Saturday, December 12, 2015

Takkan nak ketawa bodohhh..

It is not nice calling people bodoh, retarded atau seposkod dengannya. But if u did it loong before you become a prim n proper lady so u might be excused if it slips once in a blue moon kekdahnya.

I guess I ve write 📝 about it somewhere in d blog about Et calling me to inform her mum passed away years ago. She was crying. What else I could say except

Janganlah nangis..
"Takkan nak ketawa pulak bodohhh"came her reply.

I will never forget that moment. I was.. Kelakar kot. N I saved those words for bff coz if they call me bodoh, tidaklah saya sentap sangat.

Today the other friend's father passed away. I learnt abt his loss from somebody else. 

Actually, my friend was a bit reserved lately. Selalunya gigih juga dia kirimkan clips lucu tapi tiba2 senyap pula. i thot dia yang sakit, knowing dat it is d father, sedih kan...

Jangan nangis, I texted him n be prepared to b called bodoh again.
Nope. He didnt call me Bodoh. Thanks God he did not BFF enough to use d 'endearment'.

He said something else which makes me smile.  If he is happy, I m happier too.

Taklah..
Korang nak teka kawan saya tu dapat reta pusaka juta2? Memang mata duitan kan..
Nope. 
Harta banyak pun bukan boleh beli kebahagiaan di alam baqa nanti.

His happiness has something to do with kebahagiaan di alam baqa, so to speak. 
Kalau saya tulis lebih2 nanti dia tak nak kawan pulak..

Whatever it is, kematian selalu mengingatkan saya tentang harta dan bekalan.

. Bekalan ke sana yang akan tentukan nasib kita di alam baqa.
Harta dunia tinggal di dunia. Kereta Nissan X-trail, rumah menghadap laut China Selatan, Birkin kaler pink, jam Rolex limited edition dan duit simpanan RM2.6 juta tak dibawa bersama.
Harta dunia yang paling berharga hanyalah kasih sayang orang yang ikhlas mendoakan sambil si pendoa tu pun beramal soleh dan bersungguh memperkukuhkan amalannya.

Kalau takat copy n paste Surah Alfatihah kat whatsapp n telegram group, doesnt count ok.

Macam dah bunyi ceramah dihujung entry ni.

Habis tu ko ingat sensenang je nak STILL jannah?

3 comments:

zino said...

tak kemana ke cuti hujung tahun...

Kengkawan said...

Sampai habis cuti duduk rumah je.. Sedih betul
.

Kengkawan said...

Sampai habis cuti duduk rumah je.. Sedih betul
.