Tuesday, December 29, 2015

Paedo n Bear

Saya fikir berjuta kali nak tulis. Tapi bila tengok muka Derek Morgan last night, automatically saya rasa aura kekonfiusan di situ.

Mohtip?
Derek Morgan tu adalah watak pojaan saya dalam CriminalMinds@8tv.

Ceritanya semalam, about a lawyer with pristine record was abducted. Siasat punya siasat, rupanya he has a double life. A model husband, great lawyer n a paedophile.
Lebih satu kerja daripada Ahmad Maslan.


I m not going to elaborate more in d story. Korang boleh gugel. Sama juga korang boleh google pasal Malaysian student in UK yang kena tangkap sebab memiliki bahan pornografi kanak2 gred A.

Even UK police yang sah2 negara maju pun ckp x pernah jumpa koleksi yang sgt ektrem macam tu.

I m so sorry for d culprit's family though.
Berhabis duit sekolahkan anak, ini balasan beliau...
If any of d family members come across dis blog, pls be strong, it is not solely ur fault.
Tapi yang salah selayaknyalah mendapat pembalasan.

At least saya fikir macam tu lah...

Until saya berbual dengan seorang kawan lama. Korang tak kenal dia. Saya pun takkan beritahu namanya. Cuma tolonglah fikirkan...

Kami berbual pasal paedo dan dia cerita kejadian yang hampir sama berlaku bertahun2 dulu. Dia sebut tahunnya, tapi saya dah lupa.

Ada seorang warden, sudah berkahwin dan beranak pinak. At midnight he will go to boys hostel dan pilih seorang budak jambu untuk layan dia

"define LAYAN please", sorry mokcik membesar dengan L.A Law ok. Harus cerita kena terang.

Kawan tu cerita. It was between molested or something more. Saya x berani guna perkataan yang tepat sebab typical mokcik2, certain words r taboo kot, habis semua euphemism keluar.
X kira la ko perasan urban ke tidak..

"Budak2 ni x report ke?", saya tanya lagi.

Tak. Budak2 memang jenis yang baikkk sangat n ramai pulak tu yang anak orang susah. Saya mengangguk tanda faham. As a babysitter I know their way of thinking.

Perkara ni berlaku bertahun2, tapi bila budak2 ni besar, setiap kali dengar bunyi kenderaan warden tu datang, seniors akan lari n tinggalla budak junior yang jadi mangsa. D cycle continued. Ke?

Akhirnya, ada yang buka mulut.
Sebagai langkah pencegahan,  pintu jeriji dikunci dan beliau tidak dibenarkan masuk selepas midnight.

"Dia dah ketagih kot, dia goncang grille tu suruh bukak...", tu ayat kawan saya, n saya pun ngeri nak tanya lanjut.

Bila berita ni dah pecah, he was transferred.

"Tapi kan... Masa nak tukar tu dia relaks je macam tak ada apa2.." kawan saya tambah. "Cuma wife dia la sangat affected, sanpai x keluar rumah".

Saya kesian pada d wifey. I know she knows her husband extra-curricular activities. It must b awful living with paedo.

Saya juga kasihankan mangsa2 ( pls note d plural form). They will b scarred for life.

"My boss x mau bising2, tu dia transferred kan je", kawan saya sudahi cerita. We both kept quiet for quite sometime.

Kalau saya yang jadi boss, mesti lain kesudahan cerita ni.
Kalau kawan saya tu yang pegang kuasa, I am sure, d ending will b totally different.

Saya fikir, it is about time we take paedophile seriously.

Sayapun ada adik2 lelaki, anak2 saudara lelaki n anak murid beribu orang, lelaki juga. Saya harap janganlah...


Sekian
Semoga Allah selamatkan seluruh keturunan kita semua.

Monday, December 28, 2015

First Meeting

As usual d thrill lies in d tasks.
Alhamdulillah I can 99% sure I am not going to be Ketua Derjah again next year. Yippeee!
Yang 1% tu benefit of d doubt kekdahnya.

Hari ni saya masak nasi kerabu to bring back to 12A. Jadi saya lewat sikit. Untuk rekod, kot tak masak nasi kerabu pun saya lewat jugak. I need some time nak adapt dgn jadual baru. Heh?

Saya agak segan nak parking kat space biasa since it come with d Secretary post. Manala tau kalau2 saya dah diterminate. Saya parked at an open space.

Jadi saya berlari ke bilik boss n tanya what he expects of me.

Untuk rekod dengan boss yang dulu pun saya diskas sekali je, n sampai hujung thn kerja berjalan dgn mutual agreement tu je. Sangat tidak pernah terjadi norizan adnan nak bertunggu tangga dalam bilik boss heh..
Nanti kawan2 saya umpat saya kaki kipas kotttt..

Boss yg baru ni laju je bagi πŸ“ƒ list. Tapi dia tambah lagi satu.
Boleh tak jadi mc?

To be frank saya memang suka bercakap. Dlm kerjaya sebagai Ketua Derjah bila ada Ketua Besar datang, memang sayalah yang ditendang ke tengah jadi MC.
Saya memang x berbakat, tapi saya belasah je..

Tapi... Itu kat depan totally different audiences. Ni kat depan orang yang gigih mengadu domba, nanti mereka akan degrading me in front of d new boss like they had done before.

Yes, I do know what u did behind my back hhahaha.

 In fact, kalau ada je yang dapat acknowledgment from d outsiders,  mereka akan kerja overtime nak defame that particular person too. Mereka x pilih kasih, semua orang dia layan sama rata as long as orang tu lebih sikit dari diorang hahahaha..
Konsisten...

Untuk tidak memenatkan mereka (2,3 orang je sebenarnya) nak berusaha cari boss n dig my weaknesses, jadi saya beritahu mereka
I m standing there on d capacity as d Secretary.  Harap hati yang 2,3 orang tu tenang.

Else, heh?

By explaining secara lengthy, unconsciously, i still cant forget how cunning some people could be while maintaining sugar coated smile.
Saya tengok muka sensorang,  and make a mental note,

Betrayal cuts deep. Seribu tahun pun would not heal d pain. Saya harap saya takkan menganiaya sesiapa dalam kerjaya saya.

Sekian.

Sunday, December 27, 2015

Family First!

My mum was not happy over something but I refused to take sides. I remained neutral hahaha.

For Christmas πŸŽ„break,  Baby, Anjang n Along came home together with Kayla n Naufal.

Having d kids around is always fun!

Then, Nik family came. As usual, Nik akan bawa delish lauk pauk. Kakak saya ni semenjak dua menjak ni rajin bawak lauk pauk bila balik. N I cooked Nasi Arab n πŸ‹ chicken. Pre-mix of courses πŸ‘Œ

We had fun talking about everything under d sun. My mum pun relax2 je.. Hilang dah mood dia nak bersedih2 during festive seasons ni.

Now, I remembered a conversation I had with  someone recently.

"Dah lama I x cakap dengan my twin. Kami bergaduh", saya dengar dia bercerita. Panjang.

"Jangan risau, nanti kalau awak dalam kesusahan, ur twin will come to ur rescue.", positibiti okehh..

"Ye ke kak?", dia tanya.

"Betullah, air dicincang takkan putus. Blood is thicker than water", gitu kot saya jawab.

But it is not totally true. Walaupun membesar dalam rumah yang sama, makan dari periuk yang sama, bila besar karakter berbeza.

Ada yang selfless, ada yang selfish
Bila berkahwin, another characters join in.
 It is so easy to label anyone this n that.

Tapi jangan lupa, we will stick to them for d rest of our life.
Sooner or later yang selfish dan selalu look down on others akan dapat balasan.
Yang perasan bagus tu pun Allah akan duga juga.
Yang memang baik dan mahmudah tu pun lain dugaannya.

D most important thing in life is be nice to others. Being nice bukan bermaksud berkata manis dan selalu treat je atau bagi pinjam beskal.

In family, berdiam diri bila perlu, hulurkan bantuan bila perlu, just b there bila perlu n menangis bersama bila perlu is d most important attributes.

Lagi satu mak saya ajar, kalau ada masalah timbul sesama family members jangan sesekali taking sides.

Tu yang kalau mak saya membebel marahkan sesapa, saya ambik bantal n tidur...



Wednesday, December 23, 2015

What d u talk with ur mom?

Today I went out with mom.
It marked d final payment for  πŸš— too. Aminn..then we headed to MDTM. menggigil mokcik nak bayar cukai pintu chuolss.

After that I took my mom to a store which I promised to take her. Sebab ada sale gila babs, I ended up beli 8pcs instead of sehelai dua jer. Dapat container percuma.
Eksaited betul saya..

We had lunch at ayam kampung. For a restaurant, I dont get it why they peeled d onion kat depan customers.
But d ayam penyet is superb!. And please...
dapurnya agak berselerak. Eh?
dah satu level dengan dapur 12A, elok saya makan di rumah sajalah...

Next stop, tf Behrang. We didnt buy much. Sayur sawi, garlic, a tray of egg, 6 botol mister potato, kicap, Quaker Oat and ice-cream. Crinkle cut potatoes is on discounted price, jadi kitaorang beli 3 bungkus.

As usual, we talked about a lot of things. About d past, present and future.

It dawned to me, dah lama betul we did not go out.
Jadi banyak sangat yang kitaorang nak kena catch up.


" Mak dah bagi duit pada Anjang kamu tu..", mak saya cerita, terus kami sama2 ketawa.
"Arwah bapak kamu tu, memang puji betul
 Anak yang sampai tertidur pun pegang pen masa zaman sekolah".
Saya ketawa jugak.. Hahhahaha

It is an open secret yang anjang saya ni hobinya tidur. Belajar ok juga, tapi di dramakan dengan tidur sambil pegang pen tu, nampak la dabel gigih..Cess..

She is a college grad teacher. Few times dia registered nak buat degree (x ingat berapa kali), tapi dia berhenti separuh jalan..

Cuma kali ini dia berjaya sampai ke penamat. Tapi drama jangan kira la....
Masuk hospital lama, bersalin anak ke-6 (xder cuti bergaji ye) n at dat same time dia ada exam. Tu belum kira bila dia ada esemen, habis adik beradik kena tolong juga.

Anak2nya pun berkorban banyak jugak. Abang ipar saya tu pun tabah juga.
Kalau harap kakak saya punya ketabahan memang bagai embun di hujung rumput.
Syukurla ada keluarga yang memahami...


"Mak, orang rasa Anjang ni kena ada dugaan baru berjayala.." saya offered opinion.

"Ha'a yang selama hari ni, harammmm dia nak habis belajo", mak saya tambah n kami ketawa lagi...

So, kalau korang keluar dengan mak korang, korang cerita apa ye?

Tuesday, December 22, 2015

He is always Anas to me..

And never failed to surprise me.
Hehe.

Yes.. I am talking about d same boy here

First, makcik agak terkejut bila dia berpuashati dengan result 8A 1d PMRnya dulu. I am d type wat u see is wat u get giteww.. Nak bermuka2 memang tak berbakat.

A year later, he kept calling me n gave 101 reasons why MRSM life is just not him. Yang ni saya tak terkejut sangat, n I was chuffed when he came back. Hahha

When d SPM.result was out, I was not around n by d time he went to Matric, we did not meet up. Then I lost his number.

Out of nowhere a.k.a  tetiba...


Nangesss..

Mood Republic@PWTC

Let me be honest, I never buy muslimah attire because, let juz say I don't think d size fits me. I passed through Women of Jannah store on my way to Daiso often, but I never stop. Frankly speaking saya tak faham kenapa mereka nak jual jubah rege ratus2. The Daiso hard fan in me couldnt afford it, so to speak.

Dew la yang beria promoted Mood Republic. Saya mati2 ingatkan tu konsert kumpulan Reggae. For those yg macam saya ni himpunan penjual online untuk busana Muslim n Muslimah.

First, I dont understand why we shud fill in d form n present it to d counter to have our hand stamped.
Our hand ok, not d form.

Awkward. I opened my hand instead of semua orang was stamped on d back of their palm.


Then, there is a car ok, hadiah cabutan bertuah. Yeahhhh right. My bet no one will win d car. Dah bertahun saya beli brg bagai nak rak sebab nak menang kereta.. Harammmmmm

Seeing d aggressive ladies clad in tudung labuh promoting their items on top of their lung, x faham juga saya...

I waited for Nik, Zati b Izlan to arrive by train before we roamed sales.

Nik wanted to find a certain brand tudung. Sampai sudah kitaorang tak jumpa booth.

She wanted to take pic with a certain artist, but she was busy. So?

We tried a few blouses but it didnt fit. Heh?
Ended up with choc cakes, cheese tart n orange choc cake.


Divine!




Saturday, December 19, 2015

10 days before d first meeting.

Perlukah saya meroyan?

Finally kerja yang serabut itu ended. Tapi d lab was so stuffy due to faulty air-conditioner terus mokcik demam high fever chuols ( mohtip ber redundancy di sini).

To make matter worst, sebab kepala spinning I rammed Kak Kay's car. Duh!.
Pecahla headlight dia. Haishh...

Hilang selera 2 hari.

Now I have some times to cut d grass. But then tetiba pulak saya x larat. I spent most of d time reading, then baru saya perasan saya tak sempat pergi ke Big Bad Wolf sales this year.

To top it all saya juga tak sempat to bid gudbye to Angah's. By the time saya sampai ke rumah mereka dah gerak pun.
With wobbly condition,  saya sangat berharap, at least they will consider to text me speedy recovery  their schedule. But then, i guessed, everything happen for a reason.

Meanwhile, saya sambung semula reading this book.
It save me to think d unthinkable.
Enjoice 



Wednesday, December 16, 2015

Impiana @Ipoh once more

Masa namanya Casuarina dulu I used to stay there once a year, n when it was first changed to Impiana, it was still my first choice to stay when I was in Ipoh. Saya suka breakfast buffet masa tu.

Then, saya tak ada keperluan ke sana lagi.

Tetiba tahun ni, saya fikir saya dah tak kuat lagi nak memandu sebelum Subuh dan sampai ke rumah waktu Maghrib, 3 days in a row. Tahun lepas on d last day I had to take a jab n Acho fetched me. Scaryy.

So this year Dew n I chose to stay.
For d first time saya guna google maps. It lead me to Rapat Setia. Dahla hari hujan lebat malam pulak tu. Finally I switched n ikut jalan yang saya tau. Cess..

When I reached, hujan lebat giler. Parking jauh n saya park kat depan main entrance. Told d valet I need to keep my πŸ’Ό luggage safely. He tried to help, but.. No way..

Gabra giler, kalah bawak emas seguni. Jadi he asked for car key n saya berlari naik keatas simpan beg tu dulu.

Seumur hidup saya tak pernah guna valet service,  mahal kottt.. Tapi duit banyak pun tak guna kalau luggage tu rosak, jadi saya berlari semula ke bawah untuk park d car n angkat beg baju naik.

Encik Valet tu dah park cantik2 tepi entrance n he gave a wise advice.
A good one I must say.

Mokcik sangat grateful sebab ada orang yang go at great length to help d guest.
Bukan semua guest yang duduk hotel pakai kereta imported yang sleek n shiny, but this people tidak diskriminasi pun.

Dalam keadaan biasa saya pun tak pernah lagi tunjuk perangai PpRT parked keter cap ayam depan main entrance. Tapi hari hujan lebat, parking tak berbumbung, kalau saya dripping wet saya ok, tapi luggage tu x boleh rosak n I cant simply left it in d car or ask other to carry it.
Mokcik stress ok.

Integrity 101 katanya.
Saya tak tau macammana nak cakap how grateful I m bila dibantu tanpa kira darjat.

For those who happen to stop by at Ipoh, please choose Impiana. Hotel mana2 pun ada air-conditioned n bath tub (?),  tapi yang lebih penting ialah safety.
Staff yang considerate di saat kita kesusahan is much welcome.


N d fact that d bath soap dia sangat wangii is a bonus too:)



Saturday, December 12, 2015

Takkan nak ketawa bodohhh..

It is not nice calling people bodoh, retarded atau seposkod dengannya. But if u did it loong before you become a prim n proper lady so u might be excused if it slips once in a blue moon kekdahnya.

I guess I ve write πŸ“ about it somewhere in d blog about Et calling me to inform her mum passed away years ago. She was crying. What else I could say except

Janganlah nangis..
"Takkan nak ketawa pulak bodohhh"came her reply.

I will never forget that moment. I was.. Kelakar kot. N I saved those words for bff coz if they call me bodoh, tidaklah saya sentap sangat.

Today the other friend's father passed away. I learnt abt his loss from somebody else. 

Actually, my friend was a bit reserved lately. Selalunya gigih juga dia kirimkan clips lucu tapi tiba2 senyap pula. i thot dia yang sakit, knowing dat it is d father, sedih kan...

Jangan nangis, I texted him n be prepared to b called bodoh again.
Nope. He didnt call me Bodoh. Thanks God he did not BFF enough to use d 'endearment'.

He said something else which makes me smile.  If he is happy, I m happier too.

Taklah..
Korang nak teka kawan saya tu dapat reta pusaka juta2? Memang mata duitan kan..
Nope. 
Harta banyak pun bukan boleh beli kebahagiaan di alam baqa nanti.

His happiness has something to do with kebahagiaan di alam baqa, so to speak. 
Kalau saya tulis lebih2 nanti dia tak nak kawan pulak..

Whatever it is, kematian selalu mengingatkan saya tentang harta dan bekalan.

. Bekalan ke sana yang akan tentukan nasib kita di alam baqa.
Harta dunia tinggal di dunia. Kereta Nissan X-trail, rumah menghadap laut China Selatan, Birkin kaler pink, jam Rolex limited edition dan duit simpanan RM2.6 juta tak dibawa bersama.
Harta dunia yang paling berharga hanyalah kasih sayang orang yang ikhlas mendoakan sambil si pendoa tu pun beramal soleh dan bersungguh memperkukuhkan amalannya.

Kalau takat copy n paste Surah Alfatihah kat whatsapp n telegram group, doesnt count ok.

Macam dah bunyi ceramah dihujung entry ni.

Habis tu ko ingat sensenang je nak STILL jannah?

Wednesday, December 09, 2015

Hari ini ada tetamu.

Mereka kata akan stopped for lunch at RnR but I insisted they hv lunch at 12A sebab kerja serabut saya tu nak nak siap.

Mereka suka lemon grilled chicken yang saya buat tu. (Korang suka kan?)

Tapi baru saja pegang penyapu saya dapat mesej yang serabut.
1. Tuanku had chosen a date for d final mtg n everyone is asked to prepare. Ada lagi 3 hari.
2. The bundle I sent on Friday still x sampai n d dateline is like, two days away.

Rasa nak gugur jantung saya.
Saya ni dahla lemah gemalai.

It took me some times nak bertenang n prioritize kekdahnya.

Hilanglah cecita nak masak lemon grilled chicken.
Saya bawak tiga mangkuk g Kedai Yop n tapau
# 4 ketul ayam goreng
#2 ekor ikan kembung bakar
#satu mangkuk sambal sotong.

Baru doploh hengget je..

Lupa nak tulis, selalu kalau menapau saya memang suka bawak container, gasak la orang pandang senget2 pun.

Saya tetap tenang mengangkut
" ler.. Kot beli kat kedai baiklah kitaorang singgah kat RnR tadi", said one of them.

Hellehhhh...
Tapi kat kedai makan bukan hidamg dalam mangkuk pyrex pun..

Mohtip mereka tak perasan mangkuk pyrex yang baru itu?
Heh?


Tuesday, December 08, 2015

Cerita dengan Yong.

Pagi ini saya terima mesej Yong, she was transferred to another hospital. It did not sound good n yong did not so positive.
Tentu saja kawannya yang  walaupun tidyak rapat tapi masih juga nangess..

Sebab saya tahu apa rasanya bila hopeless n mohon sangat to end d pain.
Saya memang tak tahan sakit, Yong pulak dah underwent many opt, another opt memang kebarangkalian nak survive kurang memberangsangkan.

Sedih.
Tapi both of us, used to share happy moments,  yang sedih2 s elalu x diendahkan, so to speak.

Jadi kat sini saya tulis cerita merepek yang sedikit tak masuk akal.

Ini Nol. Hari tu dia kena mild stroke.  Now dah agak pulih
 Tetiba, tak pernah saya tengok seumur hidup dia beria posing sensorang, Saya speku dia nak send pada geffrennya, jadi saya menempel sebab saya fikir geffren Nol patut tau pasal Kak Izan, rakan main games juga. Mohtip?
c


Then, a friend passed by, 
"tolong ambik gambar", saya rayu pada d boy yang pegang tablet Samsung 7inch tu. 
"Aku pun nak masuk gambar", Nol cepat2 mencelah. 
"Ko sengajakan..." saya cakap kat Nol. Dia sebaya adik saya, jadi kalau saya siku dia macam saya buat kat adik2 saya pun, dia tetap jugak menempel..

" Nanti ko send gambo kat akak ye Nol", saya cakap macam tak bersalah.
" bukan tablet aku", senang je Nol jawab 

" Yang korang bergambar beria guna tablet aku tu kenapa?", Yong tanya.

Mati2 saya ingat tu tablet Nol, sebab saya rajin jugak tumpang main games. 

"Tapi nanti apa kata suami ko yong kalau ada gambar Nol sorang2. Tu akak enterprem tu yong", saya jawab. " Futuristik beno la ko ni kak," yong jawab.

I think d chosen words tu yang selalu buat saya dan yong ketawa beria. Well, that was before she saw d pics. Her comments pas tu saya simpan dalan hati je..

What makes you happy?

Ini soklan SePiEm 2015.

When I read d question, I was like..
Well... How d marking scheme will look like?

But then, exam is not everything,  don't u think so? I could not forget my English teacher shared Christina Onassis story.
Very sad πŸ˜” story indeed.

What makes you happy peeps?

For me, it kinds of hard to answer. I used to be happy when I browsed all d beautiful pinggan mangkuk at Super Komtar circa late 90s. Now that I could afford to have it, I found out my kitchen is too small for all those fancy plates and whatnots. Besides, I do not have a proper glass cabinet. Pathetic...

Then, when I was small, I used to be happy when I have a book to read. Now I have hundreds of books (termasuk buku korang yang saya buat reta tu), but then I keep reading d same book over and over again.
First Among Equal when I was on medical leave.

Not so long ago, I used to be happy going to eatery places. I love eating so much. Old age takes toll on human (heh). I have to watch my diet, how could I be happy then?

Well... I used to b happy watching movies. D tickets just not my idea of happiness though.

Again... I keep thinking, what makes me happy?. Going for holidays? Well, maybe..

Honestly, I am so happy with people who appreciate me as a human. Who accept me for who I am.
Who laugh at my silly mistakes and defend me when I need allies d most.

Who gives me a bouquet of flower 🌸 while saying. " I want you to be happy, Here, take this credit card, go shopping, everything is on me". 

Maybe, I will the happiest woman on earth.
Just a may be.
Because right now, d person is still in d hollywood movies. Hhahha

If only I am KimK that particular person might notice my existence.
Or else.. I will keep asking myself, what makes me 😊.

Friday, December 04, 2015

Oh KimK

Guess it is d hottest topic right now. Kak Mah n Ah Jib Gor terkeluar padang seketika. A selfie pic with Jacel (who) Kiram pun agak2 sendu dibawa bayu laut, despite I must say Azalina's short interview@news tadi nampak quite interesting.

A certain celebrity was not happy with a comment by a certain follower over d use of KimK.

I dunno what KimK stands for, to be honest. The celebrity thought it stands for a profanity.
The follower means Kim Kardhashian. Told u, I dont know whether I spell correctly or not.

It could be over in a jiffy if they just accept it, bukan semua orang tahu wat d helleberry KimK is.
At least I don't.

I couldn't say I know how d person in question tackled d issues.
But then on d world 🌍 of social networking, all info could be grabbed in d blink of eyes.

By typing your name in d search engine, macam2 keluar.
Including a certain 3gp video.

Saya pun x tau what 3gp is.
Saya baca komen orang je. Katanya it is 96% matched.

I hope it is not true.
On d second thought,
Kan bagus kalau dari awal kita mengaku jika buat silap..

Tu je. πŸ‘‹ bye


Thursday, December 03, 2015

Walau dalam lebatnya hujan...

Sekarang musim hujan.
Hujan air mata pun ye juga.

Hari ni I picked up d parcel at Sungkai Post Office. I tried to go out early, tapi I have daily target to meet.

Pukul 11 baru complete. And by 12 noon saya dah kat #18.
Saya punggah 6 tin susu, 2 paket biskut Julies n sebiji tembikai yang beratnya 6,7 kilo.

Semenjak 2 menjak ni my bros suka minum iced nescafe n πŸ‰ juice. Beskut tu mak saya suka makan sebab dia x ambik nasi sangat.

Tapi yang bab berat tu saya agak berkira juga.

Sesampai di rumah saya buka parcel dan baca komen satu persatu. Seteresss mokcik.
Terus mokcik capai pen dan blenko(?) lalu mula berkerja.
I just stopped for zuhur n Asar prayer.
Ok..
Saya ngaku saya terlelap.sekejap.

Then saya capai tudung n nak berbual ngan my mom, but she insisted that I go back to 12A early sebab hari nak hujan.
Dalam pada nak cepat saya tapau juga nasi, beef curry n salty fish tu, sebab nampak sangat tempting.

It was 5.30p.m when I left home.
Hujan siap ngan kilat bila sampai Slim River. Rejoiced, sebab sejak semalam.saya berpuasa. Bila hujan, rasa tenang padahal kilat kemain.

When I reached home I saw 4,5 orang lelaki berpayung. Saya ingat pakcik2 yang ajak orang g solat. Hati saya belas sebab hujan sangat lebat kot.

Dalam kilat tu mereka menuju ke rumah saya dan tanya,
"Kak, Abang ada dirumah?", I gave a hand signal indicating nope.

Dia tersenyum..kenapa rasa macam familiar, saya  perhati muka mereka satu persatu. They r in their mid 20s mungkin.
One of them also smiled sweetly.
Saya rasa macam nak tarik tangan dia dan suruh berteduh. Saya nak buatkan Milo dan masakkan makanan panas untuknya sambil membebel, sangat bahaya berjalan dalam hujan lebat dan kilat pula tu.

Saya tau dia akan dengar cakap sambil menjawab dengan lucu. Mungkin dia akan bercerita tentang pengalamannya sambil saya ternganga2 mendengar.

Saya tahu dia memang suka bercerita.
Minggu lepas sewaktu kami terserempak.sewaktu saya membeli groceries, dia menghampiri saya bertanya khabar dan bercerita tentang ibunya serta adik2nya yang lain.

Dia tau ingatan saya pada beliau dan adik2nya tak pernah padam.
Saya masih ingat semua adiknya.

Cuma saya harap dia juga tahu, walau umurnya 100 tahun pun, saya masih pandang dia macam waktu pertama kali berjumpa.
Dimata saya dia masih d kid whom I met when.he was 13.

Mokcik mana yang tak sedehhh tengok anak buah berjalan dalam hujan lebat be it fisabilillah ke apa pun.
Lama saya berdiri memerhati pemuda2 tu sehingga jauh dari padangan.

For once, I wished he is 13 again.