Thursday, December 03, 2015

Walau dalam lebatnya hujan...

Sekarang musim hujan.
Hujan air mata pun ye juga.

Hari ni I picked up d parcel at Sungkai Post Office. I tried to go out early, tapi I have daily target to meet.

Pukul 11 baru complete. And by 12 noon saya dah kat #18.
Saya punggah 6 tin susu, 2 paket biskut Julies n sebiji tembikai yang beratnya 6,7 kilo.

Semenjak 2 menjak ni my bros suka minum iced nescafe n 🍉 juice. Beskut tu mak saya suka makan sebab dia x ambik nasi sangat.

Tapi yang bab berat tu saya agak berkira juga.

Sesampai di rumah saya buka parcel dan baca komen satu persatu. Seteresss mokcik.
Terus mokcik capai pen dan blenko(?) lalu mula berkerja.
I just stopped for zuhur n Asar prayer.
Ok..
Saya ngaku saya terlelap.sekejap.

Then saya capai tudung n nak berbual ngan my mom, but she insisted that I go back to 12A early sebab hari nak hujan.
Dalam pada nak cepat saya tapau juga nasi, beef curry n salty fish tu, sebab nampak sangat tempting.

It was 5.30p.m when I left home.
Hujan siap ngan kilat bila sampai Slim River. Rejoiced, sebab sejak semalam.saya berpuasa. Bila hujan, rasa tenang padahal kilat kemain.

When I reached home I saw 4,5 orang lelaki berpayung. Saya ingat pakcik2 yang ajak orang g solat. Hati saya belas sebab hujan sangat lebat kot.

Dalam kilat tu mereka menuju ke rumah saya dan tanya,
"Kak, Abang ada dirumah?", I gave a hand signal indicating nope.

Dia tersenyum..kenapa rasa macam familiar, saya  perhati muka mereka satu persatu. They r in their mid 20s mungkin.
One of them also smiled sweetly.
Saya rasa macam nak tarik tangan dia dan suruh berteduh. Saya nak buatkan Milo dan masakkan makanan panas untuknya sambil membebel, sangat bahaya berjalan dalam hujan lebat dan kilat pula tu.

Saya tau dia akan dengar cakap sambil menjawab dengan lucu. Mungkin dia akan bercerita tentang pengalamannya sambil saya ternganga2 mendengar.

Saya tahu dia memang suka bercerita.
Minggu lepas sewaktu kami terserempak.sewaktu saya membeli groceries, dia menghampiri saya bertanya khabar dan bercerita tentang ibunya serta adik2nya yang lain.

Dia tau ingatan saya pada beliau dan adik2nya tak pernah padam.
Saya masih ingat semua adiknya.

Cuma saya harap dia juga tahu, walau umurnya 100 tahun pun, saya masih pandang dia macam waktu pertama kali berjumpa.
Dimata saya dia masih d kid whom I met when.he was 13.

Mokcik mana yang tak sedehhh tengok anak buah berjalan dalam hujan lebat be it fisabilillah ke apa pun.
Lama saya berdiri memerhati pemuda2 tu sehingga jauh dari padangan.

For once, I wished he is 13 again.

No comments: