bukan mereka yang letak. 
Saya sangat percayakan d staff. 
Saya sangat percaya juga ada seorang dua saja yang sanggup buat begini, dan konsisten pula. Dengan orang lain pun dia buat begini juga.
Bila HQ tanya, saya cakap saya tiada jawapan sambil ketawa hahahahaha.. 
Malas saya nak memanjangkan filem yang plotnya sangat mudah dijangka.

Last year my name was suggested by d upper echelon. Kali ni bila ditanya I gave my consent. Tapi d messenger dtg lagi jumpa n kata "ada orang" suruh tulis sendiri guna handwriting sendiri yadayada.
Sampai macam tu sekali permainan. 
Kebetulan, saya pun suka main games cenggini.

So, I played my card well this time.
I think I did, judging from d unfavourable appraisal comment hahahaha..
I think I've put a lot of effort to ensure integrity is uphold katanya..

Hujung tahun, saya panggil d kids yg mengadu ini, dan beritahu mereka, janji saya sudah ditunaikan dan saya harap mereka tahu dalam dunia ini, yang paling penting ialah kejujuran dan integriti. Saya ucapkan terima kasih kerana kejujuran mereka dan terima kasih kerana percaya pada saya. 
Of course saya x petik nama sesiapa. 
Tu dah ngumpat katanya...
Yang salah tetap salah, Walau siapa pun yang buat.


This year I watched d p n c document like a hawk. No more leakage, saya cakap dengan d kids. 

End of dis year saya dengar cerita lain pula. That particular person pukul canang tak mau lagi involve dalam ini filem.

As much as saya langsung tak peduli hal orang lain, but he has a special talent dihujung2 tunjuk diri teraniaya. 
Yang saya sungguh tak faham, ramai pula ummah yang memilih untuk melayan drama akasia beliau. 

No. 
Ekceli sejak tahun lepas saya sudah berhenti melayan dramanya. In fact saya memang tidak ada masa nak pergi clarify why he did that n this. 
Saya fikir dia ini kaki kencing tegar. 

My main priority is d kids.
Personal glory never appeal to me.

you can stab me behind my back all d time bro. 
Sambil acah2, "akulah mangsa, tapi aku redha.." kekdahnya..
Hahaha..
Bring me d popcorn please!!!!!


Thursday, November 26, 2015

Till we meet again!

Semalam mereka buat jamuan n I was invited. Saya dah cakap saya x mau tapi the boss n kak zara insisted.

Jadi saya makan 2 pinggan je, sebab malu..

Hari ni I brought a cake for d boss.
Saya baru tau semalam that today is her last day.

I put on her table n continued my pending task with Jun. By 2.30p.m we saw she went to her 🚗.  Gigih kitaorg berdua mengejar.

Orang lain pun sama hahaha..
Saya x boleh lupa dia jerit "WKJ 4849 alihkan kereta", hahhahahhaha
Nanti saya link kan entry
 Hhahahahhahaha..

Other than dat, she is ok. A good leader I must say.
Tapi tidaklah saya bertunggu tangga di depan biliknya. Buang karan kot because my boss is d type yang semak hal satu2.
To be in her gud book u must perform.
Since my performance masuk band 2, adalah tidak mungkin saya menempel di depannya, baiklah saya nyorok jauh2.

But, I still think she is a good, fair n just leader.

Hari tu saya check, d admin dah beri markah appraisal. I got lousy mark n intriguing comment which in my humble opinion is really unfair. It took me few days to remind myself that di hujung nanti akan ada perkiraan yang lebih adil, so, haruslah saya berpozitibiti gitewww.



Sebab markah appraisal dah decided n name for d APC recipient pun dah submitted, jadi saya beranilah nak belikan kek. Else, x mo saya. Membodek juz not my forte.

Bosses come n go
Walau macammana pun permulaan, perjalanan bumpy n scary, janji di hujung ada hugs n kisses.
Ada doa, mengharap akan berjumpa lagi.


Monday, November 23, 2015

Langit biru selalu

Yang dapat 4A harus gambar dibesarkan:)





Yang itukah?

Year end break starts, but I m stuck doing something tedious n time consuming too. How I wish I could gallivanting in

Well.. 🗾 Japan?.

I do not have new book to read too.. I mean, I do have few books 📚 I havent finish reading, but I need something light. Not those bloody massacre why Obama Hussien should b voted as d killer yadayada..

So I click d blue F n browse away kekdahnya..

I came into a recent pic, with d caption,
"seeing his smile, makes me feel home"

Like?
D CSI radar in me pingggggg 🔊. 
Of course saya menggugel sana sini sebelum mula mengarang cerpen.

"D u know that in order for d Jap to b posted oversea they must accompany by wife?", he asked me. He knows I never know since d only Jap I know are Conan n Rin Hanekoma.
 Ye makcik sangat old school.

 Kalau ikut cerita kawan saya tu, they became friends. 
Kawan. Tapi saya kenal kawan saya tu. 

Kawan saya kata, dat was an on paper marriage.
Strictly on paper.
 After d term over they went back to Japan.

"R they divorced?", saya pernah tanya. Saya dah lupa jawapannya. Dah lama sangat...

Dua kali mungkin kawan saya itu sebut pasal that lady.
First, she invited him to go there. 
"fully sponsored? ", makcik konsisten mata duitan.
"uhuh" came his reply.
He didnt go. Jangan harap sangat katanya. 
Second, d lady wished to come here.

For d record, jaranggggggg sangat we talked about our personal lives. Tak urban kot heh.

Finally, I saw d pic. 
There's something in her body language telling me she meant what she said. She's a beauty, kaya pulak tu..
She could get any man she wants.

I studied my friend's facial expressions. 
I saw d BOY whom I know quite well.

I dont remember, Azizi Hj Ali or Zakaria Ali wrote in d famous 📖 (either Seorang Tua di Kaki Gunung or Empangan),
CINTA MESTI DIREBUT DAN dipertahankan.

But then, in life,
Maybe d best is 
CINTA TAK SEMESTINYA MEMILIKI.


Sekian cerpen hari ini.

5A je kot.

It is so funny sometimes when people keep saying getting 5As didnt ensure a bright future...

Diaorang tau tak cecekgu kat SK Bukit Naga n SK Hussin Dol berhempas pulas nak kasi anak murid betul2 bersedia sampai dapat 5A?
Diorang tau tak pengorbanan kakak saya, hantar anak sekolah pagi n petang, hujung minggu hantar tuisyen, kadang-kadang buat makan2 untuk kumpulan belajar anak2 sedara saya tu..
Diaorang tau tak abang2 ipar saya bersengkang mata, nak cukupkan wang belanja.

Hamboii.. Tak dapat A pun boleh berjaya katanya...
Berapa persen yang berjaya tu?

In other I m saying, Daniel and Aisya got 5As. Thanks to d makcik kantin, pakcik guard n semua2 la termasuk YDP PIBG.
Anak saudara saya yang sulung tu saya fikir dia cerdik juga, tapi tak dapat 5a pun, sampai sekarang saya tak habis mengungkit.

Nak produced 5A students, bukan boleh sensorang, mesti sokongan semua staff dan ibubapa. Persekitaran yang kondusif tu penting. Cikgu yang berdedikasi lagilah penting.

A week before upsr, saya pergi menziarahi Aisya dan Alia. I checked their English exercise books. There n then, I knew both my nieces will get A.

Being a babysitter myself, of course I can sense whether d child n d teacher had put a lot of effort or not.

Therefore, when Alia got 4A 1B, saya rasa ralat sebab she got B for Science, her favourite subject.
Sangat sesuatu di situ, but I am sure, Alia had put so much effort.

When d child had given their heart n soul, but still didnt get straight As
Masa cenggini baru la kita cakap..

Laaa UPSR je kot...
Pakcik dulu satu pun tak ada A, nengok pakcik sekarang..
Pakcik kayoooooo

(sambil pusingkan kunci Ferrari kat ibu jari dan sorokkan fakta kereta itu 10th hand dan minyak habis kat highway sebab fuel tank bocor

Saturday, November 21, 2015

First sending.

If u dunno what it means,  it is okay, rest assured only less than 2000 people know. You are on d majority. No worries.

We had newcomers this year. 0ne people yang gigih bergossip last year was dropped n her partner in crime chose to pull out.
Somehow my instinct is telling me d P.I.C is working overtime mengadu domba ke sana ke mari.
Sedihss..

When in reality we had a good time. Just like before.

What I like most about d group is d teamwork.

Here is my recount.

This morning Jo brought lots of fried vermicelli n nasi lemak. Zam brought bread b Dew cooked Nasi Arab.

We ate together, talked about d going ons in our life n later started working.
Masa kerja semua org tak angkat muka.

The men stopped for Jumaat prayer, n d ladies keep on completing their duties.
It is torturous.

Kak Kay was d first completed, followed by Dew. Both of them were quiet, trying their best not to put pressure on others.

By 5p.m everyone managed to complete their intended task except 2 person.
While d two ✌ finished off, d rest took their forms n started fill it up for them.

No one complaint.
Nobody says something bad behind their back.
At 5.30a.m Jo gave a wrap up.speech n reminded us that is what teamwork is all about.

We parted with contended smiles smeared on our tired face.

It is so easy to blame one another.
But then, in any team, d key person is d team leader.

Kot team leader lembik n pemalas, berpuak2la group tu n in d end yang rajin akan jadi mangsa umpatan dan bahan cacian. Yang pemalas disanjung dan dijadikan TOKOH narutocemerlangsasaki.

Honestly, I really like Jo's leaderships.
She works harder than everyone.

She is a devoted Christian.
Penting tu..

It is funny that kapir lehnat (as Moslem fondly called non moslem people) gigih buat kerja sungguh, padahal yang bersongkok hari2 relaks harap orang bawahan cover their ass je bila pegang title leader.

Maybe, beliau sudah dapat printscreen teket syorga.

Sekian.


Irihati katanya...

Saya fikir panjang sebelum menulis.
Mungkin ada orang yang mengenali saya terbaca entri ini bila saya sudah tiada di dunia lagi.
Atau yang baca, tapi tak berani nak bercakap sebab mokcik garang macam lion,
Over betul... Padahal saya sorang je yang baca blog ni..
Jadi saya ambil masa menulis, untuk ingatan bila dah tua.

It started when someone sent me a copy of invite. Saya tak tau apa tujuan dia, saya pun tidak bertanya. Mengomen pun tidak.

Kalau dia mahu mengucapkan tahniah, dia akan cakap terus.
Saya selalu fikir, I can read his mind like d back of my hand, since his name is not in d list, harus saya simpan yang terlintas di fikiran untuk diri saya saja.

Saya cuma beritahu penganjur saya tidak akan hadir sebab makcik ada show katanya.
 Penganjur itu selalu melayan saya dengan profesional, jadi tak ada keperluan saya nak mengadu ke sana kemari.

Bukan saya seorang saja yang terpilih, jadi wakil saya itu announced di Laman Kengkawan. Bila seorang lagi rakan yang terpilih petik nama orang lain, saya terbau ikan di situ.
Saya fikir, it is an open secret, d upper echeleon had made a silly judgment.

Saya tak ada keperluan nak memberi komentar. I iz bizi katanya ...

It just that A beritahu B dia terkejut sebab nama C tiada dalam senarai. B pun beritahu A penganjur memang selalu irihati dengan C dan rakan2nya.

Watdeheckkk? Saya tanya kasar bila B sampaikan cerita itu pada saya.

Saya fikir, after years of mendengar saya perlu nyatakan pendirian saya. Afterall I've seen d list of d invitee, saya tak nampak ada hanky panky di situ.

Dulu bila dengar saya setuju saja sebab saya tak ada keperluan nak menyiasat.

Bila saya lihat berpeluang mendengar dari kedua belah pihak, barulah saya berani bersuara.

Bila kalah dalam sesuatu pertandingan mereka kata disabotaj.

Sabotaj apanya, mungkin hakim tu yang tak credible, y not u b in charge? Saya tanya. Tapi mereka tak suka.
Mereka x suka perempuan yang cakap lebih2.

Hakim2 tu kawan2 saya juga.
Mestilah saya perlu pertahankan kawan
Tak mungkin mereka sengaja nak berlaku tidak jujur.

Hah.. X payahla... Mereka kata.
Saya belajar untuk tidak membebel. Nanti mereka sentap satu hal, jadi bahan kutukan sesama mereka is another.

Tahun ini mereka buang saya. Haha.
Dan saya dengar lagi cerita disabotaj bila kalah.
Erm... Konsisten.

Saya tak ada keperluan nak cakap apa2.
Biarlah mereka nak forever playing victim dan memalukan diri sendiri.
Not that I care anymore.

Hakim2 silih berganti, takkanlah berbelas tahun asyik disabotaj orang yang berlainan.
Sekali dua orang percaya la..
Besides, dah tau orang tu x bagus, awak yang katanya ilmu setinggi awan tu tak bolehke mencemar duli turun membantu?

Berbalik kepada cerita invite tadi, sangat saya kesalkan bila B bercakap begitu.

Saya beritahu fakta yang sebenar,

http://perfectly-normal.blogspot.my/2015/11/do-i-know-you.html?m=1

Macam yang saya tulis dalam entry di atas.
Minus d drama la tentunya.
(tu rahsia kita berdua, as usual)

The truth is, saya fikir sudah sampai masanya mereka berhenti fefeling diva dan selalu fikir orang dengkikan mereka.
Umur pun bukan muda lagi,
Entah esok lusa pergi selamanya.
Sudah2 la tu...

Orang kata, ular kalau menyusur akar tak akan hilang bisanya.
I do understand if few people do not like us, tapi kalau d newcomers kau layan sepesen jugak..

Entah..
Semoga ada kesudahan yang baik untuk kita semua di dunia dan di sana.

Sekian.


Tuesday, November 17, 2015

Musim apraisal.

Seorang kawan kirimkan mesej sendu diAidilfitri di facebook. Saya gigih mengomen padahal tak tau hujung pangkal.
Hari ini kami berjumpa.

Dia kata, dia kata dia x kisah kalau orang lain dapat markah tinggi pun, tapi janganlah orang yang lebih sedikit tanggungjawab, lebih mudah tugas, kurang sumbangan dapat markah yang lebih tinggi daripada beliau.

Saya tak tau siapa yang dapat lebih tinggi markah daripadanya. Tak penting.

Setiap tahun saya akan tulis betapa jijiknya saya jika orang yang beri markah tak buat homework. Kalau kita sendiri kurang rajin turun padang sinsing lengan, mana la nak tau rumput yang mana tinggi atau rendah.

Hahaha..
To be frank, not that I care.

Bila saya semak, markah saya pun lebih kurang kawan tu juga.
Kalau nak tunggu saya membodek, mengipas sana sini untuk dapat brownies points, mati hidup semula, saya takkan buat.

Besides, di hujung nanti kan ada pengiraan yang lebih adil..
Hahaha...

Monday, November 16, 2015

Was it d 👠?

Entry ini ditulis backdated. Masa tarikh ini mood saya ala2 Rayuanku by Rohana Jalil

(Fefeling nyanyi aaaku insan yang lemah.. Hanya mampu berseeerah kekdahnya)

"Amboi kerap sangat pergi sana," tegur the other friend bila saya beritahu I will go out. Masa tu saya stress sangat sampai x perasan dia guna bahasa kampungnya hahaha...
Awat hampa?

Normally I prefer my flat or Mary Jane, tapi hari tu tak jumpa pula. I put on heels n it made me double stress. I dont want to look so formal, feared that  d person I will see will feel intimidated.

Tapi setelah 76km memandu, orang yang saya nak jumpa tu tiada di tempat kejadian. Sepatutnya saya confirmed sebelum bertolak, tapi saya sentiasa fikir kalau saya telefon berkali2, nampak terlalu bossy pulak.

D staff called his boss n we promised to meet up.

"juz tell me d place", saya beritahu.
Beggar cant b chooser kekdahnya.

He named a place n he said he will b late because he has another appointment.

It gAve me some times to think about d chosen place because, ia mungkin akan mengundang rasa kurang senang pihak yang terlibat jika melihat saya berada di premis itu, pada tarikh dan waktu itu.
Hati orang haruslah dijaga, tu yang makcik dabelll stress tu.

Ni bukan cerita cerekarama ada skandal ke hapa tu. Makcik bab tu memang very sparkling clean chuolss. I dont mix business with pleasure katanya..

I called someone yang pada hemat saya boleh menyiram api2 ketidakpuasanhati(?) orang yang ternampak saya masuk ke premis itu pada hari itu.
I really hope he will do as told kot tidak masakkkkkk..
Itu colloquial ye..

D receptionist melayan saya dengan baik, tapi saya beritahu saya mahu berjumpa dengan bossnya sekejappppppp saja.
"Just to seek permission" saya beritahu dia.

"what permission? ' d boss asked.
Terpaksala saya cerita dari awal dengan bertapis2 supaya yang rahsia kekal rahsia.

Oooo
" mintaklah kursus Ketua Derjah", dia kata.
Saya beritahu I m not qualified. Dia sambung bercerita gossip semasa, dia kata yang dia adalah bakal boss saya.
"oh really? " saya tanya.
Hahaha. Dia bergurau dia kata. Saya x ketawA. Saya tengah stress..
"tak nak mintak kursus Ketua Darjah?" dia tanya lagi. Saya kata tidak n we talked about why org yang saya nak jumpa tu chose d place.

"eh.. Mintaklah kursus Ketua Derjah", dia kata sekali lagi n I was quite annoyed.
"Tuan, d admin in my place never promote me for such thing, I m sure it is out of question", saya beritahu lagi dengan nada serius 2rius.

Then, d person came n I started doing my task. On my way home I thanked d two bosses for their time.

I thanked d receptionist for her time n walked gracefully to d car yang jauh di luar pagar under d scorching heat.

I think it is d shoe which gave me a convincing bossy-type woman entah apekebender ntah. And maybe my shrewdness hhahahahahah which make him terpedaya to offer Ketua Derjah Course for someone yang baru pertama kali dia jumpa.

Pandangan mata memang selalu menipu.
Padahal in my apraisal I got a really really really low mark for leaderships.

A freaking low. Hhahahhahhahaha..
Maybe I should put on more heels instead of flat in future..

Oh..
Say who cloth doesnt maketh man?

Saturday, November 14, 2015

Allah di songkok saja

Untuk rekod, setiap kali saya diduga dengan penghinaan tetiba mata saya tahan pulak nak bertahajud semua tu.
Despite tudung saya pendek, saya percaya sangat, Allah ialah sebaik2 perancang.

For d past 2days d rudeness from d Lindungan Kaabah sidekicks sangat merepek dan degrading. To b frank I have no issue with them. They r juz following orders from d Lindungan Kaabah.

 Unfortunately, on paper nama iolss is d Ketua Derjah (lagi?).
Jadi dengan Lindungan Kaabah tu pun saya sekolahkan sekali.
For me sangat PPRT cara mereka mengendalikan majlis yang bertahun2 dah diadakan tu.

 Lindungan Kaabah leaderships is well.. Suffice to say, kalau pun mulut hari2 bersembur ayat quran n hadis tapi kalau pemalas, u will always b pemalas n I wonder, tidakkah isu halal dan haram melintas dalam kepalanya yang bersongkok sepanjang masa itu

Bertahun2 dia berlindung disebalik kebiziannya. Bizi wayang..Tapi sejak tahun lepas saya juga memegang tugasan yang sama. Tugasan itu kami yang schedule our task. Boleh dia keluar n tinggalkan urusan yang lebih penting padahal saya boleh saja buat appointment yg reasonable.

I just dont get it.
Kalau dia x portray imej islamic mungkin saya setenang air dikolam tapi ini sesikitt suruh orang muhasabah diri, padahal facts n figure pun harammmm dia buat homework.

Jadi bila by 7.30a m dewan senyap sunyi, sengaja saya kirimkan pesanan kenapa tidak mengikut ketetapan yang diumumkan semalam?.
Mereka datang dengan muka yang masam. Langsung tak mahu bertegur sapa.

Urusan saya dengan d kids, mereka happy, I was happier too.

My subordinates helped me lots. There r 2 of them yang masuk camp d sidekicks, sibuk sangat nak take over my position. I gave them 2 tasks which turned out d other dept nak took over sebab there r unfinished business on their part. Haha
Patutla nak topple orang.. Hahahaha..

I asked them to enjoy d majlis nicely. Hahaha..

D event runs smoothly. My 3 helpers did well.
I gave them each a Ferrero Rocher. And told them how thankful I am.
One for d master of ceremony, who always be neutral in d stupidity craze
And one for d floor manager to say it had been a pleasure to work with him.
Ohhh.. Ada lagi satu.. Untuk ex-boss hahaha, he is nicer compared to before. Hahaha

Majlis tamat, without a glitch.
Saya pun tapau kuih dengan tak bersalahnya. D kids n I took pictures.

I went to those I worked with and said thank you for their co-operation.
That was when I saw d man who previously gone overboard degrading my ability as d Ketua Derjah via Whatssapp group message talking to d kids.

Me: what did he say yang?
Kids: He asked us to get d 🏆 at Bilik Gerakan on Monday
Me: what prizes yang? I thought today is d prize giving.
Kids: Dunno la ticer..

Jadi saya beritahu d kids satu pesanan.

"Yang be classy ok. When people want to give you hadiah, they hand it to you. That is d meaning of hadiah. Kalau suruh ambil sendiri, tu sama macam I pergi ambil makanan untuk awak semua tadi. Jom balik hahaha".

For d past 2 days, saya konpius betul kenapa mereka yang selama ini saya lihat budiman tiba2 bertukar 360 derjah. Buat group mengumpat dan degrading orang pula tu.

Dah ko buat kerja cincai, x selesai, Taktik coverline rupanya.

Tapi jangan lupa, Allah adalah sebaik2 perancang.
(makcik tudung pendek pun boleh bagi tazkirah chuolls. Talking is cheap kekdahnya)

Friday, November 13, 2015

Bukan IMPIAN

Walaupun dinafikan dengan keras oleh anak2 saudara, saya tetap bertegas meyakinkan diri yang saya ini berbakat besar dalam bidang nyanyian.

Saya menyanyi di rumah, di sekolah dan di atas jalan raya.
Saya menyanyi bila sedih, bila gumbira dan juga bila xder perasaan.

For d past 20 years n more kalau sedih saya pilih lagu ini..
Andai ini kesudahannnnn
Impianku tiaaaada laaagi..i

Tapi hari ini selepas acara, soundman tayangkan lagu2 rock kapak..

Dan2 lagu pebrettt pun ada..

Tapi...
" kita ingat liriknya IMPIANKU tiaaaada lagi ", saya hampir menarik tangan kawan saya sebab mahu dia berkongsi rasa terkejut.

"laaaa aku tau la.. Dulu aku berlakon cerita ikut kisah lagu ni la dalam kelas. Aku jadi hero," dia cakap dengan ceria..

Saya harap dia beritahu saya awal sikit. Takderla saya asik nyanyi salah lirik je.

Lirik yang sebenar ialah
Ooooo kasihhhhhh...
Andai ini kesudaaahaaaan
IKHTIARKUU tiaaadaaa laaagi
Walau kita saling sayang terpaksa ku undur diri

Thursday, November 12, 2015

Do I know you?

The question keep nagging in my head, dan tak memasal air mata pun turun sekali.

To begin with, it is not a good week. As Ketua Derjahs (pls note d plural form), there r two major events I had to handle. Suddenly, in d spirit of Diwali the festival of lights, one had to change d date on short notice n d other one drama bola2 api pulak.
I managed to keep my composure in both incidents n despite there r few days more before it is over, I am positive it will go well.

Close to home, d Lindungan Kaabah is now doing his dirty tricks. N d sidekicks had been nothing but rude by trying to overshadow everyone in viccinity.
Nayy...  Knowing him, I just focus on my task. You cant teach d old dog new trick, but you can choose not to be like hanjeng itu. So to speak.
The stupidity is so disturbing but I get used to it now

I didnt cry.
I never think it worth to lose my sleep over it

Anyway, this morning I browsed through d material I got for today task.

Incik Usop Sontorian is chosen as d recipient of something n he is in d panel pemilihan.
Previously, he won n he was in d selection panel too

Dulu2 saya ucapkan tahniah n told him how happy I was. Knowing dia x suka bergambar, saya paksa juga, untuk kenangan di hari tua. Gambar itu saya kongsikan untuk tatapan ramai, saya fikir kami berkawan baik.

Oleh kerana both of us bukanlah model Kedai Mesra Petronas, jadi ada banyak yang kita tidak bersetuju, tapi in d end selalu kita pun ambil jalan tengah dan kembali terjalin  ehh.. tu lagu Slam.

Kawan harus jujur n selalu bantu membantu.
So far, memang mudah berurusan dengannya.
Kawan pun mesti harus saling percaya.

Saya fikir dia percayakan saya, jadi saya kirimkan pesanan ringkas how inappropriate for him to accept d anugerah considering pencapaiannya jauh lebih rendah dari sebelumnya.

Tapi jawapannya tak tercapai akalku.
Dia fikir semua orang iri hati padanya.

Tapi saya bukan 'semua orang'.
Dia lupa mungkin, I was d ones who backed him up when outsiders komplen about his remorse attitude.
I was d one who turned and ferried d kids, despite two others boleh biarkan d kids tunggu sampai ke sudah n buat x tau because we were not paid.
Saya pun x kaya, but I dont hv d heart d leave d kids in lurch.

Dia kata dia tau siapa yang timbulkan isu ini
Dia fikir siapa?
Terhina betul bila dia fikir idea tu saya cedok dari orang lain. Bertahun2 saya bina imej sebagai seorang yang opinionated, tetiba pulak dia tak kenal saya.

I support him n d kids wholeheartedly even when others teased me mercilessly. I thought I always remain in d background never once thinking of stealing his limelights.
For years he got all d praise, d acknowledgment n dont forget, d money too. All I got is d tshirts which a bit too tight. Haha
My main concerned were d kids. Personal glory never appeal to me
Knowing his attitude, I always consult him before I made any decision involving em'

In a way we discussed a lot
We shared a lot too...

How stupid I was to think he wud value my opinion.

Begitulah..
Despite all d problems I have to endure this week, yang ini betul2 saya x menduga dan sangat membuatkan saya menangis lagi..

Mungkin buat kali kedua, lagu ini sesuai kot

Andai ini kesudahannnnnnnnn
Impianku tiaaaada laaaagi..


Monday, November 09, 2015

I thought I always knew it a.ka Long Live Ikea

Semalam saya g IKEA sebab d kids said mereka nak hadiah yang boleh disimpan. Dengan budget dari poket sendiri, saya fikir kat IKEA sajalah yang saya mampu.

Speaking about budget, selalunya despite ada paperwork n all.(pengalaman bertahun2) tapi bab budget masing2 buat bodo je bila saya tanya. Tapi bab ambik kredit..  Perghh...
(Except for Fid yang selalu sponsors itu ini)

I hope tahun ni rezeki saya murah sikit, afterall ada upper echeleon baru, harus saya berpozitibiti gitewww..

I bought d usual
Berkali2 saya tekan kalkulator sebab budget memang di bawah paras PPRT. I skipped lunch sebab nak jimat. Sedihssss 

On my way out I picked up this..
Satu untuk Len yang rajin menghias rumah.
Satu untuk Fid yang baru nak masuk rumah baru...

Satu untuk TheOtherFriend. I have a hunch he loves home deco, despite dia x jemput pun saya g umah dia hahaha..

"aku selalula dapat email IKEA ni", TheOtherFriend cakap n it made me jumping with joy.

I never know he subscribed for such thing. We never discussed such thing kott.

Either saya memang pandai baca karakter orang atau sebenarnya memang semua orang sukakan IKEA..

Saya pilih yang nombor 2.
Long Live IKEA


Done eh?

Saya tak tau apa yang sedih sangat..
I came for d 12noon appointment 15 mins early, orang yang saya jumpa pun melayan saya dengan baik.
Saya habis pukul 1.20 petang.
Bersalam dengan d admin dulu.

Told him I will come again for another visit. We parted amicably.

All d way home, I cried bitterly.
Maybe d fact that I have to come again membuatkan saya betul2 rasa kecewa, marah dan.....

Marah cuma 10% saja kot..
Yang lebihnya saya penat.

It is 72km away okehhh.
I am supposed to monitor d students' rehearsal for Year End Play today.

The Play wud be this Wednesday, because that is d only day I m free.
When I checked this morning, only 3 groups r well-prepared.
I could have used d time ⌚ to assist them all day long with their presentation, but then d appointment is important too.

If only people can speak d truth instead of misleading I wont waste my precious time today.

I thought DONE bermaksud dah selesai.
Baru hari ini saya tau bila orang kata DONE itu bermaksud

Entah...
Sampai sekarang saya tak paham apa maksudnya.
"telefon la dia tanya," that man suggested
Knowing her, nanti dia konar baring b playing victim summore.  I had enough...

Saya ketawa2 n kata it is 👌.

I lied.
I m not ok.

😔

Saturday, November 07, 2015

Cerita Jumaat

Dulu kecik2 kitaorang suka duduk menyempit dengar kakak2 bercerita.

Bila dah berkerja, kakak2 saya duduk setempat, jadi lagi senang depa bercerita, lagi senang saya menyempit mendengar.

When we have d first anak sedara 20 years ago, perhatian kitaorang pun beralih arah. We havent have much time ⌚ to share stories anymore.

Tapi... Rupanya yang paling sedih bila dah tak duduk setempat lagi...

Semalam Angah came back to fetch Saffa. MRSM closed yesterday. It was ☔.

I came back around 2p.m n at 3 p.m, Angah dah nak gerak balik. Daniel ada match, Luqman kena jaga adik n Saffi had excursion trip, harusla Abang Ngah saya bergegas nak balik.

Now it dawned to me, tahun ni saya jumpa Angah family
1. Masa hantar Saffa awal tahun sekejap sebab mereka pun dah nak start sekolah
2. Hari Raya Puasa
3. In April, I went to their 🏡 n we had lunch at Abi Ahmadi (tak sampai 3 jam pun bersembang)
4. Semalam, sejam je kottt..

I think it is so sad.

Friday, November 06, 2015

Gedik betul bila saya berwhatsapp pukul doblas malam.
Tapi it cant wait.

Gedik betul dalam usia begini saya melaporkan benda2 yang childish pukul 12 malam.
Tapi it cant wait.


Tengin betul saya rasa bila saya kena dengar both side of stories macamlah saya tak ada hal lain nak buat malam2 buta ni.
Tapi it cant wait.

Saya memang tak ada nasihat nak diberi sebab both of them r older than me. 
I am sure both of them understand d repercussion of their actions.
Saya jadi pacifier pun saya x hingin. Apatah Lagi nak taking sides. 

Saya cuma fikirkan apa agaknya pandangan orang lain yang terbabit dalam ini pilem terhadap saya. 
Saya tak tau mana nak letak muka saya lepas ni.

Kenapaaaa?
Saya tanya banyak kali pada diri sendiri 

Kenapaaaa??
Saya rasa nak hempuk diri sendiri. 

kenapaaa? 
Y OH WHY?


Makcik seteresss 😢 


Thursday, November 05, 2015

Impianku tiada lagi...

Tajuk entry ala2 slot Akasia pukul 7 kat Tv3. The thing is,d song keep playing in my head.

Tapi saya ingat 2 baris je,
Andai ini kesudahannnnnnnnnnn
Impianku tiaaaada lagi..

Sorry, tetiba makcik 😔 bernostalgia chuolls..

It started off with d other friend asked me to write 📝 a script. Dah 2 minggu dia sebut idea dia. Saya betul2 sibuk minggu ni, tapi dulu Jie pun sibuk jugak.
 Sesibuk2 Jie dia selalu ada masa nak bantu saya, takkanlah saya yang kerja babysitter ni nak tolong kawan pun tak boleh?
(Yang tu soklan untuk diri sendiri).

Jadi hari ni saya mula mengarang. Skrip pendek je pun, sejam dua siapla. Yang leceh nak kena print.

Saya pergi ke bilik Yan dan minta dia tolong. Nak connect dengan printer yang entah kat mana tu saya tak reti. It took Yan some ⌚ to detect d printer.

Long enough for me nak kerebek segala barang dalam bilik dia yang bersaiz bilik air master bedroom 12A.

Ada 2 frame gambar bunga matahari yang cantik. 2 frame gambar air terjun yang kalau korang tengok misti korang ingat download dari gugel. Cantik gilerr..
Yan memang talented photographer. Semua tu gambar yang dia ambil sendiri

Ada replika Petronas Twin Tower kat atas server yang sebesar petiais 4 pintu. Server tu yang besar. Replika tu kecik je, bersawang pulak tu.

Meja kerja Yan kemas je. Ada setong perkakasan bekerja dia. Tu pun saya kerebek.

Ada testpan ke test pen. Saya tak tau spellingnya... Saya pegang.. Dan tiba2 saya teringatkan Jie.

Yang sanggup turun dari Subang Jaya ke Kuantan menghantar wallet saya yang tertinggal (my sis handed it to him) . Ada x korang kawan yang macam tu?

"Yan, dulu kawan akak ada pen, besar testpen ni la, tapi akak hilangkan, sampai sekarang akak cuba cari ganti tapi tak jumpa", mohtip saya tiba banyak cakap..

Yan yang tak banyak cakap tu pun tanyala pen cemana, warna apa semua..

Mana saya ingat sangat. It was circa 2006. When Jie arrived in Kuantan, I asked him to take me to d bank. I borrowed his despite dia cakap dia x mo kasi sebab pen tu dia sayang n a gift from his fren.

Saya tuduh dia kedekut, he gave in n I accidentally left in. Bila saya pergi balik pen tu dah hilang.

Saya janji nak ganti, tapi Jie kata pen tu tak ada jual di Malaysia. Saya dah cari bila saya ke obersea, tapi x jumpa jugak.

"Cuba akak cerita betul2 cemana ghope pen tu", Yan tanya lagi, lebih serius.

"Dia special sebab ada lampu dan boleh tulis dalam gelap", yang tu je spefikasi yang Jie selalu ulang n saya ingat..

The good thing is, even though my blunder costs him something he loves dearly, tapi TAK PERNAH sekali pun Jie mengungkit.
Memang baik betul Jie ni.

Mati hidup semula saya takkan jumpa kawan yang macam ni lagi.

Penat pulak saya cakap, printer masih undetected
Jadi I went out n continued marking.

Tiba2 Yan pulak meluru keluar,
"kakkkk saya dah jumpa..", dia kata..
Berlari jugak makcik ke biliknya..

Jumpa apa?..
"Gini ke rupa pen tu kak?", he asked. I studied d pics. Yess..!

Rupanya Yan googled pen can write in the dark. Keluarlah..
Bukan mahal pun USD18.90 je...

"ce ko order kan Yan", saya mengarah afterall affordable tu.
"tapi ce akak baca ni, order outside us minimum USD250", Yan jawab..

Bersungguh Yan ni.
Korang ada x kawan mcm yan?

Back to d pen.
Huh.
Mau makan pasir sebulan kot...
Bertahun2 saya simpan cita2 nak gantikan pen yang hilang tu.
Hari ni I m officially memadamkan mimpi yang x sudah tu..

Sesuai kot lagu tema yg dipilih..
Andai ini kesudahannnnnnnnnnn
Impianku tiada laaaaagi..


Monday, November 02, 2015

All.d best Kokuman

Kadang2 budak2 perangai macam2.
Tapi kalau nak marah, highlightkan sikap tu saja lah.. Janganlah petik nama mak n ayah n sambung membebel pulak.

Tu namanya emotional abuse.
Nak cerita panjang pun x guna.
Saya pun cuma tau bila baca blog anak sedara saya.

As a teacher, I was taught d ethiquette n all. Jadi x boleh la saya nak link ke sini


To Saffi, yes, I am aware of Kokuman's predicament.

Thats aside, d only way to to go is UP.

Do d best in ur SPM
Dont let others look down on u
Ever.