Wednesday, January 27, 2016

17/2016

Kenkadang bebudak ni bila kita cakap startla sentap, n palingkan muka pulak. Tapi mokcik gigih n hati sekeras batu di lautan sepi kekdahnya.

I went to d other kid n start membebel.
"WEH... Awak tak nak ngan orang, boleh x jgn melayan. Kalau tak nak cakap x nak, jgn bagi harapan pada orang", tu mukadimah saya.

The boy yang baru 3 minggu pindah ke sekolah tu jawab separuh berbisik,
" saya ni takla hensem mana, sampai nak bunuh diri sebab saya tu dah kenapa?", dia jawab muka stress.

Macam biasa, saya ketawa giler tengok air mukanya.

Saya ketawa lagi bila saya ceritakan pada kawan2 lain.
In fact, itulah first time saya rasa saya boleh ketawa sepenuh hati.
Sejak tahun 2015, saya rasa stressful berkerja. Nak ambik tau hal d kids pun susah..

Tapi yang ini memang special case.
Hahahaha...

"teacher cerita kat semua cikgu kan. Teruk teacher ni", dia cakap sambil paling muka lagi keesokan hari.

Saya nak tutup mulut tapi still saya ketawa juga. Hahahahhahaah...

"Saya ada bawa food untuk awak. Nak x?", saya tanya tapi hahahaha... Mokcik rasa kelakar kot.

" nak..", dia jawab. Saya dan Kira. Kawannya tu ketawa juga.

"Dahla... X payah sedih2. Awak tu cantik. Beratur orang lain mahukan awak", saya cakap sambil fefeling kasi tazkirah.

"Mana ada saya cantik teacher..." dia jawab, sedih kot kena reject

" Juz look at u,Kira n I gemuk, tapi awak kurus. Kira n I gelap, awak tu kulit cerah, baik pulak tu, seriously, kalau awak x pengsan sebab 2 hari x makan sebab frust ecek eh.. Mesti awak nampak lagi cantik", mokcik bab pengsan x mkn tu mmg sampai sudah x boleh hadam hahahahaha.

"Betul ke saya cantik teacher?", dia tanya lepas saya kasi sticker n file.

Takkan saya nak tipu pulak. Semua anak murid saya nampak cantik di mata saya because I love them dearly.

Bagi saya cantik datang sekali dalam pakej akhlak yang baik, ringan tulang, suci hati dan sentiasa berusaha nak meringan kesulitan orang lain.

D boy juz not gud enuff for her. Yet.

Hahahaha

Sunday, January 24, 2016

Big Bad Wolf double trouble sale!

D place is errr quite remote. First time went there, d good thing, ample n free parking space, serene surrounding n fantastic view

The downside, jauhhh kot...

Went with Zati, Ya, Aisya n Izlan. We met up at Restoran Jejantas Sg Buluh. Then mafe a pit stop@Ikea before headed to MAEPS.

Since sampai pun dah around 6p.m, but 8.30p.m terburu2 kitaorang balik.


Orang x ramai, so here is our bill.

The next day we went again. Sesuaila konsep double trouble tu.
We found many books we would love to bring home.

Luckily ada diskaun 5%. Worth it!

Actually I really want d posters n pop art.
Tapi d one dat I want is 49.90 each.

Sedihss..

P/s bila sng i will upload d pics

Wednesday, January 20, 2016

16/2016

Spend all my free period doing this..

If u can see kat belakang these 2 boys ada rak buku. Selepas mokcik membebel pasal d value of money tu,  Ikhwan n Kimi offered nak buat sendiri rak buku.

We gave them RM20 to buy d materials.  sebab banyak tu je ada dalam tabung, I promised to give them more, tapi they insisted, it is enough.

Pagi tadi I ferried Kimi to take d shelf. It is very very heavy. Apparently they used solid wood.

"Tapi teacher, yang tengah ni senget sikitla", lamented Kimi.
"Kimi, when I was 13, I dont even know how to bake cake", saya jawab dengan.statement. "Please... for 13 yrs old boy, u did extremely well." I added.

Ye la.. Rak buku tu x la perfect macam keluar kilang, tapi d imperfection tu membuatkan it is so sentimental.  Seumur kerjaya, dis is d first time d kids bertukang beria nak hias kelas.

Tu yang mokcik gigih duk sensorang menampal wallpaper kat rak buku tu.


Noticeboard tu pun mereka tampal sendiri. X divala kot mokcik kena memanjat kan..

I m so proud with d painting. Initially d kids teringin sangat nak mengecat, tapi bila disuruh budget, barulah mereka sedar diri it is beyond their means.

Jadi mereka kutip leftover cat, n wallaa..

I think it is kind of artistic.
For 13 years old kids, I m so proud.

P/s kepada Lindungan Kaabah yang nak query apsal cikgu diorang x sponsored itu ini, pls dont... I did. But I m not going to reveal it.


15/2016

Hari ni sengaja saya lambat.

Kau nak sangat tunjuk kau teraniaya, bawak cerita sana sini eh, n kat depan muka semanis gula kapas kot.
Macam mana they could think orang tak tau their true colours are beyond me.
Nak sangat main wayang kan?
 now I gave them time to show their worth.

To b honest, if I were on d dif side, dah lama saya baling kerusi because apparently, yang fefeling teraniaya, x pernah dilibatkan dalam aktiviti, n  d grouses penuh selori tu, bila taim in-charge, homework pun x buat.
Resulted, tak tau lah.. Kalau Amirah ada, awal2 dia dah lari 100m kot.

I took over.
Nanti kalau berjemaah d kids beralih arah, x tau kat mana saya nak letak muka.

Tapi saya fikir, mereka ni akan terus mencerca orang
 Buat la baik macam mana pun, di belakang akan ada saja umpatan.

Sedehhhh..
As long as d kids happy, I will b happier too.
Toothless dog can never bite me.

All d best hanjengg hahha


Tuesday, January 19, 2016

14/2016

I missed talking to my brothers so much. Dan sharing cerita2 lucu.
On Thursday maybe we will spend some quality time together, despite hari2 saya lunch kat umah gitewww.

I found it so hard dealing with 17 n 13.
Ngan 17, we hv to b friends, an elder sister maybe. Tapi dgn 13, kena tunjuk mokcik2 n sometimes pitching pun harus tinggi..

It is so hard since d other fren mudah sentap kalau org cakap suara tinggi pada dia. ( yg kita sentap tu dia x kira..)

Baideway, I spent quite a considerable time with Abg Bro, Old Fren n the other friend lately. Senang nak transit.

Hari ni one of d rooms was πŸ”’.  It created a scene. Someone gave a acid statement on dat, publicly.

Honestly saya setuju je dengan statement tu. In fact, dengan mula x bersalah I went to his room n selamba je diskas (hal lain la) dengan rasa x bersalah.  It is my special way to say dat u hv my vote kekdahnya..

I dunno how others took it. N I dont want to know either.

"bagus jugak diingatkan", kata kawan saya,  pozitibiti okehhh.

A week before, 2,3 orang sound dia sebab bilik x kunci.

" tapi kenapa mereka blame awak pulak?", saya tanya...
"biarlah... Saya x kisah pun..", dia jawab.

Tapi saya sangat kisah.
Saya benci betul lelaki no-balls yang menyusahkan orang n belagak macam dia yg paling Lindungan kaabah. Dah sah2 it is ur fault, own up la kan.

Perempuan memang suka cakap lebih2, jadi saya beritahu abg bro, not fairla kawan tu kena sound padahal d culprit rileks je buat muka sesuci embun pagi.

"Alaaa embun tu pun aku dah sound", kata Abang Bro. Saya rasa mcm melompat bintang, justice had been done katanya..

" Aku cakap ngan Ayubla, harap dia sampaikan", Abg Bro tambah. Cess..

I bet Ayub wont say a word. They r bff.
Best friend forever, would never do no wrong.

Scapegoat akan selamanya jadi scapegoat
Jadi, bila Ayub datang menghampiri,  we changed subject.

Dulu2 saya cakap what crossed my mind. Ended up, dia sentap sampai saya x ble kira dah berapa kali kami bermasam muka dan sudahnya...
I think I was d one yang selalu beralah. Saya takut kalau tengah sentap tu Allah tarik nyawa one of us.
Sedih kot...

. There were times saya rasa tak berbaloi betul d degrading n humiliation yang dicampakkan to me when he is with his bffs, all I want is to shut myself up n x bercakap lagi sampai ke hujung nyawa.,

Cuma...
Entahlah...

I dunno y perenggan panjang di atas tu  buat saya menangis. In fact, whenever I remembered what he n his bffs did to me memang saya akan menangis
It hurts. Deeply.

That is why I always stand up for d scapegoat.
I juz don get it, kenapa orang bole terima dan julang pula si pembuli tegar.

Dan berjemaah pula blame orang tanpa siasat duduk perkara.

Mungkin dia ingat dia akan hidup selamanya. Teket syurga sudah ada dalam genggaman beliau.
Mungkin.

Nite all. Maybe I have to spend time with my bros pronto.because d manipulative men around me are suffocating

πŸ‘‹ .

13/2016

1. I was so 😴..  N my head spinning because I was wearing an old spectacle. Not a fruitful morning.

2. Took out a phone to check something.
A friend who sat in front of me asked,
" nak talipon Ax ke? Dia ada kat kantin tadi", he said.
Amboiii atas dasar apa dia buat kesimpulan? Men!

3. Terkebil2 mokcik. Since when norizan adnan rajin menalipon orang? N I wonder...
Since when our private life dah dipablik pulak?
What happen to " rahsia kita berdua?".
Men!



4. Saya fikir we used our name as kata ganti diri pertama to someone errrr yang masuk kategori yanggitew la kot.
I noticed Jie addressed himself as I to all my friends, but he called himself Jie when we talked. Guessed we r quite close kot...
To be frank, inilah pertama kali saya evaluate hal ni, sebelum ni saya rasa biasa2 je bila Jie cakap, " ok nanti Jie fetch Izan ye".  Selalu saya jawab, "nanti bila sampai kita call Jie tau".
Giler... Tak pernah lagi saya bahasakan diri
"Izan" kot. I am kita to everyone.

5. Hari ni berpeluh saya ke hall to prepare things. A man in greyish shirt was checking his PowerPoint presentation.

6. "Hello", saya tegur. " Hi, I m Nick" dia cakap n exchanged pleasantries. " Nick dari Agensi xxxx", dia sambung.

7. Later, he gave a talk. "Jelas tak penerangan Nick ini?", dia tanya kepada audiens. Comel pulak saya rasa. Haha.

8. "Izan suka Nick", saya whatsapp the other friend.
"beli barang yang nick promote lebih bagus daripada beli benda yang bukan2", came his reply. Ye la saya edit sikit, tapi isinya sama la kan

9. How come the other friend x perasan sarcasm in my statement?
Men!

Ok la. Nite everyone.  Izan off dulu heweeeee haha.

Monday, January 18, 2016

12/2016

Dew promised to come@1pm

I went out to do groceries.  Bumped into Wid. Had a nice discussion.

Went home n Dew n her daughter, Alia dah sampai.
Saya nak prepare lunch, guessed what...

Lupa beli beras.

Nak masak spag, no sauce either.
Embarrassing betul..

As usual, it is always fun talking to Dew. Yippeee..


Btw here is my garden looked like nowadays

Saturday, January 16, 2016

11/2016

A long lost friend was looking for me.

I was like..
Ook..


Cerita minggu lepas pun I tak ingat, inikan cerita berjuta tahun yg lampau.
Btw, pls do not expect people to behave like they r 14 years old πŸ‘΅

Even if u are a PeterPan, I am not.
Sorry to disappoint you.

10/2016

Thought of cancel d meeting, but d kids insisted.

By 3.00p.m, d diva in me rasa konpius apsal none of them invite me.

So I went up to d room n guess wat,  only ONE boy turn up.

Terpaksa mokcik diva jadi balaci mengecat kelas with dat boy.

Mokcik tertipuuuuu...

Maybe I shud add, it was confusing when someone handed me a lesson plan which I made it clear, Kak Zara had done it earlier. Hahaha..

Gigih..

Thursday, January 14, 2016

9/2016

Another hospital appointment.
Shucks!

Had big breakfast with Arif n my mom
Yg tu best!

Wednesday, January 13, 2016

8/2016

Tinggi betul konfidensi certain people. In order to hide their flaws, dia pergi finger pointing sana sini. 
Cari scapegoat some more.

Sehari, sebulan, setahun.
Silih berganti.
Lama2 their true colours revealed.  

Tak letihke?
Chillex bang!

D funniest thing, ada pulak tukang beli. 
Hahaha...

On something unrelated TOF said he was embarrassed when asked, y I went to him with such news. So to speak.

Now, it made me wonder though...
Ok..
Forgedit!

Tuesday, January 12, 2016

7/2016

Petang semalam mom stopped by. Gigih Uda panjat pagar sebab I didn't hear their call. That is why I insisted people make appointment,  x la nampak norizanadnan pekakbadak sangat.
It is nice of them, anyway. Mokcik grateful ok.

The pain gone, I could sleep well. Since I saya berazam nak reduce makan pain killer,  so I slow down things.

I bake fruit cake. Katanya tonight someone will sleep over.
Then, I bake banana cake.

Last week, Mr Azhar bawak pisang 3 tandan. Dia sisir dan suruh saya bahagikan untuk Abg Bro dan Ayob. Gigih kitaorang.

It turned out pisang nangka yang kitaorang fefeling nak buat kerepek tu x berapa ok. Luckily ada pisang emas.

Abang Bro cakap dia suka makan kek pisang, saya pun dengan overnya cakap saya ada resepi kek pisang yang besttttt..

"tapi, x tau la jadi ke x..", saya cakap dengan sangsi, sebab dua kali saya buat x naik gebu  sangat pun...

"Alaaaa apa susah.. Kot x jadi hang beli je kat kedai kat slim river pas tu cakap je itu hang masak", Ayob cakap, takder insurans.

Saya pura2 tak kecik hati hahhahaha..


Monday, January 11, 2016

6/2016

Selalu kot ditanya nak mc berapa hari (yess.. Mokcik memang sejak azali muka kesian bila jatuh sakit) saya akan cakap satu hari cukup. Sometimes kot dapat 2 hari mc pun on d second day tu saya g kerja.


Ini kali kedua in my life I wish to utilise my 2 days medical leave sebab mokcik betul2 terpeleot kali ni.

After a jab, menggigil saya balik rumah n called my mom. "Nanti mak suruh Acho ambik..", mak saya cakap.

"Jangan mak...", saya jawab dan terus nangis.

The truth is, road tax kereta Acho dah mati since last Friday. He gave me d money to renew, tapi saya suh dia chill dulu, I will renew on my way to d  hospital, next Thursday.

For me, biasaje dah sebulan road tax matipun, saya belasah je drive. Tapi my bro sangat skema. Dia stress tu.   Terus saya stress tak tentu pasal.






Saturday, January 09, 2016

5/2016

Saya datang lambat.
In fact saya takder mood betul nak buat class deco bila d kids sendiri tak tunjuk effort.

We have discussed about it at length, but still bila saya checked message semalam tak.ada pun senarai barang nak dibeli.
Saya tak terkejut sangat bila pagi ni barang2 yang disuruh bawa pun tak dibawa.

Most of my colleagues, mereka yang sediakan barang2. I have nothing against it, but I was raised in d family who valued responsibilities towards family members.
Bila kereta rosak, saya tinggalkan je dan balik jalan kaki sebab saya tau Acho akan fix d problem. He knows more about car than I do.

When Acho needs me, I went extra miles too, tapi takkan la saya nak tulis pulak..

Responsibilities must b nurtured from young. Kalau semua benda spoon-fed, macam mana bila dah besar nanti?

Kalau buat kerja asyik mengelat, genggam tak tiris tapi bercakap kemain hebat, saya takut anak murid saya yang lima belas orang tu membesar jadi lelaki tak guna seperti yang saya tulis dalam entri awal tahun baru.

Saya hangin betul.

"teacher, marilah kita cat kelas", cadang a girl.
" Satu tong cat RM36, kita perlukan dua tong. Jumlahnya RM72. Kena beli berus lagi paling kurang RM20, jadi semuanya RM92. Duit kelas ada berapa?", saya tanya...

"RM42..", bendahari jawab.

"Tak apa, saya boleh bawa cat dari rumah. Ayah saya ada cat", chipped in a boy. Ayahnya tukang buat rumah.

"Tak adil begitu. Ayah kamu pun nak guna juga. Dia beli mahal.  Inikan kelas kita, tanggungjawab kita. Janganlah bebankan ibu bapa pulak", saya ingatkan mereka.

I just want them to know money never grows on tree.
When we were small, nak beli papan carrom pun semua orang kena keluar duit, termasuk Arif yang Darjah Satu. Dia kena charged singgit kot masa tu. Terus semua orang jaga papan carrom tu beria sebab tau susahnya nak keluar duit.

I meant to teach d kids d value of money.
Jangan nanti bila dah besar, whenever in needs of something, mereka meminta2 ehsan orang dan bila dapat mereka fefeling Lindungan Kaabah, rezeki Allah katanya.
Bukankah tangan yang memberi itu lebih baik daripada yang menerima?


Tapi saya masih juga belanja mereka kek beledu merah yang sedap ini..

Bab makan mokcik okey...
Bab nak buat perangai macam semua benda turun dari langit,
yang tu mokcik pangkah awal2.

P/s to be frank, saya mengharapkan mereka jadi seperti batch 3 Annur 2012. The only time mokcik betul2 rasa jadi cekgu. Sobss

Friday, January 08, 2016

4/2016

MasyaAllah panasnya sekarang.
Tu je.
Tapi nanti ada orang cakap..
Neraka lagi panas
. Okkk
Heh..


Hari tu saya bisik2 the other friend pasal a certain clause kat sijil kelahiran someone I know.

Benda kurang baik memang kena bisik2. Dia janji akan siasat
 He did
He sent d answer yesterday.
Not a gud one.

Kenapa ada ramai lelaki tak guna dalam dunia ini?
Soalan tu je bermain di fikiran saya lepas tahu maksud klausa tu...


Semoga Allah berikan saya ketahanan tinggi x buka aib orang secara melulu..


Sekian.

Wednesday, January 06, 2016

3/2016

Antara benda yang pantang mak saya ialah ambik duit orang. Tak kisahlah berhutang, mencuri atau pinjam duit orang x mo bayar.

Bila saya mula berkerja, mereka lantik saya jadi bendahari PIBG dan Koperasi. Padahal saya maths pun kantoi. Jadi bendahari PIBG 2 penggal sampai saya tarik muka, cess BBNU sangat. Jadi bendahari koperasi almost 10 years. Ini saya tak sentap sangat sebab ada orang cakap, ada orang tu yang berkeras sangat wanted me to hold d post walaupun orang lain rasa x sesuai je cikgu bahasa Arab plak beria kira duit. The fact that when I went to d state meet, orang lain bising sebab mereka tu Cikgu Maths terpaksa buat akaun, pung pang mereka berjemaah komplen padahal ada je cikgu akaun, ekonomi n perdagangan di sekolah.
I never tell anyone my option. Kebetulan pulak saya memang tak mesra alam, jadi I hardly talk about myself.

Kalau ada bunyi macam self worship, tu bukan niat saya. Saya nak cakap, didikan mak n my dad shaped who I am. Besides,  masa mula jadi Bendahari PiBg, kak sha, my ex- boss ajar, kalau deal dengan duit orang Mestilah kita lebihkan jangan sampai tersangkut di sana nanti.
Okk ayat dia lain, tapi d gist is there.

As I m growing older, kat semua orang yang juniors saya cakap benda yang sama.
Dulukan duit orang, Jangan sampai tersangkut.

Jadi tentu saja menyakitkan hati bila someone asked me to ask someone to pay d money because four people r complaining n threatened to do something not very nice to this particular someone.

Tapi ni kan cerita lama? Saya tanya pada yang menyuruh, a non-Muslim.
Kenapa dia suruh saya jadi spokeperson? Sebab saya yang introduced that particular someone.

Untuk rekod,
1. Twice dat particular someone didnt execute d task. First time we had to work until dusk, tapi kitaorang maafkan.
2. Prior to d submitting event saya dah reminded mesti complete. Dia datang dengan only one third saja yang siap. D rest tolong, 2/3 okehh.
3. I had to coach her n saya dah ingatkan d payment must b made on d final meeting.
4. On d final meeting, despite d boss bagi hint, dia make no effort to pay. Saya malas nak campur when d boss sound dia, afterall yang lain pun dah berbunyi. I mean, kalau ada masalah kewangan, beritahu lah.. Come clean..

Jadi bila selepas laamaa n dis thing surfaced,  haruslah saya menjaga nama baik saya di mata rakan non-muslim tu.

 Dia terus bayar to everyone,  tapi something dalam mesejnya membuatkan saya rasa something fishy.
After berkali saya ingatkan pasal bayaran tu n d boss pun ingatkan 4,5 kali supaya dia bayar on time, boleh dia kata, "saya ingatkan boleh bayar selepas......."

Saya fikir, dia tak ada niat nak bayar pun.
See.. Buying time.
Saya fikir, typical Muslim, dia ingat juz because people forgive dia on d first time, people akan forgive dia all d time sebab Allah sentiasa bersama orang Islam gitewww.
Semua kesenangan, kemudahan dan kebaikan yang dia dapat adalah balasan Allah terhadap amalan solehnya di dunia.

Simplistic mind.

For those, who read this entry, tunaikan hak orang dulu, walaupun it means korang makan kepala ikan masin bertahun2.
Jangan malukan ur fellow muslim, will ya?

Tuesday, January 05, 2016

2/2016

Semalam was a bit off, so baru pagi ni saya sempat jumpa budak form 4 dan bersalam.
We were quite close last year due to so much time we spent together for PT3.

I was so happy with their results.
Lack of As but at least they learnt about striving for excellent and integrity.
So to speak.

"Teacher, saya dah beli baju Pandu Puteri tau", one of them cakap.
Yang duduk di kiri kanan anggukkan kepala..
Mokcik jumping with joy chuolls!

Saya memang promoted Pandu Puteri kat budak2 ni. Character building club katanya..

What else?
There r 3 new students in my form 5 class. Harus mokcik gumbira sesangat. Nampak pun ada bunga2 harapan diwajahnya.
"Jangan nak buat perangai berbagai2 ye.." saya warning siap2...

On a different note, I smelled something fishy in 'their' treatment lately.
Kenkadang I just dont get it.
You treated people like dirt, ko umpat dia kat belakang, ko mengadu dengan boss then kau berlakon pulak ko yang jadi mangsa
After years, your true colours revealed.
People started questioning your motives n sincererity
Then you started to play safe.
Started anew, by being super nice and accommodating.


Are you out of your mind?
a rat will always smell like a rat.

Period.

Monday, January 04, 2016

Fasting is a therapy on d first day

Ada banyakla gossip hangat, tapi sebab saya x berapa energetic,  due to fasting maka I excused myself n melepek dalam prayer room after dhuha.

Yong came, dia pun x sihat. Later Fid came n we talked about funny things. Haha..

Then I hv class until 2p.m. Followed by mejadi seketeri. Mokcik sangat exhausted n  thirsty yang ye nye pun. But still, I could sense d tense between orang yang berdua.
Mokcik hanya mampu tersenyum sinis jah
Now rasain lho gitewww.

Oh yeah, early in d morning saya kasi 5 Diamond sebatang pen merah, pen biru u marah i lap u.   Sebatang pembaris pendek yang dah ditag dengan nama mereka.

"pen murah je pun, tapi kalau hilang teacher charge singgit sorang", saya beritahu.
Saya juga beri satu buku latihan yang dah siap berbalut juga, " buku ni i kasi free, tapi kalau hilang singgit", saya ingatkan mereka...

"Teacher ni... Asyik asyik singgit. Dari tahun lepas lagi..haishh", komplen Qayyum sambil saya tunggu dia habis cut d fingernail. Mokcik seteresss..

But still, bila tengok diorang guna pen tu during my class n beria simpan balik, hati mokcik berbunga2 chuols
Last year a girl complained pen dia asyik hilang je, tu yg saya kasi pen n beria tagging. Kot ambik jugak pen orang, saya sentap kot...

On something unexpected,  Kak Zara asked me saya ajar form berapa, n terus dia printkan Scheme of Work. Kot org lain yg buatkan saya ok, tapi ni Chief Clerk kot..

Serious hati mokcik flowery gitu.
Semoga hidup Kak Zara dirahmati Allah.
Ikhlas mokcik berdoa, harap di makbulkan

So how is it your first day after loooong hols peep?

Another 17 year to go

Selalu d night before school resume saya eksaited, but unfortunately tahun ni

semangat agak suam2 kuku.

Gigih saya menaip minute n lesson plan sebab no mojo to do it earlier.
I haven't finish reading the novels d illustration looked interesting.

I havent finish d paperwork for a workshop and intervention plan.
I havent update the scheme of work with dates, PPPM and literature component yet.

Entahla...
Rasa down sangat sebab my students sikit bebeno. 20 pax, tu belum lagi kalau ada yang pindah sekolah.
Saya suka murid penuh satu kelas, barulah thrill.
The more d merrier kekdahnya..
Bila sikit2, rasa tak berbaloi betul buat preparation. Haishhhh..

Bila murid makin sikit. nanti ada yang akan ditransfer. 
Nanti drama lagi...

Untuk mengembalikan semangat. saya beli 10 buah buku rujukan baru kat Pustaka Minerva. Gigih mokcik drive ke Kelumpo chuols.

Alang2 dah parking bawah sogo tu saya beli ini henbeg Birkin dan kasut Laboutin juga



Amboiii gigih hampa zoom no..


I lied.
Shoot meπŸ‘Ή

Saturday, January 02, 2016

Dua bukan Doblas

On 13th December, Kak Jah Pin asked me to invite friends n family for Taufiq's wedding. Her second son.

Saya ok je..
On Thursday saya beritahu Arif, if he wud be free on Jan 12th to.attend d wedding.

"Hari Selasa?" Arif tanya.
"Kenapa Kak Jah nak buat kenduri hari Selasa?", saya tanya balik.

Jadi saya periksa semula
Duh

Rupanya 2nd of Jan.
I blame it on meeting yang serabut tu on 14th Dec tu.
Sampai daya penaakulan pun ke laUt dalam.

Kalau ngan orang lain, gigih juga saya buat lupa. Tapi Kak Jah.n Cik Pin adalah kawan lama yang sangat sangat saya hormati.
Gigih.saya memandu jauh ke Manjung. 

Seeing Kak Jah always make me happy. Kelakar diorang ni. D food was superb is a bonus. Hahhaha

I went with Mom n Uda. 
After that we stopped at Masjid Teluk Intan, I took a nap before mak pergi beli ikan.masin n we bought some books.

Then did groceries@tf. Tak best.
Bila balik it was already dark. RIena n my bros prepared for barbecue. 
Rajin betul diorang ni

But I have to go.back to.12A. 
Ye lah, sari dua ni.saya buat kerja lemah gemalai.
Hari2 saya mengemas, still tak kemas2 jugek
.

#si

Friday, January 01, 2016

2015: Oh men!

1. Early 2015
Ada orang being extra nice sebab mereka did something terrible. Now we looked at one another differently. Seeing that I m not d first person yang mereka buat begitu, jadi I am mentally prepared.
Saya tau bila orang mula bermain wayang, jadi saya pilih untuk duduk di tepi dan jadi penonton dan berdoa semoga Allah kirimkan kawan2 yang baik dan setia.
I was appointed as No 1 person in my district, naturally I have more allies than I need to, for that I m so thankful.
Setia atau tidak, lagi 5 tahun kita buat ecaluation. Huh?

2. Throughout 2015
Encik 50s went to d boss n said something bad about my teaching ability. Dia jumpa saya n beritahu #1 tu yang memgadu.
Saya memang tak bagus, tapi kerana kami berkawan baik saya fikir lebih bijak kalau dia menegur saya. Saya ulang. Kami berkawan baik. From other sources saya dapat tahu dia menjaja kelemahan saya juga. Kami masih mesra sehinggala dia merajuk dan bermasam muka pada awal tahun. Puncanya saya beritahu dia supaya minta kebenaran sebelum ambil nashkah School Times yang saya simpan sejak tahun 2012 atau 2011, sebab dah lama sangat saya pun lupa. Dia sentap dan menggantikan dengan suratkhabar lama berbahasa Melayu. Korang rasa?
Selepas itu saya pun tak sempat nak memikir. Cuma pada bulan Oktober saya bertanya kepada seseorang, "betul ke u pergi jumpa boss pasal Encik 50s berkata buruk tentang someone in front of errr.. People?"
Dia terdiam lama dan tanya how d hell that I know. Saya beritahu dia I know a lot than I should.
Dia tanya saya, " betul ke cara Encik 50s tu?". Saya geleng n quote pasal etika kerja n all.
Akhirnya dia mengangguk dan kata "Ya. I DID".
Jadi, hati saya lebih tenang sebab Encik 50s did not single me out. Memang itu sikap semulajadinya mungkin. Terpaksala saya menerima seadanya.


3. It all began in circa 2007-8 when he advised me not to sell food at co-op because it affected d canteen operator. I told him, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat dan saya cuma org bawahan, jika ada masalah jumpala boss saya. Dia jumpa adik saya beritahu saya dia tak sedap hati sebab Encik Songkok ini pun dah berusia haruslah kita dengar nasihat. Jadi kami berdua pergi jumpa d canteen operator, yang mengesahkan penjualan food di co-op adalah persetujuan lisan antara beliau dengan boss. Sehingga hari ini amalan tu berterusan.
Tapi Encik Songkok masih gigih memberi nasihat kepada orang.
Dia nasihatkan saya jangan halau murid dari kelas sebab murid mengadu saya halau. "Tapi Izan mana datang sekolah pun dah seminggu dah," kawan yang duduk sebelah saya menyampuk.
Dia nasihatkan tak payahla bagi murid kerja bertulis sebab kesian murid nak  bercuti. Dia nasihatkan itu dan ini.
Dia juga bertanya kepada seseorang boleh ke berkerja dengan norizan adnan.
Dia lupa nak bertanya, orang lain tahan tak berurusan dengannya?
Twice, I worked with him. First time, a man datang sampaikan pesan from Encik Songkok suruh saya buat sesuatu. Saya senyum tak menjawab. Beberapa kemudian dia datang lagi dan sampaikan pesan lagi. Kali ini saya tarik dia ke notisboard dan tunjukkan pembahagian tugas. Hahhaha dan kami sama2 ketawa.
Saya fikir Encik Songkok sudah dapat mesej itu. Rupanya nan hado..
Dia mencuba lagi pada kali kedua. Dengan orang lain. kebetulan orang lain itu meminta pandangan saya. Saya beritahu kalau sibuk, utamakan diri sendiri.
Kesudahannya, kalau Encik Songkok ada akal yang waras dia patut merasa malu bila secara terhormat beliau diingatkan untuk menyelesaikan tugas beliau.
I have nothing to do with that. Selama ni saya fikir dia tip top. Hahha
Dia menarik muka selepas itu, dan beberapa aibnya terbuka untuk tontonan.
Oh? Jadi selama bertahun menasihatkan orang itu dan ini, mungkin sebenarnya itu nasihat untuk dirinya sendiri. Mungkin.

4. Saya panggil dia Lindungan Kaabah. Dia konfiden ada printscreen teket masuk syurga. I had a hell of time working under him. Saya tulis banyak kali. Cukupla kot.
End of year he was promoted. Rezeki dari Allah katanya..
Saya sujud syukur. Terlepas dari bala bencana. Berdoa yang baik2 untuknya.
"Dia ni x reti apaye?", komen orang kiri kanan. Mokcik tersenyum sinis jah..
Now, rasain lho hahahhahahha.

5. "Saya jumpa boss pasal dia", Pn X mengadu. Hhahahahha...
Dulu Z beritahu saya dia tak faham berkerja dengan Encik JJ ni n she sees boss, instead. Saya nasihatkan dia tak baik buat begitu. Hormatkan orang.
Bila Encik Jj buat begitu juga pada saya,  kali pertama saya tinggalkan dokumen n mintak dia take his own sweet time sambil tersenyum manis. Padahal dateline x sampai seminggu. Kali kedua, dia buat begitu saya tunggu dia x datang dan jumpa boss sebab "'kebetulan' pulak he is not around jadi terpaksala saya minta pendapat boss", gigih saya mengayat.
Kali ketiga dia buat begitu, cuma kali ini lebih ekstrem, dia suruh orang lain yang buat.
"Tak.sepatutnya awak buat kerja akak. Kesianla awak", saya cakap.
"Akak tanyala Encik jj", dia jawab muka sedih hahhaa..
Saya tak pergi tanya, sebab saya dah boleh agak jawapannya. Buang karennnnn..
Sebab itu kerja saya, saya buat juga. Ikut cara saya tentunya.
"Norizannn terima kasih. Memang ini yang saya nak.", boss datang berlari kejar saya on my way home.
Saya fikir boss berlakon ambil hati. Tapi bila tahun depan Khai datang dan cakap boss suruh rujuk pada saya, I was like...
Ok...

So.
When I was much younger bila tak suka saya akan fight for my right. Lecturer saya ajar, sometimes because u r a woman, people look down on you.

Dgn orang macam ni cakap, "Shut up n listen to me"

Little did I know lelaki2 ni akan bawak mulut kesana kemari dan berwayang walaupun songkok tak lekang dari kepala. Nanti mereka buat serangan peribadi somemore.

Saya sentiasa percaya di hujung nanti akan ada pengiraan yang lebih adil.  Justeru, azam untuk tahun 2016 ialah, saya akan pergi ke 10 jualan gudang di seluruh Malaysia.

Shopping is d best therapy after having to deal with so many inconsiderate men in daily basis. Hhahahahha