Friday, January 01, 2016

2015: Oh men!

1. Early 2015
Ada orang being extra nice sebab mereka did something terrible. Now we looked at one another differently. Seeing that I m not d first person yang mereka buat begitu, jadi I am mentally prepared.
Saya tau bila orang mula bermain wayang, jadi saya pilih untuk duduk di tepi dan jadi penonton dan berdoa semoga Allah kirimkan kawan2 yang baik dan setia.
I was appointed as No 1 person in my district, naturally I have more allies than I need to, for that I m so thankful.
Setia atau tidak, lagi 5 tahun kita buat ecaluation. Huh?

2. Throughout 2015
Encik 50s went to d boss n said something bad about my teaching ability. Dia jumpa saya n beritahu #1 tu yang memgadu.
Saya memang tak bagus, tapi kerana kami berkawan baik saya fikir lebih bijak kalau dia menegur saya. Saya ulang. Kami berkawan baik. From other sources saya dapat tahu dia menjaja kelemahan saya juga. Kami masih mesra sehinggala dia merajuk dan bermasam muka pada awal tahun. Puncanya saya beritahu dia supaya minta kebenaran sebelum ambil nashkah School Times yang saya simpan sejak tahun 2012 atau 2011, sebab dah lama sangat saya pun lupa. Dia sentap dan menggantikan dengan suratkhabar lama berbahasa Melayu. Korang rasa?
Selepas itu saya pun tak sempat nak memikir. Cuma pada bulan Oktober saya bertanya kepada seseorang, "betul ke u pergi jumpa boss pasal Encik 50s berkata buruk tentang someone in front of errr.. People?"
Dia terdiam lama dan tanya how d hell that I know. Saya beritahu dia I know a lot than I should.
Dia tanya saya, " betul ke cara Encik 50s tu?". Saya geleng n quote pasal etika kerja n all.
Akhirnya dia mengangguk dan kata "Ya. I DID".
Jadi, hati saya lebih tenang sebab Encik 50s did not single me out. Memang itu sikap semulajadinya mungkin. Terpaksala saya menerima seadanya.


3. It all began in circa 2007-8 when he advised me not to sell food at co-op because it affected d canteen operator. I told him, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat dan saya cuma org bawahan, jika ada masalah jumpala boss saya. Dia jumpa adik saya beritahu saya dia tak sedap hati sebab Encik Songkok ini pun dah berusia haruslah kita dengar nasihat. Jadi kami berdua pergi jumpa d canteen operator, yang mengesahkan penjualan food di co-op adalah persetujuan lisan antara beliau dengan boss. Sehingga hari ini amalan tu berterusan.
Tapi Encik Songkok masih gigih memberi nasihat kepada orang.
Dia nasihatkan saya jangan halau murid dari kelas sebab murid mengadu saya halau. "Tapi Izan mana datang sekolah pun dah seminggu dah," kawan yang duduk sebelah saya menyampuk.
Dia nasihatkan tak payahla bagi murid kerja bertulis sebab kesian murid nak  bercuti. Dia nasihatkan itu dan ini.
Dia juga bertanya kepada seseorang boleh ke berkerja dengan norizan adnan.
Dia lupa nak bertanya, orang lain tahan tak berurusan dengannya?
Twice, I worked with him. First time, a man datang sampaikan pesan from Encik Songkok suruh saya buat sesuatu. Saya senyum tak menjawab. Beberapa kemudian dia datang lagi dan sampaikan pesan lagi. Kali ini saya tarik dia ke notisboard dan tunjukkan pembahagian tugas. Hahhaha dan kami sama2 ketawa.
Saya fikir Encik Songkok sudah dapat mesej itu. Rupanya nan hado..
Dia mencuba lagi pada kali kedua. Dengan orang lain. kebetulan orang lain itu meminta pandangan saya. Saya beritahu kalau sibuk, utamakan diri sendiri.
Kesudahannya, kalau Encik Songkok ada akal yang waras dia patut merasa malu bila secara terhormat beliau diingatkan untuk menyelesaikan tugas beliau.
I have nothing to do with that. Selama ni saya fikir dia tip top. Hahha
Dia menarik muka selepas itu, dan beberapa aibnya terbuka untuk tontonan.
Oh? Jadi selama bertahun menasihatkan orang itu dan ini, mungkin sebenarnya itu nasihat untuk dirinya sendiri. Mungkin.

4. Saya panggil dia Lindungan Kaabah. Dia konfiden ada printscreen teket masuk syurga. I had a hell of time working under him. Saya tulis banyak kali. Cukupla kot.
End of year he was promoted. Rezeki dari Allah katanya..
Saya sujud syukur. Terlepas dari bala bencana. Berdoa yang baik2 untuknya.
"Dia ni x reti apaye?", komen orang kiri kanan. Mokcik tersenyum sinis jah..
Now, rasain lho hahahhahahha.

5. "Saya jumpa boss pasal dia", Pn X mengadu. Hhahahahha...
Dulu Z beritahu saya dia tak faham berkerja dengan Encik JJ ni n she sees boss, instead. Saya nasihatkan dia tak baik buat begitu. Hormatkan orang.
Bila Encik Jj buat begitu juga pada saya,  kali pertama saya tinggalkan dokumen n mintak dia take his own sweet time sambil tersenyum manis. Padahal dateline x sampai seminggu. Kali kedua, dia buat begitu saya tunggu dia x datang dan jumpa boss sebab "'kebetulan' pulak he is not around jadi terpaksala saya minta pendapat boss", gigih saya mengayat.
Kali ketiga dia buat begitu, cuma kali ini lebih ekstrem, dia suruh orang lain yang buat.
"Tak.sepatutnya awak buat kerja akak. Kesianla awak", saya cakap.
"Akak tanyala Encik jj", dia jawab muka sedih hahhaa..
Saya tak pergi tanya, sebab saya dah boleh agak jawapannya. Buang karennnnn..
Sebab itu kerja saya, saya buat juga. Ikut cara saya tentunya.
"Norizannn terima kasih. Memang ini yang saya nak.", boss datang berlari kejar saya on my way home.
Saya fikir boss berlakon ambil hati. Tapi bila tahun depan Khai datang dan cakap boss suruh rujuk pada saya, I was like...
Ok...

So.
When I was much younger bila tak suka saya akan fight for my right. Lecturer saya ajar, sometimes because u r a woman, people look down on you.

Dgn orang macam ni cakap, "Shut up n listen to me"

Little did I know lelaki2 ni akan bawak mulut kesana kemari dan berwayang walaupun songkok tak lekang dari kepala. Nanti mereka buat serangan peribadi somemore.

Saya sentiasa percaya di hujung nanti akan ada pengiraan yang lebih adil.  Justeru, azam untuk tahun 2016 ialah, saya akan pergi ke 10 jualan gudang di seluruh Malaysia.

Shopping is d best therapy after having to deal with so many inconsiderate men in daily basis. Hhahahahha

No comments: